Редовни ли сте в софииския градки транспорт?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Та редовни ли сте?

имам 20г. и съм редовен
28
28%
имам 20г. и понякога съм редовен
7
7%
имам 20г. и не съм редовен
9
9%
нямам 20г. и съм редовен
18
18%
нямам 20г. и понякога съм редовен
39
39%

Общо гласове : 101

Мнениеот Shady™ » Пет Мар 23, 2007 9:27 am

Ми не че нещо ама то по рентабилно е да се возиш безплатно 10пъти + и накрая да си платиш глобата...Излиза по-евтино от това да си купуваш билети... Особено пък ако транспорта ти е за една-две спирки които и пеша можеш да ги минеш...
Да, не е правилно да не се дупчи ама за дестинация от 2-3 спирки(осбено ако са като тези тип "ХМС-Мл.1а" НИКОГА не дупча. Но ако са за 3-4 ВИНАГИ.
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пет Мар 23, 2007 10:55 am

bikerider написа:Също така законно е да ходиш по улиците и да ръсиш моторно масло - никъде не е инкриминирано, нали?

Да, точно така. Вече ако откажеш да си платиш глобата, отиваме на съд.

Централния момент, който коментирам е: свободите трябва ли да са за сметка на другите хора?

Винаги са. Дотолкова, доколкото имаш свобода да извършиш нещо в нечий ущърб.

Тук може да вкараме малко икономическа математика

Кп = (Печалба * ( 1 - Риск )) / (Загуба * Риск)

колкото Кп е по-голямо, толкова повече ще е стимулът да направиш нещо "нередно". Законите пък имат за цел да го сведат към 0. В реалния живот обаче винаги се намира някой за когото Кп е достатъчно голямо. Говорейки за градския транспорт имаме Печалба = 70ст, Загуба = 500 ст, и Риск (предполагаем) - около 10% (да кажем, че на 10 пътувания веднъж те проверяват (макар че всъщност е и по-рядко)). Това прави Кп = 1.26, доста далеч от 0, пък и няма никакви други последствия, освен икономически. Следователно, разумният човек би бил склонен да се вози без билетче, с пресметнат риск.

А пък както казах, билетчето за глобата практически може да служи за еднодневна карта за транспорта. Просто трябва да кажеш магическата формула "преди малко минаха ваши колеги и ме глобиха".

Случаят с дупченето на билетите (при сегашните глоби и контрол) в транспорта е много сходен с другите случаи, когато поставяме нещата в зависимост от съзнателността на индивида - например да не се придвижваме с автомобил, когато не е наложително. Само че за другите неща ти казваш че няма смисъл да се ограничаваме, а за билетите си някак на друго мнение?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот lanzz » Пет Мар 23, 2007 12:32 pm

PtD написа:Моята теза е, че законно можеш да се качиш и да не си дупчиш билета в автобуса. Незаконно е да откажеш да си платиш глобата, когато подлежиш на административно наказание - съставя ти се акт.

неплащането на билет не е "противонаредбено", а е противозаконно. не защото нарушава наредбата, а защото нарушава договора ти със СКГТ, който ти по закон (закон за задълженията и договорите) си длъжен да спазваш, след като използваш услугата която се предоставя според него.
Аватар
lanzz

Мнениеот bikerider » Пет Мар 23, 2007 12:52 pm

PtD написа:Случаят с дупченето на билетите (при сегашните глоби и контрол) в транспорта е много сходен с другите случаи, когато поставяме нещата в зависимост от съзнателността на индивида

Да, именно. За това говоря и аз.

PtD написа:например да не се придвижваме с автомобил, когато не е наложително.
Само че за другите неща ти казваш че няма смисъл да се ограничаваме, а за билетите си някак на друго мнение?

Прекалено груба демагогия :nono:
Тук конкретно не говоря за отказ от консумация, говоря за плащането на тая консумация, когато е налице. Казвам точно обратното - за билетите също няма смисъл да се ограничаваме (ако трябва да използвам твоята фразеология), освен да скатаем 80 стотинки. Ама мрън, ама гадна тарифа - гадна е, да. Е кой я е измислил тарифата? Останалите пътници??? Затова говоря за дискриминация, щото е точно така. Ако разбираме свободата като свобода да си правим каквото искаме на гърба на другите... чудесно. Само дето някакси не ми се връзва с природозащитните позиции :)

Нямам какво повече да кажа, казах всичко, което според мен може да се каже. Оттук нататък всякакви усуквания, измъквания, оплетени формулировки и прочие не са мой проблем. И забележи един малък факт, който май пропускаш - говорим за публична сфера, не за частна.
Последна промяна bikerider на Пет Мар 23, 2007 1:20 pm, променена общо 2 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Мар 23, 2007 1:15 pm

lanzz написа:
PtD написа:Моята теза е, че законно можеш да се качиш и да не си дупчиш билета в автобуса. Незаконно е да откажеш да си платиш глобата, когато подлежиш на административно наказание - съставя ти се акт.

неплащането на билет не е "противонаредбено", а е противозаконно. не защото нарушава наредбата, а защото нарушава договора ти със СКГТ, който ти по закон (закон за задълженията и договорите) си длъжен да спазваш, след като използваш услугата която се предоставя според него.

:agree:
Глобата по тоя смисъл се явява чисто и просто неустойка. И то прекалено малка.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Мар 23, 2007 4:06 pm

Ако позволите да се включа... ;)

Доколкото знам, противозаконно не означава да се нарушава закон в техническия смисъл на думата, а означава да се нарушава нормативен акт, което включва и наредби, и постановления, и правилници. Така че возенето гратис е противозаконно и точно зарад туй за него е предвидена санкция.
Разбира се, това е съвсем различно от въпроса дали тази санкция го прави неизгодно за повечето хора или обратното.
И нещата опират не само до санкцията, а и до прилагането й. Благодарение на последното немалко хора в последните години натрупаха "богатства", използвайки средства, които едва ли е трудно да се квалифицират като противозаконни, много от тях даже покриват съставите на престъпления, но като няма кой да наложи санкциите, подобен начин на препитание се оказва не само възможен и изгоден, но и доста бърз и лесен. За съжаление.
Знам, че примерът е малко краен, но реално нещата са същите, само че в доста по-големи размери :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Пет Мар 23, 2007 8:27 pm

bikerider написа:Прекалено груба демагогия :nono:

Ъм, малко преувеличих, ама съвсем нарочно - щом постави нещата върху плоскостта "самосъзнание", дадох ти контрапример пак от същата област.

Защо пътниците (които са също и обитатели на Земята) *трябва* да са съзнателни в градския транспорт, а *не и* в обитанието на Земята?
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Мар 23, 2007 8:34 pm

PtD написа:а *не и* в обитанието на Земята?

Явно има недоразумение. Никога не съм твърдял такова нещо. В онази тема си казах мнението какво Е положението, не какво би трябвало да бъде. Казвах, че отказа от консумация е смърт за консуматорското общество, не съм казвал обаче, че едно нещо веднъж изконсумирано не трябва да се плаща. Двете неща са коренно различни, не мислиш ли?

Но предлагам да оставим това извън тази тема. Обещал съм ти нещо книжно, имаш го. Не бързай да ме съдиш :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Мар 23, 2007 9:08 pm

bikerider написа:Не бързай да ме съдиш

E, знаеш, че не съм такъв човек :^:

А положението в градския транспорт ще се подобри, като:
а) направят влизането без документ за пътуване (билет, карта) невъзможно
б) всяко превозно средство има контрольор
в) глобите са драстично по-високи от цената на билета

(б) прави Риск = 100%, а (в) прави отношението Печалба / Загуба неизгодно малко.

Фактът, че маршрутките преуспяват без да са на дотации, при цена от 1.50, означава че общественият градски транспорт има нереализирани източници на приходи.
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Пет Мар 23, 2007 9:24 pm

PtD написа:Фактът, че маршрутките преуспяват без да са на дотации, при цена от 1.50 (и същото качество на услугата), означава че общественият градски транспорт има нереализирани източници на приходи.

Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Пет Мар 23, 2007 10:39 pm

PtD написа:Фактът, че маршрутките преуспяват без да са на дотации, при цена от 1.50, означава че общественият градски транспорт има нереализирани източници на приходи.

Меко казано :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот lanzz » Пон Мар 26, 2007 1:55 pm

TOYAGA написа:
PtD написа:при цена от 1.50 (и същото качество на услугата)

според мен качеството на услугата при маршрутките е доста по-зле от общинския градски транспорт, много по-често са много по-претъпкани, и далеч не са пригодени за правостоящи пътници. което е още един показател, че градския транспорт има мегдан за още печалба - хората са доволни да плащат и два пъти повече за по-лоша услуга.

PtD написа:Защо пътниците (които са също и обитатели на Земята) *трябва* да са съзнателни в градския транспорт, а *не и* в обитанието на Земята?

алтернативно погледнато, щом някой не е съзнателен в обитанието на Земята, това трябва ли да му дава право да бъде несъзнателен и в ползването на градския транспорт?
Аватар
lanzz

Мнениеот bluskanie » Пон Мар 26, 2007 1:59 pm

lanzz написа:според мен качеството на услугата при маршрутките е доста по-зле от общинския градски транспорт, много по-често са много по-претъпкани, и далеч не са пригодени за правостоящи пътници. което е още един показател, че градския транспорт има мегдан за още печалба - хората са доволни да плащат и два пъти повече за по-лоша услуга.

Имайки предвид, че хората сутрин обикновено бързат, а не търсят удобен транспорт, в който да си пият кафето, то маршрутките са доста практични. Мизерията в общинския транспорт не е достатъчно по-малка, че да си губиш времето с него...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот lanzz » Пон Мар 26, 2007 6:08 pm

въобще не става дума за удобен транспорт, в който да си пиеш кафето. става дума за транспорт, в който ако не можеш да седнеш, то поне да можеш да седиш прав без да се превиваш.
Аватар
lanzz

Мнениеот Velio » Чет Мар 29, 2007 10:47 am

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1024616

Ако имате път към Париж и се возите в градския транспорт е желателно да си вземете билет :)
Play it safe
Аватар
Velio

Рейтинг: 1220

Мнениеот shepo » Чет Мар 29, 2007 12:45 pm

еее метрото е друга работа но кога ли ще го видиме напълно функциониращо :dunno: имам предвид конкретно софия ;)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Lubo » Чет Мар 29, 2007 2:58 pm

shepo написа:еее метрото е друга работа но кога ли ще го видиме напълно функциониращо :dunno: имам предвид конкретно софия ;)

Ако слушаш разни политици ще е готово след няколко години, но ако поговориш с хора работещи за изграждането му ще се хванеш за главата :(

"Надай се к_ре на пияни жени" - та такава е и работат с метрото :(
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот did » Чет Мар 29, 2007 3:44 pm

аз предлагам, за да се стимулира скоростното изграждане на метрото, София да почерпи опит от други точки на милата ни рОдина, например от тук:

http://news.ibox.bg/news/id_1611195937
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SpoileR » Сря Апр 04, 2007 9:06 pm

има ги и извън родината ;)
Изображение
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Youngblood » Сря Апр 04, 2007 9:26 pm

ХАхахах....вчера получих официално писмо за 70 кинта глоба. Редовно си купувам карти за целия луксозен транспорт на София за три месеца. В един от междинните дни, в които ме мързеше да отида до бюрото да я подменя ...
Сега се чудя, какво да правя?!!!!
we are nature
Аватар
Youngblood

Рейтинг: 1265

Мнениеот Alien » Сря Апр 04, 2007 10:24 pm

Аз сега, прибирайки се, най-чинно бях нередовен. Ама сорка, картата ми за всите линии, за 3 месеца, почва в понеделника. Ако ме бяха хванали - щях да си платя. Добре, че в 11 часа няма много контроли. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот halcor » Чет Апр 05, 2007 9:42 am

<irony>
:usclap:

Изображение
</irony>
Аватар
halcor

Мнениеот did » Чет Апр 05, 2007 11:34 am

Alien написа:Аз сега, прибирайки се, най-чинно бях нередовен. Ама сорка, картата ми за всите линии, за 3 месеца, почва в понеделника. Ако ме бяха хванали - щях да си платя. Добре, че в 11 часа няма много контроли. :)

Alien, не се притеснявай. Признаването на проблема е първа стъпка към решаването му.

На прав път си! :agree: :agree: :agree: :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alien » Вто Апр 10, 2007 12:13 pm

did написа:
Alien написа:Аз сега, прибирайки се, най-чинно бях нередовен. Ама сорка, картата ми за всите линии, за 3 месеца, почва в понеделника. Ако ме бяха хванали - щях да си платя. Добре, че в 11 часа няма много контроли. :)

Alien, не се притеснявай. Признаването на проблема е първа стъпка към решаването му.

На прав път си! :agree: :agree: :agree: :D

Всъщност проблем няма! Аз само съобщавах факт. Проблем в това да пътувам нередовен, а ако ме хванат да си платя, аз не виждам.

:)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот SpoileR » Вто Апр 10, 2007 5:42 pm

Между другото:

Е така това лято исках да ходя до Гърция, ама няма да стане щото се сетих, че имам акт за "без билетче в метрото"....50 евро ;)
Аватар
SpoileR

Мнениеот bluskanie » Вто Апр 10, 2007 5:43 pm

SpoileR написа:Между другото:

Е така това лято исках да ходя до Гърция, ама няма да стане щото се сетих, че имам акт за "без билетче в метрото"....50 евро ;)

E и?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот SpoileR » Сря Апр 11, 2007 5:12 pm

bluskanie написа:
SpoileR написа:Между другото:

E и?

Ще го споменат на границата... :agree:
Аватар
SpoileR

Мнениеот wewso » Сря Апр 11, 2007 10:10 pm

Според мен проблема с градския транспорт има 2 ядра: ;)

1 е, че много малко хора дупчат билети. Това е напълно оправдано, защото от къде на къде аз ще дупча след като знам, че 90% от пътниците спестяват близо 2 лева на ден (до работа и обратно без да дупчат) И какво в края на месеца те ще са спестили 60лв повече от мен ееее това се пак са пари който си заслужава са спестиш и то без никакви усилия. Решението на този проблем е като се поставаят контролоьри в всеки автобус, който ще се сменят без да оставят автобуса без надзор. Но отново това ни показва, че проблема произлиза от самата транспортна организация, на която като че ли й се свидят парите да плати на конрола. (Моето лично мнение е че е много нечестно млади хора с бъдеще пред себеси да не плащат за транспорта, а възрастните хора, които имат нужда от пари за лекарства да не спестяват тези 60лв, който могат да направят живота им доста по приличен ако не и добър)

2 Условията в 70% от автобусите са ужасни!!! Да знам, че вече започват да слагат и телевизори в автобусите но не навсякъде. В другите е
-прашно
-мръсно,
-пълно с графити,
-автобусите бръмчат ужасно,
-седалките са счупени
-дръжките са изкъртени,
- шофоьрите са прости селяни и крещят
- автобусите са нередовни
- итн. Тези автобуси и тролеи наистина не заслужават парите, които плащаме. :agree:
Изображение
Аватар
wewso

Рейтинг: 1200

Мнениеот lanzz » Чет Апр 12, 2007 10:05 am

wewso написа:Това е напълно оправдано, защото от къде на къде аз ще дупча след като знам, че 90% от пътниците спестяват близо 2 лева на ден (до работа и обратно без да дупчат) И какво в края на месеца те ще са спестили 60лв повече от мен ееее това се пак са пари който си заслужава са спестиш и то без никакви усилия.

а пък ако си купиш една ножка, знаеш ли колко много пари можеш да "спестиш" от разни случайни минувачи по тъмните улички? напълно оправдано! и няма никакъв проблем, няма дори закона да нарушаваш, ако си навит да си понесеш присъдата ако те хванат, също както с глобите в градския транспорт.

Моето лично мнение е че е много нечестно млади хора с бъдеще пред себеси да не плащат за транспорта, а възрастните хора, които имат нужда от пари за лекарства да не спестяват тези 60лв, който могат да направят живота им доста по приличен ако не и добър

пенсионерите имат 65% преференциална отстъпка от цената на месечна карта за 1 линия, 60% за месечна за 2 линии и 45% за месечна за всички линии. а над 68 години имат право да ползват абонаментна карта-носител (1лв на година) със билет за многократно пътуване (5лв на месец), за цялата градска мрежа. та тях не ги мисли толкова, още повече че гратисчиите по никакъв начин не им помагат.

-прашно
-мръсно,
-пълно с графити,
-автобусите бръмчат ужасно,
-седалките са счупени
-дръжките са изкъртени,
- шофоьрите са прости селяни и крещят
- автобусите са нередовни
- итн. Тези автобуси и тролеи наистина не заслужават парите, които плащаме. :agree:

които плащаме или които някои не плащат? знаеш ли колко е заплатата на простите селяни, че да са мотивирани да не бъдат селяни и да не крещят? от години вече нямам наблюдения транспорта да е особено нередовен (имай предвид, че има определени толеранси за разписанието на градския транспорт, които варират според времето на деня - в час пик са по-големи). ремонта на счупените седалки и изкъртените дръжки също струва пари, които щом не се плаща няма от къде да дойдат.
Аватар
lanzz

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 12, 2007 10:08 am

lanzz написа:
wewso написа:Това е напълно оправдано, защото от къде на къде аз ще дупча след като знам, че 90% от пътниците спестяват близо 2 лева на ден (до работа и обратно без да дупчат) И какво в края на месеца те ще са спестили 60лв повече от мен ееее това се пак са пари който си заслужава са спестиш и то без никакви усилия.

а пък ако си купиш една ножка, знаеш ли колко много пари можеш да "спестиш" от разни случайни минувачи по тъмните улички? напълно оправдано! и няма никакъв проблем, няма дори закона да нарушаваш, ако си навит да си понесеш присъдата ако те хванат, също както с глобите в градския транспорт.

Не, не е същото, защото в единия случай нарушаваш закон, а в другия - наредба, разпоредба или там каквото е. И... когато нарушиш наредба, ти НЕ подлежиш на наказателна отговорност, дори и да се докаже, че си нарушил тази наредба. Мисля, че за 8 страници достатъчно добре се изясни това...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Други