NovemberCharlie написа:@ Admin Хайде да помечтаем малко. Ти как би искал да изглежда форума? Все пак си е твое "дете".
Нямам отговор на въпроса ти, никога не съм гледал на форума от гл.т. на някакви мои искания, освен едно, за което ще кажа след малко.
Като "мое дете" гледам на нефорумната част от сайта. За нея имам и мечти, и конкретни цели - там нещата си зависят от мен и от хората, които ми помагат, там информацията е еднопосочна, което позволява да се задават някакви изисквания към нея.
На форума от създаването му гледам като на място за разговори. Той не е нещо "мое", освен в чисто технически смисъл. Той е на хората, които пишат в него. Не съм си поставял за него изисквания от типа да бъде съставен от точно определени хора или да има само точно определена информация (от гл.т. на качество, авторство, интелигентност и т.н.). Единственото ми изискване към форума е разговорите да протичат в определени рамки (правилата), за да не се стига твърде често до крайности. Никога не съм си представял "идеалния форум", не знам какво е това. Ако е нещо, където пишат само приятни за мен хора и само интересни и смислени за мен неща, това няма да е форум, а по-скоро някакъв клуб, приятелска сбирка в интеренет или нещо такова.
От идеята ми, че форумът е за това хората, пишещи в него, да разговарят, т.е. да обменят едни или други мисли помежду си, следват няколко неща, които последователно съм отстоявал в многобройните подобни теми, някои от които се появиха още съвсем в началато на съществуването му. Тези няколко последици са:
1) Логично е, че ако разделим хората на групи по някакъв признак, тази група, която е най-многобройна и/или най-активна, на практика предопределя в най-голяма степен облик на форума.
2) Логично е и това, че всяка такава условна група от хора трябва сама да проявява активност и да разисква нещата, които я вълнуват, ако желае да има информация от вида, който тя харесва. Няма кой друг да я осигурява тази информация.
3) Логично е, че информацията, която е ценна и полезна за една от групите, може да е глупава и безсмислена за друга, или пък твърде сложна за трета. И не само информацията, но и поведението и т.н.
4) Логично е, че при наличието на такива групи на едно място и обмена на информация между тях, възникват конфликтни ситуации, заради което има и някакви рамки, наречени правила, за да не се стига до крайности.
Това е.
Как си представям форума ли? Като място, където човек влиза, търси и споделя информация, която му е ценна и интересна, говори си с хората, с които му е приятно и не се тормози излишно с чуждите поведенчески проблеми и с неприятните за него хора. @bikerider
да постигнеш желаната от теб идеална обективност
Никъде не съм казвал, че искам идеална обективност. Напротив, казах, че това не е възможно. И казах, че не искам "правила", основани изцяло на субективност, каквото е триенето въз основа на квалификации като глупав, малоумен и т.н.
Колко по-строги мерки? За пореден път казвам, че контролът никога не е бил толкова затегнат, колкото е в момента. Аз по-строго от това не мога, освен ако не загърбя личните си убеждения. Няма да го направя. Нямам желание да правя хубост насила, просто не става. Читавата информация няма да се пръкне сама, нито това ще стане автоматично с ограничаването на цял куп хора. Ако няма кой да се интересува от читава информация, просто няма да има такава. Докато някой не се заинтересува.
И да, говоря за ограничаване, защото точно това се иска. Ограничаване на основание преценка за ум, възпитание и други качества. Нека не наричаме нещата с други имена. Както е ограничаване триенето на заяждания, обиди, офтопик, така е ограничаване и триенето на мнения заради глупост, малоумност и т.н. Разликата е в тоталната субективност на това що е глупост, простотия, малоумие. Наистина ми е трудно да си представя понятия, които да са по-субективни от тези.
Както и да е, ако някой от модераторите желае да действа грубо, има на разположение този нов текст от правилата:
"
6. Модераторите имат право да премахват постове, които според тях са глупави, просташки, неграмотни, малоумни или нещо подобно и с това вредят на форума. Подобни намеси трябва задължително да са съпроводени с ясно и достатъчно подробно уведомяване на засегнатите чрез лични съобщения или направо в темата защо постовете са изтрити."
Ще потретя, че аз нямам намерение да си изкривявам мисленето и убежденията си заради някой друг, т.е. да трия неща, които нито ми пречат, нито считам за нещо ненормално с оглед състава на форума. Който реши да прилага т.6, да бъде така добър да я приложи изцяло,т.е. да добави обяснение към засегнатите, защото аз не мога и нямам намерение да отговарям за чужди преценки относно това кой е тъп, кой е прост, кой е неграмотен. Защото когато се наложи човек да обяснява на някого защо му е изчезнал пост, който за него си изглежда съвсем нормален, нещата изглеждат другояче. А пък бой с тояга без обяснения защо не е нищо повече от налагане чрез правото на по-силния и показване/доказване на някакво превъзходство.
т.6 е експериментална и може да се окаже "временна", доколкото в момента, в който (евентуално) видя, че носи на форума (такъв, какъвто си го представям) повече неприятности, отколкото ползи, ще я махна на драго сърце.