Религии

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 11:35 am

PtD написа:Тук смятам да се намеся за една стара заблуда - за концепцията "нужно е да бъдем силни". Това до такава степен е повтаряно, потретяно и постотвано, че се е превърнало в аксиома (по метода на Гьоделс).

Обаче аз и група индийски и китайски учени оспорваме тази концепция. Защото това не е нищо повече от заблуда. Понеже не сме в състояние да контролираме почти нищо - дори собствените си тела. Например, ако ви отрежат ръката, не можете да направите да ви поникне нова. Друго - абсолютно безсилни сте спрямо външни фактори. Например, как може да гарантирате, че днес няма да ви бутне камионът на Волф?

Напротив, трябва да сме слаби:

Човекът когато се ражда е нежен и слаб, а когато умира е твърд и сух. Нещата когато се раждат са слаби и крехки, а когато умират са сухи и твърди.

Ето защо твърдото и сухото отива към смъртта, а нежното и слабото отива към живота.

Ето защо Негъвкавата войска губи боя. Твърдото дърво се прекършва. На голямото и силното мястото е долу. На нежното и слабото мястото е горе.

Мекото побеждава твърдото. Слабото побеждава силното.

Който се уповава само на своите очи недовижда. Който се самопредставя, не блести. Който се хвали, не се прославя. Който напада, няма успех. Който се гордее, не може да е старши.

Който е по-светнат, да се сети сам откъде са цитатите.

P.S. Знам, че на повечето тийнове концепцията ще се стори глупава :evil:
Сун Дзъ? Конфуций?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 11:36 am

ГьоБелс. И Лао Дзъ. Баси комбинацията...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 12, 2007 11:37 am

PtD написа:Тук смятам да се намеся за една стара заблуда - за концепцията "нужно е да бъдем силни". Това до такава степен е повтаряно, потретяно и постотвано, че се е превърнало в аксиома (по метода на Гьоделс).

Обаче аз и група индийски и китайски учени оспорваме тази концепция. Защото това не е нищо повече от заблуда. Понеже не сме в състояние да контролираме почти нищо - дори собствените си тела. Например, ако ви отрежат ръката, не можете да направите да ви поникне нова. Друго - абсолютно безсилни сте спрямо външни фактори. Например, как може да гарантирате, че днес няма да ви бутне камионът на Волф?

Напротив, трябва да сме слаби:

Човекът когато се ражда е нежен и слаб, а когато умира е твърд и сух. Нещата когато се раждат са слаби и крехки, а когато умират са сухи и твърди.

Ето защо твърдото и сухото отива към смъртта, а нежното и слабото отива към живота.

Ето защо Негъвкавата войска губи боя. Твърдото дърво се прекършва. На голямото и силното мястото е долу. На нежното и слабото мястото е горе.

Мекото побеждава твърдото. Слабото побеждава силното.

Който се уповава само на своите очи недовижда. Който се самопредставя, не блести. Който се хвали, не се прославя. Който напада, няма успех. Който се гордее, не може да е старши.

Който е по-светнат, да се сети сам откъде са цитатите.

P.S. Знам, че на повечето тийнове концепцията ще се стори глупава :evil:

Мисля, че всеки е способен да контролира нещата, които зависят от него. Камиона на Чистота може да те бутне ако си невнимателен и не гледаш къде вървиш. Друг е въпроса, ако те издебне в гръб на тротоара с 30, примерно. :)
Що се отнася до концепцията - доста скрит смисъл и определено не е глупава. Но аз не мога да я възприема изцяло, просто не се припокрива съвсем с мирогледа ми. Или не я асимилирам правилно... но какви асоциации предизвиква у мен слаб-силен и мек-твърд - ами слабостта и мекостта аз свързвам с компромисност, съобразяване и други, чрез които фактически, можеш да постигнеш нещо, по-доста по-лесен, гъвкав начин. Твърдостта, силата - грубост, неотстъпчивост, налагане - неща, чрез които по-тругно можеш да постигнеш дадена цел. Оцеляват умеещите да се приспособяват, изменящите се, тези които са гъвкави. Другите се отстраняват. Не знам дали правилно разбирам цитираното от теб, но идеята ми допада, въпреки, че има изключения от правилото. Ама мисля, че малко се отдалечаваме от първоначалната тематика...
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот atanas2d » Чет Юли 12, 2007 12:01 pm

Според мен религиите са моделът на морални ценности, които обществото приема за общоприети. Понякога те са обвити в малко по екзотична опаковка, включваща притчи и различни свещени книги, като Библията... Религията е нещо като революция, но в морален план. Революциите се извършват, когато огромната част от едно общество не е доволна от законите и живота в него, за сметка на една по-малка част от това общество. Например преди възникването на християнството, юдеите са били превърнали стария завет в религия на парите (до ден днешен си е така) и хората са имали крещяща нужда от нещо по-човешко и "висше" като ценност от религията на парите и алчността. Чувството им за самосахрънение и човещина естествено ги е подтикнало да приемат за общоприети християнските ценности, които да им дадат по-голяма сигурност в обществото (нещо като морален закон).

То и в момента религията на парите е възродена и върви нагоре, даже в САЩ е почти официална вече, докато при нас като посткомунистическа държава още не е съвсем. Може би затова Исляма процъвтява, защото християнските държави се развиват бързо и се изкушават от богът на парите :). Ето една статия по темата, която обръща внимание на Юдеизма и Християнството в САЩ:

http://atanas2d.blog.bg/viewpost.php?id=13963

В-к Монитор, Брой: 2432, Петък, 23 Декември 2005
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

http://vvs.vnbg.net
atanas2d

Рейтинг: 1200

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 12:17 pm

TOYAGA написа:ГьоБелс. И Лао Дзъ. Баси комбинацията...
Не ставали дума за конфронтация? На идеи.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 12:26 pm

atanas2d написа:
То и в момента религията на парите е възродена и върви нагоре, даже в САЩ е почти официална вече, докато при нас като посткомунистическа държава още не е съвсем. Може би затова Исляма процъвтява, защото християнските държави се развиват бързо и се изкушават от богът на парите :).
In God we trust - има го напечатано на едни малки зелени хартийки. ;)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 12:27 pm

Олелеее, Гьоделс :rofl: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Това ще да е някой фашизоиден Гьодел!
От друга страна може да е Гьобелс, използващ чисто логически аргументи?

Посипвам си главата с пепел!

П.П. А Гьодел има много общо с религията, на учените глави - за домашно :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 12:31 pm

NovemberCharlie написа:

Балиго? Не ги чаткам ноо-ноо тия ваджии...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 12:34 pm

PtD написа:А Гьодел има много общо с религията...

Мхм... Умрял от глад при опит да докаже емпирично непълнотата на стомаха си...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 12:49 pm

TOYAGA написа:
NovemberCharlie написа:

Балиго? Не ги чаткам ноо-ноо тия ваджии...
Кво е ваджия? :dunno:(не че в гугъл не пише, ама аз да си питам)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 1:15 pm

Балиго? :dunno: Аз по принцип ноо обичам да ползвам разни думи дето не знам кво значат...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 1:32 pm

TOYAGA написа:Балиго? :dunno: Аз по принцип ноо обичам да ползвам разни думи дето не знам кво значат...
А нещо по темата?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 1:35 pm

TOYAGA написа:
PtD написа:А Гьодел има много общо с религията...

Мхм... Умрял от глад при опит да докаже емпирично непълнотата на стомаха си...

Имах предвид по-скоро недоказуемостта, но...
Аватар
PtD

Мнениеот atanas2d » Чет Юли 12, 2007 1:41 pm

Аз по темата за затворените религии и по-специално за юдаизма препоръчвам тази книга:

http://www.helikon.bg/index.php?act=boo ... 4464fbfb76

Написана е от евреин, който е лежал в лагерите в Белзен през 2-та световна, но въпреки това е останал хуманист и е изнесал доста факти от кухнята на новосъздадената юдейска държава... Едва ли има друга толкова автентична книга за този проблем преведена на български :). Гор Видал я препоръчва горещо...

Едит: междудругото преводът е направен от... познайте... Георги Ифандиев :rofl: :rofl:
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

http://vvs.vnbg.net
atanas2d

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 2:19 pm

NovemberCharlie написа:А нещо по темата?

Религиите са много полезни в някои моменти... В други моменти не са много полезни... Мда.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 2:30 pm

TOYAGA написа:
NovemberCharlie написа:А нещо по темата?

Религиите са много полезни в някои моменти... В други моменти не са много полезни... Мда.
И дядо ми, Бог да го прости, преди съвсем да го хване склероза така се повтаряше. Пробвай с Пирамем и гинкобилоба. Помага. :D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот AlexP™ » Чет Юли 12, 2007 2:39 pm

bi написа:bluskanie Искаш да кажеш , че религията е за слабите?
За да се подкрепят хората , когато са в труден момент? :dunno:

Ами можеш да се подкрепиш със бойни изкуства.Те втвърдяват духа.Имал съм без брой лоши моменти но айкидо и таекуондо ми е помогнало да подмина проблемите и да гледам напред. :dunno: :^:
Аз,отново съм тук но не така както друг път бил съм някога,на раменете ми няма ръка а то е лапа.Nas.ft.Puff Daddy-Hate me now :^:
Аватар
AlexP™

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 12, 2007 2:42 pm

AlexP™ написа:

Ами можеш да се подкрепиш със бойни изкуства.Те втвърдяват духа.Имал съм без брой лоши моменти но айкидо и таекуондо ми е помогнало да подмина проблемите и да гледам напред. :dunno: :^:

Какво, контролните в училище с айкидо ли ги правиш?
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 2:47 pm

AlexP™ написа:

А случайно да си чувал за връзката религия - бойни изкуства? Ако не си, търси в гугъл на ключови думички "монаси" и "Шаолин"
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bi » Чет Юли 12, 2007 2:48 pm

AlexP™ А ти искаш да кажеш, че като отидеш малко да поблъскаш , да се поудряш и всички негативни мисли и чувства ти минават? :dunno:
М то и аз незнам дали съм вярваща.Или по скоро незнам в какво да вярвам?
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 12, 2007 3:03 pm

Аз ви предлагам, ако въобще възнамеряваме да коментираме още, да се съсредоточим върху християнството, тъй като вероятността да не кажем някоя глупост е по-малка (и все пак голяма ) :)

Ами какво да кажем за изкупването на греховете на католиците от църквата? Колкото по-голямо дарение направиш - толкова повече грехове изкупваш. Божествено дело, а?

И въобще... религия и църква са две различни неща. Как тази църква (нашенската) ще накара някой да е по-вярващ, като тя самата е проядена от алчност и измами.

Вярвайте на себе си и на близките си ХОРА. Ако няма такива около вас, винаги ще бъдете нещастни и безпомощни.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 3:06 pm

Моята идея беше всеки, които има желание, да сподели свои познания или размисли за различните религии.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 3:08 pm

bluskanie написа:Ами какво да кажем за изкупването на греховете на католиците от църквата? Колкото по-голямо дарение направиш - толкова повече грехове изкупваш. Божествено дело, а?

Явно е, че говориш без да си наясно. Първо на първо, самото християнство и юдаизмът, на който то е основано изключват възможността да си изкупиш греховете.

Вярвайте на себе си и на близките си ХОРА. Ако няма такива около вас, винаги ще бъдете нещастни и безпомощни.

Ахаа, давай, вярвай. Най-хубавите преебавки идват тъкмо от хората, на които си вярвал, и най-вече от себе си :evil:
Последна промяна PtD на Чет Юли 12, 2007 3:10 pm, променена общо 1 път
Аватар
PtD

Мнениеот bi » Чет Юли 12, 2007 3:08 pm

Имам въпрос в какво вярва така няреченото ромско общество? :dunno:
М ,че те всичко празнуват байрям,Коледа... :crazy:
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 3:09 pm

bi написа:Имам въпрос в какво вярва така няреченото ромско общество? :dunno:
М ,че те всичко празнуват байрям,Коледа... :crazy:
Те са от сектата на всевярващите и всепразнуващите ;) :D
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 12, 2007 3:13 pm

ИНДУЛГЕНЦИЯ какво е бе, PtD?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 3:40 pm

bluskanie написа:ИНДУЛГЕНЦИЯ какво е бе, PtD?

Хихихи, първо се осведоми от първоизточника и после ще говорим какво е индулгенция. Индулгенция и аз мога да ти дам, ако настояваш :)
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 12, 2007 3:52 pm

Искам да знам практика ли е била и е ИНДУЛГЕНЦИЯТА в католицизма или не? Отговора е само един. А индулгенция е документ, опрощаващ грехове (частично или пълно) срещу пари или дела. Какво да говорим повече...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот КапитанПланета » Чет Юли 12, 2007 4:43 pm

Темата за мен е изключително интересна. Вярата ми е фундамента на целия ми живот - философия, мироглед и прочее. Тук едва ли бих могъл да споделя изчерпателно концепцията си, пък и форум за МТБ едва ли е точното място. Затова ще карам по-накратко...
По време на юношестването ми семейството ни премина направо през ада. Няма да влизам в подробности, но драмата беше пълна. Изключително тежък период (включва загуба на близки, апартамента изгаря след ремонт за който сме взели огромен заем и какво ли още не). Както и да е, тогава си зададох въпроса "Абе този живот като ще е изпълнен само с мъка, болка и страдание за какво изобщо си правим труда ???". Не че съм тръгнал да се гърмя, ама по принцип обичам като правя нещо да знам за какво го правя. Да се мотивирам един вид... Е, същото важи и за нещото което правим основно - да живеем. Та тогава се запитах аджеба какъв е смисъла от цялата хамалогия ? А и нещо не ми се връзва основната функция на човека да е преработката на хранителни продукти в л**** и размножаване. Трябва да има и още нещо... След кратък размисъл стигнах до извода че Нещото което осмисля живота (поне моя де) е Любовта. Във всичките и измерения и проявления. Около тази идея си изградих цялата философия и продължих ведро напред. Това беше темата, която ме вълнува и изгарях от желание да я споделям. Само дето по това време тийновете от "средата" ми се интересуваха кой кого изчукал, колко изпил без да повърне и прочее. Не ги вълнуваха такива "отвлечени" темАтики. Един ден "случайно" попаднах на Новия Завет и го прочетох. Бях потресен от това доколко учението на Исус се покрива с моята философия за живота. Тогава рабрах че това ще да е моят път. Дотогава не съм се замислял на тема религия, но пъзелът се нареждаше. Всичко почна да си идва на мястото... Понеже съм човек на крайностите се отдадох изцяло на идеята. Преди казармата бях пастор на църква, минал съм през няколко деноминации (включително старостилни православни), минах и през окултното (Кабала), източните религии и какво ли още не... На този етап не се причислявам към някаква общност. Където и да отида има достатъчно фактори, които ме отблъскват, но не това е най важното. В крайна сметка отношението към Бога и човеците си е нещо лично и уникално за всеки.
Ще ми се да споделя още един куп работи - за благодатта, за суетата и преходността на ценностите на този свят, за взаимозависимостите между всички неща, за причината и седствието, за живата вода която никога не свършва (за разлика от мимолетните кефчета от разни хобита примерно), за ползата от всички изпитания през които преминаваме, за смирението, за ролята на религията в културата... Абе темата е безкрайна...
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот AlexP™ » Чет Юли 12, 2007 4:52 pm

bi написа:AlexP™ А ти искаш да кажеш, че като отидеш малко да поблъскаш , да се поудряш и всички негативни мисли и чувства ти минават? :dunno:
М то и аз незнам дали съм вярваща.Или по скоро незнам в какво да вярвам?

Ами не съм имал в предвид че като по удряш и ще ти мине..Имам предвид че като си със пречистен дух така да се каже..Аз тренирам бойни изкуства от 1998г до сега и мога да кажа..Че мога да преудолея проблемите си и да медитирам..Има много различни начини за да си помогнеш сам..Не е нужно да вярваш във даден БОГ.Като дори и няма гаранция че съществува такова нещо като БОГ.Това ми е мисълта ;)
Аз,отново съм тук но не така както друг път бил съм някога,на раменете ми няма ръка а то е лапа.Nas.ft.Puff Daddy-Hate me now :^:
Аватар
AlexP™

ПредишнаСледваща

Назад към Други