Няма вече утре...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Zozka » Вто Мар 13, 2007 2:38 pm

dulbokia написа:И магистрала с по 8 ленти в двете посоки да дадете на българина пак ще има поне по 1 катастрофа на ден. Ако не се блъсне в друга кола, то ще преобърне собствената си.

Говориш наизуст! За черните овци е ясно - във всяко стадо си ги има, обаче основната причина за войната по пътищата в България, е именно лошата пътна инфраструктура. Просто като шамар: миналата година в участъкът София - Чирпан /магистрала/ има един смъртен случай. Сам си прави сметките къде точно умират хората...
Аватар
Zozka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Crimson » Вто Мар 13, 2007 2:41 pm

bluskanie, като казах българина нямах предвид само шофьорите! Говоря като цяло. Мръсен народ мръсна държава!
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 2:48 pm

@Crimson:
Не си справедлив да поставяш нещата така под общ знаменател, това само обслужва безхаберието и безучастието на администрацията, която само чака повод да прехвърли топката върху населението. А пресата не пропуска да ни напомни колко СМЕ виновни ние лошите шофьори. Все едно пешеходците са света вода ненапита. Всички имаме вина за задълбочаването на това положение, но определено не сме ние, които сме го създали. София е проектирана ПРЕКРАСНО като за град от 60-те години, бедата е, че никой не е вложил и лев от данъците ни за да осъвремени инфраструктурата за изминалите 40 години, а тия пари са отишли за нещо друго. Какво ли е то? Познай - дългове, неефективна администрация и приятелски кръгове.

@Teodor40: чаках с нетърпение някой да засегне момента с "скъпо е, няма пари". В момента знам в София поне 5 пешеходни пътеки, които са безумно измислени. Чудя се колко струват РЕАЛНО пет подлезчета?
В тоя ред на мисли нека честитим на братски Афганистан военното оборудване за ОСЕМ МИЛИОНА ЛЕВА, които "България" му ПОДАРЯВА БЕЗВЪЗМЕЗДНО.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Мар 13, 2007 2:55 pm

Crimson написа:Според мен главния проблем идва от това, че на българина му липсва елементарна култура и дисциплина.

Бе...
Ако мен питаш главна причина е корупцията; всеки съльо и пульо с по-дъобоки джобове може просто да си купи книжка.
Ако тук имаше такъв контрол и глоби като в САЩ, положението щеше да е съвсем различно
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 13, 2007 2:59 pm

Crimson написа:bluskanie, като казах българина нямах предвид само шофьорите! Говоря като цяло. Мръсен народ мръсна държава!

Ами разговора беше за шофьорите, но и за всички останали общо взето предполагам, че казаното от брат ми си важи.
Закони има, но кой ги спазва? Неспазването на законите е в следствие на слабата наказуемост и чувството за неприкосновеност у нарупителите. Нито държавата е мръсна, нито народът... само се надявам час по-скоро народът да разбере реално за кого/какво гласува. По-скоро повечето хора са плашещо наивни, и не мога да разбера как е възможно това след толкова много години...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Crimson » Вто Мар 13, 2007 3:08 pm

bikerider написа:@Crimson:
Не си справедлив да поставяш нещата така под общ знаменател, това само обслужва безхаберието и безучастието на администрацията, която само чака повод да прехвърли топката върху населението. А пресата не пропуска да ни напомни колко СМЕ виновни ние лошите шофьори. Все едно пешеходците са света вода ненапита. Всички имаме вина за задълбочаването на това положение, но определено не сме ние, които сме го създали. София е проектирана ПРЕКРАСНО като за град от 60-те години, бедата е, че никой не е вложил и лев от данъците ни за да осъвремени инфраструктурата за изминалите 40 години, а тия пари са отишли за нещо друго. Какво ли е то? Познай - дългове, неефективна администрация и приятелски кръгове.

Прав си да, ама това сме ние. Знам, че съм краен но не мога да кажа на черното бяло! И смятам, че всички имаме вина. С риск да се повторя ама всеки народ си заслужава управниците!
Аватар
Crimson

Мнениеот Crimson » Вто Мар 13, 2007 3:11 pm

bluskanie написа:
Crimson написа:bluskanie, като казах българина нямах предвид само шофьорите! Говоря като цяло. Мръсен народ мръсна държава!

Ами разговора беше за шофьорите, но и за всички останали общо взето предполагам, че казаното от брат ми си важи.
Закони има, но кой ги спазва? Неспазването на законите е в следствие на слабата наказуемост и чувството за неприкосновеност у нарупителите. Нито държавата е мръсна, нито народът... само се надявам час по-скоро народът да разбере реално за кого/какво гласува. По-скоро повечето хора са плашещо наивни, и не мога да разбера как е възможно това след толкова много години...

Ти наистина ли смяташ, че не е мръсна?!!!
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 3:13 pm

bluskanie написа: Закони има, но кой ги спазва?

Аз ги спазвам. Спирам и на най-тъпите пешеходни пътеки, скърцам със зъби и псувам, но спирам, защото така е по-добре, отколкото да отнеса някого. Превръщам се в "балък", защото спирам на пешеходна пътека, отляво/отдясно колите не спират и се оказвам пречка за потока на бързащите и псуващи шофьори, които не искат да признаят правата на пешеходците. Превръщам се в "балък", защото някои "тарикати" вместо да си свършат работата и да проектират подлези, т.е. да премахнат нуждата от "права" за пешеходците са се скатали и са отбили номера. Няма да се уморя да повтарям, това за мен е умишлена постановка, защото иначе няма обяснение факта, защо се регулират потенциални конфликти на предимства, когато просто могат да се избягнат по принцип.

В настоящия си вид движението е един шибан парадокс и няма измъкване, защото такива са му рамките, такива са условията, в които сме поставени. Отказа от правила е най-първосигналното най-опустошителното като резултат "решение".

Още нещо, ако някой изпитва съмнения за технически затруднения относно подлезите, хората са измислили и надлези. Кому е нужно пътищата да се пресичат по дяволите????? Кому са нужни шибаните допотопни светофари? Кому са нужни тъпите безумно регулирани кръстовища? Толкова елементарно се решава проблема, че просто е кощунство да се говори, че проблема е в участниците.
Щото и най-гениалната инфраструктура след 40 години кърпеж на парче се превръща в кошмар, от който няма изход чрез още кърпежи...
Последна промяна bikerider на Вто Мар 13, 2007 3:21 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 3:15 pm

Crimson написа:Прав си да, ама това сме ние. Знам, че съм краен но не мога да кажа на черното бяло! И смятам, че всички имаме вина. С риск да се повторя ама всеки народ си заслужава управниците!

Да, по прицип е така. А къде е мажоритарния вот? ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 13, 2007 3:16 pm

Crimson написа:
bluskanie написа:

Прекрасна е!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 13, 2007 3:27 pm

bikerider написа:
bluskanie написа: Закони има, но кой ги спазва?

Аз ги спазвам.

Всъщност това няма значение, след като някой може да не ги спазва, и да не се чувства застрашен от закона след това. Но смятам, че бавно и славно нещата отиват в правилна посока, въпреки управляващите. Изпитах го на свой гръб и донякъде съм доволен. Ще се оправят нещата сигурен съм... въпрос на време е.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Crimson » Вто Мар 13, 2007 3:28 pm

bluskanie написа:
Crimson написа:
bluskanie написа:

Прекрасна е!
Кое смяташ, че е прекрасно? Паркираните коли в парковете, нагазените градинки пред блоковете, кочината навсякъде? Всички карат като за последно, всички са големите шофьори, пърцали, които си мислят че са велики. Нулева толерантност на пътя, никва дисциплина, никво уважение и съобразителност. За повечето неща не е нужно да те глобят за да разбереш, че ред трябва да има и, че не си сам по пътя!
Аватар
Crimson

Мнениеот Мъро » Вто Мар 13, 2007 5:23 pm

За повечето неща не е нужно да те глобят за да разбереш, че ред трябва да има и, че не си сам по пътя!

Нужно е. Защото като си паркираш колата на тротоара, ти се струва перфектното действие за конкретната ситуация - не пречиш на останалите автомобили, колата ти е на удобно местенце и нали - ще се върнеш след 5 минути...
В бързината е твърде вероятно да не помислиш за 30-ната пешеходци, които ще минат за тези 300 секунди. Ама те ще си помислят за теб ;)
Когато обаче знаеш, че паркираш ли на този тротоар, има вероятност около 80% да мине патрул и да ти лепне глоба от 80 кинта, много ще се замислиш дали това е най-подходящото място, на което да паркираш.
Закони в България има. Няма кой да ги спазва, защото няма кой да следи дали се спазват...
Всеки ден ми отнемат предимството на пешеходни пътеки пред полицаи. И какво мога да направя? Това, което е по силите ми... може да е аграрно, може да е прекалено рационално, но - ако някой автомобил ми наруши правата по някакъв начин, му лепвам една готина плюнка. Спрял ли е на по-малко от 2м. от сграда и пречи на солидния поток пешеходци - пляс една на стъклото или на дръжката на вратата и да се усети, че на някой не му е харесала простотията, дето я е направил въпросния пич.
Миналата седмица на една пешеходна пътека ме удари автомобил. Пича си цъкал нещо на телефона и не забелязал, че не спира... ебати филма.

Teodor40, в коя африканска държава живееш, викаш? Ама там и градски транспорт ли имали?!
Плюс това, не визирам всички. Понякога автомобила е необходимост - иначе нямаше да бъде средство за масов транспорт.
Но понякога е излишна простотия. Питай колко 18 годишни ученици ходят на училище с автомобилите, дето са им ги купили мама и тате - не защото не ги устройва градския транспорт, а защото е по-интересно.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Teodor40 » Вто Мар 13, 2007 6:23 pm

TOYAGA написа:@ did

:nono: Теодор4о определено има нужда от 1-2 години живот извън Перник. И от буквар има нужда, но това е друга тема.

Е такива неща като пишеш поне давай някаво бегло обяснение. Когато почнат да правят подлези в София ела ми се обади. Явно според теб е евтино, лесно, безпроблемно и т.н.
Аз че имам нужда от по-добро образувание по БГ-имам, но ти че имаш нужда от професионална помощ за общуването с хората също няма как а отречеш.
А и м/у другото топиците ги пиша много бързо и не претендирам за техния правопис а и не виждам какво общо има това с темата. Ти като си толко компетентен "софянец" би ли ни обяснил по-добе ситуацията?
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Teodor40 » Вто Мар 13, 2007 6:51 pm

@Мъро, ще го кажа пак-купи си кола и тогава коментирай. Аре да ти подарят една ваще дай боже и да видим дали ще си недоволен. И после накой намръщен тинейджър да ти се изплюе на предния джам или на дръжката. Аре бегай моля те и прочети това което съм ти писал по-горе пък полсе пиши. И в Сф живея обаче ти явно не!
Аватар
Teodor40

Мнениеот PtD » Вто Мар 13, 2007 7:11 pm

bluskanie написа:Кратко и ясно ми отговори "Ми щото за неспиране на знак СТОП, глобата е 100$ и няма начин да се разминеш, като в България".

Глобата е по-голяма, за червен светофар е 283$, но най-интересното е, че най-солената глоба е за изхвърляне на боклук през прозореца на колата - 1000$. :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 13, 2007 7:21 pm

PtD написа:
bluskanie написа:Кратко и ясно ми отговори "Ми щото за неспиране на знак СТОП, глобата е 100$ и няма начин да се разминеш, като в България".

Глобата е по-голяма, за червен светофар е 283$, но най-интересното е, че най-солената глоба е за изхвърляне на боклук през прозореца на колата - 1000$. :idea:

Мхм, и щом братото каза, че в неговия квартал, където улиците са като паркови алеи (тоест пусти) не можеш да си позволиш да не спреш на Стоп... смятай. Освен тва в началото като отиде каза, че му вадили патлак и за малко да го гръмнат, задето слязъл от колата и почнал да се обяснява...
Тука само като те спрат и видиш как почват да месят кюфтетата (потриват ръчички) и ти става ясно... напоследък не е така де.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Вто Мар 13, 2007 7:55 pm

Да се върнем на темата - когато в България започнат да глобяват наред, много бързо ще станем и тихи, и кротки, и чисти, и подредени... А това време лека-полека приближава. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Crimson » Вто Мар 13, 2007 8:02 pm

PtD написа:Да се върнем на темата - когато в България започнат да глобяват наред, много бързо ще станем и тихи, и кротки, и чисти, и подредени... А това време лека-полека приближава. :popcorn:

Дано дано :popcorn:
Аватар
Crimson

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 13, 2007 8:05 pm

:agree:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот dulbokia » Вто Мар 13, 2007 8:07 pm

Zozka написа:
dulbokia написа:И магистрала с по 8 ленти в двете посоки да дадете на българина пак ще има поне по 1 катастрофа на ден. Ако не се блъсне в друга кола, то ще преобърне собствената си.

Говориш наизуст! За черните овци е ясно - във всяко стадо си ги има, обаче основната причина за войната по пътищата в България, е именно лошата пътна инфраструктура. Просто като шамар: миналата година в участъкът София - Чирпан /магистрала/ има един смъртен случай. Сам си прави сметките къде точно умират хората...

Загледай се къде има най-много паметници по дърветата и около пътя. Именно - на най-хубавите и най-правите участъци.
Колкото повече карам... толкова повече ми се кара.
Изображение
Аватар
dulbokia

Рейтинг: 1680

Мнениеот TOYAGA » Вто Мар 13, 2007 8:56 pm

Teodor40 написа:Е такива неща като пишеш поне давай някаво бегло обяснение...

Бегло... НародО е яко проЗд, иде от сЕло и рЪга като на кърО... :dunno:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Teodor40 » Вто Мар 13, 2007 9:56 pm

TOYAGA написа:
Teodor40 написа:Е такива неща като пишеш поне давай някаво бегло обяснение...

Бегло... НародО е яко проЗд, иде от сЕло и рЪга като на кърО... :dunno:

В тази връзка да добавя как преди 30тина минути един пич с благоевградска регистрация ме засече адски грубо и дори май не разбра какво направи а щеше да ме качи на бордюра при пешеходците и хубаво, че си гледах и предусетиха колко е некадърен и какво е намислил да прави та намалих малко преди да стане късно вече.
И искам да питам понеже не съм запознат, в щатите по-малко хора ли умират на глава от населението с техните закони и глоби? Може и да се лъжа но при все че имат такива хубави, широки и рвни пътища се смазват да катострофират от глупости.
Аватар
Teodor40

Мнениеот klmn » Вто Мар 13, 2007 10:02 pm

В Испания са решили чудесно проблема с пресичането-пешеходната пътека е също така доста височък "умрел полицай". ;)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 10:39 pm

Мъро написа:
За повечето неща не е нужно да те глобят за да разбереш, че ред трябва да има и, че не си сам по пътя!

Нужно е. Защото като си паркираш колата на тротоара, ти се струва перфектното действие за конкретната ситуация - не пречиш на останалите автомобили, колата ти е на удобно местенце и нали - ще се върнеш след 5 минути...

Нали? Щото така по-лесно, вместо да се сетят, че съм нямал избор. Някога карал ли си кола в центъра на София да търсиш място да паркираш по правилата???? Явно не си.

Отново и отново се убеждавам колко по-лесно е да се плюе по-другите вместо да се намери смелост да се посочи истинския виновник. Къде са европейските паркинги в центъра на София? Къде са пететажните паркинги??? Къде се предполага да спират автомобилите? Като няма място, защо в центъра не са забранени всички автомобили? КЪДЕ СА МИ ДАНЪЦИТЕ?????

Виждаш ли - има кола на тротоара, значи шофьора е кретен и трябва да бъде глобен солено, за да помни говедото му с говедо. Супер лесен и първосигнален отговор. А дали е правилният?

Edit: между другото сещаш ли се кои са тези мили сладури, които прибират данъци, за да оправят инфраструктурата и в същото време прибират глоби от принудените да нарушават закона шофьори заради липсващата инфраструктура? Ако не се сещаш да ти подскажа.
А когато се окаже, че наистина няма пари за инфраструктура се взимат заеми. Да ги връщат децата и внуците ни. Че по-лесно, иначе трябва да признаят туй-онуй.
Пък ти си плюй по шофьорите. И няма как да се измъкнеш, че има и такива, има и онакива шофьори, защото същия манталитет като твоя качен на кола, щом види кола на тротоара веднага си казва: "Я, да не съм само аз будала" и юруш на тротоара дори да има място на улицата. И оттам се започва големия танц на взаимните обвинения. И всички са прави. И никой не е прав. Щото виновника седи отстрани, прибира пари и насъсква хората. Никога няма да забравя една катастрофа, в която бях пътник и в която безспорно беше виновен водача на нашата кола. Просто неоспоримо. Дойдоха двама тлъстаци след два часа и най-нагло обявиха за виновна мацката в другата кола. А положението беше просто като от листовка. Нашия човек се разсеял и не погледнал добре в дясно, след което му хлътна леко ламарината. Няма да забравя изражението на мацката и как погледна нашия шофьор все едно е приятел на ченгетата. По-изразителен пример от това едва ли мога да дам - системата не само е прецакана, но и държи да остане прецакана, щото всъщност прецаканите сме ние като шофьори и като пешеходци. А като велосипедисти колко сме прецакани пък изобщо не ми се коментира...
Последна промяна bikerider на Вто Мар 13, 2007 10:54 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 10:41 pm

klmn написа:В Испания са решили чудесно проблема с пресичането-пешеходната пътека е също така доста височък "умрел полицай". ;)

И защо да трябва да намалявам от 50 на 10 ако никой не чака да пресече??? Освен това сигурен съм, че на определеното място преди всяка пътека има предупредителен знак, нали?

Щото у нас ако си шофьор и не си ясновидец, значи априори си виновен...
Аватар
bikerider

Мнениеот boi4ka » Вто Мар 13, 2007 10:52 pm

bikerider написа:
klmn написа:В Испания са решили чудесно проблема с пресичането-пешеходната пътека е също така доста височък "умрел полицай". ;)

И защо да трябва да намалявам от 50 на 10 ако никой не чака да пресече??? Освен това сигурен съм, че на определеното място преди всяка пътека има предупредителен знак, нали?

Щото у нас ако си шофьор и не си ясновидец, значи априори си виновен...
:agree:

:offtopic: Само да кажа, че и на мен скоро ми се случи неприятна случка.
Спирам на пешеходна пътека, пътят е еднопосочен с две ленти. Забележете, хората ми благодарят :dunno: и тръгват да пресичат. В този момент в другата лента нетърпелив "шофьор" едва не удари жената, която пресичаше и даже май и се скара нещо :crap:

Мисълта ми беше, че понякога тук може да убиеш някого, само защото си спазил правилата :dunno: :V:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Мъро » Вто Мар 13, 2007 11:00 pm

Някога карал ли си кола в центъра на София да търсиш място да паркираш по правилата???? Явно не си.

Чакай бе приятел, на мен какво ми пука дали си намерил място или не? На мен ми пука, че вече и по тротоарите е фраш с коли на някои места. Даже не са оставени и задължителните по закон 2 метра разстояние от близката сграда/ограда.
Хубаво си решил да ходиш с колата към центъра и да паркираш където ти е кеф, ама това решение могат да са взели и още 1 милион души в София. Законите не познават извинения.
Да, няма общински паркинги в центъра на София. И в Пловдив няма. И едва ли някъде в БГ има. Остава ни само надеждата, че това ще се промени някой ден. Някой ден...
Ето на тази красота попаднах веднъж в обедната почивка, когато излязох от офиса. Става въпрос за Гладстон ~25, пресечка е на Витошка:

Изображение

Дреме ми на патката, че е нямал къде да паркира. Заради такива ситуации хората ходят по пътните платна, където не е особено безопасно, естествено.
Друг е въпроса със СО, де...
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 11:01 pm

boi4ka написа:Мисълта ми беше, че понякога тук може да убиеш някого, само защото си спазил правилата :dunno: :V: [/b]

Важи и обратното, ако някой път нарушиш правилата като спреш на пешеходна пътека между платната, току виж си спасил нечий живот... :dunno::bigeyes:
Последна промяна bikerider на Вто Мар 13, 2007 11:11 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 11:04 pm

Мъро написа:Чакай бе приятел

Чакай ти. И засега не съм ти приятел. И спри да говориш глупости. Дай да спрем да караме коли, а? Дай да накарам леля ми, майка ми и баща ми да ходят два километра, за да стигнат до погребението на баба ми, а? Не се ли замисляш малко поне преди да дрънкаш първосигнално срещу другите участници в движението??? Аз какво съм виновен? Аз ли трябва да ги построя тия паркинги? Като няма място обикалям 20 минути и накрая ми писва на ****, спирам най-културно на тротоара, оставям половин-един метър за пешеходци и това е.

Викаш засега няма паркинги, това е положението. И това ли ти е основанието да обвиняваш шофьорите без поне да вложиш една капка мисъл???? Ако никой не спира по тротоарите, дали някога ще можеш да слезеш от колата си в центъра на София? :idea:

Имаш и моите съболезнования.

Edit: правопис
Последна промяна bikerider на Вто Мар 13, 2007 11:14 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други