Bashguard -- що е това и има ли почва в БГ?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот Windstream » Пон Май 03, 2004 8:26 am

[quote="M1010X"]

хм... доколкото ми е известно, стоманата е много по-еластична от дуралуминия, защото той е крехък. според мен пластичната деформация на дурал-а е по-малка дори от еластичната на стоманата, т.е. той не само ще се деформира, а даже може да се счупи при усилия, при които стоманата само ще се огъне и после ще възвърне първоначалното си състояние.
[/quote]

Не съм съгласен - това за което ти говориш би се получило при аксиален удар върху диска, при радиален обаче стоманата (особено 8мм-вата неръждаема) хич няма да помръдне, докато дурала ще си се подбие без много зор (разбира се има и възможност за пръсването му, но за това ти трябва много, ама много голяма сила на удара).
[quote]
защото дуралът е крехък. твърд и крехък. единственото му предимство е, че е лек.
[/quote]

Защо ли това което описваш ми звучи като титан?
[quote]
затова и се използва при trials (леле, какви съвети за олекотяване на колелото съм чел... мани. про трайълджии...).
[/quote]

Професионалните трайълс състезатели в повечето случаи не са инженери, т.е. съветите им са базирани върху това с което разполагат, а не върху това, което е най-добро, но по една или друга причина никой не го произвежда.
[quote]
пък и ако беше толкова мек, че да се сплеска (говоря за дурал) и да поеме голяма част от удара, едва ли след повече от 4-5 високи pedal-up-а ще става за нещо. той просто ще загуби формата, както и свойствата си (структурата му вече ще е нарушена и... дотук) и няма да изпълнява преднасначението си като света.
[/quote]

Ами то точно това е едно от нещата за които карачите най-много мрънкат - невъзможността на повечето bashguard-ове да се монтират в различни положения спрямо курбела (което означава че все на едно и също място ще го удрят). В резултат след няколко по зверски удара диска се подбива дотолкова че е необходима смяната му (в по-добрия вариант само се завърта).
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот zero knowledge » Пон Май 03, 2004 9:12 am

[quote="screamBoy"]

e tfa e to prikazka
***dobreeeee a ti kwo karash shtoto :'5-110, 4-104 and 5-94' ne mi wyrshat rabota, az sym na 4-110 :(((
[/quote]

4-110??? Какъв курбел е това?
Аз съм с FSA 4-104, Truvativ и те са 4-104 ...
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Рейтинг: 2000

Мнениеот zero knowledge » Пон Май 03, 2004 9:32 am

[quote="Windstream"]

[quote="zero knowledge"]

Ако задереш върху някой камък или дънер, няма да задере като алуминиев и да те хвърли през кормилото, ако е назъберн алуминиев .. още по-зле. За разлика от тях ще се пързулне лесно и ще преминеш над препядствието, заедно с колелото си, не отделен от него.
[/quote]

ZK, защо смяташ че алуминиевия bash-guard със зъби ще задере повече от нормалния гладък? Все пак зъбите са насочени назад, поне на моя [url=http://i10.ebayimg.com/01/i/01/35/66/5c_1.JPG]Ring Thing[/url] (12 зъба ако трябва да съм точен, всеки по 45мм дълъг и 5мм висок). Всъщност за Blackspire Ring God в mtbr.com четох че точно това му лиспва - някои карачи запъвали върху паднали дървета и понеже бил гладък не могли да издрапат напред. Не оспорвам предисмтвата на SRS/STS (предполагам ти си с едно от двете), просто се чудя с какво зъбите влошават положението?
[/quote]

Каквото каза и Оранжевият Агент ;)
2002 карах с алуминиев, от 2003 до сега с този на е13. Разликата се усеща не само ако удариш нещо на скорост, тъкмо при ниската скорост е най-осезаема. Ако си със скорост, инерцията ти те спасява, но с 2-5-10 км/ч ако минаваш през паднало дърво, тогава е най-лесно да запецнеш. А зъбите на алуминиевия с който карах бяха много подобни на този, който ми показваш, моят беше Salsa. Въпреки че са обърнати, пак малко по-лесно закачат от гладък алуминий, особено на дървесина и след като самите зъби са леко остъргани в камъни и са станали по-грапави. За това пък със сегашният ми е направо като на пързалка :8D:
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот screamBoy » Пон Май 03, 2004 10:16 pm

снимано 4 лъча на 110мм са средите на дупките .. доколкото съм гледал евтините трювативки и те са на толкова, освен ако 104мм не се отчита от дупка до дупка а не от среда до среда или (най-вероятно) пак съм предозирал :)))
значи е някаква пластмасова материя, а ?
и не се пука/цепи/рони ??
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот eXtreMen » Сря Май 05, 2004 8:35 pm

Пичове, я препоръчайте някакав Bashguard около 70 кинта, курбелите ми са Hussefelt Triple , чух за някакви в BAS по 70 пари, но си направих труда, прочетох какво е писано до момента и предполагам тези е13 които ZK споменава са добра партия. Такова чудо може ли да се намери в България и ориентировъчно на какви пари.
"Онова, което порицаеш, на свой ред ще порицае теб и един ден ти ще се превърнеш в онова, което си осъдил."
Аватар
eXtreMen

Рейтинг: 1202

Мнениеот zero knowledge » Сря Май 05, 2004 11:09 pm

[quote="screamBoy"]

снимано 4 лъча на 110мм са средите на дупките .. доколкото съм гледал евтините трювативки и те са на толкова, освен ако 104мм не се отчита от дупка до дупка а не от среда до среда или (най-вероятно) пак съм предозирал :)))
значи е някаква пластмасова материя, а ?
и не се пука/цепи/рони ??
[/quote]

Май си с 4-104 ...

Пластмаса ... не баш, ако знаеш какво е лексан (lexan), това е нещо такова, но с подобрени характеристики за конкретното приложение (това твърди поне Dave Weagle), дори материалът е патентован и си има име, макролон.

пука/цепи/рони -- ако го видиш на живо, ще разбереш че не. Това ще е последното нещо от колелото ти, което ще се спука или сцепи. Оста на средното или курбелът ще си отидат много преди това. Обади се някой път като минаваш през Пловдив, ще го видиш на живо.
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот screamBoy » Пон Май 10, 2004 9:03 pm

аз до тогава сигурно ще съм успял да се добера до 1 бройка :)))
Аватар
screamBoy

Мнениеот jokata » Пон Май 10, 2004 9:37 pm

[quote="zero knowledge"]
Пластмаса ... не баш, ако знаеш какво е лексан (lexan), това е нещо такова, но с подобрени характеристики за конкретното приложение (това твърди поне Dave Weagle), дори материалът е патентован и си има име, макролон.

пука/цепи/рони -- ако го видиш на живо, ще разбереш че не. Това ще е последното нещо от колелото ти, което ще се спука или сцепи. Оста на средното или курбелът ще си отидат много преди това. Обади се някой път като минаваш през Пловдив, ще го видиш на живо.
[/quote]

Ха, това е много интересно - не знам дали някай е виждал но има CD-та от този материал. [url=http://www.mmore.com/]MMORE[/url] е марката. Лошото е, че всичката информация до която се добрах, е на deutsch, който не разбирам толкова добре в толкова тясно-специализирана област... :I
Та мисълта ми е, дали не може да се направи bashguard от CD примерно - доста "тънко" ще се мине, не мислите ли ? :D:8D:

Това им е сайта - [url=http://www.makrolon.de/][img]http://www.mmore.com/images/makrolon_home.gif[/img][/url]
Човек без идея е като риба без велосипед.
Аватар
jokata

Мнениеот screamBoy » Чет Май 20, 2004 12:48 am

:))) да живее идиотизма ! току-що хванах линийката с 2 пръста и с други 2 я фиксирах за да отчете разстоянието между центровете на болтовете на курбела ... 104мм ... 4-104 е моята магарефигура :))) следва заявка ...
Аватар
screamBoy

Мнениеот bikerider » Чет Май 20, 2004 10:33 am

[quote="zero knowledge"]
Каквото каза и Оранжевият Агент ;)
2002 карах с алуминиев, от 2003 до сега с този на е13. Разликата се усеща не само ако удариш нещо на скорост, тъкмо при ниската скорост е най-осезаема. Ако си със скорост, инерцията ти те спасява, но с 2-5-10 км/ч ако минаваш през паднало дърво, тогава е най-лесно да запецнеш. А зъбите на алуминиевия с който карах бяха много подобни на този, който ми показваш, моят беше Salsa. Въпреки че са обърнати, пак малко по-лесно закачат от гладък алуминий, особено на дървесина и след като самите зъби са леко остъргани в камъни и са станали по-грапави. За това пък със сегашният ми е направо като на пързалка :8D:
[/quote]

btw, нещо не разбрах един момент от цялата дискусия - защо карате алуминиеви bashguards [b]със зъби[/b]. Какъв е смисъла от тия зъби? да срежат скалата/камъка/дървото? Питам щото моя РацеФаце e доста дебел и гладък и не ми изглежда като да запецне. Единствения начин който се сещам е да запецне странично в цепнатина при което не помага ни лексан , ни зъби? Пропускам ли нещо?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TheUndertaker » Чет Май 20, 2004 11:23 am

[quote="bikerider"]

btw, нещо не разбрах един момент от цялата дискусия - защо карате алуминиеви bashguards [b]със зъби[/b]. Какъв е смисъла от тия зъби? да срежат скалата/камъка/дървото? Питам щото моя РацеФаце e доста дебел и гладък и не ми изглежда като да запецне. Единствения начин който се сещам е да запецне странично в цепнатина при което не помага ни лексан , ни зъби? Пропускам ли нещо?
[/quote]

Определено пропускаш, върни на следваштата страница и Прочети постовете мисля, че се коментира това.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Windstream » Чет Май 20, 2004 2:10 pm

[quote="bikerider"]

[/quote]

Аз миналата седмица по стечение на обстоятелствата изпробвах зъбите на моя върху едно паднало дърво - на ниска скорост вдигнах предното колело колкото да мине на над него и след това го пуснах, bashguarda направо се заби в дървесината, последва як натиск върху педалите и успях да се издърпам достатъчно че грайфера на задната гума да зацепи в кората и да мина. Съзнавам че това едва ли е най-добрия начин за преминаване на подобни препятствия но за мен работи достатъчно добре :D Мисля че в подобна ситуация един гладък баш-пазач би се хлъзнал и аз какъвто съм некадърен 100% щях да се окажа на земята.
Аватар
Windstream

Мнениеот screamBoy » Чет Май 20, 2004 11:34 pm

мисли позитивно - ще се хлъзне най-вероятно напред, защото настрани по дърво няма да се хлъзне и защото имаш скорост, тъй че хлъзгането му би ти било от полза.
тези зъби стърчат ли доста над зъбите на венеца, и пострада ли венеца (нали си се забил) ??
Аватар
screamBoy

Мнениеот Windstream » Пет Май 21, 2004 4:08 am

[quote="screamBoy"]

мисли позитивно - ще се хлъзне най-вероятно напред, защото настрани по дърво няма да се хлъзне и защото имаш скорост, тъй че хлъзгането му би ти било от полза.
тези зъби стърчат ли доста над зъбите на венеца, и пострада ли венеца (нали си се забил) ??
[/quote]

Зъбите на bashguard-a са на 8мм от зъбите на венеца, наистина се позабих малко, но не чак толкова дълбоко че да задере и венеца. Скорост при това минаване дори и да е имало някаква я убих с предната спирачка която натиснах рязко за да ми се вдигне малко задницата че да издрапам върху дървото (над 30см в диаметър беше). А под хлъзване имах предвид превъртане на bashguard-a спрямо дървото, последвано от удар на десния курбел (той сочеше напред тогава) и евентуална загуба на баланс.
Аватар
Windstream

Мнениеот zero knowledge » Пет Май 21, 2004 8:06 am

[quote="Windstream"]

... дървото ... над 30см в диаметър беше ...
[/quote]

Ми прескочи го ;)
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот bikerider » Пет Май 21, 2004 12:12 pm

[quote="Windstream"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

Аз миналата седмица по стечение на обстоятелствата изпробвах зъбите на моя върху едно паднало дърво - на ниска скорост вдигнах предното колело колкото да мине на над него и след това го пуснах, bashguarda направо се заби в дървесината, последва як натиск върху педалите и успях да се издърпам достатъчно че грайфера на задната гума да зацепи в кората и да мина. Съзнавам че това едва ли е най-добрия начин за преминаване на подобни препятствия но за мен работи достатъчно добре :D Мисля че в подобна ситуация един гладък баш-пазач би се хлъзнал и аз какъвто съм некадърен 100% щях да се окажа на земята.
[/quote]

ясно... :D:8D:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот MOD » Пет Май 21, 2004 12:52 pm

ZK, може ли да попитам за наличността на e.thirteen Supercharger и как точно става плащането и доставката?
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 21, 2004 10:08 pm

[quote="MOD"]

ZK, може ли да попитам за наличността на e.thirteen Supercharger и как точно става плащането и доставката?

[/quote]

Eто ти малко инфо от друга тема :
[url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=975&whichpage=13[/url]

Ако има нещо допълнително като неясно драсни еднo [[email protected]]мелче [/url]
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот MOD » Пет Май 21, 2004 10:27 pm

[quote="TheUndertaker"]

[quote="MOD"]

[/quote]

Eто ти малко инфо от друга тема :
[url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=975&whichpage=13[/url]

Ако има нещо допълнително като неясно драсни еднo [[email protected]]мелче [/url]

[/quote]

да, това го бях чел :D:D:D
Ще пратя мейл, благодаря.

MOD

Мнениеот screamBoy » Пет Май 21, 2004 11:09 pm

ако ще пращаш пари би ли изчакал 1 седмица да взема заплата, така пощенския запис ще ни излезе по-малко
Аватар
screamBoy

Мнениеот TheUndertaker » Съб Май 22, 2004 5:35 am

[quote="MOD"]

[/quote]

[offtopic}
Молим не чакай отговор близките 3 дена , че сме на състезание и двамата :D
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот MOD » Съб Май 22, 2004 7:58 am

[quote="screamBoy"]

ако ще пращаш пари би ли изчакал 1 седмица да взема заплата, така пощенския запис ще ни излезе по-малко
[/quote]

да, когато имаш готовност ми се обади или драсни едно писмо ...
И аз планирам това да стане след около 8-10 дни ...

MOD

Мнениеот MOD » Съб Май 22, 2004 8:01 am

[quote="TheUndertaker"]

[quote="MOD"]

[/quote]

[offtopic}