PtD написа:
Що се отнася до парите, дето си платил за да ядеш това или онова, освен в човешката глава парите нямат абсолютно никакво значение.
@ PtD
Ша ма извинявате господине, но тука не съм съгласен! Като цяло парите нямат значение, ДА. НО - за да си правим ние кефа ей тучка на синьото екранче на кУмпУтърЪт, парите имат значение (сещайсе защо). За да си караме колелетата, които също се купуват с пари, пак има значение. ти ако нямаше парите да си го позволиш, би ли карал такова колело? а тези велосипеди, както ни е известно на всички, не са от най-еФтинитИ. а ако продължим със списъка, няма да ни стигнат мегабайтове на сървъра, бил той и с нов дом. просто да се замислим какво ползваме в ежедневието си и да се замислим дали всичката тази суета ние нужна и как оцеляват малките, беззащитни, шоколадово изглеждащи сомалийчета.....
От друга страна искам да попитам още нещо. вие драги ми господине ПтД носите ли вълнени чорапи тип ШУШОНИ през зимните дни? вълната да не я берем от храстите?! не е ли нехуманна една такава употреба на овчиците? свалят им "гащите" два пъти в годината, и после ако поостареят - прас с ножа в гушата? който носи шушони е УБИЕЦ и ПОДДРЪЖНИК на делото!
Но защо тогава овцата не е застрашен вид? та милиони овце се избиват всяка година, за да се кефим нии с "шушони", да им пийваме сладко-сладко млекцето, да даваме по 2-3 лева повече, за да им се наслаждаваме на сиренцето. и кво? никой не му пука! а дали въобще трябва? има ферми дето отглеждат милиарди "краченца" овце годишно, за да върви индустрята. да не говорим да на всеки бабата на село дето има поне 4-5 - ей така за мляко за внуците да има.
мен лично ме боли фара за овцете. проблема е в делфините - не че ги има, разбира се, а в това че няма воля и политика в тази насока (политика е доста гадно звучащо, но е така) никой не е решил, че има полза от кожата на делфините, от която да прави почти без никакъв труд печалба, и тази кожа да се сваля 2 пъти годишно. нас ни трябват само като деликатес - а колкото по-рядко и екзотично животинче, толкова "по-вкусно". казват голям кеф да "пукаш" хайвер. що? аз съм от село и там таквиз говна не ядем. имал съм възможност, опитал съм. и кво? нищо особено. предпочитам маруля, краставица и репичка на салата с едно сварено яйце отгоре ( а ако има и една мАстика...) ( да не говорим че най-убавия айвер се прави от определена риба, която аз не знам как се казва, но която е на изчезване)
та мисълта мие е, че ни, хората, сме едни ПАРАЗИТИ - същества податливи на изкушения, а освен това сами си ги създаваме. НО, ние сме си такива - природа бате (а може би Бог)! моето мнение е че трябва да съхраним това, което можем, за да му се радват и следващите поколения и няма никакво значение кой какво яде, пие или еб*. когато не правим така, че от употребата на нещо, води до това, че нещото да изчезне заради непредпазливост НИЕ сме МНОГО виновни. затова сме еволюирали (дали?), за да си използваме мозъка. но някой да се осмели и да ми даде поне един пример, затова нещо хубаво да се е родило от хората? има - поезия,
музика, философия, любовта която чувстваме със сърцето си, но осмисляме с главата си.... и т.н. но от тия неща пари не се правят! парите са в (нарочно подчертах музика) в мюзИк айдЪл. човек требе да мисли, и то за дребните неща. за живота си напраимер - дребна работа, щото той (животът) изчезва за един миг - да, просто ей така. щрак и го няма и поредния хуманист, терорист, рецидивист дори и хомосексуалист - всички ни лови! и като мислим да се стремим да избягваме НЕНУЖНАТА жестокост. ние че сме си всеядни хищници си е така. има ги още и канибалите по разни зачукани острови и ... там където са. няма спасение и от това, че ни прави кеф да убиваме. почти всеки в ранните си години е трепал врАбци, жаби, гущери и всекаф добитък, но като порасне човек вижда колко ненужно е това (а някои не виждат и задълбочават в професията като серийни, игрални или други убийци). няма хуманно убийство, но няма и хуманно раждане (сещате от де излизат хората се предполагам). има хуманно мислене и като такова то може да прецени доколко едно нещо може и трябва да се употреблява и кога трябва да се вземат мерки, то да оцелее и да ни радва.
писна ми да пиша, а много от отговорите ми направиха впечатление, но не ми се отговаря повече. завършвам с това, че просто трябва да мислим (не че аз, например, съм най-мислещия и ненарушаващ равновесието в околнота среда, по един или друг начин но имаме тази опция все пак), при това малллко повече.
едит:
Аааааа и който иска да се прави на истински природозащитник да фаща балкана и като св. Иван Рилски да яде коренчета и да спи у пещерата.