Улиците са опасни за всички, за мен основната причина е обучението на шофьорите. На днешно време го няма никакво, взело е пример от това в училишата и вузовете. Просто е абсурдно лесно да ти дадат книжка, а от там на татък ти държиш едно наистина опасно оръжие. Аз останах доволен от това, коеето научих по време на курсовете, но от както преди 2 месеца и нещо взех книжка научих не десетки пъти повече, а и колко имам още не мога да си представя.
Лошото е че за много от ситуациите в които изпадам, просто няма как да имам подготовка в тези 24 учебни часа, а всичко трябва да разбирам едва ли не на принципа опит-грешка, макар заради предпазливоста да не са фатални, просто не знам кога тази на шоьора с/у мен, може и моя, няма пък да се окаже такава.
Другия основен фактор не е толкова уменията и съобразителноста на шофьорите, ами техническото състояние на автомобилите водени от тях, това вече си е част от националния ни характер - дай да отложим даден ремонт или да спестим пари от качествен сервиз, компоненти...
Дали ако крушките на фаровете ти бяха за 40, а не за 4 лева, нямаше да успееш на време да видиш детето или колоездача, дали ако спирачките ти бяха в перфектно състояние, щяха да спрат колата, преди сблъсака... Дали ако не беше толкова самоуверен..... Дали...
Каквото и да си говорим нищо няма да се промени, дори с въвеждането на строги наказания, ако няма кой да ги санкционира?
Ако има кой да санкционира, дали пак няма да има яко корупция?
Ако всичко в това отношение е на ред, какъв е смисъла от тези неща, когато месечно се бълват толкова много потенциални убийци?
Ако и това се промени, то състоянието на пътната мрежа е страшно, избягвайки дупка, която може да поеме цялата ти кола, пак може да направиш фала, заради реакцията ти...
И това да се промени, кой ще хване, че не са ти изправни спирачките, да има ГТП, но това е един път годишно, а хората знят, че може да се изхитрят помагайки си с ръчната...
Толкова много фактори, които трябва да се променят, а дори един да остане, ще е достатъчен за стотици трупове.
Но дори да се превърнем в утопична в това отношение страна, пак някое дете ще загине, понеже родителя му не е го е научил да се пази и го е оставил без контрол...
Просто както казах...
Това няма да спре, никога.
Просто защото е "само още една еденица" в статистиката.
Да почива в мир, за съжаление, въпреки надеждите ми, както то бяха написали в един вестник
"
До края на годината трябва да умрат още..." просто защото статистиката не търпи големи отклонения в това отношение