remerx JUMBO

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

remerx JUMBO

Мнениеот username » Вто Юли 03, 2007 5:12 pm

и така...
проблемът е следният: като си карам колелото се чува едно дразнещо пукане което пренебрегвах в началото, но сега вече се усили и взе да ми писва. След анализ установих, че гадният звук идва от капсите които са поставили в отворите за спиците. Това е сигурно. Каплата е центрована, спиците са добре, лагерите на главината също. Не гадайте за друг произход.
въпросът е следният: единственото решение което виждам е просто да отстраня капсите. смятате ли, че това е ефективно решение и сещате ли се за друго?
БОЗИЧКА - леко резлива...
Аватар
username

Рейтинг: 1255

Re: remerx JUMBO

Мнениеот bdz43r » Вто Юли 03, 2007 5:35 pm

username написа:След анализ установих, че гадният звук идва от капсите които са поставили в отворите за спиците. Не гадайте за друг произход.
Ще си позволя да гадая, но аз имах същия проблем и в последствие се оказа, че пукането идва от камъче, влязло между стените на шината. Едвам го изкарах, защото единствения изход е дупката за вентила.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот klmn » Вто Юли 03, 2007 5:39 pm

И да ги смажеш,след време пак пукат,чувал съм за парафин,че помага,но нз.Аз си взех Джъмбо с единични капси (само на вътрешната стена ) и неам грижи. :)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Ozzie » Вто Юли 03, 2007 8:16 pm

'ми трета година карам с Джъмбота и не съм чул да пука нещо... :dunno:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот caspar » Вто Юли 03, 2007 9:19 pm

Да, от капсите е, пукат яко. Често срещано е при един от моделите (не се сещам коя година беше). И при мен го имаше. Ако не стане със смазването трябва да свикнеш.
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."
Аватар
caspar

Мнениеот kapitango » Вто Юли 03, 2007 9:57 pm

А не е ли по добре да капне по едн капка каноколит или капчица на всяка от капсите.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!
Аватар
kapitango

Рейтинг: 1200

Мнениеот Teodor40 » Вто Юли 03, 2007 11:01 pm

kapitango написа:А не е ли по добре да капне по едн капка каноколит или капчица на всяка от капсите.

Мислищ, че няма да се размърдат ли? Хаха! Там има такова усилие...
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот kapitango » Вто Юли 03, 2007 11:19 pm

Teodor40 написа:Мислищ, че няма да се размърдат ли? Хаха! Там има такова усилие...

Усилието е насочено от периферията към средата, а лепилото просто ще фиксира капсите да не мърдат странично където усилието не е голямо. Освен това целта на лешилото не е да държи а да обере минималния луфт между капсата и отвора в шината. Само ще трябва да почисти и обезмасли добре около всяка една капса и тогава да лепи. Другия начин е да си играе да разплита и да занитва на ново всяка една капса, което си е голям въртел.
Аватар
kapitango

Мнениеот Teodor40 » Сря Юли 04, 2007 12:29 am

kapitango написа:
Teodor40 написа:Мислищ, че няма да се размърдат ли? Хаха! Там има такова усилие...

Усилието е насочено от периферията към средата, а лепилото просто ще фиксира капсите да не мърдат странично където усилието не е голямо. Освен това целта на лешилото не е да държи а да обере минималния луфт между капсата и отвора в шината. Само ще трябва да почисти и обезмасли добре около всяка една капса и тогава да лепи. Другия начин е да си играе да разплита и да занитва на ново всяка една капса, което си е голям въртел.

A замислял ли си се, за силите действащи при ускорение на колелото? Лепилото е прекалено гъсто за да проникне където ти искаш. От сега ти казвам, че ефекта ще е нулев.
Аватар
Teodor40

Мнениеот kapitango » Сря Юли 04, 2007 1:02 am

@ Teodor40
Явно ти куца физиката. Има сили и впосоките на страни но те са нищожни в сравнвние с тези на опъна, на който са подложени спиците. А по въпроса за проникването на каноколита направи си сам опит и ще установиш, че е супер проникваща течност преди да се втвърди.
Хайде да приключваме вече освен ако нямаш друга идея за проблема на човека.
Аватар
kapitango

Мнениеот caspar » Сря Юли 04, 2007 6:22 am

Ако страничното усилие беше малко, нямаше да късам по 10 спици всеки път. Знаеш ли какво е усилието в завой!
Аватар
caspar

Мнениеот dulbokia » Сря Юли 04, 2007 8:48 am

Следващият всезнайко. От сега казвал, че няма да стане. Най-глупаво е да се отхвърлят непроверени идеи! С лепило за метал сякаш няма да стане? Така ще ги фиксира, че няма и да си помислят да мръднат повече.
Колкото повече карам... толкова повече ми се кара.
Изображение
Аватар
dulbokia

Рейтинг: 1680

Мнениеот Teodor40 » Сря Юли 04, 2007 11:02 am

kapitango написа:@ Teodor40
Явно ти куца физиката. Има сили и впосоките на страни но те са нищожни в сравнвние с тези на опъна, на който са подложени спиците. А по въпроса за проникването на каноколита направи си сам опит и ще установиш, че е супер проникваща течност преди да се втвърди.

Куцала ми физиката. Аз толко механики и съпромати съм учил, колкото ти и не предполагаш, че същаствува. Предполагаш някакви неща там и си мислиш, че знаеш нещо от училище.
Нямя да се хабя да обяснявам най малкото, защото няма кой да прочете и да се замисли. Лепете и с лейкопласт ако искате :rofl:
Аватар
Teodor40

Мнениеот Teodor40 » Сря Юли 04, 2007 11:03 am

dulbokia написа:Следващият всезнайко. От сега казвал, че няма да стане. Най-глупаво е да се отхвърлят непроверени идеи! С лепило за метал сякаш няма да стане? Така ще ги фиксира, че няма и да си помислят да мръднат повече.

А ти пробвал ли си, че твърдиш обратното на 100%? Лепил ли си въобще нещо с такова лепило? Прехвалено е доста само да те светна!
Аватар
Teodor40

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 04, 2007 11:04 am

Teodor40 написа:
kapitango написа:@ Teodor40

Куцала ми физиката. Аз толко механики и съпромати съм учил, колкото ти и не предполагаш, че същаствува. Предполагаш някакви неща там и си мислиш, че знаеш нещо от училище.
Нямя да се хабя да обяснявам най малкото, защото няма кой да прочете и да се замисли. Лепете и с лейкопласт ако искате :rofl:
Не се фукай, че тука има доста хора дето се учили повече от теб физики, химии, механики, съпромати, ТММ-та и други.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Сря Юли 04, 2007 11:14 am

Заяжданията настрана, и според мен няма да стане. Независимо от това дали има непренебрежими усилия, напречни на оста на спиците.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Teodor40 » Сря Юли 04, 2007 11:15 am

NovemberCharlie написа: Не се фукай, че тука има доста хора дето се учили повече от теб физики, химии, механики, съпромати, ТММ-та и други.

100% има, ама не са от тези двамата ;)

Заяжданията настрана, и според мен няма да стане. Независимо от това дали има непренебрежими усилия, напречни на оста на спиците.

Използвай по-прости изрази, защото някой не могат да зацепят :rofl:

Мнениеот AGENTA007 » Сря Юли 04, 2007 11:17 am

Teodor40 написа:
dulbokia написа:Следващият всезнайко. От сега казвал, че няма да стане. Най-глупаво е да се отхвърлят непроверени идеи! С лепило за метал сякаш няма да стане? Така ще ги фиксира, че няма и да си помислят да мръднат повече.

А ти пробвал ли си, че твърдиш обратното на 100%? Лепил ли си въобще нещо с такова лепило? Прехвалено е доста само да те светна!

Ми нз ама мисля че тва лепило се е използва за двигатели като заварка става тва го знам :)
AGENTA007

Рейтинг: 1198

Мнениеот caspar » Сря Юли 04, 2007 12:08 pm

AGENTA007 написа:
Teodor40 написа:

Ми нз ама мисля че тва лепило се е използва за двигатели като заварка става тва го знам :)

Виждамете колко знаеш, по-добре си залепете устата или пръстите за да не можете да пишете глупости.
Аватар
caspar

Мнениеот Admin » Сря Юли 04, 2007 12:26 pm

Teodor40, твоите предположения за знанията на другите хора са не по-малко необосновани. Специално за kapitango, когото нямам честта да познавам, силно се съмнявам да знае по-малко от теб в изброените материи. Не се обиждай, ама човек кто погледне повечко постове, с такова впечатление остава :)
Освен това форумът не е място за мерене на пишки... казал си си мнението, ок, не е нужно да правиш квалификация на чуждите знания и подготвеност.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот kapitango » Сря Юли 04, 2007 1:07 pm

За последно пиша по тази тема.
Благодаря на Админ за подкрепата.
Teodor40, нека не се хвалим кой какво и колко е учил. Най- мразя да се хваля но като поставяш въпроса по този начин просто за твое сведение физика съм учил точно 4 години, съпромат малко по- малко. Държал съм държавни изпити и съм разработвал дипломна работа по тази специалност. Класическата механика и динамиката винаги са ми били любими области. Друг е въпроса, че в момента не практикувам това, за което съм учил.
По проблема, който е споделил човека и така красиво му осрахме темата. ДА каноколита държи. Залепих капсите на таква (пукаща и видимо изстрадала) капла и вече повече от месец няма никакви проблеми. Просто уговорката с момчето беше, че ако пак започне да пука тогава ще си ираем да разплитаме спиците за да преплескаме наново всички капси. За сега няма проблем. Просто използвахме Меглио и пароструйка за да почистим колкото се може и оставихме на слънце да изсъхне добре. Важно е да не се слага каноколита след като се е напекла от слънцето каплата понеже стяга много бързо, а да се остави на сянка някъде за да поизстине. Умишлено не споделих, че съм го правил понеже не знам колко време ще изкара така.
Мисля, че не е добра идея премахването на капсите след като производителя е решил, че има нужда от тях.
Толкова по този въпрос.
Аватар
kapitango

Мнениеот Teodor40 » Сря Юли 04, 2007 6:18 pm

Добре, съгласих се. Има един момент, че шината при натоварване се деформира значително а канаколите е крехък. Би следвало да се напука и отлепи. Това, че засега не пукат е добре и при него може да има дълготраен ефек не знам.
Аватар
Teodor40

Мнениеот PtD » Сря Юли 04, 2007 7:39 pm

:beer:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот username » Чет Юли 05, 2007 8:56 am

Благодаря за всички отговори. Тия дни ще изпълня процедуата и ще напиша какъв е резултата.
Аватар
username

Мнениеот gatof » Сря Авг 22, 2007 2:45 pm

какъв е резултата???
пауър ъф нейчър!
gatof

Рейтинг: 1230

Мнениеот username » Чет Авг 23, 2007 4:21 pm

След леко закъснение ето какво стана:
измих добре с меглйо и подсуших каплата, оставх я да изстине, капнах старателно лепило локтайт навсякъде и отново монтирах.
резултат няма. :rofl:
единственото, което остава е да махна спиците и да чукна всяка капсичка (все едно наново да ги капсуловам) обаче това ще ми струва доста, защото ще повлече смяна на спици и още пари за наплитане.

все пак има решение: карайте с плейър ;)
Аватар
username

Мнениеот Black cat » Чет Авг 23, 2007 4:35 pm

username написа:все пак има решение: карайте с плейър ;)

Другите да му мислят :D
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Назад към Веломеханик