относно днешната простотия в софия

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот PtD » Съб Фев 10, 2007 5:24 pm

EmZo написа:Предлагам, при следващия случай на колоездач блъснат от бакшиш, да се организира масов протест и блокиране на града от велосипедисти с искания да се забранят такситата и да се направят велоалеи, за да можем и ние да се придвижваме в безопасност...

:agree: :agree:

Взе ми го от устата. И освен това да премахнат ДДС върху велосипеди и вело-компоненти.

Дали тогава ББ ще дойде лично да ни разреши? И дали няма да ни поразгонят като кучета? Ебаси смотаната държава. Няма нито един закон, дето да важи за всички. Все има някой по-равен от другите.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 10, 2007 5:29 pm

PtD написа:
EmZo написа:Предлагам, при следващия случай на колоездач блъснат от бакшиш, да се организира масов протест и блокиране на града от велосипедисти с искания да се забранят такситата и да се направят велоалеи, за да можем и ние да се придвижваме в безопасност...

:agree: :agree:

Взе ми го от устата...

Не сте рекли, не сте го направили...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Admin » Съб Фев 10, 2007 5:35 pm

Зарежете тези караници в стил София-провинция, за да не отиде темата зян!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот axelmax » Съб Фев 10, 2007 5:50 pm

@админ-хубаво разчисти темата ,но трябва бендер да има поне предопреждение за това ,което беше написал по мои адрес

в протвен случей и аз мога леко да се издразня ,после още някой друг и ще стане мешаница

айде тоя път и за напред нещата да са по строги ,за да се намалят до минимум тези неща
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Bender » Съб Фев 10, 2007 6:05 pm

ахелмах и наказание 1 4ас в ъгъла с вдигнати раце неиска6 ли ? :rofl:
Bender

Рейтинг: 1168

Мнениеот nunoH » Съб Фев 10, 2007 6:16 pm

верно кво стана с тея алеи? Искате ли верно да си спретнем и ние един митинг/без блокада/ пред кметството :idea: :popcorn: :D
Аватар
nunoH

Рейтинг: 1312

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 10, 2007 6:22 pm

nunoH написа:верно кво стана с тея алеи? Искате ли верно да си спретнем и ние един митинг/без блокада/ пред кметството :idea: :popcorn: :D

За съжаление няма да има ефект, ако не се случи нещо гадно... :crap:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот nunoH » Съб Фев 10, 2007 6:47 pm

bluskanie написа:
nunoH написа:верно кво стана с тея алеи? Искате ли верно да си спретнем и ние един митинг/без блокада/ пред кметството :idea: :popcorn: :D

ще има стига да привлечем вниманието на медиите. След тоя хаос с такситата те определено ще се зарадват да отразят още един протест макар и доста по-мирен и с по-обосновани искания
Аватар
nunoH

Рейтинг: 1312

Мнениеот did » Съб Фев 10, 2007 6:57 pm

bluskanie написа:

Аз не мога да си представя за един велосипедист нещо по-гадно от сегашното положение в София.
Аватар
did

Мнениеот MAN6 » Съб Фев 10, 2007 6:58 pm

преди малко като се прибирах с колелото на една пешеходна пътека бакшиш не спря за да преминат майка с дете...(отделно че имаше и други пешеходци)
вътре имаше и клиент. но това си е нормално, нали bluskanie, защото все пак вчера са се организирали и понеже са заклали някой техен колега са отишли да викат за намаляване на данъци и т.н.

bluskanie написа:Не сте рекли, не сте го направили...

а ти последно от кои си?
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 10, 2007 7:05 pm

MAN6 написа:преди малко като се прибирах с колелото на една пешеходна пътека бакшиш не спря за да преминат майка с дете...(отделно че имаше и други пешеходци)
вътре имаше и клиент. но това си е нормално, нали bluskanie, защото все пак вчера са се организирали и понеже са заклали някой техен колега са отишли да викат за намаляване на данъци и т.н.

Е, хайде да не даваме единични примери, де... не е сериозно просто.

MAN6 написа:а ти последно от кои си?

От "наште" :) Аз бих съдействал , и дори имам с какво, но не мога да отганизирам колоездачите в България, да поискат нещо, най-малкото защото познавам 1/100 от тях...

Спомена се по-нагоре, че това е урок, как се прави "стачка"... ами така е. Но "тъпите" бакшиши отдавна са показали, че имат глас... а колоездачите?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот mih » Съб Фев 10, 2007 7:38 pm

нямам думи:

"километър таксиметров превоз ще струва 50% от цената на бензин А 95"

а колко от такситата карат на бензин?! :crazy: :confused:
що за безумно ценообразуване?!

а "кметът" се съобразява с бакшишите, защото са много, щото са организирани и щото е пръ*ня под налягане, най-вече...
...
добре бе, нали сме у ЕС, айде да пускат новите закони, кво чакат!
тук глобата и разходите за шофиране в нетрезво състояние излизат над 3000 долара (да, хиляди!)... коланът е задължителен за всички пътници в купето... има глоби и за велосипедистите и за пешеходците... и не е като да няма ефект.
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот kotka12 » Съб Фев 10, 2007 7:41 pm

Quis custoidet ipsos custodes????

като получите отговор на този въпрос ще разберете всичко
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот mih » Съб Фев 10, 2007 7:45 pm

bluskanie написа:
MAN6 написа:преди малко като се прибирах с колелото на една пешеходна пътека бакшиш не спря за да преминат майка с дете...(отделно че имаше и други пешеходци)

Е, хайде да не даваме единични примери, де... не е сериозно просто.

само дето това не е единичен пример, а съвсем честа практика.
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот bluskanie » Съб Фев 10, 2007 7:46 pm

mih написа:само дето това не е единичен пример, а съвсем честа практика.

Простаците не са само таксиджии, де...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот axelmax » Съб Фев 10, 2007 8:04 pm

не бягай от темата

тука обсъждаме бакшишите
Аватар
axelmax

Мнениеот mih » Съб Фев 10, 2007 8:23 pm

kotka12 написа:Quis custoidet ipsos custodes????

Всъщност Платон е дал отдавна отговор на този въпрос - на пазачите (блюстителите на реда) трябва да бъде поднесена благородната лъжа, че служат на по-висши идеали от тези на управляващите ги. Демек, става дума за морал. Според мен става дума и за хубави заплати, особено когато пазачите са заобиколени от корупция. Също и за наказания. Крумови наказания, като за начало.
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот Bender » Съб Фев 10, 2007 8:25 pm

ман6 един пат сам се качвал в колата ти и доколкото си спомням газе6е градинки само и само да не по4ака6 1 минута немисли6 ли 4е и твоето не е много редно и о6те 1 вапрос ти стои6 има няма 1 4ас зад волана предполагам и ве4е цяла София ти е крива а те са по 8-10 4аса зад волана замисли се малко ;)
Bender

Мнениеот axelmax » Съб Фев 10, 2007 8:36 pm

мозък си признавам :crazy: :crazy:

абе ти нормален ли си?

като не им харесва да бачкат,да се хванат с нещо друго ,явно има смисъл щом бацат(това се казва завтори път в темата)

това,че работят много и е напрегнато,в НИККАКЪВ случей не ги извинява за нередностите дето правят
Аватар
axelmax

Мнениеот Bender » Съб Фев 10, 2007 8:59 pm

а останалите у4астници в движението какво им е оправданието за безобразното каране :nono:
Bender

Мнениеот MAN6 » Съб Фев 10, 2007 9:34 pm

Bender написа:ман6 един пат сам се качвал в колата ти и доколкото си спомням газе6е градинки само и само да не по4ака6 1 минута немисли6 ли 4е и твоето не е много редно и о6те 1 вапрос ти стои6 има няма 1 4ас зад волана предполагам и ве4е цяла София ти е крива а те са по 8-10 4аса зад волана замисли се малко ;)

за мен:
че съм имал много груби селски прояви- не отричам.
че е било преди 4 години- също.
че хората се променят- за себе си на 100% !

-от много време насам се качвам да шофирам само ако няма друг начин, т.е. в краен случай. причините са много, включително и темата която обсъждаме.

за бакшишите:
някой насилва ли ги да карат по 7-8, че някои дори спят в колите си.. !?!?!

не се опитвай да ми пробутваш някви такива :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот MAN6 » Съб Фев 10, 2007 9:37 pm

Bender написа:а останалите у4астници в движението какво им е оправданието за безобразното каране :nono:

за повечето сигурно калпавите шофьорски курсове и купените книжки, за други малоумието им... знае ли човек. но не за това беше темата.

споменах за нарушенията, защото онея леката са излезнали да протестират, но при положение че всеки знае какви ги вършат просто изглеждат не нахални и нагли ами не знам и аз каква е подходящата дума...
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Jabsco » Съб Фев 10, 2007 9:46 pm

Няма лошо да се организират така.Даже е добре-показват, че е възможно хората да са сдружни, дори да е само заради това да пропуснат малко работа.И не всички таксиджии са глупаци.Има и много свестни, поне толкова много колкото и глупаците.
п.п.Вчера докато се разхождахме с едни приятели и минавахме покрай такситата, събрали се в центъра, ми идваше да почукам на прозореца на някое и да питам дали ще ни закара до еди къде си. :)
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот bikerider » Нед Фев 11, 2007 12:01 pm

mih написа:
kotka12 написа:Quis custoidet ipsos custodes????

Всъщност Платон е дал отдавна отговор на този въпрос - на пазачите (блюстителите на реда) трябва да бъде поднесена благородната лъжа, че служат на по-висши идеали от тези на управляващите ги. Демек, става дума за морал. Според мен става дума и за хубави заплати, особено когато пазачите са заобиколени от корупция. Също и за наказания. Крумови наказания, като за начало.

Всъщност Платон не е можел да предположи, че ще живеем в общество, в което доминиращата сила е пазара. Първите жертви на този нов цар Мидас са религията и морала, щото вместо стремеж към нещо по-добро (есенцията на морала и културата), пазара налага еманципация, тоест преобладават най-масовите настроения (най-малкото общо кратно). Та класическия Платонов морален модел е безнадеждно остарял и в днешно време ефективно могат да работят единствено хибридни технологични модели, които в същината си просто прехвърлят проблема с пазачите към пазара, вместо да се търси решение от администрацията.

В тоя ред на мисли претенциите на бакшишите към администрацията са смешни, защото те хем не искат да излязат истински на пазара (да си сложат прегради, да се оборудват и да се борят за клиенти), искат вечно нечии протекции, някой да ги пази тях и мръсните им таксита, а от друга страна като стане дума за взимане на пари са винаги на пазарен принцип. Та тука съм пределно съгласен с теб, MAN6 и PtD относно бат'Бойко и политиците. Но нека спазваме 11 заповед...

Edit:
@mih: Относно ценообразуването - вижда се ясно чии интереси стоят зад бакшишите - тези на чорбаджиите им. За мен централния въпрос е не какво ще направи кметО, а дали обикновените клиенти на таксита ще позволят такъв произвол - да им се налага смешно ценообразуване без никакви гаранции за подобряване на качеството на услугите, например задължителна камера в таксито, прегради, редовно миене и дезинфекциране на тапицерията и прочие? Още нещо не мога да разбера, защо позволяваме на бакшишите да ни диктуват, че са единни? Който каквото да ми разправя, те не са единни, щото мърлявите фирми имат различни бизнес-модели от големите фирми, що се отнася до отношение и условия за клиентите. Искам да кажа, някой ако се възмущава от поведението на бакшишите би следвало да не се качва на такси, което не харесва. Ако иска да промени нещо - да привлича и други хора към тази кауза. Ако не иска да промени, а просто мрънка е друг въпрос. А ако се възмущава, ама все пак пътува с такси щото "няма избор" - стискам палци и успех!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот shepo » Нед Фев 11, 2007 9:15 pm

цялата тема мирише... :crap:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 12, 2007 9:03 am

@mih

не разбрах червеничкото в цитата защо е????
а Платон...
как да ти кажа - мисля, че bikerider го каза достатъчно точно и ясно

а колкото до такситата - звучи ми адски познато - просто поредната група от обществото, която иска само права без задължения...

за шофьорите, които карат като идиоти - не мисля, че ако ги настъпват по пръстите сериозно при всяко нарушение, ще продължат да го правят...
тоест пак завъртяхме нещата до цитата от Ювенал....

Аватар
kotka12

Мнениеот bluskanie » Пон Фев 12, 2007 9:28 am

kotka12 написа:
а колкото до такситата - звучи ми адски познато - просто поредната група от обществото, която иска само права без задължения...

Що за глупост? Ми да вземем всяка друга група и да видим кой си изпълнява задълженията и кой не? Да вземем лекарите например? Не е нужно да изброявам случаите на немарливост, корумпираност, некадърност и какво ли още не в здравните заведения? Това значи ли, че ЛЕКАРИТЕ са немарливи, корумпирани и некадърни?

Не сте прави просто... то по тая логика всяка "група" от хора, която иска някакви подобрения в сферата, в която се труди е шайка мързеливци, ламтящи за още... издънки има във всички общности, но те не определят статуса на групата

А, че си правят каквото си поискат... ми ББ (най-тъпото парче на хоризонта) кво праи? Балира братче....
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Atari » Пон Фев 12, 2007 11:07 am

bluskanie написа: Не сте прави просто... то по тая логика всяка "група" от хора, която иска някакви подобрения в сферата, в която се труди е шайка мързеливци, ламтящи за още... издънки има във всички общности, но те не определят статуса на групата

А, че си правят каквото си поискат... ми ББ (най-тъпото парче на хоризонта) кво праи? Балира братче....

Проблема е, че тази "група" се опитва да иска от държавата подобрения, които са от компетенцията на работодателя им, както и различни финансови облекчения, премахване на конкурентната среда и пр. наглости, които пък са в интерес на работодателя, а не на клиента. А тъй като държавата уж се явява пазител на обществения интерес, някак си не са се обърнали към когото трябва. Най-грозното е, че всичко това става по повод престъпление, от което никой не е застрахован.

Сравнението с лекарите е неуместно, поради твърде неуреденото и доста по-сложно положение в здравеопазването. Мисля, че все пак лекарите са доста по-важни от някакви си шофьори и това, че печелят по-малко от таксиметров шофьор е притеснително, при положение, че за да караш такси учиш 2 месеца и отговаряш единствено за това да доставиш пътника на посочения адрес...

Просто цялата "демонстрация" мирише доста...
I ain't got nothing to be scared of...
Аватар
Atari

Рейтинг: 1205

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 12, 2007 11:18 am

@Atari
:agree:

@bluskanie

извинявай, ама сравнението ти е меко казан смешно
знаеш ли колко комисии минават да ми проверяват апаратурата например???
а външен контрол знаеш ли какво е???
а национален стандарт???
а да съм ревнал на държавата дами купи оловно стъкло, щото работя в среда с йонизиращи лъчения???
тъкмо напротив - държавата ме ЗАДЪЛЖАВА да си купя такова стъкло, защото е ОПАСНО ЗА МЕН да работя в такава среда.
нали се сещаш, че държавата и е работа да ЗАДЪЛЖИ господа бедните и отрудени таксиметрови шофьори да си обезопасят колите за КЛИЕНТИТЕ и за собствените си задници???
преди малко четох статия в "Стандарт", колко са зле завалиите и как едва свързват двата края :crazy:

Аватар
kotka12

Мнениеот bluskanie » Пон Фев 12, 2007 11:26 am

Atari написа:... при положение, че за да караш такси учиш 2 месеца и отговаряш единствено за това да доставиш пътника на посочения адрес...

Не си запознат очевидно. Нужни са 2 години стаж, за да имаш право да караш такси. Освен това има и няколко изпитчета, които преминаваш, за да ти дадат разрешителното. Не сравнявам важността на лекарската професия с тази на таксиметровите шофьори, но е тъпо да чувам, че били малоумни някакви си шофьорчетата. Да не говорим и за това, че се скапват от въртене по задръстените улици на София по 12 часа, за да искарат пари.

Всъщност ако не ти харесва, просто не се возиш на таксита, нали? Някак си имаш избор. Пък те са си шофьори и това си е. Имат една кола, която изплащат и няма друг начин да оцелеят ако не карат такси. Нямат избор и са в това положение, в което са. Добро или лошо... мен не ме интересува, ама ич. Щом са си решили, че не им уйдисва и има как да го променят... ЕВАЛА, за пореден път. Не ми се е случвало такси да ми откаже ресто, както и да се държи лошо с мен, докато ме вози. Минава откъдето му кажа и всичко си е както трябва... Разбира се НИКОГА не ползвам ОК или 1280 :)

Котка, в никакъв случай не омаловажавам положението на лекарите, а недай си боже професията им. Само казвам, че ДОРИ и в лекарската колегия има скапани, тъпи говеда, които ти ебават майката на здравето, каквито скапаняци има навсякъде, нали? По-нагоре чух от няколко места изрази като "ебаси малоумниците са бакшишите" или някви подобни работи, което е тъпотия до шия.

Някой беше издрънкал, че работодателите на бакшишите щели да имат далавера от това? И как точно ще стане тая работа? Дори при увеличението на цените за превоз пак няма да има кой знае каква изгода за таксиметровите компании. Не говорете наизуст. Именно затова бакшишите поискаха "собствен" синдикат, а не някой, който не му пука... да ги представлява. Бе учете се...показно си е!

ЕДИТ: Който има забележки към бакшишите да иде при ББ или там при тези, които сам е избрал!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Други