аааааааа аман от търговци

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

аааааааа аман от търговци

Мнениеот maurice » Пон Май 31, 2004 1:07 pm

Харесах една рамка на Drag - Devil. Отивам аз във Velomania до женски пазар и хоп, колелото в няколко модификации. Хехе, 295 лв беше с едни невероятно гадни компютри (CI-Deck ли, какво там беше). 265 кинта със CI-Deck ама само за скоростите. И имало някакъв вариант, ама не беше дошъл още, 225 без гадните дисплеи отгоре. Хубаво, да речем че е ок, ама колелото ще се кара предимно в културни условия, най-малкото като за начало. И аз аман заман моля ако може вместо с някакви странни пластмасоподобни гуми да го взема с някакви по-гладки, градски. Хубаво ама и тези Grip Shift команди също не ми харесват, та помолих и тях да сменим с някакви други.

И като започнаха едни уговорки, страшна работа. Заявих, че предпочитам за команди индексираните лостчета на Shimano. Аааааааа, не можело, щото те били само за шестици. Е хубаво, шестица шестица. Ама не, вие много ниско ще паднете от седмица на шестица, какво ще ги правите тея части после. Пък аз си правя тънката сметка да ми излезе малко по-тънко - все пак падам от седмица на шестица и от 'готините' Grip Shift на най-обикновени ключета. Ок викам, моя си работа какво ще ги правя, айде направете ми една сметка. И такава сметка ми направи тази, че ми се стъжни - оказа се, че не само не олеква цялата работа ами напротив - 40 лв вътрешно само за монтажи и демонтажи. Добре де питам аз, не мога ли просто да го поръчам колелото сглобено с определени чаркалаци, нали все някога ги сглобяват така или иначе... Не, не можело. Абсолютно невъзможно било. Е да ви е.а м.м.та тогаз.

Отивам до хигиената да видя, може пък там по-културно нещо да ми кажат. Амииииии, напротив, даже там твърдяха, че изобщо не можело при тях да сменя компоненти - сиреч купи ни го с боклуците. Отчаян, питам колко ще струва само рамката. Отговорът ме размаза... унищожи... тотално неподготвен ме хвана... Ами то ние още не сме получили рамки ама някъде към 200 лв ще е (Devil)...

Тея са ненормални - значи от техния най-евтин варинант (225) всичко: двете джанти, команди, седалка, кормило, спирачки ама наистина всичко освен рамката струва максимум 30-40 кинта - е как става тази работа. Ще полудея.

Ще прощавате за многото писане, ама не знам как да изразя объркването си. Дайте акъл, може пък аз нещо да съм се объркал и да трябва човек първо да купи разни неща дето не му трябват и след това да си ги сменя (и да му кажат, че му е отпаднала гаранцията).
maurice

Рейтинг: 1200

Мнениеот axelmax » Пон Май 31, 2004 3:15 pm

neznam kakvo da ti kaja az sam hodil po sastata prichina 2-3 pati i sa mi kazvali da otida na higienata i tam da si poracham kolelo i nemalo da mi se oskipi i che nema problemi ,no si trebe porachka ,taka i ne sabrah dostatachno pari i ne si vzeh togava kolelo

za ramkata na devil-a 200 leva mi se struvat mnogo ,inache mai mnogo ste e podhodesta za treil ili greha otnosno tova ne za formata, a za zdravinata i ,popravete ako gresha
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Cu0 » Пон Май 31, 2004 4:09 pm

[quote]
...
Тея са ненормални - значи от техния най-евтин варинант (225) всичко: двете джанти, команди, седалка, кормило, спирачки ама наистина всичко освен рамката струва максимум 30-40 кинта - е как става тази работа. Ще полудея.
...

[/quote]

toshno towa e trqbwalo da naprawish, poiskai togawa ostanalite 4arkolqci za 40 kinta i si kupi "mnogo po-gadnata" ramka Drag Climber za 130 :)) barem se zamisli sledwashtiq put kato si zaizsmukwa cena ot prustite

po otnoshenie na nowite kolela, Welomania sa absoliutna KONFEKCIQ
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот F1-MAN » Пон Май 31, 2004 4:21 pm

[quote="maurice"]

Ами то ние още не сме получили рамки ама някъде към 200 лв ще е (Devil)...
[/quote]

Така си е. Веднъж на един човек му обясняваха че рамката на Бехемот, която мисля че вече е само с лагери, ще струва около 200лв, при положение че миналата година само с пружина и на втулки беше 320лв. Може пък да си мислят че всички нови рамки дето ще им дойдат ще са по 200лв, де да ги знаеш.
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Мнениеот bestbg » Пон Май 31, 2004 4:36 pm

Offtopic
F1-MAN ти къде работиш? и ако е във Велото ти ли си Сашо? че само на него съм попадал :)
Аватар
bestbg

Рейтинг: 1819

Мнениеот F1-MAN » Пон Май 31, 2004 4:44 pm

[quote="bestbg"]

Offtopic
F1-MAN ти къде работиш? и ако е във Велото ти ли си Сашо? че само на него съм попадал :)
[/quote]

Ами, аз не работя, все още уча- 9-ти клас.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот screamBoy » Пон Май 31, 2004 10:23 pm

А.Магазините на Веломания са нещо като васални територии - могат да имат собствена политика, която е подчинена на политиката на фирмата но може да е леко различна от нея
Б.Новата рамка Бегемот е различна, така че може да се продава и на 200лв, може и на 20лв - някой маркетинг-директор ще го реши това
В.Рамка Lucky Devil отделно не се продава, доколкото знам най-вероятно и няма да се продава. От твърдите Drag рамки май ще има само Climber и Ontario (евтиното, не Team)

maurice препоръчвам ти да гледаш на големите велосипедни фирми-производителки както на големите компютърни фирми-производителки, поръчай си HP Vectra някой модел с чаркалак по твой вкус (различен от оригиналния) и ще те черпя каса бира 10 дена след като дойде ... или Scott YZ ... колелата с други компоненти се водят други модели ... на родните може би това им е проблема, че се водят същия модел а само праскат друга цена. От друга страна пък имат много набори окомплектовка и ако за всеки различен пускат друг модел трябва да добавят по 2 цифри след модела и човек да изперка съвсем докато гледа някакъв 150 страничен каталог (примерно) само за да види че колело с монтаж TY18 е с 21лв по-евтино от колело с C030 ... баси тъпнята :)))
нещо такова

абе знам кво е да ти се сере и като кажеш 'дай хартия уа' и някой да та пита ама еднопластова или двупластова, на точици или на пръчици, 3 резки или 4 резки и ....
олеее я да си трая :D
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот maurice » Вто Юни 01, 2004 9:50 am

[quote="screamBoy"]

maurice препоръчвам ти да гледаш на големите велосипедни фирми-производителки както на големите компютърни фирми-производителки, поръчай си HP Vectra някой модел с чаркалак по твой вкус (различен от оригиналния) и ще те черпя каса бира 10 дена след като дойде ... или Scott YZ ... колелата с други компоненти се водят други модели ... на родните може би това им е проблема, че се водят същия модел а само праскат друга цена. От друга страна пък имат много набори окомплектовка и ако за всеки различен пускат друг модел трябва да добавят по 2 цифри след модела и човек да изперка съвсем докато гледа някакъв 150 страничен каталог (примерно) само за да види че колело с монтаж TY18 е с 21лв по-евтино от колело с C030 ... баси тъпнята :)))
нещо такова
[/quote]

позволи ми да не се съглася с горното:

Първото, за което се сещам е сайта на Dell. Поразрови се и ще забележиш, че можеш да поръчаш базов модел с невероятно количество модификации по него.

То май точно това е обяснението, че не става дума за наистина голям производител ами за недорасли бизнесмени и малък пазар - що да не пробутат на някое нещастно хлапе кви да е чаркалаци, то след година две ще научи, че му трябва нещо по-така и ще си купи нови части.

Пък ако говорим за Scott, те имат най-различни модели, съобразени с пазара, на който се продават. Но продават и рамки... А Drag не са Scott... Кво се правят на велики тогава - от еди кои си рамки не продавали отделно, не можеш да си поръчаш модификация и т.н.

Абе явно ще трябва да се почака хората да почнат да се замислят какво точно колело си купуват. Като се променят мераците на купувачите да се надяваме и поведението на продавачите да се промени към по-добро...
maurice

Мнениеот bikerider » Вто Юни 01, 2004 12:06 pm

[quote="maurice"]

[quote="screamBoy"]

нещо такова
[/quote]

позволи ми да не се съглася с горното:

Първото, за което се сещам е сайта на Dell. Поразрови се и ще забележиш, че можеш да поръчаш базов модел с невероятно количество модификации по него.

То май точно това е обяснението, че не става дума за наистина голям производител ами за недорасли бизнесмени и малък пазар - що да не пробутат на някое нещастно хлапе кви да е чаркалаци, то след година две ще научи, че му трябва нещо по-така и ще си купи нови части.

Пък ако говорим за Scott, те имат най-различни модели, съобразени с пазара, на който се продават. Но продават и рамки... А Drag не са Scott... Кво се правят на велики тогава - от еди кои си рамки не продавали отделно, не можеш да си поръчаш модификация и т.н.

Абе явно ще трябва да се почака хората да почнат да се замислят какво точно колело си купуват. Като се променят мераците на купувачите да се надяваме и поведението на продавачите да се промени към по-добро...
[/quote]

Прощавай, но ти явно не правиш разлика в мащабите и технологиите. Да сравняваш маркетинга на Dell с този на Веломания... все едно Титаник плува до сламка... На Титаник има басейни, има барбекю... а на сламката???

Освен това, какво странно намираш в това, че рамка, която е aftermarket част, струва повече от половината колело, което е OEM. ОЕМ колелата винаги се сглобяват с боклуци за да се спестят разходи и да се вдигне печалбата. Казвам да се вдигне щото са в големи серии.
Колко човека ще си купят рамка и колко сглобено колело? Каква му е изгодата на търговеца да складира само рамки при положение че най-много 5% от хората си сглобяват колелото част по част? Тва са елементарни неща... напиши си домашното преди да ревеш...
а най-добре - опитай се ти да направиш магазин и ще видиш за какво иде реч... само не ме репликирай с чужди фирми, щото така е навсякъде по света където има свободен пазар...

[quote="maurice"]
[/quote]

щом говориш за недорасли, какви са раслите?? така е навсякъде по света, на другите места е просто далеч по-фино и прикрито от рекламни трикове. това е свободния пазар - take it or leave it...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Вто Юни 01, 2004 2:12 pm

[quote="bikerider"]
Колко човека ще си купят рамка и колко сглобено колело? Каква му е изгодата на търговеца да складира само рамки при положение че най-много 5% от хората си сглобяват колелото част по част?
[/quote]

Ми, много ясно, изгодата му е, че ще освен другите продажби, ще осъществи И продажби само на рамки, с други думи, по-добре да продадеш само рамка, отколкото да НЕ продадеш цяло колело :D. Дали това ще му вдигне раходите за склад? Съмнявам се, тези разходи той така или иначе си ги има, откъде иначе ще се вземат рамките на готовите колела. Да не би да ги поръчват, сглобяват и продават on-the-fly?

И ако няма да се сравняваме с Dell, да се срaвняваме с българските търговци на компютри (не представители/дитрибутори и т.н на големи фирми). При всеки можеш да си купиш целия компютър или каквато и да е част от него. Кеф ти дъно от този, процесор от онзи, памет от трети и т.н. Сега като се замисля, първият ми компютър имаше части купени от две фирми, вторият - от една, а третият от три.
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот maurice » Вто Юни 01, 2004 3:14 pm

Най-добре да не го обръщаме на компютърно-хардуерна дискусия. Само исках да спомена, че не аз започнах сравненията с големи компютърни фирми.

Започнах топика просто защото ми се стори, че би било нормално да си поръчам определена окомплектовка от фирма, която така или иначе не си сглобява колелетата на някакъв мега ултра непрекъсваем конвейр. Но явно не е така.

Айде със здраве... Все ще се оправя някак.
maurice

Мнениеот hlebarka » Вто Юни 01, 2004 4:50 pm

Мисля , че просто организацията на Веломания е такава, че не позволява сглобяване на кололо по желание
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Вто Юни 01, 2004 6:02 pm

[quote="velco"]
Ми, много ясно, изгодата му е, че ще освен другите продажби, ще осъществи И продажби само на рамки, с други думи, по-добре да продадеш само рамка, отколкото да НЕ продадеш цяло колело :D. Дали това ще му вдигне раходите за склад? Съмнявам се, тези разходи той така или иначе си ги има, откъде иначе ще се вземат рамките на готовите колела. Да не би да ги поръчват, сглобяват и продават on-the-fly?
[/quote]

Замисли се колко ще е печалбата от 100 рамки например сравнена с печалбата от 1000 (доста занижено) сглобени колела например. И има ли смисъл заради тая мизерна печалба да се добавя нов артикул с цялата работа покрай това. Не знам как е точно във Веломания, може и да греша, но мисля тази тяхна политика е заради факта, че да продаваш рамки в България де факто не си струва усилията, освен ако не минеш метър някъде с разходите, например да купуваш рамки без гаранция от Тайван на смешни цени и да ги продаваш на бая солени цени с "гаранция", която никога впоследствие не поемаш.

@maurice:
доста се отклонихме от твоята болка - защо ОЕМ рамките не се продават и отделно като АМ.
Моя отговор с две думи - ами щото са ОЕМ, а не АМ. :D:8D:

[quote="velco"]
И ако няма да се сравняваме с Dell, да се срaвняваме с българските търговци на компютри (не представители/дитрибутори и т.н на големи фирми). При всеки можеш да си купиш целия компютър или каквато и да е част от него. Кеф ти дъно от този, процесор от онзи, памет от трети и т.н. Сега като се замисля, първият ми компютър имаше части купени от две фирми, вторият - от една, а третият от три.
[/quote]

Искаш да сравняме компютър с колело? Ако не се сещаш за разликите, май не си струва усилията да ти ги обяснявам :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот Lubo » Вто Юни 01, 2004 6:04 pm

[quote="maurice"]

Най-добре да не го обръщаме на компютърно-хардуерна дискусия. Само исках да спомена, че не аз започнах сравненията с големи компютърни фирми.

Започнах топика просто защото ми се стори, че би било нормално да си поръчам определена окомплектовка от фирма, която така или иначе не си сглобява колелетата на някакъв мега ултра непрекъсваем конвейр. Но явно не е така.

Айде със здраве... Все ще се оправя някак.
[/quote]

Тая тема е разисквана поне 3-4 пъти. И според мен във Веломания ГОЕМИЯТ проблем е просто в отношението им към клиента - ОТВТРАТИТЕЛНО. А това че не ти сглобяват колело по твой избор си е тяхна стратегия.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот screamBoy » Вто Юни 01, 2004 11:40 pm

дааа май склонноста ми да ръся понякога умно-изглеждащи тъпизми се е проявила с голяма сила тук :)))
maurice пожелавам ти да си намериш пасващо колело, било то българско или не, ново или не !

а за отношението към клиентите във Веломания би трябвало да е ясно че този аспект бе рязко променен миналата есен, когато се смени една голяма част от общуващия с крайни клиенти персонал на фирмата
така че сега такова нещо е почти невъзможно - дори 1 лигаво пикливо лайно да се оплаче че някой от продавач-консултантите му е казал 'Мога ли най-учтиво да Ви помоля да си забършете сополите ако бихте били така любезни, падат върху курбели за 300лв и клиента който ги купи няма да бъде напълно удовлетворен от новия им външен вид' та дори това да стане човека направил забележката бива наказан и при повторение уволнен и т.н.

успях ли да премина към режим усмивки :)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот velco » Сря Юни 02, 2004 10:35 am

[quote="bikerider"]
Искаш да сравняме компютър с колело? Ако не се сещаш за разликите, май не си струва усилията да ти ги обяснявам :D:8D:
[/quote]

Че откъде ти хрумна, че искам да сравнявам компютър с колело? Моля те, въздържай се от такава творческа интерпретация на постингите ми. Сравнявам [b]процеса[/b] на окомплектоване, който е забележително подобен при компютрите и колелата. Процеса, не продукта. Сега разбра ли?
velco

Мнениеот bikerider » Сря Юни 02, 2004 11:32 am

[quote="velco"]

[quote="bikerider"]
[/quote]

Че откъде ти хрумна, че искам да сравнявам компютър с колело? Моля те, въздържай се от такава творческа интерпретация на постингите ми. Сравнявам [b]процеса[/b] на окомплектоване, който е забележително подобен при компютрите и колелата. Процеса, не продукта. Сега разбра ли?

[/quote]

Packaging процеса и маркетинговата политика се определя от самия продукт и от пазара за този продукт, както и от търсенето, типа клиенти и така нататък, още куп фактори има. Всички тези неща са различни за компютрите и колелата (бидейки напълно различни продукти като технология за производство, използвани материали, target група потребители и др.), therefore процесите са несравними... защото са функция на всички тези неща, които са несравними при колелата и компютрите - това имах предвид.

Сега разбираме ли се? :D
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Юни 02, 2004 11:35 am

[quote="screamBoy"]

а за отношението към клиентите във Веломания би трябвало да е ясно че този аспект бе рязко променен миналата есен, когато се смени една голяма част от общуващия с крайни клиенти персонал на фирмата
така че сега такова нещо е почти невъзможно - дори 1 лигаво пикливо лайно да се оплаче че някой от продавач-консултантите му е казал 'Мога ли най-учтиво да Ви помоля да си забършете сополите ако бихте били така любезни, падат върху курбели за 300лв и клиента който ги купи няма да бъде напълно удовлетворен от новия им външен вид' та дори това да стане човека направил забележката бива наказан и при повторение уволнен и т.н.

успях ли да премина към режим усмивки :)
[/quote]

Не, защото се опитваш да отклониш вниманието от истинския проблем към продавачите, които с нищо не са виновни. Истинския проблем е фирмената политика на Веломания и мрежата магазини. За това иде реч в тази тема.
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Сря Юни 02, 2004 11:48 am

[quote="bikerider"]
Packaging процеса и маркетинговата политика се определя от самия продукт и от пазара за този продукт, както и от търсенето, типа клиенти и така нататък, още куп фактори има. Всички тези неща са различни за компютрите и колелата (бидейки напълно различни продукти като технология за производство, използвани материали, target група потребители и др.), therefore процесите са несравними... защото са функция на всички тези неща, които са несравними при колелата и компютрите - това имах предвид.

Сега разбираме ли се? :D
[/quote]

Без съмнение си напълно прав в горното, но тези съображения са неприложими в дадения случай, защото става дума за търговци, а не за производители. Прост пример e самата Веломания, която продава И само рамки. Както и BAS, и Иван, и Bike center-а. И JensonUSA, и ChainReactionCycles.

Любопитното в случая е защо едни рамки се продават отделно, а други не? На мен ми звучи твърде невероятно Веломания за правят match-нати доставки от десетина производителя, така че, ако продадат една рамка Devil да останат с куп непродаваеми чаркалаци. По-скоро ми прилича на обикновена незаинтересованост на не особено добре заплатени продавач-консултанти.
velco

Мнениеот bikerider » Сря Юни 02, 2004 12:52 pm

[quote="velco"]
Без съмнение си напълно прав в горното, но тези съображения са неприложими в дадения случай, защото става дума за търговци, а не за производители. Прост пример e самата Веломания, която продава И само рамки. Както и BAS, и Иван, и Bike center-а. И JensonUSA, и ChainReactionCycles.
[/quote]

Иван и JensonUSA засега не се вреждат в този списък, защото не произвеждат серийно велосипеди (собствени рамки + ОЕМ части).

Стана ми любопитно обаче, защо разглеждаш търговците изолирано от производителите. Та нали точно търговците са тези, които гледат накъде духа вятъра от маркетинга на производителите (и по-големите от тях търговци, ако са прекупвачи)?

[quote="velco"]
Любопитното в случая е защо едни рамки се продават отделно, а други не? На мен ми звучи твърде невероятно Веломания за правят match-нати доставки от десетина производителя, така че, ако продадат една рамка Devil да останат с куп непродаваеми чаркалаци. По-скоро ми прилича на обикновена незаинтересованост на не особено добре заплатени продавач-консултанти.
[/quote]

Специално Веломания конкретно за рамките е производител. Тоест пак се връщаме на моя извод - въпрос на фирмена политика и преценка на мениджмънта. Имат си хората "некои сАображения". Но повярвай ми проблема изобщо не е в продавачите. Те са заинтересовани да продават, за да си взимат заплатите. Какво продават не решават те.
Аватар
bikerider

Назад към Архив