...до връх Ботев и обратно...

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

...до връх Ботев и обратно...

Мнениеот JK » Вто Май 15, 2007 7:21 pm

здравейте :)
идват празници и се оказва че имаме 3-4 дни време за губене та решихме тука, нашата байк бригада, да си ги изгубим славно с първото ни изкачване до връх Ботев и обратно спускане до южните низини ;)
дано и дядо Боже е съгласен с нас и ни съпроводи с едно хубаво и топло слънчице :) (някъде бях чел че ако искаш да разсмееш Господ му разкажи за плановете си :D )
и такаа....след обилно четене на ЧЗВ, Архиви и текущи теми се оказва че стандартният и отработен байкърски маршрут за района е село Тъжа - хижа Тъжа - вр. Ботев - заслон Ботев - хижа Рай - надолу
четейки всичко това в мен възникват няколко въпроса на които ще се радвам ако се намери някоя добра душа да ми отговори :)

значи първо се чудя 3 дена дали не са много за тоя преход, можем ли да си удължим или разнообразим маршрута с нещо допълнително така че хем да покараме повечко из балкана хем да минем през още някое и друго красиво местенце из него район, примерно да продължим към Левски :dunno:, не живеем наоколко така че не ни се отдават сгодни случаи често да го наобикаляме затова ще е хубаво да се използва времето на мах, схемата е: тръгваме от село Тъжа на 24ти рано сутринта нагоре и трябва да си хванем влак от Карлово/Калофер в полунощ на 26ти

другото което възниква като резонен въпрос след гореизложеното е освен хижа Тъжа (1ва вечер) и заслон Ботев (2ра вечер) какви други варианти можем да имаме за спане...ще си носим и спални чували (за всеки случай) и тента за дъжд но ми се струва че ще е доста студено все още за да спим на полуоткрито

третата чуденка е :D я кажете кой ще е най якия маршрут за спускане към подбалканските населени места :D

приемат се всякакви интересни предложения и съвети :beer:

peace :peace: and let's roll :roll2::roll2:
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот Yavkata » Вто Май 15, 2007 7:32 pm

От в.Ботев може да се насочите спокойно към х. Левски. От там има два вариянта. Първия е да се спуснете към Карлово. При втория, подминавате Левски и се насочвате по обиколната пътека( не по билото) към х . Добрила, и от там към Сопот. Преди няколко месеца заслон Ботев, имаше хижар, който за съжаление загина, сега не зная как е горе. Ходили ли сте пеша по тези маршрути?
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот JK » Вто Май 15, 2007 7:42 pm

Yavkata написа: Ходили ли сте пеша по тези маршрути?

никога не сме обхождали до сега района посредством каквито и да е транспортни средства :( затова и подхождаме малко по-предпазливо търсейки информация :)

втората вечер можем ли да спим направо на хижа Левски, в смисъл дали ще успеем да стигнем до нея, а третия ден да въртим до хижа Добрила и от там да се спуснем към Сопот или Карлово
Аватар
JK

Мнениеот Ozzie » Вто Май 15, 2007 8:06 pm

А защо да не направите първата нощувка на хижа Рай? На следващия ден може да качите върха (предната седмица още имаше сняг) и след това да се насочите към друга хижа, където да направите втората нощувка, след което да се приберете надолу. :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Yavkata » Вто Май 15, 2007 8:24 pm

Не познавам маршрута между с.Тъжа и в.Ботев. Иначе шосето от селото до х. Тъжа е 18 км. Колкото и да е нанагорно за 3 часа трябва да сте горе. От там до в.Ботев ще са ви необходими около 2-4 часа( все пак не зная как сте с подготовката) Следва стръмно спускане по широк землено-чакълест път до заслон Ботев. Следва пътечка която слиза и леко качва поредица от речни долинки , но общо взето върви надолу ;) до х Левски сте максимум за 2 часа. Доколкото си спомням последната част от пътя през гората беше технична. Няма да имате проблем да спите на х. Левски втората вечер. О х. Левски седва качване, стръмно до излизане от гората. После наклона става поносим и в един момент пътеката става равна. И ще си покарате с кеф до следващото влизане в гората малко преди да стигнете до Добрила. От там може да се сурнете по черния път до Сопот. Има едно отклонение за Карлово , малко преди х.Добрила , но не ви го препоръчвам. Все пак спомените ми не са съвсем пресни така, че се надявам още някой да ви помогне :) Успех в начинанието и хубаво време!
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот JK » Вто Май 15, 2007 8:25 pm

Ozzie написа:А защо да не направите първата нощувка на хижа Рай?

имаш в предвид за един ден с. Тъжа - хижа Тъжа - хижа Рай ли?
..ми незнам...колко километра са това? и осъществимо ли е?
сега гледам по картата маркираните маршрути и ми се струва че за да стигнем по този вариант до хижа Рай пак трябва да минем през вр. Ботев затова
На следващия ден може да качите върха
нещо не ми се връзва

навярно нещо греша
Аватар
JK

Мнениеот Ozzie » Вто Май 15, 2007 8:39 pm

И аз не ги познавам маршрутите обстойно. На ум ми беше Паниците (Калофер)- х. Рай и т.н.
Edit: Сега виждам, че си градски. Направи си една разходка до ТД "Родни Балкани" (знаеш го къде е предполагам?), кака Жива, а и който и да е там, ще ти дадат полезна информация.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот batsandro » Вто Май 15, 2007 8:47 pm

от Паниците до х.Рай 4.5 - 5 часа път пе6а ако не бързаш с колело за по малко според мен през Паниците бутането ще е пове4е
"Да запомните туй от мен - жена и дъжд да не ви отказват от планината!”
Аватар
batsandro

Рейтинг: 1275

Мнениеот JK » Вто Май 15, 2007 9:18 pm

Ozzie написа:Сега виждам, че си градски. Направи си една разходка до ТД "Родни Балкани" (знаеш го къде е предполагам?), кака Жива, а и който и да е там, ще ти дадат полезна информация.

:beer:
знам го, там се събираме от катераческия клуб :)

в четвъртък вечер мисля да ходя така че може да поразпитам и там :agree:

@Yavkata мерси за инфото човек :beer: и за
Успех в начинанието и хубаво време!

иначе
не зная как сте с подготовката
не сме от най кекавите карачи :) зависи от терена но при нещо нормално 30-40 км черно, и повече, няма да ни са проблем :) миналата година си качихме Велинград - Голяма Сюткя (това го давам просто за сравнение) заедно с жена ми за един ден
...върти ни се еееййй :D
Аватар
JK

Мнениеот SpawnY » Вто Май 15, 2007 9:28 pm

!!
Аватар
SpawnY

Рейтинг: 1203

Ботев

Мнениеот k87 » Вто Май 15, 2007 9:36 pm

Аз също мога да ти кажа как е маршрута от х.Левски - заслон Ботев - вр. Ботев . Бях там преди 2 седмици и мога да ти кажа, че е страхотно и дори все още си има сняг. Според мен обаче наистина ще е по-готино ако слизате от Ботев към хижа Рай и оттам към Паниците и Калофер! Ако искаш още инфо пиши на мейла!или ICQ 247016989 Поздрави! И приатно време и каране! :agree:
k87

Рейтинг: 1200

Re: ...до връх Ботев и обратно...

Мнениеот SPA » Вто Май 15, 2007 10:21 pm

JK написа:здравейте :)
идват празници и се оказва че имаме 3-4 дни време за губене та решихме тука, нашата байк бригада, да си ги изгубим славно с първото ни изкачване до връх Ботев и обратно спускане до южните низини ;)
дано и дядо Боже е съгласен с нас и ни съпроводи с едно хубаво и топло слънчице :) (някъде бях чел че ако искаш да разсмееш Господ му разкажи за плановете си :D )
и такаа....след обилно четене на ЧЗВ, Архиви и текущи теми се оказва че стандартният и отработен байкърски маршрут за района е село Тъжа - хижа Тъжа - вр. Ботев - заслон Ботев - хижа Рай - надолу
четейки всичко това в мен възникват няколко въпроса на които ще се радвам ако се намери някоя добра душа да ми отговори :)

значи първо се чудя 3 дена дали не са много за тоя преход, можем ли да си удължим или разнообразим маршрута с нещо допълнително така че хем да покараме повечко из балкана хем да минем през още някое и друго красиво местенце из него район, примерно да продължим към Левски :dunno:, не живеем наоколко така че не ни се отдават сгодни случаи често да го наобикаляме затова ще е хубаво да се използва времето на мах, схемата е: тръгваме от село Тъжа на 24ти рано сутринта нагоре и трябва да си хванем влак от Карлово/Калофер в полунощ на 26ти

другото което възниква като резонен въпрос след гореизложеното е освен хижа Тъжа (1ва вечер) и заслон Ботев (2ра вечер) какви други варианти можем да имаме за спане...ще си носим и спални чували (за всеки случай) и тента за дъжд но ми се струва че ще е доста студено все още за да спим на полуоткрито

третата чуденка е :D я кажете кой ще е най якия маршрут за спускане към подбалканските населени места :D

приемат се всякакви интересни предложения и съвети :beer:

peace :peace: and let's roll :roll2::roll2:

За заслон ботев положението е малко сложно. В момента е отворено но няма кой да го стопанисва. Човека който го беше взел е вложил много труд, но за нещастие тази година е загинал в лавина. За положението в района нека kibikoff си каже мнението и без това му е в задният двор :)
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот nicky bike » Вто Май 15, 2007 11:34 pm

От село Тъжа до хижа Тъжа са 24 км. ако не сечете първите серпентини от там към Ботев са около 20 км. (по пътя) но до сега не ми е отчел повече от 10 км. нагоре (тикането е бая)
Тази седмица качихме към Тъжа и към Триглав х. Мазалат не мисля че времето е подходящо. Горе още има сняг.
А от х. Левски надолу не ми се говори колко алумин остана по камъните от педали и курбели преди 4 год. малко не става за каране по добре през рай ходихме миналата година поразрови във форума има и снимки.
Там по ще ви хареса. Особенно със сняг.

Ако не сте ходили там не мисля ,че е разумно решение без някой който познава тази част на балкана.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот SPA » Сря Май 16, 2007 12:03 am

nicky bike написа:От село Тъжа до хижа Тъжа са 24 км....

27km защото точно на 24км такава градушка ме пра по-предната година ... че наката бая го отнесе на ум за тези 24км които беше споделил :)

nicky bike написа:...
Ако не сте ходили там не мисля ,че е разумно решение без някой който познава тази част на балкана.

Или поне човек който е опитен в планината. А времето там точно по това време си е по зле от разсърдена жена. Трябва добре да обмислите багаж, оборудване, храна. Предварително заявка за хижите. Застраховка.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот naka76 » Сря Май 16, 2007 6:25 am

SPA написа:27km защото точно на 24км такава градушка ме пра по-предната година ... че наката бая го отнесе на ум за тези 24км които беше споделил :)

Все още си мисля, че километрите са 24 - 25. Това, че някой хора са си направили километражите да развиват по-голяма скорост надолу не означава, че нагоре им отчита правилно. ;) :beer:
Аватар
naka76

Мнениеот Yavkata » Сря Май 16, 2007 6:50 am

Варненци сте най-железните и запалени туристи в България! Евала! Ако минавате през заслон Ботев и продължите надолу точно на половината път ви е разклона Рай -Левски. За едно и също време от там сте и от двете места. Ако хванете към Рай, после само спускане до Калофер ( може би 1.30-2 часа). От х. Левски не тръгвайте надолу , пътя си е гадничък. От там вариянта е пак качване и обиколната пътека за Добрила. Просто зависи как сте с ъс желанието за каране. Има разлика с ходенето до Сюткята. Не зная по кой от пътищата сте карали там( а те са няколко) , но денивелацийте не са така резки и има доста каране по относително равно.
Аватар
Yavkata

Мнениеот JK » Сря Май 16, 2007 7:13 am

:agree:
чета внимателно и вземам под внимание всички съвети и предложения които ми давате
по принцип не сме безразсъдни :)
ще обмислим тея дни различните варианти и ще си заформим план отчитащ фактора променливо време
ако сме по-наясно с дължината на отделните преходи и средното време което биха ни отнели за да ги извършим ще можем вече и на място, в зависимост от метериологичните условия и стрелките на часовника, да преценяваме в коя посока и с какво разстояние да поемаме
вероятно ще помислим за резервен вариант при всеки един преход в случай че нещо се сбози по пътя (не дай боже)
като се поизбистри маршрута в главите ни ще го споделя с вас за да си кажете мнението дали/до колко е реализуем
лек ден на всички :)
Аватар
JK

Мнениеот kibikoff » Сря Май 16, 2007 7:29 am

Все още има тук-там сняг горе, на върха има със сигурност.
Ако никой не е минавал пеша маршрута по-добре не тръгвайте по това време на годината.
На заслон Ботев вече има човек и около 15 места за спане (048/799 100).

Съвет от мен - изчакайте още 3-4 седмици. Все пак си има традиция.
Мисля да я спазим!!! ;)

п.с. Явката запалени -ДА; железни -НЕ :nono:
kibikoff

Мнениеот vitorino » Сря Май 16, 2007 8:16 am

Според мен по - добрият вариант е качване от към с. Тъжа и спускане към "Паниците". За обратно се гответе за продължително бутане и носене - кара се до гората, оттам до х. Рай почти не става, от хижата към Ботев, в голямата си част, и за бутане не става - носене. Спускането към "Паниците", и по серпантините и ако се "сече", е страхотно.
Все пак още е малко рано за върха, но ако тръгнете Ви желая успех.
vitorino

Рейтинг: 1372

Мнениеот RedHawk » Сря Май 16, 2007 9:12 am

kibikoff,
Миналата година тази "традиция" много ми хареса.
Мисля да се включа пак стига да се уредят нещата с транспорта.
Аватар
RedHawk

Мнениеот JK » Сря Май 16, 2007 12:45 pm

kibikoff написа:Съвет от мен - изчакайте още 3-4 седмици.

:( ами за по нататък имаме други планове за джиткане така че ако не отидем по тея празници до Ботев незнам кога ще имаме възможност след това, затова и не ни се пропуска... ама ще го даваме по кротко ако времето се окаже неподходящо и не "дава" за по-сериозно каране...просто ще се поразходим около някоя и друга хижа там горе и ще си слезем долу :)

п.с. Явката запалени -ДА; железни -НЕ

:D не знам :D ама каквито и да сме на нас си ни харесва :beer:
Аватар
JK

Мнениеот kibikoff » Сря Май 16, 2007 1:06 pm

Моето лично мнение е, че Май не е от особенно подходящите месеци за качване на Ботев с колело.

Предложих ви да изчакате, все ще намерите свободен уйкенд през юни, ако толкова имате желание.

Правете каквото знаете и смятате за най-добре.

В архива мисля, че има достатъчно писано, снимков матр'ял и т.н.
kibikoff

Мнениеот JK » Чет Май 17, 2007 10:11 pm

@ kibikoff
струва ми се че ще те послушаме човече :agree:

тя и прогнозата нещо се скапа :(

така че ще го оставим за следващия месец, само да успеем да натъкмим свободните дни...и хем до тогава ще си поизбистрим схемата с маршрута...пък и като е по-топличко ще си покараме повече и с по-малко притеснения от Балкана :)
Аватар
JK

Мнениеот SPA » Пет Май 18, 2007 7:31 am

JK написа:@ kibikoff
струва ми се че ще те послушаме човече :agree:

тя и прогнозата нещо се скапа :(

така че ще го оставим за следващия месец, само да успеем да натъкмим свободните дни...и хем до тогава ще си поизбистрим схемата с маршрута...пък и като е по-топличко ще си покараме повече и с по-малко притеснения от Балкана :)

Абе то прогнозата за Ботев винаги е една сложна... Просто юни месец има повче шансове за хубаво време. Аз миналата година се качвах два пъти там и единият път имах късмета да е хубаво времто, а другият път да ме вали градушка, но мога да ти кажа, че ботев след градушка изглеждаше направо зашеметяващо. Всички които бяха там може да го потвърдят....
SPA

Мнениеот nicky bike » Нед Май 20, 2007 9:00 pm

Vitorino: Не плаши хората за теб е тикане за мен в 90% е каране. :beer:
А за времето както вече писах дореоще има сняг.
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?User ... umId=93907 - Ето и малко доказателсва за към 1900 - 2000 м.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот vitorino » Пон Май 21, 2007 7:42 am

Ники, кое е 90% каране :crazy: ?
vitorino

Рейтинг: 1372

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Май 21, 2007 9:41 am

nicky bike написа:Vitorino: Не плаши хората за теб е тикане за мен в 90% е каране. :beer:
А за времето както вече писах дореоще има сняг.
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?User ... umId=93907 - Ето и малко доказателсва за към 1900 - 2000 м.
А това НЛО ли е? http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?User ... umId=93907
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот agro » Пон Май 21, 2007 5:21 pm

а 6то не пробвате от паниците,през хижа рай до врах ботев(правил сам го за 4,45 часа) и от там през заслон маринка и надолу кам паниците.Кви са тиа 3 дни за ка4ване на ботев.Сме6но е.
agro

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Пон Май 21, 2007 6:27 pm

NovemberCharlie написа:А това НЛО ли е? http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?User ... umId=93907
За коя от всички снимки си говорим?
От линка който си дал, се отваря целия албум. ;) За линк към конкретна снимка, трябва да я отвориш в прозореца, после да копираш препратката от бутона "Запази" и да я вмъкнеш тук. :agree: :)

Edit: За ТОВА НЛО ли ставаше дума?
Аватар
Ozzie

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Май 21, 2007 6:38 pm

Аха! :agree:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Следваща

Назад към Мероприятия - архив