Просто така си питам

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Мнениеот PtD » Чет Апр 05, 2007 8:24 pm

Admin написа:утре някой друг (и не е задължително да е тъп, или глупав, или неграмотен) ще каже, че негови писания са били изтрити произволно, незаслужено и т.н. кажете ми какво "правило" бих могъл да му цитирам тогава?

Ъм, мисля че "аз командвам тук и смятам, че прекали" е едно много добро правило за цитиране в такива ситуации.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 8:42 pm

Това и сега се прави. Само че явно не за всички е достатъчно. :)

Аз пък искам някой да ми каже конкретно следните неща:
Кои са темите/въпросите, по които е искал да пише и не го е направил?
Защо не го е направил?
Кои конкретни съфорумци и с какво точно са го спрели да пише нещата, които го интересуват?
Ако е имало случай, в който е писал и някой му е съсипал темата, какво е направил той - подал ли е сигнал до някой от модераторите за съдействие, започнал ли е да се заяжда с "виновниците" или пък нещо друго?

Все такива неща... Хората, дето писаха в тая тема, са достатъчно умни, за да си направят и сами изводи, ако си отговорят на тези въпроси. :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот hlebarka » Чет Апр 05, 2007 10:07 pm

Admin написа:
Все такива неща... Хората, дето писаха в тая тема, са достатъчно умни, за да си направят и сами изводи, ако си отговорят на тези въпроси. :beer:

Ае, сега, хората писали по темата да си правят изводи. Форумът е твой в края на краищата, само на теб ще ти стане истински кофти , когато нещата се оакат безвъзратно, не на писалите по темата.

Просотийките започват да преобладават и да стават определящи за форума, това трябва да се спре, с доста триене и банове наред, според мен. Дори и това да доведе до по-малко теми и постове. Щото, за мен поне, сегашната активност е безполезна.
Аватар
hlebarka

Мнениеот Admin » Чет Апр 05, 2007 11:37 pm

hlebarka написа:Ае, сега, хората писали по темата да си правят изводи.

Не съм искал да звучи обвинително, както явно си го разбрал. Имах предвид най-вече фактът, че повечето от хората, които пишеха активно едно време, вече не пишат и то не заради пуберите. Ти да не би да имаш време от многото работа и други неща да пишеш както преди? ;) Айде да не изреждам нататък поименно... не ми е това целта. Но за мен това е голяма част от обяснението, защото по този начин тези от "старите", които са още тук, нямат "компания", която да е на тяхното ниво. И така, от една страна пуберите им пречат повече, а от друга, те пък пишат по-малко, защото няма с кого толкова и какво. Съжалявам, но наблюденията ми сочат и това, т.е. колкото и да се напъна, не мога да видя проблема само в пуберите. И поради това съм напълно убеден, че така желаните от теб драстични мерки реално няма да доведат до нищо добро, само ще се създаде едно изкуствено положение на постоянно триене, банване и т.н., без обаче от него да произлезе желания от теб или другите ефект, какъвто и да е той всъщност, защото не разбирам какво точно си представяте.

трябва да се спре, с доста триене и банове наред

И как точно ще се спре, особено в държава, където на едно IP съответстват по 10 различни човека? Кой ще обяснява на хората защо са баннати? Аз няма да знам какво да им кажа... примерно: "Ами hlebarka явно не ви е харесал поведението и ви е баннал". Чудесно обяснение, нали? ;) Как да не се поправи човек след него...

Дори и това да доведе до по-малко теми и постове

Колко по-малко? Не съм брояч на постове, но ако си представя в един момент, че изтрия всичко безсмислено, просташко и т.н. по твоите критерии (защото явно моите не са достатъчно строги), колко поста ще останат на ден? 10? 5? 0? Точно в тази връзка бяха и въпросите ми по-горе... аз не разбирам, наистина не го разбирам, кое точно пречи на теб и другите, ако желаете, да си пишете на воля, игнорирайки тези, които смятате, че са под нивото ви? Не мога да си представя ти примерно, че ще започнеш да пишеш, ако ги няма пуберите. Поправи ме, ако греша.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 06, 2007 8:21 am

@ Admin Хайде да помечтаем малко. Ти как би искал да изглежда форума? Все пак си е твое "дете".
П.П. Между другото ми хрумнаха някои идеи, които с удоволствие бих споделил на чаша бира :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пет Апр 06, 2007 9:59 am

Admin написа:Обаче малко не я разбирам идеята, че аз и модераторите трябва да осигурим подходяща среда за една група хора, ограничавайки силно (и най-лошото, чисто субективно) друга група хора.

А къде видя такава идея???
Аз пледирам за малко по-строг режим, а не за диктатура с цел облага за една група. И честна дума, ако се въведе/спазва по-строг режим и аз попадна по ударите му, няма да имам никакви възражения, а напротив - ще се коригирам. Не става дума за цензура, става дума за малко по-строги мерки. Не става дума за другата крайност, а за мъъъничко мръдване на баланса към вариант тояга. Всичко което пишеш е точно така, просто мисля, че режима е малко прекалено либерален и малко прекалено се разчита на самосъзнанието на пишещите. Проблема със свободното време го има наистина, но проблема, за който говори hlebarka също го има. Някакси не вярвам, че нещата оставени така ще се развият по-положително занапред.

Edit: Също така, форума е твой, а ти си личност от плът и кръв и бидейки такъв всяко твое решение/мнение е субективно, независимо дали го искаш или не. Така че лично аз не виждам как е възможно да постигнеш желаната от теб идеална обективност в качеството ти на субект. :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот airborneone » Пет Апр 06, 2007 11:01 am

1 Надявам се да не съм помогнал за спадането на iq-то във форума.
Искам да попитам/предложа , дали не може да се направи нещо като "пропс"-овете в розово колело т.е. отстрани на мнението да има система за "рейтинг" и ако дадено мнение стигне до отрицателно (пр. -10) то просто да се скрива (или да става малко и бяло). По този начин тези, които не желаят да не го четат. Това не премахва напълно проблема със спамерите, но пъй ги прави по-малко забележими.
В заключение искам да кажа , че преди ми беше доста по-интересен форум и четях теми с часове, сега... скролвам виждам че е изпонасран, има една две теми, които се прочитат и отивам да карам (когато не съм на работа или лекции) . Всяко зло за добро. повече спам> по-малко седене ред компа >повече каране. Лошото, е че се отваря много работа на модераторите и че форум става значително по-безинтересен.
Само да добавя , че правите основна " корелационна грешка " , това че даден индивид е на определена възраст не означава че за писанията му е виновен пубертета.
Edit : :beer: to all
Последна промяна airborneone на Пет Апр 06, 2007 11:19 am, променена общо 1 път
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 06, 2007 11:09 am

airborneone написа: Само да добавя , че правите основна " корелационна грешка " , това че даден индивид е на определена възраст не означава че за писанията му е виовен пубертета.
Edit : :beer: to all
Не бе, само му изтича мозъка под формата на гнойни пъпки и нощни полюции. :beer:
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот k0cTaHeB » Пет Апр 06, 2007 11:47 am

Прави ми впечатление, че и аз бях от таз група хора, която спамеше и пишеше без да мисли, пост подир пост... Първите 6-7 месеца от началото на регистрацията ми в този форум протекоха в спамене и офтопиране. Чак след като прочетох една забележка на Admin да се прочетът първо правилата за ползване на форума и след това (ако е необходимо) да се пише. Изчетох и правилата на форума и тези за пазара. От тогава всичките ми въпроси/проблеми се решаваха с 2-3 часа четене из вече написани теми. (чат пат драсна някое "интелигентно" мнение). Всеки ден отделям по час може и малко отгоре за преглеждане и прочитане на разделите и темите който ме вълнуват.

Та идеята ми е: Да се намери начин да всеки път когато цъкнем на раздел "форуми" първо да излиза страница с правилата на форумите и пазара, непосредствено след тях линкове към търсачката, ЧВ3 и други полезни теми и т.н. (едва ли ще даде аламинутен резултат, но рано или късно ще почне да дразни непрекъснатото скипване на страницата и би следвало да и се обърне някакво внимание / прочете.)

Трябва да се намери начин първо да накараме съфорумниците да четат и след това да пишат било то с тояги,камани и прочее. (Поне при мен имаше резултат)

:offtopic: Друг е факта, че някой пубертети/младоци раздават акъл само за да се направят на знаещи... от тях отърване няма, едни идват, отнасят бан, други ги заместват... (кръговрата на фурума :bigeyes: ) :offtopic:

:beer:
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот did » Пет Апр 06, 2007 12:07 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Пет Апр 06, 2007 2:24 pm

NovemberCharlie написа:@ Admin Хайде да помечтаем малко. Ти как би искал да изглежда форума? Все пак си е твое "дете".

Нямам отговор на въпроса ти, никога не съм гледал на форума от гл.т. на някакви мои искания, освен едно, за което ще кажа след малко.
Като "мое дете" гледам на нефорумната част от сайта. За нея имам и мечти, и конкретни цели - там нещата си зависят от мен и от хората, които ми помагат, там информацията е еднопосочна, което позволява да се задават някакви изисквания към нея.
На форума от създаването му гледам като на място за разговори. Той не е нещо "мое", освен в чисто технически смисъл. Той е на хората, които пишат в него. Не съм си поставял за него изисквания от типа да бъде съставен от точно определени хора или да има само точно определена информация (от гл.т. на качество, авторство, интелигентност и т.н.). Единственото ми изискване към форума е разговорите да протичат в определени рамки (правилата), за да не се стига твърде често до крайности. Никога не съм си представял "идеалния форум", не знам какво е това. Ако е нещо, където пишат само приятни за мен хора и само интересни и смислени за мен неща, това няма да е форум, а по-скоро някакъв клуб, приятелска сбирка в интеренет или нещо такова.
От идеята ми, че форумът е за това хората, пишещи в него, да разговарят, т.е. да обменят едни или други мисли помежду си, следват няколко неща, които последователно съм отстоявал в многобройните подобни теми, някои от които се появиха още съвсем в началато на съществуването му. Тези няколко последици са:
1) Логично е, че ако разделим хората на групи по някакъв признак, тази група, която е най-многобройна и/или най-активна, на практика предопределя в най-голяма степен облик на форума.
2) Логично е и това, че всяка такава условна група от хора трябва сама да проявява активност и да разисква нещата, които я вълнуват, ако желае да има информация от вида, който тя харесва. Няма кой друг да я осигурява тази информация.
3) Логично е, че информацията, която е ценна и полезна за една от групите, може да е глупава и безсмислена за друга, или пък твърде сложна за трета. И не само информацията, но и поведението и т.н.
4) Логично е, че при наличието на такива групи на едно място и обмена на информация между тях, възникват конфликтни ситуации, заради което има и някакви рамки, наречени правила, за да не се стига до крайности.
Това е. Как си представям форума ли? Като място, където човек влиза, търси и споделя информация, която му е ценна и интересна, говори си с хората, с които му е приятно и не се тормози излишно с чуждите поведенчески проблеми и с неприятните за него хора.

@bikerider
да постигнеш желаната от теб идеална обективност

Никъде не съм казвал, че искам идеална обективност. Напротив, казах, че това не е възможно. И казах, че не искам "правила", основани изцяло на субективност, каквото е триенето въз основа на квалификации като глупав, малоумен и т.н.

Колко по-строги мерки? За пореден път казвам, че контролът никога не е бил толкова затегнат, колкото е в момента. Аз по-строго от това не мога, освен ако не загърбя личните си убеждения. Няма да го направя. Нямам желание да правя хубост насила, просто не става. Читавата информация няма да се пръкне сама, нито това ще стане автоматично с ограничаването на цял куп хора. Ако няма кой да се интересува от читава информация, просто няма да има такава. Докато някой не се заинтересува.

И да, говоря за ограничаване, защото точно това се иска. Ограничаване на основание преценка за ум, възпитание и други качества. Нека не наричаме нещата с други имена. Както е ограничаване триенето на заяждания, обиди, офтопик, така е ограничаване и триенето на мнения заради глупост, малоумност и т.н. Разликата е в тоталната субективност на това що е глупост, простотия, малоумие. Наистина ми е трудно да си представя понятия, които да са по-субективни от тези.

Както и да е, ако някой от модераторите желае да действа грубо, има на разположение този нов текст от правилата:
"6. Модераторите имат право да премахват постове, които според тях са глупави, просташки, неграмотни, малоумни или нещо подобно и с това вредят на форума. Подобни намеси трябва задължително да са съпроводени с ясно и достатъчно подробно уведомяване на засегнатите чрез лични съобщения или направо в темата защо постовете са изтрити."

Ще потретя, че аз нямам намерение да си изкривявам мисленето и убежденията си заради някой друг, т.е. да трия неща, които нито ми пречат, нито считам за нещо ненормално с оглед състава на форума. Който реши да прилага т.6, да бъде така добър да я приложи изцяло,т.е. да добави обяснение към засегнатите, защото аз не мога и нямам намерение да отговарям за чужди преценки относно това кой е тъп, кой е прост, кой е неграмотен. Защото когато се наложи човек да обяснява на някого защо му е изчезнал пост, който за него си изглежда съвсем нормален, нещата изглеждат другояче. А пък бой с тояга без обяснения защо не е нищо повече от налагане чрез правото на по-силния и показване/доказване на някакво превъзходство.

т.6 е експериментална и може да се окаже "временна", доколкото в момента, в който (евентуално) видя, че носи на форума (такъв, какъвто си го представям) повече неприятности, отколкото ползи, ще я махна на драго сърце.
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Пет Апр 06, 2007 2:28 pm

NovemberCharlie написа:@ Admin
П.П. Между другото ми хрумнаха някои идеи, които с удоволствие бих споделил на чаша бира :beer:

И аз бих ги чул с удоволствие. Ако не можеш да дойдеш някоя сряда, кажи и ще се видим в друг ден :beer:
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Апр 09, 2007 7:53 pm

Admin написа:Никъде не съм казвал, че искам идеална обективност. Напротив, казах, че това не е възможно. И казах, че не искам "правила", основани изцяло на субективност

Admin написа:със субективизъм, дори и най-добрите намерения могат да се окепазят.

Да, всичко което отбелязвах е, че обективност де факто не съществува, така че искаш или не правилата СА субективни :peace:
Не го приемай като критика, отбелязвам факти. Не очаквам от теб да си промениш убежденията, не съм го и искал. Нека това бъде поредната констатация и толкоз...

Admin написа:Колко по-строги мерки? За пореден път казвам, че контролът никога не е бил толкова затегнат, колкото е в момента. Аз по-строго от това не мога, освен ако не загърбя личните си убеждения. Няма да го направя. Нямам желание да правя хубост насила, просто не става. Читавата информация няма да се пръкне сама, нито това ще стане автоматично с ограничаването на цял куп хора. Ако няма кой да се интересува от читава информация, просто няма да има такава. Докато някой не се заинтересува.

"Читава информация" е също субективно понятие и подлежи на ерозия, каквато се и наблюдава напоследък. Качествена информация според мен все по-рядко се наблюдава и като че ли се появява въпреки състоянието, а не заради него. Но това, разбира се, е мое субективно мнение :)

Admin написа:Ще потретя, че аз нямам намерение да си изкривявам мисленето и убежденията си заради някой друг, т.е. да трия неща, които нито ми пречат, нито считам за нещо ненормално с оглед състава на форума.

E... аз "просто така си питам" :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Апр 09, 2007 8:59 pm

Извинявам се, ако съм прозвучал по-рязко. :beer:
Просто и аз се уморих доста от едни и същи спорове през последните години. Освен това за много от нещата с различни хора мислим по различен начин и действаме по различен начин - нормално е.
Поради това за мен е трудно да отговоря на променящите се условия по начин, който да е добър за всички. Особено когато виждам проблемите на различно място, с различен произход. Не съм сляп, и аз виждам, че в момента информацията не е като "едно време". Но причините, които аз виждам, няма да се променят с банването на (примерно) половината съфорумци в момента. Казвам половината, защото яко трябва да действам с еднакъв аршин, поне толкова ще си отидат, ако не и повече. А в крайна сметка това са хора, които в момента искат и имат време да пишат във форума, за разлика от други хора, които в момента не искат или не могат/нямат време да пишат. Това е, ако трябва да го кажа най-просто. Затова смятам, че "наказването" на половината съфорумци заради това, че още не са узрели да пишат грамотно и сериозно, няма да върне нещата отпреди, защото нещата/хората просто не са както преди.
Подобни драстични мерки ще наложат едно изкуствено "спокойствие", което ще коства много усилия, ще лиши много хора от желанието да пишат в него, без да има каквито и да е гаранции за това, че ще се появят изведнъж други хора, които да започнат да пишат само качествени неща.
Но всичко това вече го казах, под една или друга форма.
Аз се опитвам "да гледам спокойно на нещата и от всички страни", както обича да казва един наш политик ;) Което не значи, че си затварям очите и живея с илюзии. Просто не мисля, че прекалената намеса за промяна на естествения състав на форума към даден момент ще му помогне да се върне към някакво славно минало. Което пък не значи, че няма да има бъдеще. Добро или лошо... май зависи и от камбанарията :)
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Апр 09, 2007 10:13 pm

@Admin: Далеч съм от мисълта за наказания, заварените положения са си заварени положения :)
Просто аз субективно чувствам нужда от малко по-хигиенични рамки, но оставям това на твоята преценка, защото тя е единствената меродавна в случая :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Вто Апр 10, 2007 11:57 am

Оф.

Първо: КОЛКО пъти смятате да го коментирате това? Защото се забелязва тенденцията ВСЕКИ месец по 1-2 пъти да се пуска тема за слабоумието във форума. Мен ме заполяха връхчетата на пръстчетата да пиша по тая тема.

Второ: Тия правила на форума не знам какво ги мислите толкова... аз дори не съм ги чел, нямам и намерение... смятайте повечето от пикльовците дали са. Повечето е меко казано, защото аз, ако сложа един процент от сорта на 100, няма да съм далеч от истината.

Трето: Аз искам байкрйдъра, тоягата, чарлито и другите да ми отговорят само на този въпрос: ЗАЩО толкова много ви пука за простотията във форума? Пука ли ви за простотията по улиците? Мрънкате ли пред Народното Събрание, че народът е прост и искате незабавни мерки?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TOYAGA » Вто Апр 10, 2007 12:14 pm

Alien написа:... аз дори не съм ги чел...

Кой си ти бе... Пикльо! :)

...нямам и намерение...

Това е очевидно.

Аз искам ... да ми отговорят само на този въпрос: ЗАЩО толкова много ви пука за простотията във форума? Пука ли ви за простотията по улиците? Мрънкате ли пред Народното Събрание, че народът е прост и искате незабавни мерки?

Не можеш да броиш до три... Защото съм на мнение, че простотията не бива да се толерира. Да. Не.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Апр 10, 2007 12:40 pm

Alien написа:Оф.

Първо: КОЛКО пъти смятате да го коментирате това? Защото се забелязва тенденцията ВСЕКИ месец по 1-2 пъти да се пуска тема за слабоумието във форума. Мен ме заполяха връхчетата на пръстчетата да пиша по тая тема.

Второ: Тия правила на форума не знам какво ги мислите толкова... аз дори не съм ги чел, нямам и намерение... смятайте повечето от пикльовците дали са. Повечето е меко казано, защото аз, ако сложа един процент от сорта на 100, няма да съм далеч от истината.

Трето: Аз искам байкрйдъра, тоягата, чарлито и другите да ми отговорят само на този въпрос: ЗАЩО толкова много ви пука за простотията във форума? Пука ли ви за простотията по улиците? Мрънкате ли пред Народното Събрание, че народът е прост и искате незабавни мерки?
Пука ми за простотията въобще. Дразни ме. А за Народното събрание - не не ходя. Просто се старая да си върша добре работата.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Пет Апр 13, 2007 11:31 am

Не знам колко време отделят модераторите за разчистване през последните дни, но промяната е осезаема! Дано да имат време и желание да продължават по същия начин и много скоро дискусии като тази ще останат в миналото!

:beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 13, 2007 3:53 pm

Като гледам днес какво става предполагам, че довечера ще има доста триене.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Пет Апр 13, 2007 4:34 pm

Предлагам вместо да се намаляват и избелват, постовете на латиница само да се "боядисват" с #DEE3E7 и #EFEFEF цветовете, така или така в зависимост от цвета на бекграунда. По този начин ако все пак някой иска да ги прочете само ще трябва да ги маркира.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MOD » Пет Апр 13, 2007 4:47 pm

Alpina написа:Предлагам вместо да се намаляват и избелват, постовете на латиница само да се "боядисват" с #DEE3E7 и #EFEFEF цветовете, така или така в зависимост от цвета на бекграунда. По този начин ако все пак някой иска да ги прочете само ще трябва да ги маркира.

това отнема време , много по-лесно е да се препикават :)
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот Alpina » Пет Апр 13, 2007 4:52 pm

:nono: На мнение съм, че отнема по-малко време :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MOD » Пет Апр 13, 2007 4:57 pm

Alpina написа::nono: На мнение съм, че отнема по-малко време :)

грешиш - single click е по-бърз от редактиране на пост :beer:

MOD

Мнениеот klmn » Пет Апр 13, 2007 5:20 pm

Гумичката не отнема ли най-малко време?
С други думи-дебелия край на тоягата. :D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Alpina » Пет Апр 13, 2007 5:21 pm

Може, не знам как го правите тук :-)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Alien » Сря Апр 18, 2007 12:32 pm

СкивАх, че Юли е препратил насам, та:

Кой ми трие постовете непрекъснато и защо?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот MOD » Сря Апр 18, 2007 1:21 pm

Alien написа:СкивАх, че Юли е препратил насам, та:

- който може
- защото така е решил

MOD

Мнениеот hlebarka » Сря Апр 18, 2007 10:53 pm

Alien написа:СкивАх, че Юли е препратил насам, та:

Аз. Два поста , а не "постовете". И не "непрекъснато"

Защото отговори лигаво на въпрос, който не беше зададен към теб и не можеше да получи такъв отговор. И защото разчистих темата в която ти беше шегичката.

Ако искаш да разбереш какво е да ти трият постовете непрекъснато - питай MaN1aK и Димитър Вергиев.
Аватар
hlebarka

Предишна

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта