[quote="bikerider"]
@Alien: Значи според теб да речем две деца не могат да чувстват различни емоции или да имат различни възприятия при еднакви условия, тоест не могат да се развият индивидуално, нали така?
Тоест ти казваш, че хората са просто роботи или клонинги, все тая, тоест единствено самовъзпроизвеждащи се единици, нали така?
Според мен силно влияние има кумулативния ефект от натрупването на информация (който ти пропускаш по някаква причина

) - при някои деца ще доведе до качествен скок, до други няма и хоп ето разлика. И така с времето ще се развият две съвършено различни личности.[/quote]
Аз казвам, че поставяйки две деца в едно затворено общество, с еднакви условия и за двете, те ще се развият по абсолютно идентичен начин. Разбира се, това никога няма да стане в реалния живот, така че само си спекулирам. В този смисъл хората са роботи, да, защото те се развиват според околната среда и според информацията, която сдобиват острани, а докато са малки - която им се набива в главата. В 21 век, слава Богу, имаме безброй източници на информация, затова хората си съставят безброй мнения. Ей ти дайвърсити. Почти съм сигурен, че преди 2000 години всички от простолюдието са мислели еднакво за всичко. Просто са нямали избор.
[quote]
Искаш да кажеш в които влизат с най-висок бал зубарите. Влизат със нормален бал и други деца - умни и способни, но бедни - точно тия деца дето според роботската теория на Alien в еднакви условия (началното училище) би трябвало да се развият в същите идиоти като други деца, които обаче имат нисък бал и не са влезли. [/quote]
Чекай, чекай, не е така. Тия бедни и умни деца не "би трябвало" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се развият в дебили, според "моята теория", защото децата се изграждат не само въз основа на взаимоотношенията в училище. Те имат родители, те ритат топка в квартала и т.н, тоест имат контакт и с що-годе интелигентни хора. Това са децата, които успяват.
[quote]
Според мен (сега де, след време може да си променя мнението ) родителя трябва да формира едно дете като личност, която да може сама да преценява нещата. Това включва подготовка по всички въпроси, по които детето не може или не бива да бъде пуснато само да си съставя мнение, защото риска е прекалено голям (например да реши под чуждо влияние, че хероина е нещо благо и от пробване глава не боли).
Точно тук е тънкия баланс - ако родителя смята детето си за идиот и иска всичко да му набие в главата, не само рискува да го отчужди от себе си, но и да му набие главата с остарели и закостенели възгледи (примери няма да ти давам, ти си умен чичо доктор )
Разбираш ли ме - искам да кажа, че родителя би трябвало да научи детето си да гледа, мисли, анализира и взима решения само за себе си, дори тези решения да се сблъскват с възгледите на самия/самите родител/и.[/quote]
А, е те тука съм 3000% съгласен. И аз мисля точно като теб, но и аз като теб още не съм сигурен дали това е верният подход. Аз лично няма да бързам (

), така че ти когато сдобиеш експириънс, пусни едно ПМ.

:D
Сега, мързи ме да отговарям на всичките постове, отне ми 15 минути само да ги изчета, не искам пак...

Ако се сетя нещо - ще пиша.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough