Това е ужасно

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bikerider » Вто Мар 13, 2007 11:24 pm

:offtopic:

PtD написа:Хм, да не отваряме темата за еволюцията, защото има колкото аргументи ЗА, толкова и ПРОТИВ (да отбележа само, че аз лично я приемам... в по-голямата й част).

Друга тема, друга тема :banana::D

Delurin_Imytholes написа:а и не е тук мястото за тази дискусия.

Прав си, нямаше нужда да я започваш :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот quiker » Сря Мар 14, 2007 12:00 am

... Още една тема която изчетох изцяло и отново само bikerider успя да ме убеди в правотата на думите си ( тва не е никво подмазване) и по темата могат да се изпишат не 4 , а 44 страници и още да не е изчерпаана , така че предлагам да се спре спора "Кой - крив , кой - прав" :)
ЖИВЕЯ за да КАРАМ, КАРАМ за да ЖИВЕЯ

NEW NAME: MpaBka ABuaTop
Аватар
quiker

Рейтинг: 1200

Мнениеот kagami » Сря Мар 14, 2007 11:16 am

Абсолютно подкрепям казаното от PtD :agree:

Човек прави избор за всяко свое съзнателно действие. Ако си купуваш месо, значи стимулираш производителите на месо да избиват животни, значи си виновен за смъртта на животните. Значи в някакъв смисъл си убиец.

По отношение на марулите и соята, отново опираме до съзнателен избор - избор на по-малкото зло. Щом човек се е е родил, той е принуден да консумриа, за да съществува. Но какво ще консумира - дали марули, или мъртви животни, за които са били нарочно отгледани и унищожени много други марули, това човек избира сам. Кое тук е по-малкото зло? Животните, отглеждани като "консуматив" консумират огромно количество други консумативи. В такъв случай излиза, че тези, които са избрали да не ядят месо, избират да натоварват палнетата ни по-малко.

Ако не изберем да не ядем убити животни, те ще продължават да бъдат убивани. Факт.
Това е личен избор на всеки от нас, и никой не може да се оправдава, че постъпва по определне начин, защото другите правят така. Промяната трябва да тръгне от всеки от нас самите.
Последна промяна kagami на Сря Мар 14, 2007 11:26 am, променена общо 1 път
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот quiker » Сря Мар 14, 2007 11:22 am

@kagami: :) Нещо не разбрах , какво тогава е решението , за да се спре това избиване ? Ти изписа много верни неща , но пак не рабрах какъв ти е съветът към другите, или няма такъв? :dunno:
ЖИВЕЯ за да КАРАМ, КАРАМ за да ЖИВЕЯ

NEW NAME: MpaBka ABuaTop
Аватар
quiker

Рейтинг: 1200

Мнениеот kagami » Сря Мар 14, 2007 11:33 am

quiker написа:@kagami: :) Нещо не разбрах , какво тогава е решението , за да се спре това избиване ? Ти изписа много верни неща , но пак не рабрах какъв ти е съветът към другите, или няма такъв? :dunno:

Съветът ми е да мислим какво правим и да избираме сами.
Да правим обоснован според нас самите, съзнателен избор за действията и бездействията си.
Да не бъдем част от стадото, което се е отказало от собствената си воля и тъне в измамния уют на колективната вина.
Аватар
kagami

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 14, 2007 11:35 am

Стадният инстинкт е характерен белег на тревопасните. Мила, виждам някакво противоречие в думите ти... :D
Последна промяна TOYAGA на Сря Мар 14, 2007 11:37 am, променена общо 1 път
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Сря Мар 14, 2007 11:35 am

kagami написа:Значи в някакъв смисъл си убиец.

Определено е така - всички месоядни същества са кръвожадни убийци и заслужават да бъдат изправени до стената.

kagami написа:По отношение на марулите и соята, отново опираме до съзнателен избор - избор на по-малкото зло.

Mхм, засега като че ли предпочитам генно модифицирана соя пред генно модифицирани И нитратни марули. Въпреки, че от две седмици не ям нищо за вечеря освен една салата от марули, царевица, лук и риба тон. Честна дума, ако метаболизма ми позволяваше да оцелявам на марули досега да съм го направил. Ама пуста природа...

kagami написа:Животните, отглеждани като "консуматив" консумират огромно количество други консумативи. В такъв случай излиза, че тези, които са избрали да не ядят месо, избират да натоварват палнетата ни по-малко.

Няма пряка корелация между двете съждения. И аз избирах доста време да не замърсявам и да карам колело в града, в резултат на което съм изпапал бая прах, бензинови пари и прочие. Спасих планетата от известно количество гадни газове и като резултат се нагълтах с два пъти повече.

kagami написа:И да - ако не изберем да не ядем убити животни, те ще продължават да бъдат убивани. Факт.

Не приемам такова съждение, освен ако не добавиш "всички едновременно". Щото иначе се връщаме в омагьосания кръг на "тарикати-балъци-тарикати".

Та като излезем от абстрактните схеми, нещата стават маааалко по-трудни, не мислиш ли?
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Мар 14, 2007 11:41 am

Не искам да обиждам нито PtD, нито kagami, но ми се струва, че не са съвсем прави. Защото ако искаме да спрем проституцията излиза, че трябва да спрем секса. А това не е ...природосъобразно. А иначе аз самият не си представям живота без салатка, ракийка, свинска врана пържола, пържени/задушени картофи, пържена пъстърва, бира, вино..
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kagami » Сря Мар 14, 2007 11:57 am

bikerider написа:Определено е така - всички месоядни същества са кръвожадни убийци и заслужават да бъдат изправени до стената.

Не е така - само хората са кръвождани убийци. Животните убиват, за да се хранят. Хората убиват, за да продават на други хора, които си мислят, че не могат да живеят без убитите животни.
PtD и много други хора сме живо доказателство, че това (невъзможността на живот без месо) е заблуда.

bikerider написа: Mхм, засега като че ли предпочитам генно модифицирана соя пред генно модифицирани И нитратни марули. Въпреки, че от две седмици не ям нищо за вечеря освен една салата от марули, царевица, лук и риба тон. Честна дума, ако метаболизма ми позволяваше да оцелявам на марули досега да съм го направил. Ама пуста природа...

И мен ме притесняват генно модифициранита соя и марули. За съжаление животните, преди да ги заколят и да станат на месо, също биват тъпкани с г.м.храни. Т.е. дали ядеш месо или не, поглъщаш гмо.

bikerider написа:
kagami написа:Животните, отглеждани като "консуматив" консумират огромно количество други консумативи. В такъв случай излиза, че тези, които са избрали да не ядят месо, избират да натоварват палнетата ни по-малко.

Няма пряка корелация между двете съждения. И аз избирах доста време да не замърсявам и да карам колело в града, в резултат на което съм изпапал бая прах, бензинови пари и прочие. Спасих планетата от известно количество гадни газове и като резултат се нагълтах с два пъти повече.

И сега какво - пак караш кола ли? Ами поздравявам те за направения избор. Аз също избирам в града да карам колелото, а не колата, въпреки гняста, с която без съмнение се нагълтвам.
Не че в колата не се нагълтвам пак. Особено в задръстванията по Евлоги Георгиев. Седиш в колата половин час, за да изминеш разстояние, което с колелото взимаш за няма и пет минути.

bikerider написа:
kagami написа:И да - ако не изберем да не ядем убити животни, те ще продължават да бъдат убивани. Факт.

Не приемам такова съждение, освен ако не добавиш "всички едновременно". Щото иначе се връщаме в омагьосания кръг на "тарикати-балъци-тарикати".

Пак не съм съгласна. Ясно е, че отглеждането на животни за месо няма нито да спре, нито да намалее осезателно изведнъж. Но замисли се - ако днес не ядеш месо, и утре не ядеш месо, и така 6 години, както е в моя случай, колко месо няма да си изял? Ако не си го изял, то или ще е стояло в магазина и ще гниело (бляк), или производителят с течение на времето ще е разбрал, че няма нужда да произвежда толкова много месо и ще отглежда/коли по-малко прасета. За сметка на това може би ще отгледа марули, за да ти ги продава, но марулите фотосинтезират и от тях има някаква полза докато са живи. Нещата са свързани.
Последна промяна kagami на Сря Мар 14, 2007 12:01 pm, променена общо 1 път
Аватар
kagami

Мнениеот bikerider » Сря Мар 14, 2007 12:00 pm

@NC:
PtD и kagami са против консумацията на месо и по този начин доколкото разбирам се надяват един ден тази философия да повлияе на пазара, така че да принуди производителите на месо доброволно да фалират.
Има логика в това, че като намалиш консумацията, ще се намали и производството. Но дали е така реално, на практика? Дали реално може да се намали консумацията??? Ние в "развития" свят може и да имаме избор, а притиснатите от реалностите милиарди семейства дали могат да си позволят да гледат 10 декара марули, вместо един обор крави или една кочина свине? Откъде земя за тия марули? Всеки ли да си ги гледа сам??? Хората са консуматори и ядат каквото им се предлага на пазара. А какво се предлага на пазара далеч не зависи единствено от консуматорите. Не виждам никаква риторика насочена срещу производителите. Щото не аз замърсявам природата, а свинската ферма на фирмата X.

Подкрепям тези разсъждения на PtD и kagami, но само донякъде. За мен това е начина да се справим със замърсяването от фермите, жестокостите спрямо животните и прочие - чрез натиск върху пазара, само дето не приемам посоката на логиката. Както ти нагледно показа, отказа от консумация е неестествен. Логиката трябва да е наопаки, a именно трябва да сме готови да платим по-скъпо за екологична храна, а не да се отказваме от нея ако не е екологична.

А колко хора ще предпочетат месото от екологични ферми, ако е с 25% по-скъпо? Ето го централния проблем.

@kagami: отчитам аргументите ти, наясно съм, само че както казах по-горе нещата за мен са доста по-сложни от един отказ. Може на вегетарианците да носи чиста съвест и спокоен сън, ма на мен не ми носи, щото не виждам резултат, дори в случая с колелото избрах колата точно защото видях обратен резултат и защото ми се налага да въртя по 50км на ден, в което няма проблем като каране и придвижване, но яде време. Нещата не са толкова прости, колкото ги описваш. Ако бяха прости досега да съм спрял да ям месо и да се движа само с колело навсякъде. Ама за жалост не е така - проблема далеч не е само сума от индивидуалните решения за консумация на месо, бензин и прочие.
Последна промяна bikerider на Сря Мар 14, 2007 12:13 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Сря Мар 14, 2007 12:08 pm

Благодаря ти за разбирането :) :agree:
bikerider написа:Подкрепям тези разсъждения на PtD и kagami, но само донякъде. За мен това е начина да се справим със замърсяването от фермите, жестокостите спрямо животните и прочие - чрез натиск върху пазара, само дето не приемам посоката на логиката. Както ти нагледно показа, отказа от консумация е неестествен. Логиката трябва да е наопаки, a именно трябва да сме готови да платим по-скъпо за екологична храна, а не да се отказваме от нея ако не е екологична.

А колко хора ще предпочетат месото от екологични ферми, ако е с 25% по-скъпо? Ето го централния проблем.

Аз бих си купувала зеленчуци, яйца, мляко и т.н. от екологични ферми, дори и да са по-скъпи в началото (имам предвид първите 10-20 години). Това е ако избирам за себе си.
А ако имам деца и мисля за тях, тогава с още по-голяма сила бих избрала "екологичната" храна.
Аватар
kagami

Мнениеот bikerider » Сря Мар 14, 2007 12:16 pm

kagami написа:Благодаря ти за разбирането :) :agree:

Една планета имаме :)

bikerider написа:Аз бих си купувала зеленчуци, яйца, мляко и т.н. от екологични ферми, дори и да са по-скъпи в началото (имам предвид първите 10-20 години). Това е ако избирам за себе си.
А ако имам деца и мисля за тях, тогава с още по-голяма сила бих избрала "екологичната" храна.

Аз също, но това за съжаление нищо не променя в голямата картинка :crap:
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 14, 2007 12:20 pm

kagami написа:Не е така - само хората са кръвождани убийци. Животните убиват, за да се хранят. Хората убиват, за да продават на други хора, които си мислят, че не могат да живеят без убитите животни.

:nono: Твърде груба демагогия! Твърде! Твърде грозно налагате собствения си избор на останалите... Убиец можеш да неречеш само някой, който убива за удоволствие, без конкретна причина или използва ненормална форма на умъртвяване, какъвто е случаят с делфините. Другото е тревопасен лов на вещици...

PtD и много други хора сме живо доказателство, че това (невъзможността на живот без месо) е заблуда.

Няма никакво съмнение, че човек може да живее добре и без месо. Но ако си позволя да парафразирам една стара реклама - Колко добре? :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Мар 14, 2007 12:31 pm

Мисля, че изместихме темата. За това ще дам две мнения. Първото мнение е ,че консумацията на месо няма връзка с проявата на жестокост при добиването на месо. Защото мисля, че потребителят много трудно може да научи как се добива месото, което консумира. А се съмнявам някой производител да пусне реклама от типа "Ние колим нашите прасета хуманно". Второ ми мнение е, че масово обръщане към екологичнен начин на живот е възможен само ако този начин на живот носи значинтелни финансови или други облаги на хората.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Сря Мар 14, 2007 12:40 pm

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Мар 14, 2007 1:59 pm

Тц, тц, човек да не легне да поспи, веднага ще изпишете 100 кила.

В произволен ред:
@bikerider: с тази логика "аз като го правя, нищо не се променя", никога нищо не се постига. Ти си отговорен за себе си, не за другите :nono:
А с аргументите за третия свят сам се вкарваш в капана, защото 1 кг свинско месо изисква 10 кг друга храна и няма начин отглеждането на животни с цел изяждане да ти е по-евтино от отглеждането на растения със същия хранителен еквивалент. Така че корелация има и още как.

@TOYAGA: първо, никой не ти налага нищо. Не съм видял kagami да те е хванала за врата и да ти дърпа месото от ръката. Второ, убиец мога да нарека всеки, който умъртвява нещо живо. Трето, тъй като хората съвсем безпроблемно преживяват и без месо, то яденето на месо се явява удоволствие, откъдето следва, че убийството за месодобив е убийство за удоволствие. По твоите критерии пак е убийство. И четвърто, на въпроса "колко добре", от собствения си опит мога да кажа - доста по-добре.

@NovemberCharlie - хората не могат да си представят живота без много неща, ама като опре ножа до кокала - бързо се адаптират. Ето например някои хора не си представят да са длъжни да си плащат данъците, вие съобразявате ли се тях, като не могат да си представят?

--

И не мога да разбера защо всички се оправдават... По дяволите, вие си живеете *вашия* живот. Като искате да ядете месо - яжте без угризения. Искам, и толкоз. Е*ал съм го! Недейте да мрънкате как нищо нямало да се промени, как то било така, то било иначе.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Мар 14, 2007 2:57 pm

@PtD: явно не си ме разбрал - споделям визията, споделям проблема с животните и месото. Казвам единствено, че чрез индивидуална промяна НЯМА да стане, дори всички консуматори да се променят. След нас идват други - те също ли трябва да се борят със себе си и да не ядат месо? Така просто цялата история се превръща в Сизифов камък и ще се намери хитрец, който да опорочи всичко и да го капитализира.

Не можеш да игнорираш социалната среда, общественото устройство, икономиката и всичко, което както каза kagami е свързано. Това казвам. Трябват по-мащабни мерки, а не просто отказ. Утре като залеят медиите рекламите колко е uncool да си вегетарианец иди се бори с младото поколение да не яде месо. Като се разпросре световната епидемия от СПИН - спираме да правим секс и минаваме на ин-витро. И.т.н., и.т.н.

И да, става дума за личен избор - както казах вегетарианците имат пълното ми уважение за избора си - разбирам го, но трябват други мерки. Според мен. Същите мерки, за които говоря ще решат още един милион по-наболяли проблеми. Кои са тия мерки мога да пиша, но не му е тук мястото.

Никой не хленчи, никой не се оправдава, аз се опитвам да мисля конструктивно по въпроса и си "губя времето" вместо да бачкам, да така е. Ще наваксвам, ясно е. Ма всеки като си гледа личния избор и сме дотам. А проблема си виси, виси, виси, виси и застрашително расте.

Аз съм дотук с тази тема, казах каквото имах да казвам. Лека нощ :)
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 14, 2007 3:09 pm

PtD написа:Greenshit

:nono: Кой първи започна да раздава квалификации? Казах ти да престанеш с тревопасната философия, а ти се направи на две и половина и продължи с пропагандата. Ай ся да си имаме уважението...

Въобще не ме интересува кви говна ядеш и как преживяваш - гризкай си там зеленчука и ни остави да си ръфаме мръвката. За мен въпросът е приключен. :beer:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Мар 14, 2007 3:43 pm

PtD написа:
.. убиец мога да нарека всеки, който умъртвява нещо живо.
Растенията също са живи. ;) :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот AgentOrange » Сря Мар 14, 2007 5:33 pm

kagami написа:...само хората са кръвождани убийци. Животните убиват, за да се хранят...

Аха, т.е. ако си хвана обяда сам от гората всичко ще бъде ОК и няма да съм кръвожаден убиец...? ;)
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот tisho » Сря Мар 14, 2007 6:18 pm

PtD написа:
Що се отнася до парите, дето си платил за да ядеш това или онова, освен в човешката глава парите нямат абсолютно никакво значение.

@ PtD
Ша ма извинявате господине, но тука не съм съгласен! Като цяло парите нямат значение, ДА. НО - за да си правим ние кефа ей тучка на синьото екранче на кУмпУтърЪт, парите имат значение (сещайсе защо). За да си караме колелетата, които също се купуват с пари, пак има значение. ти ако нямаше парите да си го позволиш, би ли карал такова колело? а тези велосипеди, както ни е известно на всички, не са от най-еФтинитИ. а ако продължим със списъка, няма да ни стигнат мегабайтове на сървъра, бил той и с нов дом. просто да се замислим какво ползваме в ежедневието си и да се замислим дали всичката тази суета ние нужна и как оцеляват малките, беззащитни, шоколадово изглеждащи сомалийчета.....
От друга страна искам да попитам още нещо. вие драги ми господине ПтД носите ли вълнени чорапи тип ШУШОНИ през зимните дни? вълната да не я берем от храстите?! не е ли нехуманна една такава употреба на овчиците? свалят им "гащите" два пъти в годината, и после ако поостареят - прас с ножа в гушата? който носи шушони е УБИЕЦ и ПОДДРЪЖНИК на делото!
Но защо тогава овцата не е застрашен вид? та милиони овце се избиват всяка година, за да се кефим нии с "шушони", да им пийваме сладко-сладко млекцето, да даваме по 2-3 лева повече, за да им се наслаждаваме на сиренцето. и кво? никой не му пука! а дали въобще трябва? има ферми дето отглеждат милиарди "краченца" овце годишно, за да върви индустрята. да не говорим да на всеки бабата на село дето има поне 4-5 - ей така за мляко за внуците да има.
мен лично ме боли фара за овцете. проблема е в делфините - не че ги има, разбира се, а в това че няма воля и политика в тази насока (политика е доста гадно звучащо, но е така) никой не е решил, че има полза от кожата на делфините, от която да прави почти без никакъв труд печалба, и тази кожа да се сваля 2 пъти годишно. нас ни трябват само като деликатес - а колкото по-рядко и екзотично животинче, толкова "по-вкусно". казват голям кеф да "пукаш" хайвер. що? аз съм от село и там таквиз говна не ядем. имал съм възможност, опитал съм. и кво? нищо особено. предпочитам маруля, краставица и репичка на салата с едно сварено яйце отгоре ( а ако има и една мАстика...) ( да не говорим че най-убавия айвер се прави от определена риба, която аз не знам как се казва, но която е на изчезване)
та мисълта мие е, че ни, хората, сме едни ПАРАЗИТИ - същества податливи на изкушения, а освен това сами си ги създаваме. НО, ние сме си такива - природа бате (а може би Бог)! моето мнение е че трябва да съхраним това, което можем, за да му се радват и следващите поколения и няма никакво значение кой какво яде, пие или еб*. когато не правим така, че от употребата на нещо, води до това, че нещото да изчезне заради непредпазливост НИЕ сме МНОГО виновни. затова сме еволюирали (дали?), за да си използваме мозъка. но някой да се осмели и да ми даде поне един пример, затова нещо хубаво да се е родило от хората? има - поезия, музика, философия, любовта която чувстваме със сърцето си, но осмисляме с главата си.... и т.н. но от тия неща пари не се правят! парите са в (нарочно подчертах музика) в мюзИк айдЪл. човек требе да мисли, и то за дребните неща. за живота си напраимер - дребна работа, щото той (животът) изчезва за един миг - да, просто ей така. щрак и го няма и поредния хуманист, терорист, рецидивист дори и хомосексуалист - всички ни лови! и като мислим да се стремим да избягваме НЕНУЖНАТА жестокост. ние че сме си всеядни хищници си е така. има ги още и канибалите по разни зачукани острови и ... там където са. няма спасение и от това, че ни прави кеф да убиваме. почти всеки в ранните си години е трепал врАбци, жаби, гущери и всекаф добитък, но като порасне човек вижда колко ненужно е това (а някои не виждат и задълбочават в професията като серийни, игрални или други убийци). няма хуманно убийство, но няма и хуманно раждане (сещате от де излизат хората се предполагам). има хуманно мислене и като такова то може да прецени доколко едно нещо може и трябва да се употреблява и кога трябва да се вземат мерки, то да оцелее и да ни радва.

писна ми да пиша, а много от отговорите ми направиха впечатление, но не ми се отговаря повече. завършвам с това, че просто трябва да мислим (не че аз, например, съм най-мислещия и ненарушаващ равновесието в околнота среда, по един или друг начин но имаме тази опция все пак), при това малллко повече.

едит:

Аааааа и който иска да се прави на истински природозащитник да фаща балкана и като св. Иван Рилски да яде коренчета и да спи у пещерата.
Последна промяна tisho на Сря Мар 14, 2007 6:51 pm, променена общо 1 път
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот SpoileR » Сря Мар 14, 2007 6:28 pm

PtD написа:тъй като хората съвсем безпроблемно преживяват и без месо, то яденето на месо се явява удоволствие, откъдето следва, че убийството за месодобив е убийство за удоволствие.

Ето това е най-смисления пост в тая тема :agree:

Естествено, че всичко без което човек няма да умре ако не го изяде е удоволствие... то може и на системи да седиш и пак да не умреш...

тука вече става дума за изкушението от яденето...

AgentOrange написа:
kagami написа:...само хората са кръвождани убийци. Животните убиват, за да се хранят...

Аха, т.е. ако си хвана обяда сам от гората всичко ще бъде ОК и нямада съм кръвожаден убиец...? ;)

Не, тогава си животно :D :agree:

NovemberCharlie написа: Растенията също са живи. ;) :beer:

Сега....
Има нещо, което малко хора осъзнават и може би към този отговор който ще дам, МНОГО МНОГО хора ще се отнесат със присмиване, но:

Когато някой види цвилещо прасе, или куче, или котка, или каквото и да е и си казва "Ооо горкото как може да го мъчите така..."

Докато причината поради която на 99% от хората не им прави впечатление, че някой си реже някъкво дърво там (Нищо, че е живо), е това, че то просто не издава и звук...
( нито мърда нито се чува...)

Има и още нещо интересно... (поне за мен)

Защо се избиват хлебарки, плъхове, мухи, комари и др.???

може би защото са дребни и незначителни? Не мисля...

Може би защото и те не издават звук? Не.... плъхът издава... не е това...

Може би защото са милиони? И да отрепеш 200-300 000 още ще дойдат...
Тц... :nono:

Отговора е защото ПРЕЧАТ!
Пречат и на хората не им изнася...

И изведнъж някой убие гАзела...
На повече хора зпочва да им пука...
Защо ли?
Ми тя си седи там някъде и не пречи с нищо...много добро животно...за к'во да го трепете... не е правилно...

Делфините пречат ли с нещо? Не...
Тъленчетата пречат ли? НЕ!

Мани мани...Remove Remove....Хората сме си опасна работа...
Последна промяна SpoileR на Сря Мар 14, 2007 6:48 pm, променена общо 4 пъти
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 14, 2007 6:38 pm

:D :D :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот tisho » Сря Мар 14, 2007 6:42 pm

SpoileR написа:
PtD написа:тъй като хората съвсем безпроблемно преживяват и без месо, то яденето на месо се явява удоволствие, откъдето следва, че убийството за месодобив е убийство за удоволствие.

И изведнъж някой убие гъзела...

не че нещо, но някой от тук пишещите (освен ПтД) пробвал ли е да се храни природосъобразно - без никакви животински продукти или поне без основните месо, мляко, айца и т.н. а не е да пробва! наистина ги съветвам да пробват, щото то да си купиш едно кило мръвка струва (зависи но) от 3 до 20 лева. обаче едно кило МЮСЛИ (много мразя тази дума) с некви други шитове из тях (например 5 вида сушени плодове) е 5-6 лева, а може да има и по-"гъзарски". е икономическия проблем е налице. другото нещо е, въпреки че съм симпатизант на природнохранещите се, е че в момента, в който човекоподобното си е турило сурова мръвка у устата е скочило от клона и почнало да открива още много и полезни нему неща (прекалено абсолютизирам, но месото е дало тласък на мозъчната система, както и на опорно двигателната). да не говорим като е опитало от гАзелата (затова включих и спойлера :rofl: - кой е кого е гЪзил, аз не знам), която е изгоряла в поредния пожар в саваната.

"Сбогом и благодаря за рибата!"
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот SpoileR » Сря Мар 14, 2007 6:54 pm

Като каза риба сега се сетих още нещо, по отношение на риболовците (извинявам се за гЪзелата по горе :D )

Що като някой си лови костури, шарани и тн. му е кеф, а не жал?

Рибите не пречат с нищо ...
Тогава?
Щот са малки и незначителни, или щото и те не издават звук :D :idea:

(Това е частен случаи, да не се взма насериозно;))
Аватар
SpoileR

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 14, 2007 7:07 pm

The fish is mute, expressionless
The fish doesn't think because the fish knows everything.

:D :D :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот dracunculus » Сря Мар 14, 2007 7:08 pm

"Хората живеят безпроблемно и без месо"-така, искам само няколко думи да кажа. Не знам дали има хора в този форум завършили, или учещи медицина, или някаква друга наука, предполагаща познания по анатомия, физиология на човека или биохимия. Но аз уча- студент медик съм, и мога най-отговорно да заявя, че човек за да израстне и да се развие като нормално и пълноценно същество е АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО ДА ЯДЕ МЕСО ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ В НЕГО СЕ СЪДЪРЖАТ ТАКА НЕОБХОДИМИТЕ ЕСЕНЦИАЛНИ АМИНОКИСЕЛИНИ, КОИТО НЯМА ОТ КЪДЕ ДРУГАДЕ ДА СЕ НАБАВЯТ, А СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ. Храносмилателната ни система и метаболитните ни пътища НЕ позволяват пълноценното усвояване на хранителните вещества от храни с растителен произход, както е при тревопасните, чревната ни флора не позволява да разграждаме целулоза. Това го казвам,за да подчертая нуждата от месо и жвотински продукти. Особено важно е децата и подрастващите да ядат месо, не , че за възрастните не е важно.
Колкото до тези спорове дали е хуманно да се убива прасе, или делфин и как....ми много просто:
1. Делфините са защитен вид по целия свят- следователно ПОДСЪДИМО,НЕХУМАННО И НЕПРАВИЛНО е да се убиват по какъвто и да е начин- било то жесток или безболезнен.
2. Да се убиват прасета и други животни чрез колене от неопитни колячи и т.н. също е нехуманно и неправилно. За тази цел в цивилизованите държави хората са го измислили- убиват се прецизно и бързо,най-често чрез отстрел. Разбира се това не се спазва 100% и там има извръщения, но все пак....
А що се отнася до убиването на тюленчета просто заради спорта...там вече няма място за коментар- тези хора са за умъртвяване чрез обогатен уран.
Нама хуманно убииство. Но когато се убиват животни за храна, по хуманни методи, когато се убиват животни от НЕЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ е вече друго.....простимо е. Убиването просто заради спорта вече го коментирах.

Този пост го пиша не за да се изтъкна, колко много знам и не искам да засягам никого. Просто формулирах нещата такива каквито са....
dracunculus

Рейтинг: 1760

Мнениеот SpoileR » Сря Мар 14, 2007 7:44 pm

dracunculus написа: когато се убиват животни от НЕЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ е вече друго.....простимо е.

простимо е бе естествено...хайде като не е застрашено трепай...ама гледай да не ти става навик...

Те и хората не са застрашени видове ама те па са хора, да бе, верно бе...
:crazy:
Аватар
SpoileR

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 14, 2007 8:03 pm

Тая тема яко сцепва. Вегетарианците яко манипулират... даже вече гледам съгласия сред масите :lol2:

Масите, не се връзвайте бе, тия въртят далавери с рошкови и карфиол :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Сря Мар 14, 2007 8:09 pm

@TOYAGA, не знам къде видя пропаганда, ама честно казано никак не ми дреме кой как приема излагането на факти.

@all the rest, който има очи да чете - нека чете. Времето ми е прекалено ценно, за да бъда прокси за информация, която всеки може сам да си намери и то лесно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Други