Помогнете за избор на гуми

Този форум е заключен, тъй като на негово място бяха създадени няколкото продуктови форума по-горе.

Помогнете за избор на гуми

Мнениеот fhristo » Вто Фев 20, 2007 9:58 am

Много ми е трудно да реша какви гуми да си взема, защото не съм пробвал много различни гуми – досега съм карал предимно High Roller 2,35 и по принцип съм доволен, но се чудя дали няма нещо по-добро за моя стил. Колелото ми е RAM AM, стилът ми на каране е съобразен с него. Карам почти изцяло на сухо - черни пътища, пътеки, но също така ми се налага и по асфалт. Искам теглото на гумата да е до 850 грама.

Конкретно съм се спрял на тези модели:

Maxxis:
High Roller 2,35
Larsen TT 2,35
Ignitor 2,35

Continental:
Flow 2,3
Petrol 2,5
Vertical 2,3

Ако може да кажете какви са предимствата и недостатъците на различните модели при каране по различните терени (черни пътища, пътеки, асфалт), поведение при завои…
Аватар
fhristo

Рейтинг: 1905

Мнениеот GECKO » Вто Фев 20, 2007 10:53 am

Continental Gravity ми се губи, а е един чудесен избор. Аз карам такава и съм крайно доволен. Конкретно в твоя случай бих пробвал 2х Gravity или предна Vertical и задна Slash. Larsen-а също се търкаля много добре и чифт от тези гуми може да ти се ослади, но за тях наистина трябва да караш предимно на сухо. Flow-а има най лекото търкаляне от всички изброени, но има навика да бяга на мокри камъни и клонки (скача настрани докато не захапе страничния грайфер - не е приятно изживяване). Големия обем при Petrol-a сякаш минимализира този проблем, но при него на големи гладки и мокри повърхности се проявява същото свойство на грайфера (на мокъс асфалт или на големи мокри камъни). Ако свикнеш с играта на гумите ще са ти много удобни, бързи и леки за търкаляне/катерене, но обикновенно така става или се търкаля леко или се управлява леко. Перфектната среда за теб може би би била комбинацията от преден Larsen TT 42A - Super Tacky и заден Larsen TT 60А - обикновен. Ако мислиш че имаш нужда от нещо по-мокро, комбинацията Vertical/Slash.

High Roller-а не я споменавам, защото лично за мен има доста съпротивление на търкаляне и не е много подходяща за нагоре, а Ignitor не съм карал и не мога да го коментирам.

Друго интересно решение би било Maxxis Mobster отзад комбиниран с Schwalbe Big Betty отпред, или 2х Betty-та (само хубави неща се чуват за тях)

Кобинация от 2 Mobster-а 42А/60А за предна/задна също би била прекрасна. Аз съм пробвал чифт 60А и бяха доста приятни за въртене/катерене но бих предпочел нещо по-лепкаво отпред :agree:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Вто Фев 20, 2007 11:09 am

За съжаление от изброените съм карал само Ignitor 2.35, т.е. не мога да съм ти полезен, освен с това, че този модел е една от най-добрите "универсални" гуми, които съм слагал на колелото си. Ако мога да имам някакви претенции към нея, те засягат единствено теглото, но шарката определено е много добра и то при доста разнообразни терени и условия.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Kitolino » Вто Фев 20, 2007 2:11 pm

Аз сега карам с Ignitor 2.10 и съм много доволен, като качества и цена. Гумата на сухо много не знам как се държи, но на сняг и мокро се представя много добре. Шарката е с големи бодли, като по средата са по -широки за запазване на скоростта. Лично мнение е че е по-добра от Хай-ролера, за континенталките не знам, досега не съм имал честа да ги карам, но съм чувал че са с по-мека качучукова смес и за задни не са добри, но за предни може и да са по-добри от Махиса.
Успех ;)
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот bikerider » Вто Фев 20, 2007 2:29 pm

поредната тема, в която се сравняват гуми, а за дурометрите нито дума...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот GECKO » Вто Фев 20, 2007 2:37 pm

bikerider написа:поредната тема, в която се сравняват гуми, а за дурометрите нито дума...

Чак пък нито дума... ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот fhristo » Вто Фев 20, 2007 3:05 pm

Относно дурометрите искам да е 60-70а. При по-малък дурометър (40-42а) по-трудно се върти, нали?
Аватар
fhristo

Мнениеот Stuny » Вто Фев 20, 2007 3:24 pm

според мен пробвай континентал , за да можеш да си преценяваш сам , аз лично съм много доволен от вертикал за предна , но за задна ми идват малко слабички
Stuny

Мнениеот bikerider » Вто Фев 20, 2007 3:36 pm

:offtopic:
@GECKO: гуд уан :rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Фев 20, 2007 3:38 pm

fhristo написа:При по-малък дурометър (40-42а) по-трудно се върти, нали?

да :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот fhristo » Вто Фев 20, 2007 10:38 pm

Сведох избора си до Larsen TT и Ignitor...
Та имам няколко въпроса конкретно за тези гуми, в съотношение една с друга и с High Roller (за да придобия някаква представа спрямо сегашните ми).
Та как са на асфалт и на твърда почва?
Как са на завоите (със страничния грайфер на High Roller съм свикнал да няма никакви проблеми, та се чудя как е при тези гуми)?
Larsen е с 40 грама по-лека от Ignitor и така като гледам шарката ми се струва и че е ще е по-бърза, но пък предполагам Ignitor има по-добро сцепление?
Абе сложно е така без да се пробва да се избира :)
Аватар
fhristo

Мнениеот GECKO » Вто Фев 20, 2007 11:00 pm

На сухо и твърдо смятам, че Larsen-а ще е в пъти по-добре. За завоите... точно там бих избрал 42А за предна и 60А за задна. В тази комбинация би бил чудесен избор според мен. С конкретния грайфер предната няма да има толкова голямо съпротивление а задната ще се търкаля прекрасно. :agree:
Аватар
GECKO

Мнениеот Harka » Сря Фев 21, 2007 1:00 am

fhristo написа:Сведох избора си до Larsen TT и Ignitor...

Категорично препоръчвам Ignitor! Отлична гума с превъзходни характеристики при въртене и завои... Многократно хвалена в различни тестове.
И все пак ако можеш да добараш отнякъде Nobby Nic...

Edit: Admin вече спомена недостатъка на Ignitor.
Аватар
Harka

Мнениеот Bellboy » Съб Фев 24, 2007 12:17 pm

аз карам с континентал петрол и с1м доволен 2.5
:popcorn:
Аватар
Bellboy

Рейтинг: 1005

Назад към ПРОДУКТ - КОНСУЛТ