Проблем с луфт при вилката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с луфт при вилката

Мнениеот FreeFighter » Чет Апр 26, 2007 11:05 pm

Значи наскоро си взех Drag Freeborn, така за градско, не съм се запалил още за нещо по-сериозно ..
но така или иначе при монтажа явно или не знам, се оказа че има проблем с вилката. поиграх си и колко съм го развалил си нямам на идея, но положението е следното :
луфта със сигурност е при чашките м/у вилката и рамката и е доста сериозен. модела е със вертикален болт с тапа който затиска така да се каже лапата.. обаче при мен вече го няма този момент, защото звездата вътре във вилката просто си се движи нагоре и де факто нищо не се стяга при завиване на този вертикален болт .. звездата успях да я върна навътре като я въртях от другата страна на вилката ... SR Suntour M5000 е модела на вилката .. моля за съвет как да го оправя този момент.. като няма нужда да ме сещате за гаранцията, не ми се занимава ;)
FreeFighter

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Чет Апр 26, 2007 11:23 pm

Звездата се измъква нагоре?! :bigeyes:
Това трябва да се види!

Явно нещо е дефектна ли, знам ли... тя е направена така, че точно нагоре най-трудно да се измъква. Така че, смени звездата или иди да ти я монтират правилно...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот FreeFighter » Чет Апр 26, 2007 11:35 pm

Admin написа:Звездата се измъква нагоре?! :bigeyes:
Това трябва да се види!

да.. при стягане на вертикалния болт и разхлабена лапа, вместо да се обира луфта и да има краино положение някакво, звездата просто се измъква нагоре ...
дали е възможно да съм я прецакал .. щото при първоначалния монтаж не бях мн наясно че вертикалния болт се стяга при разхлабена лапа и съм въртял и при такова положение на стегната лапа..
FreeFighter

Мнениеот did » Чет Апр 26, 2007 11:38 pm

FreeFighter написа:дали е възможно да съм я прецакал ..

струва ми се невъзможно при умерено некадърен монтаж, но при много некадърен всичко е възможно.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Апр 27, 2007 12:28 am

@FreeFighter: а разхлаби ли болтовете на "лапата"? :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Yavkata » Пет Апр 27, 2007 5:51 am

Най-добре пробвай с гаранцията. Или трябва да вземеш нова звезда с тапа и да я пренабиеш, отдолу - нагоре. Срува около 5. 50 лв. Освен ако по някакъв начин не се е" изпилила" самата вилка отвътре, макар, че ми звучи малко вероятно.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот kotka12 » Пет Апр 27, 2007 8:22 am

а дали някой не е чак толкова зле
че да я набие обратно?? :dunno:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот victordhrobo » Пет Апр 27, 2007 8:42 am

хаха представяш ли си? :rofl: ако наистина някой я е набил обратно(от долу нагоре) искам да се запозная с него и да му се :bowdown:
Аватар
victordhrobo

Re: Проблем с луфт при вилката

Мнениеот tailor » Пет Апр 27, 2007 9:42 pm

FreeFighter написа:Значи наскоро си взех Drag Freeborn, така за градско, не съм се запалил още за нещо по-сериозно ..
но така или иначе при монтажа явно или не знам, се оказа че има проблем с вилката. поиграх си и колко съм го развалил си нямам на идея, но положението е следното :
луфта със сигурност е при чашките м/у вилката и рамката и е доста сериозен. модела е със вертикален болт с тапа който затиска така да се каже лапата.. обаче при мен вече го няма този момент, защото звездата вътре във вилката просто си се движи нагоре и де факто нищо не се стяга при завиване на този вертикален болт .. звездата успях да я върна навътре като я въртях от другата страна на вилката ... SR Suntour M5000 е модела на вилката .. моля за съвет как да го оправя този момент.. като няма нужда да ме сещате за гаранцията, не ми се занимава ;)
Здравей,
Така като гледам става въпрос за следното нещо:
- Ти или си имал досега велосипед с колче, или си получил акъл от човек който има велосипед с колче.
Този модел велосипед е с лапа. При него тапата (онова нещо с болта отгоре) служи за обиране на луфта на чашките, а действителното затягане на вилката, става чрез двата болта на лапата. Има 2 начина да се справиш с положението:
1. Препоръчвам ти да отидеш в магазина от който е купено колелото или най-близкият дилър на Веломания. Смяната на тапата ще отнеме около 5 мин. и ще струва между 5лв и 25лв (при Мерци)
2. Купуваш си нова тапа с маргаритка, набиваш я ... абе по-добре недей!

Като препрочетох поста ти препоръчвам вариант 1

@did - от усилието маргаритката се обърнала и най-вероятно се е пречупила
Аватар
tailor

Мнениеот MAN6 » Пет Апр 27, 2007 10:29 pm

некои хора да не ми се сърдят, ама ми се слу4и последните няколко дни като "стягам" някое драг-че за продан да му се вади пеперудката..

така че 'дет се вика- проблемът не е във вашия телевизор... :)

туряйте по-читави пипируди или поне ги набивайте както трябва :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот FreeFighter » Пет Апр 27, 2007 11:21 pm

мерси на всички отговорили ;)
явно ще го воза да го оправят ;)
FreeFighter

Мнениеот V8 » Нед Апр 29, 2007 12:00 pm

Случвало ни се е и не мен, не на мой байк разбира се, а все на factory edition байкове с OEM вилки. Всъщост аз се чудим как Марто още не е пуснал линкче към оная джаджа на Азоник дето елиминира "звездата" напълно... :popcorn:
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот SpoileR » Пон Апр 30, 2007 10:00 am

...от усилието маргаритката се е обърнала...

Абе на тебе ти вярвам, ама иначе дори и лично да го видя пак няма да го повярвам ... :bowdown:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот V8 » Пон Апр 30, 2007 12:02 pm

SpoileR написа:Абе на тебе ти вярвам, ама иначе дори и лично да го видя пак няма да го повярвам ... :bowdown:

И си прав да не верваш - физически е невъзможно тва, ако все пак някак се случи то "звездата" ще е толкоз накъдрена че за нищо няма да става повече.
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Назад към Веломеханик