@atanas2d: Точно от такива отклонения в темата се опасявах. Няма да задълбавам, щото изводите ти са пресилени и са на база няколко автора. Не претендирам да съм чел повече или да знам повече, искам само да ти кажа, че Израел никога не е бил религиозен проект. Ционизма е светска идеология и ако Израел безсъмнено е ционистка държава, то тя далеч не е върха на юдаизма в света. Странно ми е, че отричаш значението на диаспората, или нейното отношение към Израел, което като цялост е негативно. Още помня един колега американски евреин как ми каза: "You don't wanna live there" и когато го попитах защо, не равините не бяха в аргументите му, а социалното устройство на израелското общество. Което всъщност казваш и ти, но не съм съгласен с изводите ти за Израел като център на юдаизма.
Иначе, аз исках да насоча вниманието към другия, по-големия проблем: не да нищим юдеохристиянството, щото евреи и християни най-накрая започват да се разбират помежду си по света. Исках да насоча вниманието към онзи цитат на Корана, който е стоял и на стените на Ал Акса през Средновековието. Някакси по ме е страх от фанатизма на мюсюлманите, отколкото от (предполагаемите) двойни стандарти в Израел (ако изобщо има такива).
Най ми е странно, когато чуя от българин да величае Българите и в следващия момент да чуя колко са лоши евреите в Израел, че третират своите като първа категория, а другите не. Питам се, това не е ли крещящо лицемерие? Къде по света има пълно равенство? Да критикуваме някого, че не отговаря на някакви утопии изобщо не е аргумент за това, че този някой е лош. По-скоро има проблем в нашата глава.
Иначе хвала на смели евреи като тези и като вече покойния Изреал Шахак

Да, хвала, макар че има и други гледни точки за Шаак. Щото има и други "смели" евреи, например Мордекай Вануну
Всичко е въпрос на гледна точка и не мисля, че може с едно махване да се обобщи кой е добър и кой е лош. Не само заради фактите, ами защото по принцип такова разделение е нереално.
Точно затова ти "опонирам", защото скованата гледна точка за Израел като за "лоша" държава е невярна (не всички са лоши в Израел, далеч не всички), недалновидна (за теб лоша, за други хора не), изобщо искам да кажа, че не съм съгласен с еднопосочните ти изводи, които макар и до голяма степен вярни, далеч не са цялата картинка. Твърдиш, че не си антисемит, но говориш неща, които биха позволили на доста хора да те определят категорично като антисемит или в по-добрия случай (ако има основания) като self-hating. Не знам де, темата е интересна и увлекателна, но някакси все ми се струва, че научния подход е най-обективния.