bluskanie написа:bikerider, ами не знам как предлагаш да се убиват животните за храна.
bluskanie написа:Клал съм прасе, тоест държал съм. Гледал съм как се убива 500 килограмово прасе с пушка и трябва да ти кажа, че гледката не е по-приятна.
Би могло да се намери начин, да се умъртвяват чрез някаква инжекция
bluskanie написа:Просто ТОВА Е НАЧИНЪТ, поне засега...
bikerider написа:boi4ka написа:когато дойде време да се умъртвят, това да се прави мигновенно, така, че животното да не усети дори и мъничка болка.
това няма начин да стане без допълнителни разходи... и кръга се затваря.
bikerider написа:А дали това е цялата истина?
И всъщност дали потребителите са единствените отговорни?
и в тая част съм абсолютно съгласен с TOYAGA - "симптоматийните" еколози на сапун!
Щото едно е екология, съвсем друго е вменяване на колективна вина!
bluskanie написа:PtD написа:
Който купува, той е съучастник!
Нали не намекваш, че който яде свинско и пилешко е отговорен и трябва да спре да яде, и да стане вегетариянец?
Човека хищник ли е? Ами хищниците УБИВАТ, за да се хранят...
bluskanie написа:
Уважавам решението ти, да не ядеш месо, но уважавай и ти това на останалите.
Не е престъпление да се яде месо и да, полезно е в някои отношения. Садържа неща, които в растителната храна са в много пъти по-малко, а са нужни на здравия организъм.
Ти и риба, и сирене, и яйца ли не ядеш?
За мое най-огромно съжаление е такаbikerider написа:boi4ka написа:когато дойде време да се умъртвят, това да се прави мигновенно, така, че животното да не усети дори и мъничка болка.
това няма начин да стане без допълнителни разходи... и кръга се затваря.
То и тюленчетата сигурно са защитени....bluskanie написа:Бе аз не знам въобще тия филмчета... то това не е ли незаконно ала бала? Не са ли защитени видове? И въобще... дивите животни не са ли защитени от индустриален улов?
Delurin_Imytholes написа:То и тюленчетата сигурно са защитени....bluskanie написа:Бе аз не знам въобще тия филмчета... то това не е ли незаконно ала бала? Не са ли защитени видове? И въобще... дивите животни не са ли защитени от индустриален улов?
bikerider написа:@PtD: За каква колективна вина говорим? За "изначалния грях", че хората са месоядни или за това, че убиват ненужно жестоко животните?
И в двата случая според мен е адски пресилено да се говори за >>колективна<< вина. Аз ям месо - такъв ме е родила майка ми, а с първородния грях съм малко скаран. Що се отнася до жестокостта, аз делфиново месо не ям, не шмъркам прах от рог на носорог и прочие. Защо трябва да се говори за колективна вина и не е ли видно, че колективната вина обикновено се използва за съвсем други цели, например капитализация? Ако обвиним всички хора, ако сложим всички под един знаменател, тези които реално не са виновни дали ще се приобщят към каузата по вътрешно убеждение? Ясно е, че има прекалено много хора, за да продължаваме да ядем месо (то така или иначе лека полека се превръща в соя), ама не е ли прекалено радикален подхода с колективната вина, за да има реален ефект, щото поне върху мен има обратен (макар и моментен) ефект. Това ли е начина? Накрая, чисто семантично колективната вина би трябвало да включва и теб, щом е колективна
PtD написа: Това което аз се старая да направя е да минимизирам доколкото ми е възможно (взимайки предвид удобство/полза) вредите върху околната среда, предизвикани от и заради мен.
PtD написа:По ред на номерата : майка ти не те е родила месояден, а всеяден. Има тънка разлика и тя е в това, че ако искаш - можеш
PtD написа:Колективна вина има в това, че заради нашето собствено благо, обричаме много други същества на нещастие. Например за да се придвижваме по-бързо и удобно, тровим не само себе си, но и всички останали същества. За да имаме ток, променяме климата на всички останали. За да имаме ядене, отнемаме хабитата на другите същества, и т.н. и т.н. ad nausea.
PtD написа:Ето така, мислейки глобално, действам локално
PtD написа:И ако всеки направи по една малка стъпка.
bikerider написа:Точно тук е заровено кучето, не само всеки, а и едновременно. А всички хора едновременно да загърбят моментните си ежедневни интереси ми се вижда непосилно постижение, не само сега, но и в обозримото бъдеще. Консуматорската икономика в този аспект за жалост е ефективен вечен двигател и не мисля, че със (само)критика към/на отделните винтчета би могло да се постигне нещо съществено като промяна без да се пренастрои самата машина.
PtD написа:Все отнякъде трябва да се започне. Ако никой не започне, промяната няма да се състои. Да казваме, че няма да стане, преди да сме опитали е погрешно.
Teodor40 написа:Предлагането се диктува от търсенето и щом на накой индивиди не им се яде месо, по-малко животни се отглеждат.
Teodor40 написа:А с това, че някои не ядът месо мога смо да мина ък в другата крайност-те отнемат живот. Предлагането се диктува от търсенето и щом на накой индивиди не им се яде месо, по-малко животни се отглеждат. Вие какво си милите, че като не ядете пилета и ги пускат на свобода и не ги колят ли?
bikerider написа:@boi4ka:
Ама PtD е вегетарианец, той си има гледната точка. Аз не твърдя, че не трябва да се убиват животни - аз самия ям месо с пълното съзнание за какво става дума. Става дума за ненужната жестокост, с която се умъртвяват и отгледаните, и дивите животни. Ненужна, щото никой не печели нищо от нея, освен тоя дето влачи делфина по асфалта и си чеше топките вместо да му осигури поне бърза смърт.
TOYAGA написа::D![]()
Eбати спора!
PtD, според теб къдравата градинска маруля и сивото искърско говедо различават ли се по нещо в правото си на спокоен естествен живот и спокойна естествена смърт?
Не е ли ИЗВЕРГ черноглавата плевенска овца, която изтръгва из корени и УБИВА по особено жесток начин ЖИВ троскот? И колко е ХУМАНЕН онзи, който поглъща стотици соеви ЗАРОДИШИ на едно хранене, чувствайки се чист и безнаказан само защото соята не може да заведе дело срещу него в Хага?
Какви са принципните разлики между индустриалното животновъдство и промишленото растениевъдство от гледна точка на средностатистическия бройлер и n-ското бобено зърно? Генните манипулации ли са по-малко? Или хранителните добавки са "по-природосъобразни"? А може би има разлика в безскрупулността на методите за първична, междинна и заключителна обработка на суровината?
Айде ако обичаш си прибери тревопасната философия и си я ползвай за домашни нужди...
ЕКОЛОЗИТЕ НА САТУРН!
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта