от lanzz » Сря Ное 15, 2006 3:39 pm
[quote="halcor"]
И според теб предупреждаването на колоездач не може да се тълкува като предотвратяване на (потенциално) пътно-транспортно произшествие?[/quote]
то по тази логика, всяка употреба на звуков сигнал може да мине за предотвратяване на [i]някакво[/i] произшествие. действително такова звуково предупреждение може по-скоро да предизвика произшествие, от колкото да го предотврати - ако е толкова слабо движението че колоездача да не е постоянно нащрек, то наближаващия автомобил определено ще се чува и без сигнал. аз като шофирам и изпреварвам колоездач не изпитвам никаква нужда да му свиря - какво ще направи като ме чуе? или го изпреварвам с голяма дистанция (ако има възможност), или го изпреварвам достатъчно бавно за да няма опасност от силен удар дори и ненадейно да кривне пред мен. от звуков сигнал има смисъл примерно ако колоездача тръгне да навлиза към средата на пътя без да гледа. ако си кара нормално, и аз си карам нормално, и никой на никого не свири. свиренето при изпреварване на велосипедист за мен е израз на "пай се, щото аз няма да те пазя".