Ето моята логика:
Смазката осигурява безпроблемно стягане по спецификация в домашни условия с нормален шестогран голямо рамо.
Основната функция на болта е да пресова курбела върху оста. Ако не е пресован добре курбела, болта така или иначе ще се разхлаби от вибрациите, той все пак не крепи курбела върху оста, само го осигурява.
Иначе разбирам какво искаш да кажеш - че смазката намалява триенето, в следствие на което курбела се разхлабва - отново не съм съгласен, така е, но на теория. Ако курбела е добре пресован няма такава опасност, защото няма да има вибрации предавани на болта. А за да няма такива трябва курбела да е добре пресован. Което може да стане по два начина - или чрез смазване на резбата или чрез стягане с 1.5м тръба. Кое е по-рисково за болта е ясно
Карал съм ос на квадрат дълго време, карам ISIS в момента. НИКОГА не съм имал проблеми с разхлабване - ползвам само грес и никакъв threadlocker на резбата.
Edit: а това с правилното пресоване докрай на курбела важи особено за low-end курбели от по-мек материал, където правилното пресоване според мен е от още по-жизнено значение.
Edit2: още нещо - когато говорим за чисто нови компоненти, тоест прясно нарязана резба в оста и прясно фрезовани шлици/квадрат, поне моя опит показва, че се изисква осезаемо по-голямо усилие за да се монтира курбела както трябва, особено ако няма смазка по резбата. Което може да доведе по-късно до недоразумения и недозатегнати курбели след улягане (в домашни условия). Подозирам, че конкретния случай е точно такъв.