Изравям темата, понеже днес поправих надраскани диоптрични очила, без да остане и драскотина и сега стъклата са буквално като нови. Не ме питайте откъде съм прочел за метода, не смятам да коментирам. Просто установих, че колкото и страшна да изглежда процедурата, тя работи!
Методът е проверен за СТЪКЛО! Със сигурност няма да работи за многопластови, полимерни, поликарбонатни и т.н. лещи! Не знам как би се отразил на така нареченото "органично стъкло". Би трябвало да работи. Ако стъклата са с някакво покритие, то ще си замине, заедно с драскотините!
Технологията е следната:
1. Сваляте стъклата от рамката.
2. Ако драскотините са малко и сравнително дълбоки, може да се започне с познатото "матиране" с кожа или вълнен парцал и паста за зъби. На този етап покритията си заминават! Матирането не трябва да ви притеснява. Ако стъклата са без покритие и драскотините са повърхностни, по-скоро като матиране, този етап е излишен.
3. Правите около 20% разтвор на натриева основа в пластмасов термоустойчив съд и пущате стъклата вътре. Разклащате непрекъснато, като през 1-2 минути вадите с някаква пинсета стъклата, измивате ги, изтърквате ги с чист плат и проверявате какво се случва. След около 10 минути няколко микрона стъкло от двата края на стъклата са изядени от основата и това, което е останало, е идеално гладка повърхност.
4. Измивате с вода и монтирате на рамките.
В никакъв случай не докосвайте разтворът на NaOH с ръце! При разтварянето си, натриевата основа отделя МНОГО топлина и съдът трябва да е способен да я понесе. Ако не сте сигурни, може съдът да е потопен в друг съд, пълен с вода. Така няма да има проблем със загряването.
Смятам да пробвам технологията и за задното стъкло на колата, което е надрано от чистачката след ходенето на ски по засипани с луга и пясък пътища. Ако стане, ще кажа. Ако не стане, пак ще кажа.

Може да направя и малко снимки за неверниците

Q. b. f. f. f. s.