Война у Иранско?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bluskanie » Сря Апр 11, 2007 11:04 pm

bikerider написа:
Alien написа:Или черно, или бяло? Откъде ги измисли пък тези неща?!

Между тях разбира се има и междинни идентитети.

Ама нашия идентитет не е междинен...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Сря Апр 11, 2007 11:45 pm

Това го изтрих, щото се отклоних от въпроса на Alien. В новия пост съм коментирал това, което засягаш. Плюс това теб като те гледам, определено в момента си с междинен индентитет :D
Последна промяна bikerider на Сря Апр 11, 2007 11:48 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Сря Апр 11, 2007 11:47 pm

@bikerider - успях да прочета и поста ти преди да го промениш. Ясно, разбрал съм те погрешно, абсолютно съм съгласен с теб. :agree: Щатите гледат в бъдещето и аз не ги виня, напротив - възхищавам се. Методите им може и да не са от най-... демократичните/цивилизованите/изберете-си-дума, но пък са ефикасни, а в идните години, когато ножът опре до кокъла, те ще излязат победителите в цялата история.

Едит: ние може да си ги хейтваме колкото си искаме, но там, на върха, хората имат мозък и действат, а не бръщолевят само колко са ниски пенсиите като тука. :) Интересно защо хората имат толквоа много против това, че дори ги наричат "световен полицай", грубо иронично, разбира се.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Сря Апр 11, 2007 11:51 pm

Alien написа:Методите им може и да не са от най-... демократичните/цивилизованите/изберете-си-дума, но пък са ефикасни, а в идните години, когато ножът опре до кокъла, те ще излязат победителите в цялата история.

Радвам се, че се разбираме, но за ефикасността имаме разлики, по-точно за дълготрайността на резултатите от такава ефикасност :)

За победителите не знам, но знам, че Европа твърдо е решила да намали енергийната зависимост от въглеводороди. Въпреки всичко има и друг път, но дали ще стане тая работа преди да е късно... :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 12, 2007 12:00 am

bikerider написа: Плюс това теб като те гледам, определено в момента си с междинен индентитет :D

По темата - твърдо ДА!

Alien, ти сериозно ли смяташ, че САЩ са некви уникално силни? Голем смех ти каам... :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 12, 2007 12:04 am

Alien написа:Интересно защо хората имат толквоа много против това, че дори ги наричат "световен полицай", грубо иронично, разбира се.

Може би щото не могат/искат да осъзнаят реалностите? :)
Последна промяна bikerider на Чет Апр 12, 2007 12:08 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Апр 12, 2007 12:07 am

bluskanie написа:
bikerider написа: Плюс това теб като те гледам, определено в момента си с междинен индентитет :D

По темата - твърдо ДА!

Нема страшно, той и Азис е с междинен идентитет :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Чет Апр 12, 2007 12:08 am

bikerider написа:За победителите не знам, но знам, че Европа твърдо е решила да намали енергийната зависимост от въглеводороди. Въпреки всичко има и друг път, но дали ще стане тая работа преди да е късно... :popcorn:

Аз мога да им пожелая успех. Такъв филм в близките 50 години аз искрено се съмнявам да видим. А до тогава колко неща ще се случат... и, както ти каза, вече ще е твърде, твърде късно.

@bluskanie - какво значи "уникално силни"? Военно ли? Смятам, че могат да отидат където поискат, да направят каквото поискат, да напляскат когото поискат, и толкова. Това прави ли ги "уникално силни"? А и дори да не са - мислиш, че един Иран може да ги спре, сериозно?
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 12, 2007 12:09 am

bikerider написа:
bluskanie написа:

По темата - твърдо ДА!

Нема страшно, той и Азис е с междинен идентитет :D

Няма да споря с изследователи на междинните идентитети :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Чет Апр 12, 2007 12:11 am

Alien написа: Смятам, че могат да отидат където поискат, да направят каквото поискат, да напляскат когото поискат, и толкова.

Интересно защо не го правят, като очевидно имат такива мераци?
Alien написа:А и дори да не са - мислиш, че един Иран може да ги спре, сериозно?

Съвсем сериозно, да!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Апр 12, 2007 12:14 am

dream on... не виждам кой е луд да се юрне на сухопътна офанзива - Югославия не е ли достатъчен пример?
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Чет Апр 12, 2007 12:19 am

bluskanie написа:
Alien написа: Смятам, че могат да отидат където поискат, да направят каквото поискат, да напляскат когото поискат, и толкова.

Интересно защо не го правят, като очевидно имат такива мераци?

Защото очевидно НЯМАТ такива мераци. Както скоро няма да имат и с КНДР, ако ония се съгласят да си спрат ядрената програма до няколко дена, а не до месец.

bluskanie написа:
Alien написа:А и дори да не са - мислиш, че един Иран може да ги спре, сериозно?

Съвсем сериозно, да!

Мда, както казва байкрайдъра - те изобщо няма да СТЪПЯТ там. Ще съсипят всичко живо по въздух и вода... че ако трябва и с тактически ядрени оръжия. И толко. Па ония да си имат колкото си искат танка и пехота.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Чет Апр 12, 2007 12:36 am

bluskanie написа:Няма да споря с изследователи на междинните идентитети :)

:X

@Alien:
:popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот squat » Чет Апр 12, 2007 8:02 am

Разбира се, САЩ няма да бомбардират ядрените обекти на Иран, поне докато отношенията между Русия и Иран не се влошат драстично.
Докато Русия продължава да държи специалисти там, персите могат да се зъбят колкото си искат и никой нищо няма да им направи.
Работохолиците са ми противни...
Аватар
squat

Рейтинг: 1200

Мнениеот chill » Чет Апр 12, 2007 10:30 am

bikerider написа:В тоя ред на мисли, с какво толкова е различен Europian way of life от American way of Life? Какви ценности има в Европа в повече от Щатите, освен прословутата "толерантност" и "среден път", които ги има само на хартия в манифестите на Европейската комисия?

Ами първите няколко неща, които идват наум са законодателство, което позволява създаването на International Criminal Court, действащи анти-монополни закони (за справка Micros~1 бяха глобени веднъж EUR 498M и веднъж EUR 280M, очаква се още), шест седмични отпуски за работниците, и най-вече не се наблюдава стремеж да налагане на въпросния модел на останалата част на света.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот PtD » Чет Апр 12, 2007 3:11 pm

Аlien, дотук видях, че и в политиката си голям капацитет. Добре ви учат на Марс :popcorn:

А сега си помисли колко средства изисква разработката на нови оръжия, поддръжката на една доста голяма hi-tec армия, финансовата подкрепа на марионетните правителства, колко е външнотърговският дефицит на САЩ, защо доларът продължава да поевтинява, каква е структурата на брутния вътрешен продукт на САЩ, защо безработицата продължава да расте и ей такива едни много въпроси. Да не се окаже, че са колос на глинени крака? :dunno:

СССР като имаше най-голямата и добре въоръжена армия в света, да не би да прокопса?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Апр 12, 2007 3:18 pm

chill написа:шест седмични отпуски за работниците

:rofl: къде това, в коя страна?

chill написа:най-вече не се наблюдава стремеж да налагане на въпросния модел на останалата част на света.

Еми да, Щатите отиват, размахват тоягата, налагат модела и си отиват, като оставят вярно на принципите им правителство, тоест изграждат мрежа от сателити. Европа от друга страна клати морковче и чака кандидат-членките сами да се приведат във вид удобен за логаритмуване, след което ги лапва под йерархичната си шапка.
Та Европа може да размахва морков вместо тояга, но модела е все същия - пазарна демокрация. И Европа и Америка имат еднаква нужда от разширение, ресурси и нови пазари.

@PtD: да видим, да видим :)
Аватар
bikerider

Мнениеот chill » Чет Апр 12, 2007 6:22 pm

В EU законният минимум е 4 седмици. Профсъюзите често договарят повече.

В Норвегия (която нямам идея дали е член на EU, но я броя към Европа) законният минимум е пет седмици.

Ако не се лъжа, във Франция работната седмица е 35 часа. В повечето страни от EU работната седмица е 48 часа.

В САЩ законният минумум е 0 седмици. Zero. Nada. Zilch. None. Няма горна граница на работната седмица.

Един ... потенциален контрагент от Билбао ми разказваше как там през лятото се работи до 15:00 и след това всички фирми се изнасят на плажа.

Такива ми ти работи ...

Марионетните правителства от така нарачената "мрежа" да далеч по-долу в йерархията спрямо САЩ, в сравнение с който и да е член на EU спрямо който и да е друг.

ПП. Забравих да спомена, че в САЩ няма понятие за отпуска по болест. Не съм чувал и за майчинство. А пък пълната трагедия в здравеопазването въобще не искам да я коментирам.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Alien » Чет Апр 12, 2007 11:06 pm

PtD написа:Аlien, дотук видях, че и в политиката си голям капацитет. Добре ви учат на Марс :popcorn:

Мда. Сори, че имам мнение. Ок, повече няма да се обаждам. Говорете си.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот PtD » Чет Апр 12, 2007 11:41 pm

Да почоплим още малко за социалната осигуреност на милите американци:
- Отпуск по майчинство - платен - един месец, който включва и самото раждане.
- Годишна отпуска - 10 работни дни. Ако си ги вземете, автоматично преставате да се издигате в йерархията.
- Болнични - платени - 96 часа годишно. Можете да си ги вземете когато си поискате, даже и да сте здрави, но ако наистина се разболеете - ваш проблем.
- Уволнения без предизвестие
- Болнични разходи - големи и солидна част (в зависимост от застрахователната премия) се плаща от вашия собствен джоб. Дори и със dental insurance, предпочитат да дойдат до България за да отидат на зъболекар, отколкото да си покрият разходите в САЩ - това включва самолетните билети и зъболечението.

Европа е къде-къде-къде по-социална, дори България е далееееч, далеч напред в това отношение.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот squat » Пет Апр 13, 2007 10:13 am

PtD написа:Да почоплим още малко за социалната осигуреност на милите американци:
- Отпуск по майчинство - платен - един месец, който включва и самото раждане.
- Годишна отпуска - 10 работни дни. Ако си ги вземете, автоматично преставате да се издигате в йерархията.
- Болнични - платени - 96 часа годишно. Можете да си ги вземете когато си поискате, даже и да сте здрави, но ако наистина се разболеете - ваш проблем.
- Уволнения без предизвестие
- Болнични разходи - големи и солидна част (в зависимост от застрахователната премия) се плаща от вашия собствен джоб. Дори и със dental insurance, предпочитат да дойдат до България за да отидат на зъболекар, отколкото да си покрият разходите в САЩ - това включва самолетните билети и зъболечението.

Европа е къде-къде-къде по-социална, дори България е далееееч, далеч напред в това отношение.

Е да, ама и ние натам сме тръгнали.
И тук се получава поредната шега на историята. Развитието на света след разпада на СССР показва, че грубата съветска пропаганда се оказва чиста проба истина. :rofl:

@PtD
Недей задълбава в социалната тематика, че ще вземе някой да те обвини, че си против свободата, демокрацията, човешките права, че си мързелив и неефективен, че си талибан, муджахидин, комуняга, фашист и пр., и пр.

П.С.
Моето лично мнение е, че кракът ми няма да стъпи (освен като турист) в държава, където се смята за нормално да работиш по 12 и повече часа 6 дни в седмицата и да не ползваш отпуски и да оскотяваш от работа.
Аватар
squat

Мнениеот bikerider » Пет Апр 13, 2007 10:55 am

squat написа:И тук се получава поредната шега на историята. Развитието на света след разпада на СССР показва, че грубата съветска пропаганда се оказва чиста проба истина. :rofl:

Ако имаш предвид критиките на Маркс към капитализма, те са валидни от преди СССР да се появи въобще, валидни са и до днес.
Но ако ще си говорим за това, по-ефективен обществен строй от капитализма все още не се е появил. Комунистите опитаха и претърпяха икономически крах. Говоря за прогрес...
Аватар
bikerider

Мнениеот squat » Пет Апр 13, 2007 12:01 pm

bikerider написа:Ако имаш предвид критиките на Маркс към капитализма, те са валидни от преди СССР да се появи въобще, валидни са и до днес.
Но ако ще си говорим за това, по-ефективен обществен строй от капитализма все още не се е появил. Комунистите опитаха и претърпяха икономически крах. Говоря за прогрес...

Не, нямам предвид това.
Имам предвид "СССР - гарант за световния мир", както и социалните придобивки на наемните работници като мярка срещу "червената опасност" и отнемането им когато "червената опасност" вече я няма.
Въпросът за ефективността е доста интересен.
Китайските комунисти претърпяха ли икономически крах? И за да не губим време в изясняване на въпроса "Комунизъм ли е това, което става в Китай", ще кажа, че икономическото развитие на КНР в момента е предвидено от Мао в края на 30-те години (не съм сигурен,но май беше 1936 г.). Имам предвид разбирането на китайските комунисти, че върху феодализма не може да се построи комунизъм. В момента Китай се намира на етапа на развитието на контролиран (най-вече в аспектите, отнасящи се до експлоатацията на наемните работници) от комунистите капитализъм (също предвиден от Мао), на базата на когото еветуално ще построят комунизма. Между другото, китайците разглеждат съветската система като девиация на Марксовото учение.
Аватар
squat

Мнениеот bikerider » Пет Апр 13, 2007 7:21 pm

В Китай няма комунизъм. Няма и да има, защото комунизма е утопия, морковче за наивници. В Китай има единствено държавен капитализъм. В СССР имаше също държавен капитализъм, но национален.... и резултатите не закъсняха.

По мои впечатления обществените строеве като че ли отиват към синергизъм. Йерархичната командна икономика на СССР плюс либералния капитализъм на САЩ са се смесили в Китай, където се наблюдава йерархична шапка контролираща всичко и либерализъм за масите, за да има икономическа инициатива. Идеалния модел - либерална диктатура.

Но говорехме за Щатите и либералния капитализъм. Проблема е, че от известно време в Щатите са на власт християнски фундаменталисти, които са малко скарани с либерализма, освен на думи разбира се. Оттам и фанатичното налагане на интересите им.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Пет Апр 13, 2007 10:01 pm

Сори, че не си държа на думата, ама ще се обадя малко, че от снощи ми седят тия глупости:

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1029339

Чудно ми е за какво изобщо съществува ООН... така или иначе на никой не му пука за тъпите им резолюции... нито на Иран, нито на КНДР, нито на САЩ. Само седят и си говорят. Колко познато. Същата безсмислица, като сенатът в Римската Империя, където така или иначе императорът е имал последната дума. Кел файда от международни мироопазващи организации, като няма кой да им спазва законите, които се опитват да налагат...

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1030156
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1030003

Мдааааа. И защо е цялото това безумие питам аз?

Толкоз от мен. ;)
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Нед Апр 15, 2007 8:03 pm

Ми да, за какво ни е шибания градски транспорт, като няма кой да дупчи билети :spin:
Аватар
bikerider

Мнениеот squat » Пон Апр 16, 2007 8:29 am

bikerider написа:В Китай няма комунизъм. Няма и да има, защото комунизма е утопия, морковче за наивници.

Тук съм съгласен. Само ще добавя, че капитализмът, както го описва Адам Смит ("невидимата ръка на пазара" която регулира всичко и в крайна сметка всички са щастливи и пр., и пр.) е не по-малко утопичен от комунизма.
Аватар
squat

Мнениеот bikerider » Пон Апр 16, 2007 11:03 am

squat написа:
bikerider написа:В Китай няма комунизъм. Няма и да има, защото комунизма е утопия, морковче за наивници.

Тук съм съгласен. Само ще добавя, че капитализмът, както го описва Адам Смит ("невидимата ръка на пазара" която регулира всичко и в крайна сметка всички са щастливи и пр., и пр.) е не по-малко утопичен от комунизма.

Ами за мен всяка тотална идея е утопия. Има ли "всички" значи е утопия. И при идеалния комунизъм, и при идеалния капитализъм (особено пък при него) все има лайна за риене, следователно не може всички да са щастливи. Но все пак има една тънка разлика между двата полюса - при идеалния капитализъм "невидимата ръка на пазара" дава на хората избор, следователно повече хора имат шанса да са щастливи, ако разбира се гледаме на щастието единствено като на индивидуално и субективно състояние.
Аватар
bikerider

Мнениеот squat » Пон Апр 16, 2007 11:37 am

Че кой не дава избор на хората при комунизма (говорим за утопията) - "всекиму според потребностите"
ако си гладен - храна, ако ти се играят видео игри - конзола, ако ти се ака - гърне и тоалетна хартия.
Разликата между идеалния комунизъм и идеалния капитализъм е само в гледната точка.
Комунизмът разглежда обществените отношения от гледна точка на потреблението и нуждите. Капитализмът - от гледна точка на производството (в най-общ смисъл) и реализацията на продукцията.

П.С. В Китай няма комунизъм. - И те така твърдят. Казват, че се опитват да го построят. :D [/quote]
Аватар
squat

Мнениеот bikerider » Пон Апр 16, 2007 12:24 pm

squat написа:Разликата между идеалния комунизъм и идеалния капитализъм е само в гледната точка.

Не съвсем. Ма айде да не осираме темата повече :)
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други