велосипед и шофьорска книжка

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

велосипед и шофьорска книжка

Мнениеот abadon » Съб Яну 13, 2007 12:59 pm

не съм убеден че темата е точно за тук но понеже съм нов я пускам тук
идеята е че вчера с прибирах с колелото към 1 часа вечерта, няма да крия бях употребил алкохол, но не толкова че да залитам и падам. когато ме спяха милиционери, не бяха КАТаджии а от тези които дебнат за пари, поискаха ми документи за самоличност и ме питаха за оръжие. поради липса на лична карта си дадох шофьорската книжка и те се ухилиха до ушите и почнаха да казват как ще извикат колегите от кат с дрегера и как ще ми съставят акт и ще ми вземат книжката за поне 3 месеца и тн. и как съм трябвало да карам по тротоара иначе съм бил участник в движението, след мойта забележка че щом съм се качил на колелото вече съм ППС и нямам право да се движа там малко поомекнаха и решиха да се правят на доброто и лошото ченге, след още малко разправии ме пуснаха с обещание от моя страна че се прибирам право в нас и ще карам внимателно.
та след това дълго изложение въпроса ми е знам че могат да ми съставят акт за това че представлявам заплаха за останалите участници в движението, но до колко този акт може да рефлектира по някакъв начин на притежаваното от мен свидетелство за правоупрвление на МПС.
с тази тема не искам да се оправдавам че съм карал пил или нещо друго.
идеята ми е и да се развие и няква дискусия дали трябва да има някъв документ за правоуправление на велосипед, нещо от рода на задължителния курс по първа помощ при шофьорската книжка, знам че много хора ще кажат че тва ще намали колоездачите и че часове по безопасност на пътя има в училище, ама до колко са достатъчни щото по мое време хич не бяха
и друг аспект до колко може да се кара колело с употреба на алкохол, принципно не би трябвало, но част от удоволствието на карането е след хубава разходка с приятелите да седнете и изпиете по няколко бирички
abadon

Рейтинг: 1200

Мнениеот Redhat » Съб Яну 13, 2007 1:24 pm

Принципно съм ЗА определена степен на регулация на колоездачното движение в градска среда, но това значи ангажимент на управляващия апарат, за който никой тук не е готов.

Ако се въведе нещо задължително като документ, то трябва да се поставят и други допълнителни изисквания като:

Задължитлно носена на каска.

Задължителна сигнализация - дрехи, светлоотразители, светлини, звукова сигнализация.

Задължително каране по (не)съществуващи велоалеи.

Задължителни ограничения на скоростта в определени участъци.

Задължително полицейско велосипедизирано звено.

Изобщо подобна регулация би донесла колкото позитиви, то поне два пъти повече негативи за колоездачите.

Мен лично никога не са ме спирали органи на реда, когато съм карал из града, въпреки че тук се появяват от време на време забавни разкази от подобно естество ;)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Съб Яну 13, 2007 1:53 pm

abadon, при такава ситуация в Германия ще ти вземат пари, точки и книжка без да се церемонят и секунда.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот MAN6 » Съб Яну 13, 2007 2:03 pm

TOYAGA написа:abadon, при такава ситуация в Германия ще ти вземат пари, точки и книжка без да се церемонят и секунда.

е зависи, може да имаш и късмет... един приятел по време на парти се сеща че ще е по-добре да си прибере скутера докато още не е много пиян и да си вземе колелото. като се върнал с колелото, обаче, тва парти вече било прекратено от полицията и той се изнизал, а малко по-надолу по улицата няква патрулка влезнала в насрещното и го спряла :) лошият и разгневен чичо полицай му се развикал: слизай и ше буташ! :)
но това е само ако имаш късмет :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Windstream » Съб Яну 13, 2007 2:37 pm

TOYAGA написа:abadon, при такава ситуация в Германия ще ти вземат пари, точки и книжка без да се церемонят и секунда.

Може и така да е, обаче само аз ли намирам нещо нередно в отнемането на правото за управление на МПС за "нарушение" което не е извършено с МПС? Ами то по тая логика на всеки който се прибира пийнал да му вземаме книжката, щото след като има смелостта да бута чехъла нетрезвен и посред нощ колко му е следващия път за по-бързо да се качи в колата :crazy:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот shepo » Съб Яну 13, 2007 3:01 pm

много си прав тук :beer:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот TOYAGA » Съб Яну 13, 2007 3:01 pm

Windstream, логиката е проста - щом си на пътя с превозно средство значи трябва да спазваш правилата за движение по пътищата.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот abadon » Съб Яну 13, 2007 3:12 pm

да прав си правилата трябва да се спазват, но до колкото си спомням нито в закона нито в правилника пише нещо за употребата на алкохол от велосипедисти, така че това което не е забранено е позволено. друг е въпроса дали след като изпиеш кило и канче трябва да се качваш на колелото
abadon

Мнениеот Teodor40 » Съб Яну 13, 2007 3:43 pm

Да си пян по улиците винаги е опасно,независимо дали си пеша или с колело, особено в столицата. Според мен обаче е апсурдно, особено лятото представете си, да ти правят забележка за алкохол, когато си с колело. Мен лично ми е много приятно вечер да си се прибера с него след като съм пиинал биричка с приятели. Естествено мога да дам 5 кинта за такси, но от това се губи огромна част от удоволствието на излизането. Една такава забрана може според мен да се приложи в правилника без допълнителни правила за колоездачите, но ще е само още една предпоставака за взимане на подкупи и никой няма да се отнася с уважение към въпроса.
За въпросните патрулни полицай мога да кажа само едно :asshole: ,балъците ако искат да има дават пари! Колко пъти вече ми се правят на важни и ми намекват за подкуп, но един лев не са получили от мен(за разлика от катаджиите де). Един дол дренки са верно с една разлика само- в правомощията.
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот airborneone » Съб Яну 13, 2007 4:24 pm

abadon написа: това което не е забранено е позволено

Не бате, този принцип го няма!+ това незнанието на закона не управдава нарушаването му!

Teodor40 написа: Една такава забрана ... но ще е само още една предпоставака за взимане на подкупи и никой няма да се отнася с уважение към въпроса.
намекват за подкуп, но един лев не са получили от мен(за разлика от катаджиите де).

Един дол дренки са верно с една разлика само- в правомощията.

t.e.
искаш да ни кажеш какъв си моралист... обаче на катаджиите им даваш кинти...?
За какво уважение си тръгнал да ни говориш при условие , че и ти не спазваш закона!? или искаш да ни кажеш , че кинтите на кат-аджиите си ги дал за да си имат хората, че разбираш ли , гладни стоят.
Заради ей такива изцепки + тая на @abadon , спокойно може да се случи някаква злополука ... пр. залиташ и падаш, блъска те кола и след това шофъора в затвора щото трябва да пази пияната ти глава...
Щото на всичкото отгоре в 8/9/10 часа има много хора по тротуарите и не можеш да се движиш по тях..... ема как нали си ппс , по улиоците ще се движиш....
и айде без коментари кой къде да се движи.... всеки има мозък и може понякога да прецени , че не е уместно да се движиме по улиците.

п.п.
за куките, ако не си разбрал и те пишат актове.

едит :
@тояга :agree:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Teodor40 » Съб Яну 13, 2007 4:41 pm

Нищо не си разбрал! Не се правя на моралист, правил съм нарушения с тази разлика, че са такива който трудно могат да доведат до ПТП, хващали са ме, лащал съм си. Тези патрулните са най-големите парцали и ЛЪЖЦИ които познавам! Искаха ми подкуп, че ми бил истекъл техничекият преглед на 21-ви(преди 5 дена) а този талон е до края на месец декември! НЕ е до дата а до край на месец! Разигравахме се 15 минути и накрая ми обясняват как не е добре за мен да карам така! Е това за мен са тъпи, подкупни лекета!
А как реши, че карам по пътя а не по тротоарите!?!? Я питай по натоварените улици някой който ме познава дали ми стъпва гумата на велосипеда! И знаеш ли как ги псувам такива дето ми се редят по светофарите с колела и ми карат по бул."България" не на ВЕЛОАЛЕЯТА отстрани а по пътното платно.
И аз карам кола, и мен ме побиват тръпки от неадекватните действия на някой индивиди т.е. спести си конското моля те, не си прав за мен.
Аватар
Teodor40

Re: велосипед и шофьорска книжка

Мнениеот airborneone » Съб Яну 13, 2007 4:57 pm

abadon написа:идеята е че вчера с прибирах с колелото към 1 часа вечерта, няма да
и как съм трябвало да карам по тротоара иначе съм бил участник в движението, след мойта забележка че щом съм се качил на колелото вече съм ППС и нямам право да се движа

1во с каска ли беше ? Или знаеш закона само кагато ти изнася? 2ро нищо ама нищо не ти е речело да се движиш по тротуара, нямаше и да те спрат. 3то не те знам какъв си пияч, обаче не можеш да ме убедиш, че като пиеш след това нищо , ама нищо ти няма... (или теб алкохол те не лови)... :drunk: :drunk2:
А, тва куките , които са те спряли, са били кретени и са си нямали работа е друг въпрос.

Teodor40 написа: Не се правя на моралист, правил съм нарушения с тази разлика, че са такива който трудно могат да доведат до ПТП.

Като си толкова съмоуверен, сподели какви са били тия незначителни нарушения, че "гадните куки" да те спрят?
Аватар
airborneone

Мнениеот abadon » Съб Яну 13, 2007 5:03 pm

Не бате, този принцип го няма!+ това незнанието на закона не управдава нарушаването му!

принципа го има и е една от основите на правото, даже май си има и латинско наименование което сега не мога да ти кажа. друг е въпроса дали е морално. тука вече се опира до съвест и други работи
и къде видя изцепка от моя страна, казах че съм карал колелото след употреба на алкохол, не че съм се въргалял падал ставал и пак качвал на колелото, защото повярвай ми имал съм такива случаи в които съм го бутал до вкъщи или направо оставял в кръчмата просто защото знам че е идиотско да се кача на него в пияно състояние.
въпросът ми беше хубаво на мен ще ми вземат книжката за тази изцепка, но какво ще вземат на бай Христофор от едикъде си които няма книжка и е извършил същото
abadon

Мнениеот Admin » Съб Яну 13, 2007 5:19 pm

airborneone написа:
abadon написа: това което не е забранено е позволено

А, има такъв принцип и е основен за правовата държава. Разбира се, горе е написан най-опростеният му вариант, но смисълът е общо взето такъв и това е една от гаранциите срещу произвол от страна на държавните органи. Интересното е и това, че въпросният принцип е пряко свързан с другия принцип, който ти самият си посочил - че незнанието на закона не те оправдава. Идеята е, че твое задължение е да се осведомиш за правилата, но тези правила трябва да са ясни и забраните и нарушенията да са изброени изчерпателно, за да се знаят - ако даден случай е извън тях, значи не си виновен.

Принципно българският Закон за движение по пътищата забранява управлението на каквото и да е пътно превозно средство (т.е. включват се и велосипедите) след уротреба на алкохол, довела до концентрация в кръвта над 0,5 промила. Дотук добре, обаче санкциите, предвидени по-нататък за нарушения на това правило се отнасят само за водачите на моторни превозни средства (каквото велосипедът не е). Изглежда малко парадоксално, но българският законодател редовно си служи с тази блестяща техника да забрани нещо, но да пропусне да предвиди санкция за него :D И все пак, ако някой полицай реши да бъде докрай педантичен, хващайки ви с концентрация над 0,5 промила той може да ви глоби на основание чл.184, ал.1 или чл.185 от Закона за движение по пътищата.

Това е действащата уредба. С други думи, книжката няма ка да ти вземат, но глоба могат да ти наложат.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот abadon » Съб Яну 13, 2007 5:23 pm

1во с каска ли беше ? Или знаеш закона само кагато ти изнася? 2ро нищо ама нищо не ти е речело да се движиш по тротуара, нямаше и да те спрат. 3то не те знам какъв си пияч, обаче не можеш да ме убедиш, че като пиеш след това нищо , ама нищо ти няма... (или теб алкохол те не лови)... icon_drunk.gif drunk_125.gif

1. не нямах каска, но пак казвам до колкото знам закона не е задължителна. имах си всички други задължителни атрибути като бял светлоотразител отпред и мигащо червено отзад. толкова.
принципно доста съм чел във форума преди да пиша и знам отношението към каската, имам каска но просто в случай не я носех защото не предполагах че ще карам колело на 10 януари вечерта(но това е съвсем друг въпрос доста по дълъг)
2. в нищонепреченето да се движа по тротоара има едно голямо АКО ги нямаше паркиралите там автомобили
3. не съм казвал нищо подобно, само че можех да карам колело без да съсздавам опасност за другите участници в движението(според мен все пак)
abadon

Мнениеот airborneone » Съб Яну 13, 2007 5:26 pm

abadon написа:
но какво ще вземат на бай Христофор от едикъде си които няма книжка и е извършил същото

свободата , санчо , свободата.... казва се лишаване от свобода...салама , свободата , салама... :xx(:

abadon написа:
и къде видя изцепка от моя страна

...по-добре :beer:
Аватар
airborneone

Мнениеот did » Съб Яну 13, 2007 5:49 pm

Мда.. интересна тема, появила се точно 13 дни след влизането на България в ЕС.

За момента в България дупката в законодателството, посочена от Админ си съществува, но съм напълно уверен, че скоро ще я запушат и ще започне да се случва точно това, което каза TOYAGA за Германия.

Точно така един докторант от нашата група се раздели преди няколко месеца с книжката си, така че това не са празни заплахи, а практика с традиции.
Аватар
did

Мнениеот Teodor40 » Съб Яну 13, 2007 6:24 pm

@airborneone, според теб правилно ли е да те спрат на околовръстното, 4ч през ноща, в разгара на лятото, когато няма хора през деня а за през ноща да не говорим за това, че карам със 66км/ч вместо с 40!!! Мога бас да хвана, че цяла вечер не са направили един акт за превишена скорост и всичките спрени коли са им били "бонуси към заплатата".
А по темата- е добре, нормално ли е за всяко нещо да има глоба? Ако се изпикаем малко настрани и стане мокро на плочките в общественият кенеф, така създадем опасност някой след нас да се хлъзне и да умре! И затова ли трябва да има глоба понеже води до потенцялна опаснот? Да ни глобяват и когато ходиме бързо пеша, че може да бутнем някой на пътя или да не видим някоя отворена шахта в която може да паднем?
Айде за всичко глоби да има какво ще кажете?
Аватар
Teodor40

Мнениеот Alpina » Съб Яну 13, 2007 6:44 pm

@Teodor40, колко глупости ръсиш, не е истина, просто си ми толкова смешен, че като видя твой пост, пропускам и отивам на следващия, ама все понякога се подлъгвам да чета глупостите ти, и аз не знам защо :dunno:

По темата - и за пешеходците има глоби, ама смотаните полицай не правят нищо по въпроса :crazy:
А за отнемане на точки от шофьорската книжка на колоездач - нямат право, но за парична глоба имат ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Windstream » Съб Яну 13, 2007 10:06 pm

TOYAGA написа:Windstream, логиката е проста - щом си на пътя с превозно средство значи трябва да спазваш правилата за движение по пътищата.

Ясна ми е логиката, но пак не смятам че е редно да ти се отнема книжката за нарушение което не е извършено с МПС (освен ако закона изрично не го постановява разбира се, което обаче не е случая). Като сменят закона ОК, ама дотогава смятам че това е добро решение на проблема:
Alpina написа:А за отнемане на точки от шофьорската книжка на колоездач - нямат право, но за парична глоба имат
Аватар
Windstream

Мнениеот Teodor40 » Нед Яну 14, 2007 12:10 am

Alpina, пиша и глупости верно е но конкретно къде точно не бях прав?
Аватар
Teodor40

Мнениеот Nymphetamine » Нед Яну 14, 2007 1:43 am

Да въведат и шофьорски книжки, даващи право за управление на велосипед. Представете си как чичко полицай спира детенцето на 5 годинки си колелцето с помощни колела, защото кара извън велоспиедната алея в градската градинка и му взим книжката за 2 месеца.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 14, 2007 10:09 am

Да въведат и шофьорски книжки, даващи право за управление на велосипед.
Е па аз имах таквоз нещо лонг- лонг тайм агоу. Ако се напъна нищо чудно да я намеря забутана някъде. Беше жълта на цвят. :evil:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот iiccoo » Нед Яну 14, 2007 10:14 am

Абе едно време (старите кучета да ме поправят) май е имало подобни документи, но те са били свързани по-скоро със собствеността на велосипеда отколкото с това дали можеш да караш и спазваш ли правила.
Според мен не е важно да се издават такива книжки, защото реално погледнато е много глупаво. По-важно е да се узаконят някои правила, които да спазваме. Научаваш ги и си караш. И смисъла според мен е не толкова ние да караме по правилата, а да имаме място на пътя, а не шоферите да си мислят, че те като са законни значи ние сме никви. Точно по този начин трябва да си извоюваме правото на пътя и това да се съобразяват и с нас. :peace:
Аватар
iiccoo

Мнениеот Alpina » Нед Яну 14, 2007 11:02 am

Ха-ха-ха, ако беше прочел, щеше да знаеш, че има десетки правила, които ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот iiccoo » Нед Яну 14, 2007 11:34 am

Alpina написа:Ха-ха-ха, ако беше прочел, щеше да знаеш, че има десетки правила, които ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ

Кажи в кой закон и веднага ще ги прочета с желание :)
Аватар
iiccoo

Мнениеот airborneone » Нед Яну 14, 2007 1:46 pm

iiccoo написа:
Alpina написа:Ха-ха-ха, ако беше прочел, щеше да знаеш, че има десетки правила, които ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ

Кажи в кой закон и веднага ще ги прочета с желание :)

В закон за движение по пътищата. Там има и правила за пешеходци.
Аватар
airborneone

Мнениеот Alpina » Нед Яну 14, 2007 6:27 pm

@airborneone, дам в закона са, само че колоездачите, не трябва да спазват тези на пешеходците!!!
Когато караш колело спазваш специални правила за колоездачите, както и в по-голямата част на ППС
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Windstream » Пон Яну 15, 2007 7:38 am

Alpina написа:@airborneone, дам в закона са, само че колоездачите, не трябва да спазват тези на пешеходците!!!

Струва ми се че той искаше да каже че в ЗДП-то има правила не само за шофьорите и велосипедистите, ами даже и за пешеходците - демек правила колко щеш, само де никой не ги чете.
Аватар
Windstream

Мнениеот airborneone » Пон Яну 15, 2007 10:17 am

@Windstream :agree:
Аватар
airborneone

Следваща

Назад към Други