Дискова херния

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дискова херния

Мнениеот Velio » Пет Яну 26, 2007 8:45 am

Преди известно време бях тръгнал да си купувам колело. Обаче наскоро се оказа, че имам малко проблеми с кръста - "медианна дискова херния на L5-S1".
Та искам да попитам колелото все пак ще ми навреди ли повече? Ако някой друг има подобно нещо, нека каже какво прави, за да се лекува. То "лекува" не е точната дума, но какво прави, за да намали вероятноста от "сецване" и лягане на легло с адски болки за няколко дни :)
Аватар
Velio

Рейтинг: 1220

Мнениеот boi4ka » Пет Яну 26, 2007 10:10 am

Много неприятно :crap:
Имам приятел, който спря да кара заради дискова херния.
Какво да правиш може да ти каже САМО специалист.
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Velio » Пет Яну 26, 2007 10:27 am

boi4ka написа:Какво да правиш може да ти каже САМО специалист.

вече ходих при кинезитерапевтист ;)
след 2 седмици почвам да ходя на фитнес за укрепване на гръбните мускули. По-натам и плуване. Ще питам и за колелото като отида пак при него, но ми е интересно и тук дали има някой с подобни проблеми и дали му пречи като кара :)
Аватар
Velio

Мнениеот Admin » Пет Яну 26, 2007 12:04 pm

Пожелавам ти да намериш еднозначен отговор на въпроса си от специалистите. Защото аз все още го търся...
От известно време и аз имам проблеми с кръста, за щастие докторите (подкрепени от снимки, скенер и т.н.) твърдят, че съм далеч от дисковата херния, за момента имало само някакво стеснение при един от прешлените...но това не ме успокоява.
Основната причина при мен (вероятно) е седенето на компютъра (като поза, продължителност и т.н.). По тази линия вече работя към ограничаване на вредностите. Но, за съжаление, не мога да кажа, че и колоезденето не е помогнало, но това си е мое предположение. Лекарите не могат да ми кажат нищо сигурно - според някои колоезденето е полезно, едва ли не почти колкото плуването. Други просто не знаят. Аз пък съм чел, че "болката в кръста" е симптом, често свързван с колоезденето. Разбира се, едва ли самото колоездене като такова е причината, по-скоро става дума за неща като неправилна позиция, може би някои сътресения при много пресечен терен, вероятно може да се получи и като следствие от контузии и т.н. Моля да бъда разбран правилно, това са само предположения, един вид насочване на разговора, а не твърдения на специалист.
В тази връзка имам и един въпрос, свързан с раниците. Може и да си внушавам погрешно, но умората в кръста при каране започнах да я чувствам откакто започнах да карам понякога на по-дълги разстояния и с по-голяма продължителност (като време), особено пък когато е за повече от един ден. В тези случаи заради багажа раницата ми натежава доста (към 10кг) в сравнение с еднодневните карания (когато е наполовина примерно). Затова си мисля, че тежката раница, носена на гръб в продължение на часове, комбинирана с бутане/носене на колелото може би са част от причината за проблемите ми.
И затова искам да попитам някой, ако е чел някъде компетентни съвети за това как точно е добре да е разпложена раницата при колоездене, да ги сподели. Става дума за това дали да е разположена по-високо на гърба, така че долният й край да е над кръста и бъбреците, или пък да е смъкната по-ниско, така че долният й край да е върху кръста, над седалищните части. В последните години винаги съм карал с раница над кръста, заради проблеми с бъбреците в миналото (т.е. за да не ги препотявам редовно с раницата), но напоследък зпочвам да се замислям за обратното и да експериментирам с по-ниско стояща раница. Все пак, ако някой знае добри препоръки по този конкретен въпрос и желае да ги сподели, сигурно ще е от полза за всички. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пет Яну 26, 2007 12:22 pm

Започват пролетните проблеми... :popcorn:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Yavkata » Пет Яну 26, 2007 12:25 pm

Същия проблем! След инжекциите и хапчетата, мазила. И ...именно затова се насочих пак към велосипеда. Тъй като тичах 3- 5 пъти седмично по 3-6 км. ми се набиваха прешлените. Без съмнение пак ще тръгна на плуване , но само то не може да ми замести интезивното движение. Оказа се, че колоезденето не ме натоварва в кръста. Почнах по 40 км шосе. Карам с културистичен колан на кръста. Не правя скокове и глупости. Бихте ли ме насочили и към някой добър специялист в областа на спортните травми. Имам един познат ,но той в момента е в чужбина на лагер с отбора си. :crap:
За раницата: определено трябва да се носи максимално ниско. Ако има кръстна лента, да се ползва, а раменните ленти да са отпуснати. Най - тежкия багаж отдолу. При приведената стойка идеално ще е центъра на тежестта на раницата да е изместен към таза.
Аватар
Yavkata

Мнениеот Velio » Пет Яну 26, 2007 12:33 pm

@Админ

На мен дисковата херния се установи чрез "ядрено-магнитен резонанс", защото с обикновен рентген не можело да се установи.
Принципно и аз започнах с "болки в кръста" и не обръщах никакво внимание. Болките ги получавах след продължително натоварване - каквото и да е. Е да, но от пренебрежение към проблема се стигна до това - дискова херния. Нека никой да не се заблуждава (както си мислех и аз преди това), че това е заболяване само при възрастните - аз съм на 22 и не се смятам още за "дрът" :)
Идеята ми е, че трябва да вземеш мерки още от сега докато не е късно. Щото както ми каза 1 човек - "От дисковата херния не се умира, но със нея се умира..." :) На мен лично един кинезитерапевтист ме насочи към фитнес, ще ми направи програма за укрепване на гръбните мускли. Също и плуване. Моя съвет е също да отидеш при някой такъв и да се консултираш с него.
Друго, което аз направих докато бях в "острия период" (с много болка в кръста) си купих един колан за кръста (по съвет на 1 приятел), който да го държи стегнат и така до някаква степен помага на ставите да не се разместат отново (защото го имам и тоя проблем). Според мен е хубаво да си вземеш 1 такъв колан и като караш колелото да си с него. Но както и ти казваш - това си е лично мнение, най-добре се консултирай със специалист. Иначе колана дето си купих е Оппо

http://www.oppomedical.com

аз си купих модела 1064 http://www.oppomedical.com/catalog/backsupports/1064.htm

и смея да твърдя, че ми помогна да изляза от "острия период".

А относно раниците, ето какъв е моя опит от ските.
Когато носех раницата над кръста (както теб), болките бяха доста в края на деня. Затова я носех възможно по-ниско, както мисля че и правилното положение.

Тук има малко информация за раниците като цяло, не само за ските:

http://befsa.com/?q=node/view/5464

:agree:
Аватар
Velio

Мнениеот Velio » Пет Яну 26, 2007 12:43 pm

Yavkata написа:Бихте ли ме насочили и към някой добър специялист в областа на спортните травми. Имам един познат ,но той в момента е в чужбина на лагер с отбора си. :crap:

пиши на SHMIT в кафето на бассес :agree:
а какви инжекции са ти били? Щото аз доколкото успех да събера информация за проблема, хапчетата и мазилата нямат абсолютно никакъв ефект. Лечението е комплексно - спорт за укрепване на гръбните мускули, минерално бани, масажи...
Аватар
Velio

Мнениеот Yavkata » Пет Яну 26, 2007 1:43 pm

Три дни бях на Мовалис защото въобще не можех да стана. Иначе "захапването" на нерва ми се случва за втори път за две години. След първия път , като се пооправих започнах освен плуване 2 пъти в седмицата , почти ежедневни тренировки на гърба. Имаше си много добър резултат, пак почнах да тичам, с колан, разбира се. Обаче седмицата преди случката явно претренирах.... и айдеее. Мерси за съвета ще потърся SHMIT. :agree:
Аватар
Yavkata

Мнениеот Admin » Пет Яну 26, 2007 2:01 pm

Velio, много полезни линкове, жалко само, че ги разменяме по такъв повод ;)
При мен резултатите от скенера уж бяха категорични, че нямам херния, а определено не подценявам ситуацията вече.
Ще пробвам как е с раницата по-ниско, дано бъбреците да не се обадят пак, че те май също са ми слабо място.
А този колан колко струва? Не, че ще си купя такъв без лекарско предписание, но ми е интересно...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Velio » Пет Яну 26, 2007 2:05 pm

68 лв. струва

горе-долу колкото и космо-диска :D (не съм пробвал космо-диск, но си мисля, че Оппо-то върши далеч по-добра работа :) )

аз го носих 6 дни, докато ми минаха болките, след това го махнах, та да не вземе кръста много да се изнежи с него :) Мисля обаче да го слагам като почна на фитнес да ходя.
Аватар
Velio

Мнениеот 4getcredo » Пет Яну 26, 2007 3:26 pm

Velio написа:
Тук има малко информация за раниците като цяло, не само за ските:

http://befsa.com/?q=node/view/5464

:agree:

Доста полезно четиво, но мисля, че някои съвети са валидни само за пешеходната стойка. Имам предвид например - "да обвие таза ви плътно точно под и около кръста". Стойката на колоездача е друга в сравнение с пешеходеца и подобен нисък колан би бил проблем, според мен, при въртене... Приведеният силует има друг център на тежестта в сравнение с изправения човек (докато карате колело, седите)... Дизайнът на раниците за велосипедизъм е малко по-различен и изричното следване на гореописаните препоръки не е оправдано.

Това са само някои опасения. Моят опит със сравнително добра и голяма раница за колело (Trans Alpine 30 л. ;) ... винаги има какво да сложа в нея) показва, че оптималното за комфорта ми положение е малко над кръста... бърбреците са частично покрити от нея. Коланът минава през пъпа...

Мисля да пробва и с по-долно положение, за да видим дали моето не е просто навик...

Едит: правопис!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот drdre » Пет Яну 26, 2007 7:40 pm

Много интересна тема и като гледам много хора са засегнати от този въпрос..

Ето какво аз знам..

Преди няколко години, докато израствах и аз имах проблеми с кръста, особено след каране на колело. Лекарите ми каза, че имам изкривяване от неправилна стойка или седене пред компютъра(а аз действително много седя на компютъра и то от години..).. Та аз реших, че този проблем не е за подценяване и започнах да ходя на плуване.. След 1 година плуване мога да кажа, че кръста ми не се е обадил нито веднъж(да чукна на дърво), от което съм много доволен. Също имам космодиск, който принципно е за майка ми.. Но да ви кажа, честно той помага доста, съвсем сериозно.. Някой път от много натоварване чувствам умора в кръста, слагам космодиска за няколко часа и съм като нов, затова мога да кажа, че продукта е много добър(да не си помислите, че правя някаква реклама, това е самата истина).

А относно слагането на чантата по-надолу.. Това също е полезно нещо за кръста, защото го кара да седи изправен и го подпира, но това определено не е полезно за бъбреците..

Дано съм помогнал, с това което знам от личен опит :) .
Е па я си карам за удоволствие ;)
Аватар
drdre

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Пет Яну 26, 2007 11:19 pm

Не подценявайте значението на правилната стойка на тялото, било при ходене, било при каране, било при навеждане или изправяне...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот codename47 » Съб Яну 27, 2007 9:58 am

когато участвах на ралито Черни Връх тая година бях си дигнал върха на седалката леко нагоре защото в града карам с не-много висока седалка, но на качването на Витоша я дигнах догоре за да карам с прав крак....е след 30мин. каране билката в кръста вече беше невероятно чудовищна затова слязох и свалих носа надолу, сочещ към кормилото. Оттук нататък нямах никакви проблеми. Мисълта ми е че дори няколко мм разлика в равнината на седалката пренасят тежеста към различни части на гърба. Не искам да кажа че проблеите с кръста са оттам а просто за един възможен вариант с който да се експериментира.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот klmn » Съб Яну 27, 2007 9:59 am

Само инжекции оправят.Майка ми беше много зле,не можеше да мръдне от болки и я оправиха за към 2 седмици,с малко рехабилитация и нагревки след инжекциите.
И мен ме боли кръста след карания по 50+ км.,наистина стойката е от значение.
Къде е 12-та котка да каже? :)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот screamBoy » Съб Яну 27, 2007 11:45 am

носа на седалката трябва да сочи не към кормилото а към долния край на челната тръба ... цялата седалка трябва да е леко наклонена напред
'трябва' е относено само за мен, предполагам и други може да имат подобна на моята структура и да го опитат - дълги бедра, къси подбедрици, дълги ръце, краката са леко къси за такъв торс

*** разликата е че с по-дълги ръце гръбнака по-естествено се изправя в горната част, а с такава структура на крака долната част се извива леко назад, така че с наклона на седалката напред го карам да е по-изправен и в долната част
важно е, защото сътресенията се повмат не само с компресия на гръбначния стълб но и с движения и когато отпуснататото състояние позволява макс. движения то могат да се поемат с тях макс сътресения т.е. постига се минимум нужда от компресия ... за който кара седнал, за на педали естествено е по-различно, но преходите се правят с много седнал, та така
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Yavkata » Нед Фев 04, 2007 8:43 am

От препоръчваните спортове № 1 е плуването. И то само бруст. При кроула има усукване на гръбнака което натоварва. Това го усещах и аз след около 500 м кроул почвах да усещам болка :crap: . При бруста всичко е ок. № 2 са упражнения от фитнеса от рода на гръбни преси, изометрични натоварвания , упражнения с висене и на лежанка с ъс сгънати крака. Забранени са упражнения като клекове , и такива натоварващи кръста със тежест :nono: . Задължително е ползването на колан. По - специфичните упражнения трябва да ви ги покаже кинезитерапевта.
Непрепоръчителни натоварвания са : тичане, туризъм с тежки раници. :bawling: :bawling: Това са натоварвания които ме интересуваха мен и за тях съм питал. Вие си питайте за вашите специфични любими спортове.
За велосипедизма. Неутрално мнение. Ако ми се отразява добре ОК. Дето се вика ще видиме. :bigeyes:
Хора пазете се откъм гърба ! ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот kotka12 » Нед Фев 04, 2007 10:33 am

klmn написа:... стойката е от значение.
Къде е 12-та котка да каже? :)

Откъдето и да погледнем мнението ти, си напълно прав. Колкото и странно да е, със старата ми рамка,която беше доста по-дълга /Драг Онтарио/ ме наболяваше кръста, когато катерех. С новата. която е значително по-къса /SCOTT YZ0/, този проблем изчезна. Разликата в хоризонталата /вкл.и лапата/ между двете със сигурност е поне 6-7 см.
Вероятно защото карам доста по-изправен :dunno:
Сега обаче след 50+ каране ме наболяват групата мускули между плешките /заради по-късата хоризонтала явно ги събирам докато карам/
пазете кръста, че е много важен....орган :rofl:
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот Velio » Нед Фев 04, 2007 7:37 pm

При мен в последствие се оказва, че освен дисковата херния в кръста, имам и леко изместване на 3 диска в гърба :)
И общо взето около година няма да мога да правя нищо. Единствено започнах да ходя на плуване. И тук Явката е прав - при кроула започва да боли гръбнака, заради усукването - сам го изпитах :)
Фитнеса ми го забраниха - поне след 3-4 месеца ще мога да започна да укрепвам мускулите и то каквото и да правя, ще трябва да е в легнало положение.

Относно колоезденето - кинезитерапевтистката, при която ходя каза, че не пречело, даже било полезно. Предполагам вече си зависи от стойката на велосипеда, която се заема дали е полезно или вредно :) Но общо взето - 1 глас от специалист "ЗА" колоезденето :agree: Въпреки, че на мен ми каза 1 година поне да не си и помислям за нещо подобно...

Иначе сега освен на плуване, ходя и на "мануална терапия". Иначе казано - масаж и разни хватки, за наместване на дискове, стави и прочее :)
Също така и пия калций и цинк в конски дози за укрепване на костите. По думите на кинезитерапевтистката "не са изобщо добре" :dunno:

такива ми ти работи... :) карайте я умната :agree:
Аватар
Velio

Мнениеот Yavkata » Нед Фев 04, 2007 8:56 pm

Лелее Velio, закъсал си го :crap: . Все пак гледах в едно сайтче, че в около 80 % от случайте настъпва реабсорбция на 50 % от хернийката. :bowdown: Не ходих на ЯМР , но поне специялиста при който ходих смята , че се касае засега само до протрузия, т.е. не е настърило разкъсване на обвивката на хрущяла. :bowdown: Но дори и изследването с ЯМР трябва да бъде разчетено от добър специялист, защото се срещат противоречиви мнения на различни специялисти за едни и същи резултати. Все пак ако не ти предстои операция, май не е толкова зле положението! ;)
:offtopic: На кой басеин ходиш ?
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Velio » Пон Фев 05, 2007 10:43 am

За операция не си и помислям. Няколко хора ми казаха, да отида на операция, чак когато започна да се влача по земята от болка :) Мнението е, че още съм млад и ако взема необходимите мерки сега, може би известно време (10-20 години) няма да имам сериозни проблеми. А може и въобще да нямам проблеми занапред (ако все пак внимавам какво правя). А след време, ако положението пак се влоши медицината със сигурност ще е доста по-напред и ще има начин да се оправи. Някой може ли да си представи каква ще е медицината след 20 години? Щото аз не мога :) Все пак проблемите с гърба са често срещани в днешно време и със сигурност ще има голямо развитие за в бъдеще. В крайна сметка това е цената да ходим изправени, а не на 4 крака ;)

А иначе в момента живея във Варна и ходя да плувам в "Дом Младост". Нищо особено не е, ама става :agree:
Play it safe
Аватар
Velio

Мнениеот screamBoy » Пон Фев 05, 2007 2:26 pm

изобщо не си позволявай да мислиш за бъдещето, вариантите са толкова много че ако не живееш тук и сега

като те налегнат такива се сети как до около 1950та повсеместно са измирали от туберкулоза, как около 1980 туберкулозата е била обявена за окончателно победена и как след около 2000-та отново има умрели от туберкулоза

който каквото и да ти каже/напише (форумец, лекар, роднина, някъв друг със същите оплаквания) - имаш си вътрешно усещане за здравето и не му отнемай водещия глас, никога

гръбнака се прецаква и от спане винаги върху нещо прекалено меко, също така от недостатъчно спане или по-скоро заместване на спането с нещо много неподходящо; странностите на поведението - т.нар. черти на характера - освен като връзки между невроните се затвърждават постоянно и като мускулен тонус, което всеки (би трябвало) да познава примерно като специфични черти на лицето, пози и други; така че по-ефективно е да потърсиш какво от твоя начин на живот те принуждава да си безгръбначен; тъй като гръбнака е един от най-важните устои на тялото доколкото преценявам възможностите да имаш постоянна неудовлетвореност в семейството (защото 'изобщо' все е тръгнало от някъде) са големи ... така че ако не правиш някакви разследвания в тази насока може би ще е ефективно да започнеш ... нещо такова ... бих те посъветвал да зарежеш 'медицинските истории' и да си намериш творческо хоби, ако някога си имал влечение към някакъв вид моделистика - на дърво, метал, глина, животновъдство (дори да не е в пазарната му форма) или нещо с растения ... общото между подходите (този който си приел сега и тези) е че имаш достатъчно свободно от други хора време да се вслушаш в себе си, различното е че щом си стигнал до тук вероятно нямаш никаква вяра в себе си и може да е по-благотворно да вярваш в свързан с нещо друго интерес - така наречената грижовност
Аватар
screamBoy

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 05, 2007 2:39 pm

Айдеее... Боъ пак го налегна менталната диария... :crazy2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 05, 2007 3:19 pm

@Screamboy
сега до вас ще дойдат едни момчета, здравички такива, и ще искат да ти облекат ризка с дъъъълги ръкавки. Не се съпротивлявай, щото иначе ще има повече инжекции :crazy:

Аватар
kotka12

Мнениеот bikerider » Пон Фев 05, 2007 4:31 pm

kotka12 написа:здравички такива

:evil:

:offtopic:

@TOYAGA: цък :rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Yavkata » Пон Фев 05, 2007 5:50 pm

Абе Скримбой, ти Велио направо го вкара в ролята на героя от неговия аватар. :dunno: Препушил ли си :idea:
Аватар
Yavkata

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 05, 2007 8:36 pm

bikerider написа:
:offtopic:

@TOYAGA: цък :rofl:

"... almost pornographic... " :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот screamBoy » Вто Фев 06, 2007 6:49 pm

някой трябва да плаща когато всички се веселят, нали ?
Аватар
screamBoy

Мнениеот kotka12 » Вто Фев 06, 2007 9:09 pm

screamBoy написа:някой трябва да плаща когато всички се веселят, нали ?

то хубаво, ама що все ти се набиваш на очи в строя :rofl:
:beer:

Аватар
kotka12

Следваща

Назад към Общ форум