Задна главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна главина

Мнениеот dkd4 » Нед Дек 31, 2006 2:54 pm

Здравейте
имам една по-старичка рамка която няма сменяемо ухо и сега съм с най-обикновенна главина и искам да сложа някоя по-здрава,но едно нещо малко ме съмнява.От лявата част на рамката ( http://img218.imageshack.us/img218/6207/pic0001wv7.jpg ) има едно празно пространство и оста се държи само на това колко са стегнати гайките. А от другата страна оста си ляга на стоманенота ухо на дерайльора ( http://img217.imageshack.us/img217/1080/pic0002yy1.jpg )
Дали новата главина с QR машингата ще може да държи главината по същият начин?
dkd4

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Нед Дек 31, 2006 6:46 pm

Едва ли, аз не бих сложил QR главина на такава рамка, не мисля, че ще може да я удържи на място.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Задна главина

Мнениеот bikerider » Нед Дек 31, 2006 7:16 pm

dkd4 написа:Дали новата главина с QR машингата ще може да държи главината по същият начин?

Не. Наблюдавай спирачките и ще го усетиш. Най-добре си намери главина с ос на резба или си купи такава ос и смени оста на главината.
QR е предназначен за рамки с фиксирани позиции за оста/колелото.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот screamBoy » Нед Дек 31, 2006 10:36 pm

ако си вземеш по-така главина с по-така QR (поне среден клас, за да е здрав палеца и да не се чупи.криви при натягане и отхлабване) става, в празното слагаш една гайка и си готов, но трябва оста да опира добре в гайката за да не изпадне последната
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот FasTmaN » Нед Дек 31, 2006 11:25 pm

CR Vektor сложи FORMULA E-HUB с QR на Dragomir C2 и направи оста на нищо това значи правете като dulbokia слагайте на такива рамки само главини с гайки :)
Skype - nicksan90
E-mail - [email protected]
:D :D :D Money,I Love Money :D :D :D
Аватар
FasTmaN

Рейтинг: 1700

Мнениеот dkd4 » Пон Яну 01, 2007 1:05 pm

bikerider написа:
Не. Наблюдавай спирачките и ще го усетиш. Най-добре си намери главина с ос на резба или си купи такава ос и смени оста на главината.
QR е предназначен за рамки с фиксирани позиции за оста/колелото.

А кото сменя на новата главина оста с твърда може ли да се очакват някакви проблеми?
Благодаря много за отговорите! :beer: Успешна година
dkd4

Мнениеот bikerider » Пон Яну 01, 2007 1:41 pm

dkd4 написа:А кото сменя на новата главина оста с твърда може ли да се очакват някакви проблеми?

Рядко, обикновено само при тежка категория хора.

@screamBoy: говорим за гайка на ОСТА, не на QR-a. Гайка на QR-а няма да удържи нищо при КАРАНЕ. При возене може и да удържи.
Аватар
bikerider

Мнениеот StoyanS » Пон Яну 01, 2007 6:03 pm

Карал съм няколко години задна главина (Alivio после Deore) с оригиналните QR и рамка с такова ухо!
Не съм имал никакви проблеми за цялото това време :banana:
Така че според мен става - трябва ти само качествен QR!
StoyanS

Мнениеот bikerider » Пон Яну 01, 2007 8:40 pm

@StoyanS:
От това, че ти си нямал проблеми според теб какви изводи могат да се извадят за dkd4, който/която може да тежи повече от теб? :bulb:
Прекрасно осъзнавам, че 100% има хора като теб, които карат в такава конфигурация, но не мога да си позволя да дам мнение за нещо, което ужасно зависи от теглото на човека, без да знам колко е въпросното тегло, щото dkd4 не го е казал. Ти ако можеш да препоръчваш такъв вариант, само щото ти си нямал проблеми е друг въпрос.

Та хубаво е, че си карал - а от 10см скали скачаш ли? :santa2:
Аватар
bikerider

Мнениеот dkd4 » Пон Яну 01, 2007 9:29 pm

bikerider написа:Прекрасно осъзнавам, че 100% има хора като теб, които карат в такава конфигурация, но не мога да си позволя да дам мнение за нещо, което ужасно зависи от теглото на човека, без да знам колко е въпросното тегло, щото dkd4 не го е казал.

Ами в момента съм около 60 килца и карам-агресивно ХС,но идеята за обикновенната ос ми допада новече ;)
dkd4

Мнениеот bikerider » Пон Яну 01, 2007 10:12 pm

dkd4 написа:60 килца и карам-агресивно ХС

Ако това включва яко въртене нагоре на по-агресивни предавки, аз също бих стоял настрана от комбинация между QR и такива уши. :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Stuny » Вто Яну 02, 2007 9:10 am

bikerider написа:
dkd4 написа:60 килца и карам-агресивно ХС

Ако това включва яко въртене нагоре на по-агресивни предавки, аз също бих стоял настрана от комбинация между QR и такива уши. :agree:

Останал съм с чувството, че тук агресивно XC се нарича по-малко агресивен FR , който пък е по-малкия брат на DH, а често и обикновеното XC е най-долу в същата категория.
По темата , какъвто и стил да кара , ако не е просто лежерна разходка в парка , варианта с QR си изглежда опасен или най-малкото съзадващ досадни проблеми. Може би варианта на screamboy (доколкото го разбрах) или нещо подобно става , но аз не бих карал и така.
Stuny

Мнениеот bikerider » Вто Яну 02, 2007 11:53 am

@Stuny: :agree:

За да елиминираме разликите в стиловете, ще си позволя да обобщя за dkd4:
1. Ако се кара надолу от вибрациите колелото приплъзва в тези уши и се движи назад и нагоре. Движейки се назад, веригата се опъва и само лявата част на оста продължава да приплъзва, тоест оста се завърта в ушите, тоест колелото не лежи в една равнина с рамката.
2. Ако се кара нагоре, при достатъчно усилие опъна на веригата завърта оста и колелото отново не лежи в една равнина с рамката.

Виждал/регулирал съм не едно и две колела с такива уши и такъв проблем (дори едно от тях беше с плътна ос на гайки!).

Като цяло ефекта води до:
1. разцентроване на спирачката (v-brake) или износване на накладки под ъгъл (дискова)
2. бързо изхабяване на гумата и/или разлуфтване на лагерите на главината

Моите уважения към StoyanS, но такъв вариант с QR наистина издържа само лежерно каране в парка.
Аватар
bikerider

Мнениеот dkd4 » Вто Яну 02, 2007 7:14 pm

Имам още един въпрос:
Конусите и др. контра гайки ще могот ли да си влязат нормално на остта, да няма някакво разминаване на резбите?
Благодаря отново за отговорите :piggy:
dkd4

Мнениеот StoyanS » Вто Яну 02, 2007 7:14 pm

Извинете ме - изпуснах да спомена теглото...
Тежа 80кг и типа на карането ми дори тогава (това бе6е преди доста години - 5 или 6), когато о6те използвах тази комбинация, не може да се определи за кротко! - като за цялото време, през което съм ползвал QR с този тип ухо не съм имал дори и един проблем
:peace: Точно поради тези факти реших да дам мнението си по въпроса на dkd4 :santa2:
StoyanS

Мнениеот Brave » Сря Яну 03, 2007 12:02 am

dkd4 написа:Имам още един въпрос:
Конусите и др. контра гайки ще могот ли да си влязат нормално на остта, да няма някакво разминаване на резбите?
Благодаря отново за отговорите :piggy:

Срещал съм поне два вида различни резби на оси на главини на различни производители, тъй че най-добре си вземи едно конусче в джоба, когато ходиш да купуваш ос и го навий на оста за проба.
Brave

Мнениеот CR Vektor » Сря Яну 03, 2007 12:24 am

Става но трябва да си изправяш осста след сяко каране или да я сменяш сяка седмица :rofl:
Freeride,Street,Downhill and Dirt Culture!!!!Truvativ,Marzocchi,Heys,MAVIC,MAXXIS,SIXSIXONE!!!!
Бившо име:Димитър Вергиев
Аватар
CR Vektor

Мнениеот EmZo » Чет Яну 04, 2007 12:22 am

bikerider написа:@StoyanS:
От това, че ти си нямал...проблеми

До колкото знам, във българският език не съществува словосъчетание "съм нямал"/"си нямал". По-правилно е да се използва "не съм имал" не си имал". :beer: ;)
Изображение
Аватар
EmZo

Назад към Веломеханик