Критиката ти за теглото е отражение на моментното състояние, а нещата все още са на ниво прототипи и изпитания. Не искам да се правя на пророк, не е редно и е глупаво - нека оставим инженерите да решат този проблем. Като начало само ще кажа, че не съм виждал никой никъде да твърди, че целта на gearbox-а е да измести от пазара традиционния външен drivetrain. Напротив - целта му е да го допълни като даде на екстремните атлети подходящ инструмент.
А и също така - карбона все повече ще навлиза и ще има все по-евтини начини за производството му, така че на твое място не бих се тревожил за теглото. Има ли търсене на лек gearbox, ще има и предлагане. Но все пак не мисля, че някой сериозно очаква лек и евтин gearbox подходящ за XC на пазара. Ако все пак има такива...

Аргумента със сервизирането не го разбрах? Нали точно това е смисълa - да се поддържа от компетентни механици, които могат да сервизират gearbox-а бързо, евтино и качествено, вместо да се мъчи човек в домашни условия с chainline, рамена на обтегачи, стандарти за вериги, зъбчатки и прочия (за мен не е проблем, но масата хора едва ли искат да навлизат толкова в материята).
Та не разбирам защо това да е аргумент против gearbox-a????
Edit: едно мога да ти кажа отсега - gearbox-a позволява доста по прецизна изработка на цялата конструкция, нещо което в момента не е така, защото можеш да сглобиш drivetrain от компоненти на различни производители. Именно интегралния подход, който е характерна черта на gearbox-а, позволява нещата да се изработят прецизно и ВСИЧКИ елементи от системата да са под контрола на производителя, което е гаранция за малки толеранси, т.е. издръжливост, прецизност и глупакоустойчивост. Сравнено с традиционния drivetrain този подход определено гарантира ПО-МАЛКО подводни камъни. Така че...