Полиране на поликарбонатни лещи? Има ли такова животно?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Полиране на поликарбонатни лещи? Има ли такова животно?!

Мнениеот novice » Пон Апр 23, 2007 7:01 pm

Здравейте!
Днес си издрасках любимите очила Rossignol, при 1 падане от блузата ми. Както всички знаем, поликарбонатът е много издържлив на огъване, но на драскане хич го няма... И понеже очилата са ми на няма и 1 година, със сменяеми стъкла и т.н.(издраскаха се най-тъмните стъкла, които сега са най-нужни :(!: ) ми е много кофти за тях. И се питам - има ли някакъв вид шлайфане на поликарбонатни лещи, както при стъклото на часовниците например или е невъзможно това с пластмасата и ще се издраска още по-грозно?
Питам, понеже ако няма начин да ги поправя, ще трябва да събирам $ за нови цайси, тъй като тези горките много злобно си изпатиха при срещата с цимента...
Мерси на всички осведомени по въпроса за отзивите!
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Апр 23, 2007 7:11 pm

Ако материалът позволява, нужен е много фин абразив. Чувал съм за експерименти с паста за зъби, но не мога да кажа за резултатите.

Каква е дълбочината на надраскванията?

За бъдещо застраховане с/у такива инциденти бих препоръчал връзки за очила.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Пон Апр 23, 2007 7:21 pm

@Novice
Ще питам брат ми, той се занимава с оптика и такива неща. И ако може да помогне ще пиша тук в темата.
Междудругото vladimir.dzhuvinov е много прав, следващия път си сложи връзки за очила. :agree:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот novice » Пон Апр 23, 2007 7:22 pm

Дълбочината не е голяма май, но като квадратура са големи...
Може ли малко повече подробности - къде се шлайфат очила по гореописания метод, какъв е ефектът и т.н. Мерси в аванс!

THEZOGGO, ако брат ти успее да помогне, ще се черпим с вас май! :beer:

ПС:За връзката ще си взема бележка!
Аватар
novice

Мнениеот did » Пон Апр 23, 2007 7:27 pm

Иди в някоя оптика, покажи на хора, които имат необходимата апаратура очилата и те ще ти кажат може ли или не може. Някои материали се шлайфат, някои са многопластови и не могат.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Makintier » Пон Апр 23, 2007 8:17 pm

vladimir.dzhuvinov написа: Чувал съм за експерименти с паста за зъби,

Да и на мен са ми говорели...

Парче/блуза 100% памук върху една цепеница/трупче и отгоре паста за зъби,но това е за плексиглас...
и не искам да те лъжа,и да си съсипеш така иначе хубавите очила! ;)
Не е важно да си пръв, важно е да си единствен!
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Рейтинг: 1641

Мнениеот novice » Пон Апр 23, 2007 8:50 pm

Благодаря за съветите дотук! Тези дни ще понаобиколя оптиките и дано намеря каквото ми трябва, че тези драскотини на 1-та леща наистина много дразнят. :crap:

Ето снимка на пораженията(съжалявам, за кофти качеството, утре може да постна по-качествена - телът може само толкоз)

http://img119.imageshack.us/my.php?imag ... 777zx0.jpg
Аватар
novice

Мнениеот victordhrobo » Вто Апр 24, 2007 8:06 am

Позволявам си да ти дам и аз един съвет.За нищо на света не го прави с паста за зъби.Метода съм го тествал и работи в/у алуминии и то с вълнен плат и там работи,но ефекта в/у очилата ти ще бъде перфектното матиране.Идеята за оптиките е най-добра,успех!
Аватар
victordhrobo

Рейтинг: 1200

Мнениеот axelmax » Вто Апр 24, 2007 10:46 am

пак не се получава качествоно полиране,под определен ъгъл изглежда доста надраскано

заполиране на лещите за очила си има специални машини,и много малко оптики имат такива

айде пиши после какво е станало
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот novice » Вто Апр 24, 2007 11:43 am

ОК, ясно че са малко оптиките. Някой да ме насочи към конкретна оптика?
Аватар
novice

Мнениеот SPA » Вто Апр 24, 2007 10:59 pm

victordhrobo написа:Позволявам си да ти дам и аз един съвет.За нищо на света не го прави с паста за зъби.Метода съм го тествал и работи в/у алуминии и то с вълнен плат и там работи,но ефекта в/у очилата ти ще бъде перфектното матиране.Идеята за оптиките е най-добра,успех!

Хмм страно ....

Сега по въпроса: С паста за зъби ще стане... иска повечко търкане... По принцип има специални полиращи пасти които са много ефективни, но доколкото знам са и доста скъпи и не се намират лесно. Единственият проблем от полирането на слънчевите очила може да възникне ако има някакъв защитен или с друго предназначение слой. Полирането ще доведе до изтъняването или премахването му. Аз лично съм полирал с паста за зъби и очила и екрани на ГСМ и това ми е вършило работа донякъде. Очилата са трудни, защото самият материал е по твърд и за дълбоките резки е почти невъзможно да се полират напълно.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот novice » Сря Апр 25, 2007 4:45 pm

Ясно - пастата зъ зъби бачка, но донякъде. :agree:
Предпочитам обаче първо да се посъветвам в някоя голяма оптика, дали могат да направят нещо по въпроса и ако не могат, тогава ще пробвам с паста за зъби.
Аватар
novice

Мнениеот feb » Сря Апр 25, 2007 10:41 pm

novice написа:Ясно - пастата зъ зъби бачка, но донякъде. :agree:
Предпочитам обаче първо да се посъветвам в някоя голяма оптика, дали могат да направят нещо по въпроса и ако не могат, тогава ще пробвам с паста за зъби.

Не пробвай с паста за зъби!
Пробвай да полираш така едно CD, за да видиш резултата!
Само че там ще е ок горе-долу, защото ако има дълбоки деруги може и да позамажеш положението и да се чете, но на очилата смятам ще им разкажеш играта.
Особено с някои пасти!
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Мнениеот novice » Пет Апр 27, 2007 12:07 pm

Вече ходих в няколко оптики, но никъде не се предлагаше услугата "полиране на поликарбонатна леща"... :crap:
Някакви нови идеи и предложения?
Аватар
novice

Мнениеот gnao » Пет Апр 27, 2007 1:00 pm

Ами.... продава ли се резервен комплект лещи ? Нали цайсите ти са със сменяеми такива :dunno:
Feed me a stray cat
Аватар
gnao

Рейтинг: 1323

Мнениеот novice » Пет Апр 27, 2007 2:03 pm

Не се продава естествено. Моделът е от миналата година, а и никога не е имало резервни комплекти. Най-малкото ако се продаваха, нямаше да пускам тема тук.
Аватар
novice

Мнениеот feb » Пет Апр 27, 2007 2:13 pm

novice написа:Вече ходих в няколко оптики, но никъде не се предлагаше услугата "полиране на поликарбонатна леща"... :crap:
Някакви нови идеи и предложения?

В Mall-а на Опълченска имаше някаква оптика. Ако не си проверявал там, виж я! Стори ми се голяма и модерна...
Не знам в бижутерия дали не могат да ти помогнат, ама ако са ти многослойни очилата, както някой спомена и каквито най-вероятно са... неприятна история...
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Мнениеот novice » Пон Апр 30, 2007 9:46 am

Вчера ходих в Сваровски на Алабин и Витошка и нямаха такава услуга. Казаха ми, че едва ли я има някъд в БГ. :bawling: Почвам леко да се отчайвам. (друг е въпроса, дали не ме разбраха погрешно там, понеже казах полиране на издраскани лещи, не споменах очила и жената сигурно си помисли, че реално става дума за лещи...аз пък не съобразих в този момент, как може да ме е разбрала и си излязох... :crap: )
Аватар
novice

Мнениеот novice » Вто Май 01, 2007 10:46 pm

Нови предложения? :crap:

THEZOGGO, кво стана, пита ли брат ти?
Аватар
novice

Мнениеот shaggy86 » Сря Май 02, 2007 8:14 pm

има доста качествена оптика на Попа от страната на графа ,питай там
:agree:
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот THEZOGGO » Чет Май 03, 2007 12:32 am

novice написа:Нови предложения? :crap:

THEZOGGO, кво стана, пита ли брат ти?

:agree: Сори, не бях в София няколко дни и затва не писах :) Относно очилата, ами човек, говорих с брат ми, обесних му за какво става въпрос и колкото да е банално той каза да отидеш в някоя оптика най добре, както видях от товойте постове по нагоре ти казваш че си ходил по разни оптики и са ти казали че не исвършват такава услуга като полиране на лещи, наистина много странно, не би трябвао да е така, ако разбера някакъв начин за отстраняване на проблема с надраскването, ще пиша 100%.
До тогава дано някой да подскаже някакъв вариант за помош, между другото проверил ли си в интернет някъде, ако си мислиш че в България не извършват такива услуги като полиране не може някъде в чужбина да не го правят, казвам го защото от там може да изпадне някакъв пример, някакъв начин за справяне с проблема, виж потърси може да намериш нещо интересно.
Успех! :agree: :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот novice » Пет Май 04, 2007 11:02 am

На Попа в оптиката гледах и нямат такава услуга. Дори ми каза, че едва ли някъде се предлага дадената услуга, понеже това били оптични повърхности и при полиране щели да се повредят, бла, бла, бла, бла...
Тези женици, като им кажеш лещи за очила и имам чувството, че не те слушат повече, какво им говориш, а директно си представят лещи за очи, които се слагат директно в окото. Вече не знам къде да търся.
Ще потърся в Гугъл, но едва ли ще се намери нещо работещо, което да приложа собственоръчно.
Аватар
novice

Мнениеот Alpina » Пет Май 04, 2007 11:27 am

http://www.jvi-consult.com/m_practica.html

Не знам дали ще ти помогне
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот novice » Пон Май 07, 2007 9:08 pm

Alpina, мерси много за линка! Тези дни ще проверя тази фирма и ще напиша какво е станало. ;)
Аватар
novice

Re: Полиране на поликарбонатни лещи? Има ли такова животно?!

Мнениеот did » Сря Сеп 02, 2009 3:33 pm

Изравям темата, понеже днес поправих надраскани диоптрични очила, без да остане и драскотина и сега стъклата са буквално като нови. Не ме питайте откъде съм прочел за метода, не смятам да коментирам. Просто установих, че колкото и страшна да изглежда процедурата, тя работи!

Методът е проверен за СТЪКЛО! Със сигурност няма да работи за многопластови, полимерни, поликарбонатни и т.н. лещи! Не знам как би се отразил на така нареченото "органично стъкло". Би трябвало да работи. Ако стъклата са с някакво покритие, то ще си замине, заедно с драскотините!

Технологията е следната:

1. Сваляте стъклата от рамката.
2. Ако драскотините са малко и сравнително дълбоки, може да се започне с познатото "матиране" с кожа или вълнен парцал и паста за зъби. На този етап покритията си заминават! Матирането не трябва да ви притеснява. Ако стъклата са без покритие и драскотините са повърхностни, по-скоро като матиране, този етап е излишен.
3. Правите около 20% разтвор на натриева основа в пластмасов термоустойчив съд и пущате стъклата вътре. Разклащате непрекъснато, като през 1-2 минути вадите с някаква пинсета стъклата, измивате ги, изтърквате ги с чист плат и проверявате какво се случва. След около 10 минути няколко микрона стъкло от двата края на стъклата са изядени от основата и това, което е останало, е идеално гладка повърхност.
4. Измивате с вода и монтирате на рамките.

В никакъв случай не докосвайте разтворът на NaOH с ръце! При разтварянето си, натриевата основа отделя МНОГО топлина и съдът трябва да е способен да я понесе. Ако не сте сигурни, може съдът да е потопен в друг съд, пълен с вода. Така няма да има проблем със загряването.

Смятам да пробвам технологията и за задното стъкло на колата, което е надрано от чистачката след ходенето на ски по засипани с луга и пясък пътища. Ако стане, ще кажа. Ако не стане, пак ще кажа. :D Може да направя и малко снимки за неверниците :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Сеп 04, 2009 9:15 am

Меко платнено кече за поликарбонат
За увеличаване на сервизния живот червения пръстен
може да се отделя.
Мекото платнено кече в комбинация с полиращата
паста No. 3127 00, е супер подходящо за полиране
на поликарбонатни лещи – оптимална скорост за
работа на поликарбонат: около 1.500 rpm.

Какви са тези пасти за зъби, NaOH, тенджери, капаци? Да Ви припомня ли темата за "Как да сготвим накладки"...Мисля, че каквито и да е действия с неподходящи материали биха само и единствено навредили на гореспоменатата повърхност. Нека не взимаме хляба на хората... Колко ли велотехници са ми псували заради този форум...
http://essilor.bg/
бул.“Мария Луиза“ № 47
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот did » Пет Сеп 04, 2009 9:19 am

Ем убуу де, що не го написа това по-рано?

Има разлика между полиране на поликарбонатни стъкла и обезмасляване на накладки, ше се съгласиш! Тва с накладките е тривиално и има поне 100 начина да стане, като всички вече ги пише някъде из форума, а твоята информация се появява тук за първи път сега.

Колкото до съмненията ти, дали описаният от мен метод работи за стъкло - ми... жената е доволна :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Общ форум