Колко са ограничени всъщност американците-нагледен пример!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bikerider » Пет Яну 26, 2007 12:15 pm

Факт - образователната система в България е повече система, отколкото образователна.

A средното образование в Щатите как е? :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Windstream » Пет Яну 26, 2007 4:28 pm

bikerider написа:Факт - образователната система в България е повече система, отколкото образователна.

A средното образование в Щатите как е? :popcorn:

А, сякаш не знаеш, ми горе-долу на същия хал е. Ама поне висшето е наред (засега) и доста ефективно коригира пропуските на средното, докато при вас май точно обратния ефект се получава.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот MAN6 » Пет Яну 26, 2007 5:22 pm

Windstream написа:...докато при вас...

:bowdown:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Пет Яну 26, 2007 5:38 pm

Windstream написа:А, сякаш не знаеш, ми горе-долу на същия хал е.

Именно :)

Windstream написа:докато при вас май точно обратния ефект се получава.

Доста меко се изразяваш... аз лично имам специално мнение по въпроса, но ще го премълча за да не обидя незаслужено изключенията, които се срещат в мършата... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Яну 26, 2007 11:53 pm

Windstream написа:средната и висшата ви образователни системи са пълен ташак! :puke:

"Пази Боже, сляпо да прогледа!"
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Windstream » Съб Яну 27, 2007 10:16 am

bikerider написа:Доста меко се изразяваш... аз лично имам специално мнение по въпроса, но ще го премълча за да не обидя незаслужено изключенията, които се срещат в мършата... :)
Мълчи си наистина, че те я виж на изключенията колко малко им трябва да се обидят и да почнат да демонстрират превъзходството си цитирайки Алеко :rofl:

MAN6 написа:
Windstream написа:...докато при вас...

:bowdown:

САЩ и България поне аз доколкото съм запознат май не са точно на едно и също географско местоположение, или пък греша?

PtD написа:"Пази Боже, сляпо да прогледа!"

6 дни почти денонощно съставяне на реалистичен бизнес план, само накрая някой си пиклив мързелив асистент да ти заяви авторитетно че това професионален счетоводител ти го е правил, и напълно пренебрегвайки всички чернови и обяснения които му предоставяш дори да не ти дава шанс да се явиш на защита, професора разбира се е твърде зает за някаква си там проста студентка, нищо че заплатата му от джобовете точно на такива като нея идва. Примери такива на кило във всеки университет, и не само в Шопландия - е това ако не е ташак система просто не знам какво е :crazy:
Аватар
Windstream

Мнениеот did » Съб Яну 27, 2007 1:10 pm

Windstream написа:това ако не е ташак система просто не знам какво е :crazy:

Малко подценяваш системата, Бай Българофобе, но съвсем малко.

Всъщност, доста близо си до истината, ама не е ташак. По-дълго е и е едно ниво по-високо от "ташак" в йерархията.
Аватар
did

Мнениеот Windstream » Съб Яну 27, 2007 1:36 pm

did написа:Малко подценяваш системата, Бай Българофобе, но съвсем малко.

Ааа не, в случая ще е по-правилно ако аз наричам теб "Бай", не мислиш ли?

Всъщност, доста близо си до истината, ама не е ташак. По-дълго е и е едно ниво по-високо от "ташак" в йерархията.

:evil: :evil: :evil: Вероятно си прав Професоре, но честно казано все ми е тая - важното е че системата по принцип не действа ефективно, а често пък и изобщо не действа. Всъщност замисли се къде си сега, и защо си там, и дали така всъщност не потвърждаваш съмненията ми в "стойностите" на системата?
Аватар
Windstream

Мнениеот PtD » Съб Яну 27, 2007 1:44 pm

@Windstream, нямах предвид мнението ти за образователната система, а делението ние/вие. Кога стана негро, кога ти почерне гъзо?

За образователната система не мога да се изкажа, тъй като нямам необходимата информация. Фактът е обаче, че работейки с американски програмисти, завършили университети в Щатите, виждам че нивото на българските програмисти, завършили български университети е на светлинни години напред.

Предполагам, че повечето програмисти, които четат форума, могат да потвърдят.
Аватар
PtD

Мнениеот klmn » Съб Яну 27, 2007 3:32 pm

+1
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот did » Съб Яну 27, 2007 4:54 pm

++
Аватар
did

Мнениеот MAN6 » Съб Яну 27, 2007 5:42 pm

PtD написа:@Windstream, нямах предвид мнението ти за образователната система, а делението ние/вие. Кога стана негро, кога ти почерне гъзо?

:agree:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Съб Яну 27, 2007 7:02 pm

PtD написа:делението ние/вие

Windstream написа:САЩ и България поне аз доколкото съм запознат май не са точно на едно и също географско местоположение, или пък греша?

:dunno:

Не мога да разбера защо нарочихте човека за българофоб???????
А дори да е придобил американско самосъзнание, нима това не е негово право???? Няма ли право на мнение, изказ и прочие???

И тая тема се изроди в пишкомерие и инквизиция за инакомислещи... изумявам се колко нетолерантни са всъщност някои от пишещите тук...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Съб Яну 27, 2007 7:10 pm

bikerider написа:Не мога да разбера защо нарочихте човека за българофоб???

Ти си храни там кълвача и не ни се бъркай :)

Явно eронията ми не се разбира правилно и вместо "не е ташак. По-дълго е и е едно ниво по-високо от "ташак" в йерархията" трябваше директно да си кажа, че и според мен нашата система си е един голям х*й, та да стане ясно, че сме на едно мнение ... ама както и да е.
Аватар
did

Мнениеот Windstream » Съб Яну 27, 2007 8:34 pm

PtD написа:За образователната система не мога да се изкажа, тъй като нямам необходимата информация. Фактът е обаче, че работейки с американски програмисти, завършили университети в Щатите, виждам че нивото на българските програмисти, завършили български университети е на светлинни години напред.

Общата картина наистина е такава, каквато я описваш, само че колко от това което BG програмистите знаят всъщност са го научили благодарение на унито? За допреди няколко години може и да си бил прав, ама сега ситуацията е направо плачевна.

did написа:Явно eронията ми не се разбира правилно и вместо "не е ташак. По-дълго е и е едно ниво по-високо от "ташак" в йерархията" трябваше директно да си кажа, че и според мен нашата система си е един голям х*й, та да стане ясно, че сме на едно мнение ... ама както и да е.

Иронията ти беше разбрана съвсем правилно, защо мислиш сложих тия кискащи се смайлита в отговора? ;) А с другото имах предвид че дали ташак, дали хуй, все тая, важното е че системата си е яко преебаваща.
Аватар
Windstream

Мнениеот Windstream » Съб Яну 27, 2007 8:38 pm

bikerider написа:Не мога да разбера защо нарочихте човека за българофоб???????
А дори да е придобил американско самосъзнание, нима това не е негово право???? Няма ли право на мнение, изказ и прочие???

И тая тема се изроди в пишкомерие и инквизиция за инакомислещи... изумявам се колко нетолерантни са всъщност някои от пишещите тук...

Марто, не се хаби, нека си мислят каквото си искат, остави ги да се заблуждават че мненията им не са леееко манипулирани с конкретна подла цел ;):D
Аватар
Windstream

Мнениеот bikerider » Съб Яну 27, 2007 9:37 pm

did написа:eронията ми не се разбира правилно

напротив, и аз те разбрах прекрасно :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Съб Яну 27, 2007 10:20 pm

Windstream написа:колко от това което BG програмистите знаят всъщност са го научили благодарение на унито

Аз не знам някой да излезе от университета и да е готов да се влее в индустрията директно. От който и да е университет, в която и да е държава в света (изключая Университета по Гъбодобив на Сахара).

Затова си има практика, изпитателен период и т.н., за да можеш да навлезеш в това, което трябва да правиш. Обикновено знанията от университета се налага много бързо да ги забравиш, иначе ти пречат на изпълнението на служебните задължения. Има време, ще разбереш. Засега ти е простено, че не си видял ръбатия, на който предстои да се наденеш ;)
Аватар
PtD

Мнениеот MAN6 » Съб Яну 27, 2007 10:37 pm

bikerider написа:ала бала

а на теб и бял лист хартия да ти дадат, черен ще го изкараш, стига спор да има... :crap:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Windstream » Съб Яну 27, 2007 11:50 pm

PtD написа:Затова си има практика, изпитателен период и т.н., за да можеш да навлезеш в това, което трябва да правиш. Обикновено знанията от университета се налага много бързо да ги забравиш, иначе ти пречат на изпълнението на служебните задължения.

Съгласен съм, обаче без стабилни знания от унито в някоя по-интелектуална професия доникъде няма да я докараш. Всъщност аз не скачам срещу самоуките експерти, а срещу системата която ти отнема огромна част от ежедневието и буквално пропилява няколко години от живота ти (визирам ВУЗ-овете с изискванията за задължително присъствие в лекциите), третира те като нищожество въпреки че й играеш по правилата, и на всичко отгоре те кара и да й плащаш за всичко това :(!:

PtD написа:Има време, ще разбереш. Засега ти е простено, че не си видял ръбатия, на който предстои да се наденеш ;)

Хм, идея си нямаш всъщност колко си далеч от истината, ама карай ;)

MAN6 написа:а на теб и бял лист хартия да ти дадат, черен ще го изкараш, стига спор да има... :crap:

И какво му е лошото на спора? Все някак трябва да се трепе това пусто свободно време, особено пък при отрицателните външни температури.
Аватар
Windstream

Мнениеот PtD » Нед Яну 28, 2007 2:28 am

Windstream написа:Съгласен съм, обаче без стабилни знания от унито в някоя по-интелектуална професия доникъде няма да я докараш.

Аз си имам своя теория за ползата от университета. Според мен истинската ценност на обучението там не е в знанията, които получаваш, а в:
1) усвояването на научния метод (т.е. да имаш идея как функционира нАуката)
2) усвояването на способността да се придобиват нови знания
3) усвояването на умението да се търси информация по даден проблем

1) ти е необходимо за работа в "интелектуални" области, 2) и 3) са незаменими в която и да е работа.

Дали обучението ще е "практическо" или "теоретично" обикновено е предмет на спор, като аз лично залагам на теоретичното, защото в практиката нещата се развиват и е доста трудно, да не кажем невъзможно да се покрият всички нови неща в ограниченото време на обучение. Пък и практическите знания ще дойдат с практиката, така или иначе.
Аватар
PtD

Мнениеот MAN6 » Нед Яну 28, 2007 2:45 am

@PtD: :agree: :agree: :agree:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Нед Яну 28, 2007 8:18 am

@MAN6: пак не вникваш, ма кога ли си вниквал...

@PtD: напълно съм съгласен с теб, но именно по точки 1 и 2 българските университети според мен за ужасно зле. Едва ли има нужда да давам примери с преподаватели-догматици, които искат да наизустиш ТЕХНИТЕ писания... какво остава да те научат да учиш/мислиш...
Да не говорим за изнудвачите, които искат да им работиш ангария в частните фирми или директно си искат пари. Българското уни е фира и всеки, който забрави по-скоро какво е учил там, ще спечели безусловно.

И все пак, с оглед на темата, мисля, че основния проблем е в средното образование, защото масата хора завършват само средно (и при нас, и при тях :))
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Нед Яну 28, 2007 1:09 pm

bikerider написа:...Българското уни е фира и всеки, който забрави по-скоро какво е учил там, ще спечели безусловно...

ясно...
ако не се лъжа беше се изказал преди време за общия знаменател...

или пак не вниквам, а?

p.s.: а па и друго да те питам- ти в кое не-българско уни си учил?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот 4getcredo » Нед Яну 28, 2007 5:11 pm

PtD написа:1) усвояването на научния метод (т.е. да имаш идея как функционира нАуката)
2) усвояването на способността да се придобиват нови знания
3) усвояването на умението да се търси информация по даден проблем

1) ти е необходимо за работа в "интелектуални" области, 2) и 3) са незаменими в която и да е работа.

Дали обучението ще е "практическо" или "теоретично" обикновено е предмет на спор, като аз лично залагам на теоретичното, защото в практиката нещата се развиват и е доста трудно, да не кажем невъзможно да се покрият всички нови неща в ограниченото време на обучение. Пък и практическите знания ще дойдат с практиката, така или иначе.

Абсолютно подкпрепям!! :agree: Образователният сленг нарича това "generic skills" ;) и напоследък се предъвква много като основна ценност на докторската степен (малко късничко чак накрая да ги придобиваш ;)) ... мнението ми е, че на нивото на масовото образование това е илюзия... в ограничени места и общности може да се случва...
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Нед Яну 28, 2007 6:01 pm

MAN6 написа:или пак не вниквам, а?

Колега, не ме занимавай с глупости...
Преди да ме питаш какво и къде си кажи мнението по темата. Ако нямаш мнение е друг въпрос...

@4getcredo: :agree:

@PtD: Аз се чудя кога ще започнат да учат хората да забравят старите и ненужни неща, че това става все по-основен "generic skill"... и теорията остарява...
Последна промяна bikerider на Нед Яну 28, 2007 6:38 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Нед Яну 28, 2007 6:24 pm

bikerider написа:
MAN6 написа:или пак не вниквам, а?

Колега, не ме занимавай с глупости...
Преди да ме питаш какво и къде си кажи мнението по темата. Ако нямаш мнение е друг въпрос...

леле мале...
смях в залата
та в крайна сметка, учил ли си в чуждо уни...?
или викаш- не е нужно да си ходил по луната за да знаеш какво е...
а?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Нед Яну 28, 2007 6:30 pm

:offtopic:
@MAN6: говоря за българските университети... имам достатъчно впечатления от първа и втора ръка от достатъчно учебни заведения. За чуждите университети не знам нищо от първа ръка (за съжаление не съм имал материална възможност да уча навън) и затова не говоря за навън.
Знам достатъчно де, но твоя манталитет "око да види, ръка да пипне" игнорира всякакви други мнения.
Та ако ти имаш опит с чужди уни-та, моля сподели го... иначе наистина не ме занимавай с глупости. Не знам какво целиш с провокативните си въпроси, но всъщност доста слабо ме интересува - не ми пречиш :)
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Нед Яну 28, 2007 6:58 pm

ми извинявай много, ама без "око да е видяло и ръка да е пипнала" общо взето с приказките си просто местиш въздуха...

тъпо е да се обобщава 100% за всеки един университет, и за всяка отделна специалност в него...

това, заради което се обадих, беше

Българското уни е фира и всеки, който забрави по-скоро какво е учил там, ще спечели безусловно

помисли си кой в какво вниква и до колко... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Нед Яну 28, 2007 7:00 pm

Тоест искаш да ми кажеш, че българското уни не е фира? :D
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други