Надявам се да не ми звучи прекалено объркано темата...
Не претендирам да съм сериозен байкър. Карам колкото градско, толкова и умерено XC... понякога скачам по няколко стълбички (под 1м.) Колелото ми е един убит Sprint Apolon или по-скоро още по-убития му вариант (Bachini Storm). Сменил съм му курбелите с Alivio, педалите - с някакви платформени алуминки, средното движение - с касета, пердния дерайльор, спирачните лостчета с някакви алуминки, с някакви двойностенни капли е, и с мизерни палцови команди за 6 скорости. Ако това ви изглежда зле, останалото е... Вилката е некакъв Zoom с ~5см. ход, който в последно време се е разхлопал леко и ме нерви... единия педал са му заминали лагерите и скърца... и предната и задната главина за нищо не стават. Колелото по мои сметки ще е на около 2000км., от които половината са по "черни" пътища и разни каманаци. Поводът на писанието ми е че преди 3-4 дена в опита си да кача 2 стъпала нещо яко изтрещя и се оказа, че съм счупил оста на задната главина.
И тук започва дилемата, какво да правя...
Много важен елемент е че не съм мазохист, който се кефи да кара разбито и евтино колело... просто заплатата ми е такава, че не мога да си позволя много.
1. Първия вариант, който виждам е:
Сменям задната главина с някаква (примерно Formula) на резба, сменям лагерите на скърцащия педал, сменям и спирачките, защото накладките вече никакви ги няма (а и на задната е скъсана резбата, така че по-добре целите)... евентуално и предната главина, защото нещо ме хвана страх да не се спраска и тя... давам около 80лв. и си карам колелото докато се разпадне съвсем.
2. Втори вариант:
Сменам предна главина, задната главина с нещо на шлиц, сменям касетата, командите, спирачките и задния дерайльор. До тук - около 180лв. Карам си със старата рамка, кормило и убита вилка...
3. Трети вариант.
След горните покупки - за 2 месеца да спестя още ~90лв. за нова вилка и за още 5-6 месеца - за нова рамка... Drag Ontaria или Climber) където ще трябват още ~250лв. Като резултат имам прилично колело, не давам парите на куп, но пък 9 месеца... ще се наложат някакви лишения.
4. Последен вариант.
Сменям задната главина с някаква за под 10лв., сменям лагерите на прословутия педал, накладките на спирачките, като задната с една дрелка и минавам през скъсаната резба и слагам някакъв болт. И карам още една година така... стискам палци да не се потроши предната главина или рамката (доколкото съм чувал след втората година в алуминиевите рамки, започват някакви амортизации) и да не се убия като куче... и след година леко-леко съм събрал пари за нещо като Drag Ontario.
Не очаквам някой да вземе решение вместо мен, но все пак може да ме посъветвате...
Основателни ли са опасенията ми за предната главина и за рамката?
Ако можете да спестявате не повече от 40-50лв. на месец, кой вариант бихте избрали?