Маршрути ВАРНА (в града и около него) ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маршрути ВАРНА (в града и около него) ...

Мнениеот atanas2d » Пон Юни 18, 2007 11:07 am

Здравейте варненци и всички карали в този град. От известно време се опитвам да намеря тема с маршрути в моят град Варна, но като че ли повечето са за София и общо взето е като да търсиш игла в купа сено.

ХА сега всички от Варна да споделят яки пътечки, маршрути или добри пътешествия в рамките на региона (достъпни с колело), които са преодоляли или просто са се натъкнали на тях! Ако искате слагайте и снимки - още по-добре :)...
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

http://vvs.vnbg.net
atanas2d

Рейтинг: 1200

Мнениеот FireFoXa » Пон Юни 18, 2007 11:14 am

Планински? То за съжаление няма много много планински релеф в и около Варна, но като за начало Кулата, Аладжата, Галата, около Аксаково баирите... Сам трудно ще отидеш, пък и е скука сам, затова се запознаваш с някой и друг байкър и тръгвате да мерите баирите... Иначе на Кулата бива, има що годе добри спускания ;) На Аладжата съм чувал че било доста стръмно и било по-яко, до Галата е проблем Аспаруховия мост... Там и без това карат като(защо като...) олигофрени шофьорите, пък и винаги има вятър, което е пречка. Около Аксаково има арни горички, но трябва да си с някой който знае къде отива...

Сега се сетих, че във Виница има много приятни баирчета, но трябва да ги знаеш ;)

П.П. Влез в pinkbike.com, в секцията за снимки, България ->Варна и първите фотоси са от кулата ;)
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Морска градина

Мнениеот atanas2d » Пон Юни 18, 2007 11:22 am

И тъй като аз сложих темата ще започна с един от най-основните - градската плажна ивица и морската градина.

Варианта който ще дам аз започва от морския фар. Тръгва се от самия кей и се продължава покрай басейна надолу през морската градина и алеята с дискотеките. След като се премине частта със многото заведения се продължава през буните до Почивка (тук всеки любител на морето може да поспре на буните и да се наслади на морския бриз).

Така, ако сте група и има кой да пази колелата може и да се изкъпете в морето - особено лятно време. После се изкачва големия обратен баир на почивка и се влиза в уличката за морската градина, която минава успередно на морето само че над склона. Тя е много приятна за каране, защото вече е затворена за автомобили и също така има много хубави гледки от нея надолу към морето. В района между големия баир на Почивка и ресторант Хоризонт има някои къси офроуд пътечки, на които също можете да се насладите макар и за кратко.

След добро разузнаване на терена продължавата към зоологическата градина и от там можете да се впуснете в шляене из сърцето на морската градина (примерно към пантеона и в страни от него или пък някъде по-надолу...)

Общо взето това е мястото в централната част на града, където карат най-много велосипедисти. Разбира се това е доста беден и до болка познат маршрут на всички, но както се казва той е основата на всеки варненец в колоезденето. Очаквам от вас да споделите и по интересни маршрути...
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

atanas2d

Мнениеот atanas2d » Пон Юни 18, 2007 11:25 am

FireFoXa написа:Планински? То за съжаление няма много много планински релеф в и около Варна, но като за начало Кулата, Аладжата, Галата, около Аксаково баирите... Сам трудно ще отидеш, пък и е скука сам, затова се запознаваш с някой и друг байкър и тръгвате да мерите баирите... Иначе на Кулата бива, има що годе добри спускания ;) На Аладжата съм чувал че било доста стръмно и било по-яко, до Галата е проблем Аспаруховия мост... Там и без това карат като(защо като...) олигофрени шофьорите, пък и винаги има вятър, което е пречка. Около Аксаково има арни горички, но трябва да си с някой който знае къде отива...

Сега се сетих, че във Виница има много приятни баирчета, но трябва да ги знаеш ;)

П.П. Влез в pinkbike.com, в секцията за снимки, България ->Варна и първите фотоси са от кулата ;)

Благодаря, но все пак темата не е само за мен, а за всички варненци. Така че ако не ти е проблем опиши 1 маршрут, но малко по-подробно все пак. :D

ПС: става дума за всякакви маршрути - градски, извънградски и всичко по-интересно за каране във Варна...

atanas2d

Мнениеот nk » Пон Юни 18, 2007 12:39 pm

Маршрута Военна болница - ТВ Кула - Гората над Виница - Аладжа Манастир - Златни пясъци е класиката за Варна. Добре е наистина да се запознаеш с някой който е карал и кара активно. Бих те завел лично из някой от местата, но за съжаление нямам възможност изобщо да карам в момента. Наобиколи някой от следните магазини: Велос, Нико, Устрем, и се запознай с хората там. Доколкото знам и около трите се въртят компанийки.

Релефа край Варна е достатъчно "планински", за да има много сериозни карачи и състезатели от тук - при това във всички дисциплини. Дерзай :-)
nk

Мнениеот atanas2d » Пон Юни 18, 2007 12:50 pm

Абе аз не че нямам с кой да карам, просто искам да направим обща тема за добри места за каране из и около Варна.

NK, мерси все пак за идеята!

atanas2d

Мнениеот X3MIST » Пон Юни 18, 2007 12:55 pm

Аз се канех да пиша в темата с градските маршрути, но хич и не съм си помислял, че може да си направим тема за маршрути в и около Варна.
В момента имам друга работа, но ще споделя нещо, което малко със зор се намира в Интернет. Това е една карта на природен парк "Златни пясъци". Става дума не за курортния комплекс, а за парка над него.
Ето и малко допълнитена информация за парка :
Природен парк “Златни пясъци” се намира на 17 км северно от град Варна и е в непосредствена близост до кк.Златни пясъци. Обявен е за защитена природна територия през 1943 г. Днес площта му е 1320,7 ха. Съгласно критериите на Световния съюз за защита на природата (IUCN) паркът е поставен в пета категория защитени територии.
Средната надморска височина е 110 м, а най-високата точка в района на парка е 269.3 м.
Обхваща ивица с обща дължина 9,2 км и средна ширина 1,2 км по протежение на Черноморското крайбрежие, северно от град Варна.

За повече информация можете да разгледате информационния файл за парка.

Карта с пътеките в парка можете да изтеглите от тук, като на нея няма начертани маршрути. Всеки може сам да си подбере подходящ за него маршрут.

Друг не лош маршрут за каране извън града е предложен в сайта на НИКО Байкс. Става дума за 30 км главно по пътя и с възможност за ХС в близост до ТВ кулата. Маршрута минава покрай Каменар, Куманово, Орешак и обратно към Варна. Ето линк към маршрута.

Втори маршрут от НИКО Байкс. Варна - Емона - Варна 165 км. Това вече е за доста сериозни велосипедисти, защото разстоянието не е по силити на любители. Аз лично веднъж с шосейния бегач ходих до Каварна (130 км отиване и връщане) и едва се върнах.

Още един маршрут от НИКО Байкс. Варна - Дюлино - Слънчев Бряг - Варна (200км). Този е дори по-дълъг от предния.

През почивните дни смятам да карам из парка Златни пясъци и може да дам и някакъв маршрут за каране там. Надявам се предложеното от мен да ви допада. Скоро ще има и още.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Рейтинг: 1240

Мнениеот nk » Пон Юни 18, 2007 12:57 pm

atanas2d написа:Абе аз не че нямам с кой да карам, просто искам да направим обща тема за добри места за каране из и около Варна.

NK, мерси все пак за идеята!

Друго за което се сещам е едно хубаво спускане от Боровец-север до Аспарухово. Отиваш до Боровец (по стария път за Бургас от Аспарухово), караш по централната асфалтова улица докато стигнеш до едно параклисче. Там завиваш вляво, после пак вляво, вдясно и само направо. Като свършат вилите стигаш до садена борова горичка с чешма и прашен път. От там надолу тръгва пътеката, около километър и половина, минава през 2 дерета и е почти изключително само надолу, макар и не стръмно - може да се кара и нагоре (наобратно) и е много приятно място.
nk

Мнениеот Krismars » Пон Юни 18, 2007 1:03 pm

Някой да има идея от къде мга да намеря туристическа карта на всички гори около варна. Щото кулата и аладжа са класика, за аспарухосо съм чувал митове, които като сглобя байка ще видя, в събота бях на плаж на галата и там видях едни пътечки. Също над военна болница е яко. Та ако някой има туристическа карта на местностите около варна може ли да даде линк или сканирана снимка :beer:
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Мнениеот kpax » Пон Юни 18, 2007 1:08 pm

Гората около Аладжата и над златните става за прилично ХС. Там правим редовно един маршрут, който идва към 60км и се стига до Кранево, само по черно - има добри спускания и изкачвания, но няма как да ти го обясня защото е малко сложно.

Над Аксаково и кварталите има хубави пътечки, но в сравнение с Аладжата е малко скучно. Все пак си струва да се пробва.

Друг вариант е с коли до Емона или Дюлино, и там из балкана. Там вече нещата са по-истински, няма облагородени пътечки като Аладжата. Могат до се правят по-солидни маршрути, например като етап от Паралелна Вселена, ако ти говори нещо. Вчера направихме едно каране натам, и следващата Неделя май пак ще се ходи. :)

Та накратко, ХС има къде да се кара около варненско. ;)
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот X3MIST » Пон Юни 18, 2007 2:03 pm

Миналата събота с един приятел ходихме на плаж на Камчия. Карането си го биваше макар и по асфалта. Отиде към 70 км почти, защото засичхаме не от центъра на града, но и от центъра е едно 65 км поне.

Ето карти на маршрута :
Карта в мащаб 1:250к
Карта в мащаб 1:25к за градската част от маршрута

Картите са базирани на bgmaps

На картата с по-малкия мащаб (1:250к) се вижда маршрута в два варианта. Единият е през Аспарухово, а другия по магистралата (там е ЗАБРАНЕНО за велосипедисти по закон, но ако караш само спускането и то в аварийната лента едва ли ще имаш проблеми). Маршрута през Аспарухово е по-дълъг. В посока Камчия се изкачва 4,5 км баир с постоянен наклон. Пътят не е особен добър, но пък с МТВ едва ли ще е проблем. Кара се само по главния път и накрая се съединява с магистралата в самия й край. Оттам нататък се минава по първокласния път към Бургас през Звездица, Приселци, Близнаци (това последното не съм сигурен). Внимавате да не пропуснете отклонението за Камчия. Малко след него има отклонение към някакъв комплекс, което НЕ трябва да поемате. Продължавате към реката и следите за табела "Къмпинг Рай". Там се отклонявате и карате надолу. Внимавате да карате по основния път, че има частни обекти с въоръжена охрана. Като стигнете в къмпинга малко преди да свърши пътя завивате по един бетониран път между вилите. След минута сте на плажа.

На картата в по-голям мащаб (1:25к) се вижда от къде да се мине за Аспарухово или магистралата. При навлизане в Аспарухово внимавате за табела, която сочи към Бургас. Карате по тези табели, докато започне баира и след това вече няма проблеми ако карате само по главния път.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Мнениеот atanas2d » Пон Юни 18, 2007 2:45 pm

Взе да се заформя добра тема :bowdown: , продължавайте в същия дух. Днес ще ходя до почивна база Черноморец, която се намира малко след бунгалата на Ветеран (след Галата), там съм ходил на плаж без колело и съм виждал яки черни пътечки и също така маркиран XC маршрут, който води към гората. Дори веднъж един XC карач слизаше от тоя път... Така че ще ви информирам какво е станало и дали е приятно за каране там.

atanas2d

Мнениеот Krismars » Пон Юни 18, 2007 4:20 pm

Ако знаете за нещо, което е различно от ХС, повече от рода на ФР или ДХ, кажете щото с тоя сингъл не съм много много за ХС, пък само стрийт и дърт е тъпо. То не че има много дъртове, ма от два месеца не съм карал тъй че може нещо да е изникнало :)
Аватар
Krismars

Мнениеот JK » Вто Юни 19, 2007 7:42 am

Едни маршрут и от мен
XC което караме най редовно, около 38 км (отиване и връщане) 34-35 от което е само черно
След като се мине през аспарухов мост продължавате докато стигнете поста на полицията в началото на магистралата за Бургас, малко преди това трябва да си изберете място от което да пресечете магистралата (ВНИМАТЕЛНО!!!) северно от полицейската сграда започва малко стръмно баирче което след 4-5 метра излиза на равно в горичката. По него се излиза на асфалта на Аспарухово - аспаруховска телевизионна кула. От кулата в посока изток започва черното, горски път, много приятен имайки в предвид че е само на 3-4 км от града. 4-5 км и се излиза на пътя Аспарухово - Харамията 100на метра под разклона за Боровец. Продължава се по този асфалт, подминава се разклона за Боровец и след около 500-600 метра, след голям десен завой, се излиза на равно където има отново асфалтова отбивка в ляво. Тръгва се по нея, кратко спускане, наближава се до едни фургони с много антенни мачти около тях, те се заобикалят по черно от дясната им страна, има доста кучета които лошо лаят ама да не им се връзвате много-много, не могат да излязат защото нямат дупки в оградата и само си злобеят :rofl: . След антените се минава в дясно покрай едно малко гробище и започва спускане. 200-300 метра и пътя прави 90 градусов завой на ляво, от там е все спускане надолу, покрай лозята (има няколко пясъчни участъка) се стига до газстанцията на Петреко. Продължава се в дясно от нея, пак все надолу, хубаво спускане :) не е много стръмно ама си е якичко :) няколко километра и сте на Паша Дере. Внимавайте точно преди да излезете на Паша Дере има един много коварен десен завой и ако сте се позасилили от горе може и да се поовъргаляте в един къпинак и след това има да ви пощят от тръните 1 час :D .
Еми тва е :) плажче на Паша Дере, един от малкото все още хубави плажове останали около Варна (да не казвам последния), ама в последно време и там упорито взе да се заселва човешката простотия с всичката си мизерия, затова моля
Не си оставяйте боклуците в района (а и където и да ходите)!!! Колкото и малки да са. Нищо няма да ви стане ако си ги съберете в една торба, след това в раничката и си ги изхвърляте в предназначените за това места в града. Иначе човек би трябвало да губи самоуважение и неусетно да започне да се превръща в скот
На връщане има няколко различни варианта, може и през асфалта покрай Черноморец, ама ако сте надъхани карайте си по същия маршрут и на обратно, катеренето е приятно стимулиращо волята :agree:
Приятно каране :)
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот X3MIST » Вто Юни 19, 2007 10:50 am

JK готино маршрутче и ако не се изгубя из пътеките скоро ще го пробвам. Само в началото се обърках малко. Казваш, че се пресича магистралата и се минава северно от полицейския пункт. Няма как да е северно обаче, защото север е в посока Младост като седиш в началото на магистралата, точно след завоя в края на моста.
Тази тема май взе да става доста добра. Не е лошо обаче да давате и някакви карти или поне начертани (на ръка на Paint дори е достатъчно) важните места, на които може да се заблуди човек. Подобни рисунки има в списъка с маршрути в mtb-bg.com ето тук. Проблема е, че не може да се качват файлове във форума и трябва всеки сам да си намери място, където да ги съхранява.
Аватар
X3MIST

Мнениеот JK » Вто Юни 19, 2007 11:45 am

X3MIST написа:Няма как да е северно обаче, защото север е в посока Младост като седиш в началото на магистралата, точно след завоя в края на моста.

добре де :) североизток е вероятно...може и да не съм определил съвсем правилно посоката...абе хайде така да го кажа --> от страната на града..

колкото до картите...съжалявам но нямам много време за да чертая карти :( пък и там не е джулнгла все пак и няма кой знае колко много за заблуждаване...пък и знае ли човек..може да изникне и някой и друг маршрут :D лошо няма
Аватар
JK

Мнениеот milestone » Сря Юни 20, 2007 10:55 am

Наистина около Варна има много добри места за ХС въпреки, че няма планини. На мен най ми харесват пътеките между Аспарухово и Боровец. Имам и много други любими места, ама вече са ми поомръзнали затова мисля мисля този уикенд да се пробвам в района между Дюлинския проход и х. Топчийско, с евентуално преспиване в същата. Надявам се мястото да става повече за каране и по-малко за бутане. Ако има желаещи може да се включат (опс, то стама малко като за "мероприятия"). Ако има ходили/карали там може да разкажат, а особено полезни ще са по-подробни карти - ако някой има линкове да дава.

Иначе почти всеки ден след работа карам в морската градина или се качвам на Франгата.

Ако някой има желание да обменим идеи - да пише на скайпа/мейла, пък може и да се видим щото така само с обяснения във форума май трудно се разбираме за какво става въпрос, но иначе темата е добра.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот X3MIST » Сря Юни 20, 2007 5:31 pm

Искам да призова ако някой разполага с подробни карти на варненска област да ги сподели по някакъв начин с останалите. Ако са в електронен вид чудесно. Ако не са мога да помогна в сканирането им ако това е проблем. Става дума не за пътни карти от типа на тези в bgmaps.com, защото тях всеки може да ги ползва. Говоря за карти на пътеките из хълмовете. Както има карти с пътеките в Рила и другите планини. Даже ако са топологични вече е перфектно, защото се знае и наклона на пътеките и може да се пресмята денивелация. Така предварително знаеш какво ще катериш и какво ще спускаш.
Аватар
X3MIST

Мнениеот Atari » Сря Юни 20, 2007 5:44 pm

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=16633

Към края на тази тема бях пуснал линк към топографски карти 1:50 000 ;)
I ain't got nothing to be scared of...
Аватар
Atari

Рейтинг: 1205

Мнениеот JK » Сря Юни 20, 2007 5:54 pm

топографските карти на цяла България (включително и Варна) можеш да дърпаш от тук
а разграфката, посредством която ще се ориентираш по-лесно коя точно карта ти трябва, си я дръпни от тук

1:50,000 мащаб
старички са така че не разчитай много много на обозначените пътеки по тях, въпреки че доста си и съвпадат, сам ще разбереш :) но поне се ориентираш за релефа и т.н.
:)

Edit: Atari ме изпреварил :agree:
Аватар
JK

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2007 7:20 pm

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... sb=5&part=

В тази тема ще намерите линкове към същите карти, но са геореферирани и могат да се ползват за правене на тракове, които после да се ползват с GPS.
Аватар
did

Мнениеот X3MIST » Сря Юни 20, 2007 8:21 pm

Аз имам топографски карти на България. Лошото е, че пътеките ги има само из планините. В парка над Златни Пясъци няма нищо начертано. Взех картите от http://www.topomaps.info/ . Примерно в Рила има повечето пътеки, но не е така на всички карти.
Последна промяна X3MIST на Сря Юни 20, 2007 8:35 pm, променена общо 1 път
Аватар
X3MIST

Мнениеот did » Сря Юни 20, 2007 8:28 pm

X3MIST написа:Аз имам топографски карти на България. Лошото е, че пътеките ги има само из планините. В парка над Златни Пясъци няма нищо начертано. Взех картите от http://www.topomaps.info/ . Примерно в Рила има повечето пътеки, но това не е на всички карти.

Това е GPS карта, не е топографска, макар че има хоризонтали.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот X3MIST » Сря Юни 20, 2007 8:36 pm

Ами не е много далече от цялата работа. Пък и сайта се казва topomaps. Би трябвало да са топологични. Не съм специалист по география, но вършат работа. Просто липсват пътеките. Иначе картите са прилично точни.

JK предложените от теб файлове се намират по райони по-лесно ето тук

П.П.
Предлагам да не пълним темата с въпроси коя карта какъв тип е, че става малко :offtopic: .
Аватар
X3MIST

Мнениеот X3MIST » Нед Юни 24, 2007 6:57 pm

След първия си поход из природен парк Златни пясъци, дойде време да покажа маршрута и да дам инфо за пътя. Карането в парка не беше особено много. Може би 2-3 км, но пък достатъчно изтощително, а и 35 км отиване и връщане от града до парка си оказва влияние.

Карта на маршрута из парка.

Пътища от града до Аладжа манастир има няколко. Покрай стадиона, през Виница и до манастира. По магистралния път към Златни пясъци до Дружба, оттам към Виница и пак до манастира. По магистралния път до разклона за Златни пясъци и Аладжа манастир и нагоре към манастира. По магистралния път през траката между вилите (малко ХС за загрявка извън асфалтовия път) през Виница и до манастира. Всеки може сам да си избере пътя до там.

На картата съм маркирал маршрута с червена линия. Из парка има табели с цветни знаци за пътеките и карти на парка. Можете по тях да се ориентирате. Със стрелки съм дал посоката по която минах с моята група луди глави. Разделил съм маршрута на участъци, за да дам повече подробности относно пътя, препятствията и други важни неща.
Участък 1 - от чешмата на автобусната спирка се тръгва по пешеходна алея към хижа Аладжа. Картата е до спирката и там започва и пътеката.
Участък 2 - покрай хижа Аладжа продължавате по пешеходната алея надясно и надолу. Има стълби, така че внимавайте. След остър завой има доста стръмни стълби (аз ги минах без да слизам от колелото, но не през тях, а до тях). Стигате и до първата чешма по пътя (означена е със синя точка).
Участък 3 - продължава се по пешеходна пътека (имаше малко ручейче, което я беше намокрило и беше леко хлъзгаво за каране). Бързо идва остър завой и спускане по пътеката. ВНИМАВАЙТЕ. насред пътеката има стълби, които можете да прескочике (само 2 стъпала са), но може и да се претрепете :) .
Участък 4 - завива се наляво по алеята и се продължава по асфалтов път
Участък 5 - минаве се покрай хижа Корабостроител и асфалтовият път свършва. Започва чудна горска пътека (началото доста тясна). При следващото разклонение се продължава наляво.
Участък 6 - пътеката става доста по-широка и приятна за каране. По средата й има разклонение, което НЕ поемате. продължавате напред.
Участък 7 - пътеката се стеснява леко, но продължава да е приятна за каране. Стига се до втората чешма по пътя. Има доста пейки и маси. Има и малка рекичка или по-скоро поточе. Дървено мостче над него и последващ остър завой наляво (излиза се от оградената с дървени греди пътека).
Участък 8 - начало на изкачването. След като тръгнете нагоре пътеката вече е доста по-тясна. Наклона позволява каране, но на места има камъни и големи стръмнини. В повечето време може да се кара.
Участък 9 - тук цари диво изкачване със среден наклон от около 30 градуса. На места има доста камъни и е трудно да се кара. Малко преди кръсто пътя има невероятен баир. Наклона е от порядъка на 40 градуса. Невъзможно е да го катерите с велосипеда въпреки широчината и липсата на камъни. Докато бутах велосипеда нагоре дори аз буксувах с гуменките. Стига се до един широк камък насред пътя и баира свършва. Следват още баирчета с не особено приятни наклони и прилично количество камъни, но може с повече инат да се кара и там.
Участък 10- изкачването продължава с не особено малък наклон, но позволява каране. След поредното стръмно баирче има отклонение и място за къмпинг. Има някаква странна дървена конструкция, на която може да се качи човек да снима примерно. Следва кръстопът. Продължавате направо.
Участък 11 - тук наклонът е доста по-приемлив и може да се кара като се внимава за камъни. Има доста на брой малки изкачвания и спускания.
Участък 12 - След поредното спускане пътеката става по-тясна, още по-тясна, съвсем тясна иии ... и почти изчезва. Карате право през къпини и коприва и ниски клони на дърветата. Пътечката е педя широка. Има малко камъни, но не са голям проблем. Налични са и остри завойчета, така че внимавайте да не се озовете сред къпините и копривата. Изведнъж излизате от храсталака и се озовавате на пешеходната пътека до хижа Аладжа, от където тръгнахте надолу през гората. От тук нататък е ясно как се излиза по алеята до чешмата на спирката.

Интересното е, че почти всички камъни не са свободно търкалящи се, а са вкопани и както са уж по-безопасни, така могат да ви претрепят още по-лесно. Прехода определено си заслужава и ако карате само напред без да се връщате предполагам лесно ще стигнете края на парка и ще слезете на асфалта, но пък това не е толкова приятно, колкото карането през гората :)

Ето и една фотопрезентация с 15-тина снимки.
Снимките не се сменят сами, затова ползвайте бутоните. Сметнах, че така е по-добре, защото не знам кой колко ще иска да гледа една снимка.

П.П.
Извинявам се ако има правописни грешки, но нямам време да чета всичко в момента.
Аватар
X3MIST

Мнениеот Brat4eda » Вто Юни 26, 2007 6:41 pm

Наскоро карах по следните маршрути...
1) район Галата, Фичоза, Паша дере ~50km
Тръгвам от катедралата във Варна. Минавам аспаруховия мост. Минавам под моста -> отбивката за Аспарухово. Минавам по ул. Мара Тасева в Аспарухово. Продължавам нагоре по булеварда. Почвам да изкачвам баира. Минавам 2те кръчми. Стигам У-образно кръстовище. Поемам наляво. Стигам галата.. карам само по централната улица на Галата. Минавам покрай у-щето. Веднага след у-щето завивам надясно. Това е малка уличка, от лявата страна, на която има полусрутена сграда (от дясната страна е у-шето). Като свърши уличката се вижда един склон. На него има чешма. Това вече е черна пътечка. Запътваме се към чешмата. Минавам по мостчето. Тръгвам покрай вилите и лозята. Пътеката се раклонява... Свивам наляво, покрай морето. От там почва червена маркировка. Карам по нея. След 500м се излиза на асфалт. Стръмно и приятно спускане. Минава се покрай бунгала и вили . След време пътя свършва и става черен път. Следи се червената маркировка. Черният път свърша. Идват опасни и стръмни пътечки! ВНИМАВАЙТЕ!! Някой може да свършат с фатален край. На места се бута.
Излиза се на плажа на Фичоза.
После се тръгва от плажа на Фичоза по асфалтовия път нагоре. Целта е излизането на главният път за Черноморец.
Като се излезе на главният път поемаме наляво към Черноморец. Кара се около 6км по главният път като се минава през едно голямо спускане с около 50км/ч. Главният път свърша и става по тесен, но пак асфалтов път. Кара се около 2км. Стига се разклонение. Надясно е за метан станцията, наляво е за Черноморец. Завиваме надясно. След още около 1км стигаме ново разклонение, на което няма табела. Там завиваме наляво. Пътя е чисто бял, с бели посипани камъни. (няма как да се обърка) Следи се пътя... След време прераства в черен път приятен за каране с добри спускания и голяма доза адреналин. Минава се през рекичка. Следва изкачване. Следи се червена маркировка. След 10мин каране се излиза на черният път идващ от Метан станцията и отиващ долу на плажа.
Това е в общи линии.

2) Варна - Белослав - Варна ~ 55км
Маршрут, който лично на мен не ми хареса, понеже се кара предимно по асфалт, пътя е тесен, а минават много коли.
Катедралата - Аспаруховият мост --> табелата за Белослав. Каране около 20км, след което се стига една табела на Крайезерния район (тази табела е непосредствено след голям завод). По табелата се ориентирате. Направена е добре и разбрано.
Минава се покрай езерото по черен път с леки спускания и качвания, но предимно равно. След това отново се излиза на главният път.
Хващате ферибота (безплатен е). Отивате от другата страна на канала. От там по-още по натоварения и гаден път беш към Варна.

3) Варна - Калиакра - Варна --> Предимно асфалт ~ 165km
В неделя се пробвах и към тази дестинация, но този път не с кола, а с колело!! Едва ли ще го повторя, защото за първи път карах над 100км, а тези 165 ми дойдоха в повече.
Препоръчвам, който има мерак и не е карал много, първо да покара 100км и после да се пробва.

Варна - Зл. пасъци - Кранево - Албена - Балчик (през двореца) - Балчик покрай морето - Балчик през голямото спускане - Балчик през морската градина ---> следва У образно кръстовище. Завива се наляво. Следва много стръмен и продължителен асфалтов път нагоре без голям трафик. Минава през циганската махла. Кара се около 20км все по този път. Излиза се на голямото кръстовище за Каварна, Дуранколак и т.н. От там монотонно каране. Завива се към Каварна. Минава се през Българево. Следи се табелата за Калиакра! Около 2км преди н. Калиакра може да посетите плаж Болата (има табела). Много приятно място, стига да няма хора.
Навръщане по главният път за по-бързо. Калиакра - Каварна - Оброчище - Кичево - Варна
***Даже на баира след разклона за каране бутахме 20-30мин. толкова бяхме изтощени.
9 часа чисто каране (5 часа почивки с голямата обедна дремка) - 19км средна скорост. Максимална скорост 64км/ч :)

Към Аладжата има страшни пътечки, но по-горе в темата има карта, която е що годе вярна. Иначе пак е мн. яко.
Варна - Военна болница - ТВ кулата - горе по билата - над Виница - Аладжата - после чак до Кранево по червената маркировка - и после по асфалт до Варна.

Благодаря на nk, с който направих първото си каране и се запалих по този спорт :)
Аватар
Brat4eda

Рейтинг: 1215

Мнениеот X3MIST » Пет Юни 29, 2007 3:50 pm

За хората, които не се ровят много из форума давам препратка към инфо за каране в неделя на 1-ви юли. Който има интерес да погледне там. След това може да пусна маршрут в тази тема ако запомня пътя :)
Аватар
X3MIST

Мнениеот JK » Пет Юни 29, 2007 6:51 pm

има интересни места за ХС в горичките от над Възраждане до Аксаковска панорама, месноста Елен Дере и т.н.
маршрутите не са кой знае колко дълги или натоварващи но като за след работа (примерно) са идеални :)
може би хубавото е че там пътечките са с много разклонения, пресичания и посоки (има много полянки на които хората събота и неделя отиват на пикник за това и пътеки колкото ти душа сАка) и поради това голямо разнообразие първите няколко пъти можете доста да се забавлявате с търсене на интересни места и маршрути :)
хубавото е също така че след като в крайна сметка се изкачите до платото следва и спускане към Владиславово или до някъде около Аксаково :)
Аватар
JK

Мнениеот eXtreMen » Пон Юли 02, 2007 1:27 am

Ще си позволя един съвет :)
За мен много често идеалния маршрут е бил "изследването". Има много места за каране около Варна, някои съм ги обиколил до колкото мога, а сигурно има много повече които са останали непознати за мен (засега :) )
Ако питате мен, фащате се една хубава стегната група и си набелязвате някакъв район в който да отидете да карате и да търсите пътеки или каквото ви се търси, щото аз примерно съм си търсил и DROP-ове понякога ;)
Колкото до районите: ТВ-Кула, Аладжа, над Виница, над Златни (та чак до Кранево), над Аспарухово, Боровец, Пашадере, под Каменар (там е малко объркващо :) ), над Владиславово... горе долу това е около Варна. Вече ако говорим за повече шосе и по-дълги преходи... дет се вика цяла България е пред Вас ;)

ИЗСЛЕДВАЙТЕ ! ;)

Успехи!

ПП: Надявам се скоро да покараме заедно :)
"Онова, което порицаеш, на свой ред ще порицае теб и един ден ти ще се превърнеш в онова, което си осъдил."
Аватар
eXtreMen

Рейтинг: 1202

Мнениеот X3MIST » Пон Юли 02, 2007 1:36 pm

Със сигурност често ще има и елемент на изследване. Или просто някой ще покаже нов за мен маршрут, аз ще го мина и ще си реша за себе си дали ми допада и дали да го добавя към списъка с любими маршрути. Надявам се за в бъдеще да се събираме повече хора, защото е много по-приятно да караш в група с поне 5 човека вместо, както дълго време правех аз - карах като отшелник сам по шосетата сума ти километри. Не че ми е било лошо, но не е особено приятно да въртиш 5 часа сам.
Аватар
X3MIST

Следваща

Назад към Общ форум