Пропуснат Живот

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот MAN6 » Чет Фев 08, 2007 12:33 am

не съм казвал че темата е ебавка :)
просто не можах да разбера какво искаш да кажеш, защото примеритети бяха доста повърхностсни. поне за мен, т.е. аз не разбрах какво искаш да кажеш :)
както и все още не мога да разбера защо предпочиташ детето ти да се напие на кирка, вместо да се напуши... !?

Но ти пък май май си някакъв, дето не познава пороците и ги отрича напълно.

това дори не мога да си го представя... :)

бих се опитал да не го насърчавам да пуши трева.

че кой изобщо говори за насърчаване ?!?!

извинявам се ако изглежда като заяждане, просто нещо не ми става ясно кво говориш... :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Чет Фев 08, 2007 12:40 am

MAN6 написа:
...извинявам се ако изглежда като заяждане...

Няма нищо
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот kotka12 » Чет Фев 08, 2007 8:45 am

@Alien
казах "средно интелигентен ЧОВЕК", а не ПРИШЪЛЕЦ :D
така че, следобед, докато съм дежурен, ще те откъсна от дискретната и ще те просветя малко по icq
:^: my young jedi apprentice :^:

@halcor
НИКОГА не съм оспорвал, че фармацевтичните компании правят пари, та да си е*е майката....ама и някакви конспирации не ме влекат като идея....най-малкото, че ако бяха чак толкова сериозни, щяха да са толкова добре скроени, че абсолютно никой да не ги усети ;)

аз също успявам да се забавлявам отлично без да се напия....
айде по една биричка да му изпием, а :)
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот halcor » Чет Фев 08, 2007 11:08 am

Е, може би звуча (се чета) доста по-сериозно, отколкото си мисля. Просто не мисля, че трябва да се отхвърлят възможности ;)
Индустрията, произвеждаща натурален сок от хмел заслужава подкрепа, обаче, много съгласен :beer:
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Чет Фев 08, 2007 11:18 am

@bluskanie: не си в час, приятелю.
съветвам те при първа възможност да видиш на какво приличат дългогодишен "боцкалник" в абстиненция и дългогодишен алкохолик в абстиненция. Виждал съм с очите си отблизо и двете явления.
Едно ще ти кажа - алкохола е доста по-ужасния наркотик, хероина бледнее пред него. Така че не ми пробутвайте "традиционните" наркотици, щото можете да видите "традиционното" пиянство докъде е докарало руснаците например...
Една жена не може да е "малко" бременна. Наркотиците или ги има, или ги няма изобщо. Така че всякакви деления на "традиционни/легални" и "опасни/нелегални" са яко тенденциозни и подвеждащи.

@Alien:
Имам точен и прецизен отговор на въпроса ти със закона, но не мисля, че ще го разбереш (с най-добри чувства), но ще се опитам внимателно: нещата опират до социология и народопсихология.
След легализирането на марихуаната в Холандия, новите хероиномани (тия които се зарибяват, а не са вече зарибени) са намаляли с пъти, което на практика обрича хероиноманите на изчезване от обществото.
Вече дали това е добър или лош резултат за обществото, зависи от конкретното общество и устройството му (+communis opinio) както и процесите които текат в него към момента на анализа.

Та нашия законодател (без коментар) явно има конкретно виждане за това какво е нашето общество в момента и към какво се стремим, затова не му пука за хероиноманите и страданията им и не легализира марихуаната. Не отричам, че е най-добре без никакви наркотици, но това е утопия и е нереално. Който иска да живее в утопия - моля. Kotka12 отрича конспирациите и е съвършено прав - конспирациите по дефиниция са нещо потайно и зловещо, а тук става дума за законодателя, който е избран от индивида :)

Иначе за хероиноманите - че немалка част от отговорността за решението е тяхна е факт - човека е слабо създание. Но в нашето общество има тенденция да се преиндивидуализират проблемите и отговорността за тях да се стоварва 100% върху индивида, вместо да се отчитат социалната обстановка и тенденции, които имат особено силно влияние върху всеки един индивид, бидейки част от това общество. Срещу това възразявам - срещу фрагментарното вторачване в индивида, вместо да се гледа по-голямата картинка.

Да ме извиняваш за дървено-философкия стил, но той в социологията е обичайно явление за разлика от (например :)) строителното инженерство, затова си позволявам такъв стил.

Дано да съм отговорил на въпроса ти.
Последна промяна bikerider на Чет Фев 08, 2007 11:26 am, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Фев 08, 2007 11:26 am

bikerider написа:@bluskanie: не си в час, приятелю.
съветвам те при първа възможност да видиш на какво приличат дългогодишен "боцкалник" в абстиненция и дългогодишен алкохолик в абстиненция. Виждал съм с очите си отблизо и двете явления.
Едно ще ти кажа - няма по-ужасно нещо от алкохола, дори хероина бледнее пред него. Така че не ми пробутвайте "традиционните" наркотици, щото можете да видите "традиционното" пиянство докъде е докарало руснаците например...

Къде са руснаците?

Достигането до фаза, в която ще си в алкохолна абстиненция не е толкова лесна задача. При хероина може да стане и за една седмица при добро желание. И не омаловажавам последствията от редовна употреба на алкохол.

Мисля, че темата приключи, бирата е сервирана :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот iiccoo » Чет Фев 08, 2007 11:27 am

bikerider написа:Едно ще ти кажа - няма по-ужасно нещо от алкохола, дори хероина бледнее пред него.

Я като си такъв социолог направи едно ЕСИ и виж резултатите относно алкохола и хероина ;)
:beer: :beer: :beer: Наздраве със сервираната бира.
Последна промяна iiccoo на Чет Фев 08, 2007 11:29 am, променена общо 1 път
Аватар
iiccoo

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Чет Фев 08, 2007 11:28 am

bluskanie написа:Къде са руснаците?

Като пуснеш тема "Колко са зле всъщност руснаците-нагледен пример!", тогава :)

@iiccoo: колега, не ме занимавай с глупости, а чети какво пиша :bulb:

приятни наздравици...
Последна промяна bikerider на Чет Фев 08, 2007 11:33 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Фев 08, 2007 11:32 am

bikerider написа:
bluskanie написа:Къде са руснаците?

Като пуснеш тема "Колко са зле всъщност руснаците-нагледен пример!", тогава :)

Готов си :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот EmZo » Чет Фев 08, 2007 11:37 am

@bikerider :agree: :agree: :agree:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Harka » Чет Фев 08, 2007 12:46 pm

Щом сервирахте бирата вече, значи няма какво да се каже повече.
Аватар
Harka

Мнениеот Harka » Чет Фев 08, 2007 8:20 pm

Отключвам темата по молба на kotka12... Щом имате какво още да кажете... :agree:
Аватар
Harka

Мнениеот ZmD » Пет Фев 09, 2007 9:29 pm

Изображение
Аватар
ZmD

Рейтинг: 1352

Мнениеот halcor » Пон Фев 12, 2007 3:16 pm

Ох... поредния случай на зависим, които троши и чупи за да се добере до дозата си:
http://focus-news.net/?id=n646826

:offtopic: поздрави с Puya - Fundamental, че сега ми я пуснаха по радиоточка "Строежа" и се чувствам длъжен да споделя :)

edit: Zmd, видях частично онова филмче за dmt... книжката "Молекулата на духа" на д-р Страсман е значително по-интересна :)
Аватар
halcor

Мнениеот kotka12 » Чет Фев 15, 2007 3:33 pm

малък цитат от Трейнспотинг /книгата/
"Никакви дилеми пред хероина няма, появяват се когато той свърши"
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот MAN6 » Чет Фев 15, 2007 7:18 pm

някой от вас случайно да знае дали в бг се предлага метамфетамин?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот PtD » Чет Фев 15, 2007 10:55 pm

Засега забраните раждат само мафии. Затова смятам, че трябва да се легализират наркотиците и проституцията. Със или без закон, те ще си съществуват и ще се употребяват. Засега никъде в света не са успели да се справят с проблема, включително в Индонезия, където на летището първото нещо, виждате е огромен надпис:

WELCOME TO INDONESIA. DEATH PENALTY FOR DRUG TRAFFICANTS.

Така и така не можем да се справим с тях, поне да излязат на светло и да отрежем един от източниците на приходи на мафията.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот halcor » Пет Фев 16, 2007 11:32 am

Това е ясно, ама проблемът е, че не е просто един от източниците на приходи, а един от основните източници на приходи (дори по нереалистичните (според мен) оценки за потреблението). Мафиите определено имат интерес да лобират закони да са забранени определени психоактивни вещества.

Освен това, ще изчезне или поне силно ще намалее един основен проблем, дето сега всички пищят от него и мразят наркоманите (имам предвид хероиновите) - кражбите за да си купят доза. Просто не е логично да рискуваш да крадеш за да си купиш нещо, което струва стотинки и което само заради черния пазар е ужасно замърсено и много, много пъти оскъпено. Нека противниците се замислят, че всъщност мафията ползва наркоманите за proxy-та за да крадат от хората. Ако не вярват - нека проверят статистики за потреблението на наркотици, цената им на черния пазар и оценка на производствения процес, който в общия случай е наистина евтин.

И ония, дето викат "смърт за наркоманите" могат да се замислят дали някой наркоман, който заради социалната обстановка се е заразил от СПИН (щото има и фармацевти-борци с дрогата, които биха отказали да продадат спринцовки на някой с изпаднал вид) няма да преспи с някой, който да преспи с някой, който да преспи с детето им, примерно.

@bluskanie, :wavey: не е достатъчно да убедиш бъдещото си дете да не употребява наркотици...
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Пет Фев 16, 2007 12:22 pm

halcor написа:не е достатъчно да убедиш бъдещото си дете да не употребява наркотици...

PtD написа:Засега забраните раждат само мафии. Затова смятам, че трябва да се легализират наркотиците и проституцията. Със или без закон, те ще си съществуват и ще се употребяват.

Напълно съм съгласен и с двама ви :agree:

Само че монетата има и втора страна - не може да се направи такова нещо без мащабна десетилетна образователна кампания. И под образователна имам предвид не глупостите, които разни правителствени агенции и сдружения на майки се опитват да пробутат... Конкретно за България мисля, че обществото изобщо не е готово за такава либерализация и ако се опита такова нещо без образователна кампания ще се получи обратен ефект, след който администрацията ще бъде принудена да затегне още повече режима, а мафията (която доста често е част от администрацията или обратното) ще потрива ръце от кеф. Стар и класически номер...

Достатъчно е да видим колко хора под 17 години у нас са пристрастени към алкохола, който се продава свободно. Някои общества (особено тия дето десетилетия са били стегнати в железен юмрук) определено не са готови за такива стъпки.

Edit: същото важи и за проституцията и презервативите, но там нещата някакси като че ли не са толкова зловещи, колкото с твърдите наркотици...

Edit2:
Казвам всичко това, щото у нас има прекалено много остатъчна тъга по здравата ръка на ООД-то, което всичко е решавало и е спускало готово и смляно за употреба. Някои хора не са готови сами да мениджват живота си, централния въпрос е тия хора трябва ли да бъдат мениджвани (консервативния мениджмънт мироглед от солидното модерно общество) или да се оставят нещата на естествения подбор (либералния мениджмънт мироглед от втечненото пост-модерно общество). Аз конкретно съм дълбоко против първото решение по разбираеми причини, но не мога да си затворя очите за факта, че мнозинството хора в България все още (съзнателно или не) тъгуват по солидното общество и една необмислена и прибързана либерализация на наркотиците би могла като нищо да отключи отрицателни демографски тенденции, точно както стана с икономическата либерализация в България през 90-те. Мисля, че поне в България трябва да минат минимум още 50 години за да се промени мирогледа на мнозинството дотам, че обществото да е готово за такава еманципация. Няма лошо от летящ старт де, но съм убеден, че за нашето общество е много рано за цялостна либерализация.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 16, 2007 1:58 pm

bikerider написа:
Само че монетата има и втора страна - не може да се направи такова нещо без мащабна десетилетна образователна кампания.

Аз пък мисля, че не е необходимо да е чак десетилетна. Просто трябва да снимат кадри на наркомани в абстиненция, в момент на употреба на дрога и болни от СПИН по време на настинка.

И нямам предвид онези филмчета, в които разказват какво са преживели. Не. Искам риалити формат. 1:1. На живо.

Същото за алкохола, и същото за цигарите.

Иначе хората са склонни да си затварят очите, докато истината ги цапардоса през лицето.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот halcor » Пет Фев 16, 2007 3:37 pm

@bikerider
И ти си прав, а монетата винаги има и друга страна, щото е многоизмерна :) Съгласен, че по принцип нещата трябва да се премислят преди да се правят. Съгласен и за грубата оценка на обществото ни. Не точно съгласен обаче за примерните срокове, които си посочил. Предполагам (надявам се), че една агресивна, честна, образователна кампания би била много по-кратка и би имала ефект. Не сме ли свидетели как агресивните кампании имат бърз успех? Може и да не е много точен пример, но погледни мемът "Не сте сами" колко бързо се разпространи и колко народ се изпозакичи с лентички с мисълта, че прави нещо за нещастните хора, жертва на политически игри. Вярно е, че той разчита предимно на емоционално/териториално/племенни реакции, докато кампанията, за която си лафим би трябвало да разчита на рационалните реакции, които не са доминиращ и при поведениетона човека ;) Но винаги може да се похакерства малко и да се направи по-емоционална. PtD даде примери :) Проблемът е, че ще има и антикампании, които ще се опитат да се възползват от ситуацията. Трябва просто да се спечели войната на мемите (е тука са ключови качеството и масовостта на кампанията и хората, които стоят зад нея) :)
Абе трудно предвидимо като цяло е :) Но аз по принцип съм си поддръжник на естествения подбор :)
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Пет Фев 16, 2007 10:04 pm

@halcor, PtD:

PtD написа:И нямам предвид онези филмчета, в които разказват какво са преживели. Не. Искам риалити формат. 1:1. На живо.

shepo написа:доколко другата страна може да разбере какви последствия ще има не само за нея но и за хората около нея

PtD написа:Иначе хората са склонни да си затварят очите, докато истината ги цапардоса през лицето.

Бедата е, че не е "иначе", а е правило - такива неща трудно убеждават хората, защото хората не гледат телевизия, за да им показват "гадните наркомани", а да се забавляват. Искам да кажа, че проблема е доста фундаментален - как да се откажат достатъчно консуматори от консумация на една определена категория вещества, които убиват. От една страна обществото ще ни насърчава да сме качествени консуматори, от друга ще ни убеждават по телевизията да не консумираме наркотици - "сами вижте го на какво прилича"... как се предполага това да проработи, като появи ли се нещо такова средния зрител казва zap! с дистанционното и айде "пропагандата" улево...
Да не говорим, че самата идея за доброволен отказ от консумация представлява смъртна заплаха за консуматорскoто общество, а наркоманите се явяват чисто и просто collateral damage от нормалната дейност на това общество.

Вярвам, че е нужно системна медийна и образователна кампания, което обаче е труднопостижимо (ако изобщо е) в условията на глобализирано консуматорско общество (където грижата за тялото е грижа само и единствено на всеки отделен индивид) - медиите са наднационални, а образованието и другите основни дейности на националното ООД-то са в застой заради натиска на на глобалния пазар (у нас и поради причините описани от did в темата за бакшишите), та картинката не е розова - от една страна немощните консервативни напъни на локалното правителство, от друга - наднационалната хедонистична култура на наркотиците и глобалните пазари. Силно се съмнявам, че някой би успял с локална пропаганда да реши глобален проблем. Не и без глобална координация.

Та 50 години са един срок, в който мисля, че е възможно да се появи такава координация, колкото и примитивна да е в началото. Не вярвам в резултата от единични филми показвани по телевизията, колкото и покъртително риалити да са... щото като стане прекалено покъртително... zap!
Последна промяна bikerider на Пет Фев 16, 2007 10:20 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Пет Фев 16, 2007 10:05 pm

има ли метамфетамин в бг??? некой знае ли?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот ZmD » Съб Фев 17, 2007 12:15 am

@MAN6 еми 100% има то си4ко има тука в БГ само неразбрах иска6 да си купи6 ли ;)
Изображение
Аватар
ZmD

Рейтинг: 1352

Мнениеот MAN6 » Съб Фев 17, 2007 12:01 pm

инетерсно ми е дали е популярен и дали е по-скъп от хероина например :)
xund
Аватар
MAN6

Предишна

Назад към Други