Пожелавам ти да намериш еднозначен отговор на въпроса си от специалистите. Защото аз все още го търся...
От известно време и аз имам проблеми с кръста, за щастие докторите (подкрепени от снимки, скенер и т.н.) твърдят, че съм далеч от дисковата херния, за момента имало само някакво стеснение при един от прешлените...но това не ме успокоява.
Основната причина при мен (вероятно) е седенето на компютъра (като поза, продължителност и т.н.). По тази линия вече работя към ограничаване на вредностите. Но, за съжаление, не мога да кажа, че и колоезденето не е помогнало, но това си е мое предположение. Лекарите не могат да ми кажат нищо сигурно - според някои колоезденето е полезно, едва ли не почти колкото плуването. Други просто не знаят. Аз пък съм чел, че "болката в кръста" е симптом, често свързван с колоезденето. Разбира се, едва ли самото колоездене като такова е причината, по-скоро става дума за неща като неправилна позиция, може би някои сътресения при много пресечен терен, вероятно може да се получи и като следствие от контузии и т.н. Моля да бъда разбран правилно, това са само предположения, един вид насочване на разговора, а не твърдения на специалист.
В тази връзка имам и един въпрос, свързан с раниците. Може и да си внушавам погрешно, но умората в кръста при каране започнах да я чувствам откакто започнах да карам понякога на по-дълги разстояния и с по-голяма продължителност (като време), особено пък когато е за повече от един ден. В тези случаи заради багажа раницата ми натежава доста (към 10кг) в сравнение с еднодневните карания (когато е наполовина примерно). Затова си мисля, че тежката раница, носена на гръб в продължение на часове, комбинирана с бутане/носене на колелото може би са част от причината за проблемите ми.
И затова искам да попитам някой, ако е чел някъде компетентни съвети за това как точно е добре да е разпложена раницата при колоездене, да ги сподели. Става дума за това дали да е разположена по-високо на гърба, така че долният й край да е над кръста и бъбреците, или пък да е смъкната по-ниско, така че долният й край да е върху кръста, над седалищните части. В последните години винаги съм карал с раница над кръста, заради проблеми с бъбреците в миналото (т.е. за да не ги препотявам редовно с раницата), но напоследък зпочвам да се замислям за обратното и да експериментирам с по-ниско стояща раница. Все пак, ако някой знае добри препоръки по този конкретен въпрос и желае да ги сподели, сигурно ще е от полза за всички.