Религии

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 5:03 pm

@КапитанПланета :agree: :bowdown:

@bluskanie ти дали правиш разлика между християнство и католицизъм, а? Или ей така си дрънкаш, колкото да става приказка и да чешем езика?
Ако ще обсъждаме католическите практики - добре, но ако ще обсъждаме християнството, дай да разграничим къде свършва едното и къде почва другото. Щото според някои възгледи католиците са идолопоклонници - за Дева Мария никъде в Библията не пише да е придобила божествен статут.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Юли 12, 2007 5:31 pm

Яяя, темата почнала да става смислена, изненадка :)

PtD написа:Щото според някои възгледи католиците са идолопоклонници

Да не говорим, че в течение на няколко века католическата църква обръща на 180 градуса автентичното християнство - например отношението към парите и забогатяването, използването на насилие спрямо друговерци и още много такива примерчета...

В тоя ред на мисли индулгенциите са римокатолическа практика, а римокатолицизма и протестантството са всичко друго освен автентично християнство.

@atanas2d: Израел не е юдейска държава. Правиш ли разлика между евреин и юдеин? Едното е етническа принадлежност, другото религиозна. А Шаак е добро четиво, Чомски също :agree:

@КапитанПланета: :thumb:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sto100jan » Чет Юли 12, 2007 5:46 pm

@PtD Иконите също са идоли , затова и православните сме от идолопоклонниците . Казано е ,, Не си прави идоли , и не им се кланяй"
@Байкрайдер Православието също има черни страници . Горили сме еретици( богомили ) по времето на цар Борил , а в братска Русия , какви неща са правили с т.нар. староверци - ум да ти зайде .
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 12, 2007 6:00 pm

Католиците са християни. Това, че са се явили като ерес няколко стотин години след православните не означава, че не са християни. Та те повечето секти също са християнски. Католицизма аз го виждам повече като политика, отколкото като религия. Смешна работа... но ги давам за приме, защото ние (българите) се стремим да "изглеждаме" като тях (католическите държави), за добро или зло...

Що се отнася до православната ни църква. Формирала се е, защото е предлагала някакъв вид "избавление" за хората. Мъдри хора са написали мъдри слова и са обединили народите в една обща вяра с добра цел. ОК. Искам обаче да попитам... църквата с какво помага на хората в 21-век? Казвам църквата, не вярата... на какво учи тя децата? На алчност и сребролюбие? Автентичноста на повечето религии е изгубена във времето и сегашният им вид не е модел...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 6:08 pm

NovemberCharlie написа:И дядо ми, Бог да го прости, преди съвсем да го хване склероза така се повтаряше. Пробвай с Пирамем и гинкобилоба. Помага. :D

Aaa... Оно на бабата, Бог да я прости завалийката, требеше човек по неколко пъти да й повтара, преди да зацепи... Пробвай с разтърсващ секс - мое да ти се наместат чарковете... :dunno:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 6:14 pm

@ КапитанПланета

:bigeyes:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 6:26 pm

TOYAGA написа:
NovemberCharlie написа:И дядо ми, Бог да го прости, преди съвсем да го хване склероза така се повтаряше. Пробвай с Пирамем и гинкобилоба. Помага. :D

Aaa... Оно на бабата, Бог да я прости завалийката, требеше човек по неколко пъти да й повтара, преди да зацепи... Пробвай с разтърсващ секс - мое да ти се наместат чарковете... :dunno:
Пробвам. Ежедневно! :) А чарковете ми са си наред. Работят безотказно. :D
П.П. А нещо по темата да кажеш? :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 12, 2007 7:04 pm

sto100jan написа:@Байкрайдер Православието също има черни страници . Горили сме еретици( богомили ) по времето на цар Борил , а в братска Русия , какви неща са правили с т.нар. староверци - ум да ти зайде .

Оо, да. Никъде не съм твърдял обратното, още повече, че богомилите (манихейците) са доста по-близо до оригиналното християнство. Това е намек към bluskanie, точното значение на "ерес" винаги се е определяло от силните на деня, така че да говорим за ереси е смешно, особено в 21-век.

bluskanie e прав - религията е едно, институционализираната религия - съвсем друго. Най-разбираемо (за мен) тези неща е обобщил Николай Бердяев в "Царството на Духа и Царството на Кесаря" - великолепна книга, която препоръчвам на всички интересуващи се от темата.

Аз лично смятам, че човек няма нужда от посредници, за да общува с Бога, Създателя, Архитекта, Дизайнера, Вселенския сървър и прочие наименования на едно и също нещо - човешката душа.
Най-малко имаме нужда от посредници, които са всъщност представители на Кесаря, на земното царство. Но иначе как бихме били споени под властта на Кесаря.

Но понеже bluskanie явно смята рационализма за връх в духовното развитие, искам да го попитам, давал ли си си сметка колко е фрагментирано човешкото познание в днешни дни, точно заради рационализма?

Апропо, католицизъм, някой чел ли е документа, издаден от Йосиф Ратцингер, известен още като папа Бенедикт, в който той днес настоява, че католицизма е единственото истинско християнство?
Иска ми се да попитам папата как би коментирал кръстоносните походи, реконкистата и прочие, преди да критикува Източната Римска Империя, щото според мен наблюдаваме точно това в момента - хилядолетната борба не е свършила. Наблюдаваме и друго - поредното издание на мюсюлманско нашествие, този път под формата на ислямски социализъм. По-горе цитирах Корана, според мен няма по-наболял проблем в момента от този. Юдеохристиянството е стигнало до някакъв консенсус относно света, но мюсюлманите продължават да смятат, че тяхната религия е единствената истинска религия.
Последна промяна bikerider на Чет Юли 12, 2007 7:18 pm, променена общо 5 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Юли 12, 2007 7:09 pm

NovemberCharlie написа: П.П. А нещо по темата да кажеш? :)

42, т.e. любимият шпек - за любимите хора!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 7:19 pm

bikerider, има ли нещо което да не си чел? :beer:
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 7:30 pm

Относно нуждата или липсата на нужда от посредници - една част от изследователите смятат, че отначало хората не са били достатъчно развити, за да могат да минат без духовен водач. С течение на времето това се е променило.
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 12, 2007 7:33 pm

PtD написа:Относно нуждата или липсата на нужда от посредници - една част от изследователите смятат, че отначало хората не са били достатъчно развити, за да могат да минат без духовен водач. С течение на времето това се е променило.
Аз си мисля, че и сега хората търсят водач.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 12, 2007 8:36 pm

NovemberCharlie написа:
PtD написа:Относно нуждата или липсата на нужда от посредници - една част от изследователите смятат, че отначало хората не са били достатъчно развити, за да могат да минат без духовен водач. С течение на времето това се е променило.
Аз си мисля, че и сега хората търсят водач.

Само дето сега не знаят, накъде искат да бъдат водени...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bi » Чет Юли 12, 2007 8:51 pm

Да за това търсят именно някой .Повечето са слаби, или поскоро неориентирани. Хората не знаят какво искат...Иначе държат да са самостоятелни.тцтцтцтцтцтцтц

Как говоря се едно аз не съм човек. :D
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 12, 2007 8:56 pm

bi написа:Да за това търсят именно някой .Повечето са слаби, или поскоро неориентирани...

Интересно изказване. Задавала ли си си въпроса ти каква си в това отношение? :offtopic: ;)
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bi » Чет Юли 12, 2007 9:07 pm

М лайно на клечка съм... Неориентирана съм! Аз си го знам.За това предпочитам да не вярвам. ;)
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Мнениеот AlexP™ » Чет Юли 12, 2007 10:03 pm

NovemberCharlie написа:
AlexP™ написа:
bi написа:bluskanie Искаш да кажеш , че религията е за слабите?
За да се подкрепят хората , когато са в труден момент? :dunno:

Ами можеш да се подкрепиш със бойни изкуства.Те втвърдяват духа.Имал съм без брой лоши моменти но айкидо и таекуондо ми е помогнало да подмина проблемите и да гледам напред. :dunno: :^:
А случайно да си чувал за връзката религия - бойни изкуства? Ако не си, търси в гугъл на ключови думички "монаси" и "Шаолин"

Успокой се и помисли какво пишеш? Да знам ... :beer:
Аз,отново съм тук но не така както друг път бил съм някога,на раменете ми няма ръка а то е лапа.Nas.ft.Puff Daddy-Hate me now :^:
Аватар
AlexP™

Рейтинг: 1200

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 12, 2007 10:33 pm

Ами можеш да се подкрепиш със бойни изкуства.Те втвърдяват духа.Имал съм без брой лоши моменти но айкидо и таекуондо ми е помогнало да подмина проблемите и да гледам напред. icon_dontknow.gif icon_smile_approve.gif

OMG!!!! Чак сега прочетох... айкидо и таекуондо... ЗОМГ!!! ФФС!!! :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Извинявайте за офтопика но не намесвай бойните изкуства и религията, особено християнството. Нищо общо. Като човек, който дълго се е занимавал ще кажа само 1: Никой в България няма дори да се докосне до истинските (2те горни, смао за тях говоря) бойни изкуства, камо ли пък да намери в тях реално, тоест не измислено от самия него, а породоено от бойното изкуство спокойствие. Особено в трудни моменти. Подробности - има лични, достатъчно усрах темата! :bowdown: :bowdown:
Последна промяна Sp3c7r3 на Чет Юли 12, 2007 10:47 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bi » Чет Юли 12, 2007 10:44 pm

??????Нещо не разбрах????? ;)
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Мнениеот pe60t0 » Чет Юли 12, 2007 11:21 pm

абе вие не сте в час бе....
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 11:22 pm

@Sp3c7r3 тц, не си прав. Точно в най-трудни моменти това да отидеш в залата да ти понашокат канчето има невероятен успокоителен ефект. Аз лично си го обяснявам с приоритетите на организма - при положение, че се намираш във физическа опасност, другите проблеми някак си автоматично остават на заден план. А като приключи тренировката, те никога не се връщат със същата сила.

Неведнъж съм наблюдавал този ефект.
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Чет Юли 12, 2007 11:23 pm

pe60t0 написа:абе вие не сте в час бе....

Ами отвори ни очите де, учителю! :bigeyes:
Аватар
PtD

Мнениеот bi » Чет Юли 12, 2007 11:46 pm

Опа обърках се! :D :D :D ;)
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Мнениеот atanas2d » Пет Юли 13, 2007 8:34 am

@bikerider,

естествено че правя разлика между етнос и религиозна принадлежност, но все пак при евреите религиозната (и общностна) принадлежност е изключително силно застъпена в повечето случаи. Или поне това се опитват да правят в Израел като официална политика, така че в този случаи религия-етнос-"национализъм" не се разминават осезаемо. И ако вземем под внимание какво голямо влияние имат равините в Израел, вкл. и в израелската армия (в книгата на Шахак са изложени кореспонденции как еврейски войници в палестина се допитват до равин дали да избиват палестинците просто така или не) аз спокойно бих нарекъл Израел юдейска държава.

Освен това за да станеш истински юдеин трябва да си евреин (сега не се сещам точно каква беше процедурата ама в книгата на Шахак го пише...)
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

http://vvs.vnbg.net
atanas2d

Мнениеот bikerider » Пет Юли 13, 2007 10:40 am

NovemberCharlie написа:bikerider, има ли нещо което да не си чел? :beer:

Прекалено много мамка му :crap:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Юли 13, 2007 10:47 am

atanas2d написа:@bikerider,
естествено че правя разлика между етнос и религиозна принадлежност, но все пак при евреите религиозната (и общностна) принадлежност е изключително силно застъпена в повечето случаи. Или поне това се опитват да правят в Израел като официална политика, така че в този случаи религия-етнос-"национализъм" не се разминават осезаемо. И ако вземем под внимание какво голямо влияние имат равините в Израел, вкл. и в израелската армия (в книгата на Шахак са изложени кореспонденции как еврейски войници в палестина се допитват до равин дали да избиват палестинците просто така или не) аз спокойно бих нарекъл Израел юдейска държава.

Знаеш ли, точно ей такива "закръглявания" са довели до много гадни неща в човешката история.
Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Пет Юли 13, 2007 11:44 am

Една зарибяваща "религия":
http://www.churchofvirus.org/

Answers to Big Questions

What is out there?
Everything is a system. All systems (except perhaps quarks) are composed of causally related components which are themselves systems. All systems (except perhaps the universe) are part of one or more supersystems. Perhaps all that exists are physical and temporal patterns, ie. information.

What is going on?
Evolution on all scales. The process of variation and selection is not only happening at the level of biological species, but also at the level of cellular development, cognition, human culture, and perhaps even the multiverse if the current theory of inflationary universe is true.

What does it all mean?
Things mean what they cause. The meaning of life in general is in the effects of life. The meaning of your life in particular is the sum total of how your existence has changed reality by influencing, directly or indirectly, the world and people around you.

Why am I here?
The proximal cause lies with your parents. If you are looking for an ultimate cause, you will have to find it yourself but don't let anyone convince you your reason for living is to serve some higher authority.

What should I do?
The most important thing to learn is how to think critically. Constantly question your beliefs, avoid inconsistency, and act rationally. Create a meaningful life by influencing the world around you. (See the Virian sins and virtues.)

Why "Virus"?
The word "virus" has negative connotations for many people so it may seem odd to name a religion after it. The name was chosen to be deliberately antagonistic, to put people on their guard and let them know this idea was designed to infect them. Call it truth in advertising.
Аватар
halcor

Мнениеот atanas2d » Пет Юли 13, 2007 12:24 pm

bikerider написа:
atanas2d написа:@bikerider,

Знаеш ли, точно ей такива "закръглявания" са довели до много гадни неща в човешката история.

Кой закръгля? Аз говорих за "държавна политика" ако не забеляза и конкретно за една държава. Все едно ако нарека Турция ислямска държава да "закръгля" опасно турците. Не виждам нищо опасно или обидно в това, че Израел логично е център на юдаизма в света. Нормално е.

А предразсъдъците към историята също водят до гадни неща. Така например 50 години се извършва етническо прочистване в Палестина ако не знаеш, защото държавната политика на Израел затваря вратите за неевреи в държавата, а палестинците ги избива. Обикновените евреи никой не обвинява, но ако случайно си чувал има една организация наречена Нагшама - тя се грижи еврейските млади родители по-света да са близко до "ценностите на ционизма". А "ционизма" е определен от ООН за форма на расизъм през 1975 с голямо мнозинство след поредното клане на палестинци. Тази резолюция на ООН е обявена за антисемитска от САЩ и Великобритания. Така че всичко опира до политика, което казах и аз. Но това не значи, че всички евреи са повлияни от пропагандата на Израел и ционизма, нали? Напротив - аз лично познавам евреин, който е православен християнин и е нормален човек, но познавам и такъв, чиито баща е председател на масонска ложа и е доста ехиден и необичайно нагъл тип (това не е само мое мнение)...

Ето например нахлуването в Ливан, където загинаха над 1000 цивилни, "върнаха ги с 20 години назад" като инфраструктура и причиниха няколко огромни петролни разлива по крайбрежието на Ливан (огромни екологични катастрофи). Всичко това стана с несъгласието на целия свят и ООН и безгласната подкрепа от САЩ, които винаги спират резолюции късаещи Израел. Предполагам че се сещаш какво обществено недоволство предизвика тази война и в България включително.

Както виждаш все за политика става дума (преплетена с религия) и ако се възмущаваш да говориш за политиката на Израел, защото "много лоши неща са ставали" е все едно да не критикуваш войната в Ирак, защото обобщаваш американците... Няма логика в това. Ако САЩ и НАТО реагират адекватно и равнопоставено спрямо израелската агресия както реагираха срещу Югославия например, едва ли някъде по света щеше да има обществено мнение против еврейската държава, не мислиш ли? Обаче става точно обратното. Великобритания нелегално снъбдява Израел с ядрено оръжие, а после се вайка защо в Иран ще имат такова... Израел да не би да е по-малко войнствена държава от Иран? Даже напротив...

Ето в този блог има достатъчно написано за пропагандата върху нормалните хора. Там има снимки как евреи от религиозните еврейски Кибуци пребиват други евреи (даже и равини), които обаче са антиционисти (не са расисти, по дефиницията на ООН).
http://atanas2d.blog.bg/viewpost.php?id=5072
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

atanas2d

Мнениеот atanas2d » Пет Юли 13, 2007 12:54 pm

И да не помислите че съм "антисемит" (макар че аз защитавам палестинците, които са семити по произход както и евреите) бих казал, че има и много свестни юдеи. Всичко зависи как тълкуваш Стария Завет. В Израел има равини, които тълкуват думата "ближен" като евреин. Което означава, че не си длъжен да помагаш на "неевереин" защото той дефакто не ти е "ближен".

Има и такива равини в диаспората (чужбината), които имат по човешки тълкувания и протестират остро срещу държавната политика на Израел и ционизма като форма на омраза. Те обаче:

Изображение
охранител в кибуците в Израел не им харесва протеста

Изображение
Войник от израелската армия се гаври с "несъгласните" равини с държавната политика.

Тях обаче ги мачкат доста и не им се чува гласа в Изреал... Иначе хвала на смели евреи като тези и като вече покойния Изреал Шахак :bowdown: :)

atanas2d

Мнениеот bikerider » Съб Юли 14, 2007 12:01 pm

@atanas2d: Точно от такива отклонения в темата се опасявах. Няма да задълбавам, щото изводите ти са пресилени и са на база няколко автора. Не претендирам да съм чел повече или да знам повече, искам само да ти кажа, че Израел никога не е бил религиозен проект. Ционизма е светска идеология и ако Израел безсъмнено е ционистка държава, то тя далеч не е върха на юдаизма в света. Странно ми е, че отричаш значението на диаспората, или нейното отношение към Израел, което като цялост е негативно. Още помня един колега американски евреин как ми каза: "You don't wanna live there" и когато го попитах защо, не равините не бяха в аргументите му, а социалното устройство на израелското общество. Което всъщност казваш и ти, но не съм съгласен с изводите ти за Израел като център на юдаизма.

Иначе, аз исках да насоча вниманието към другия, по-големия проблем: не да нищим юдеохристиянството, щото евреи и християни най-накрая започват да се разбират помежду си по света. Исках да насоча вниманието към онзи цитат на Корана, който е стоял и на стените на Ал Акса през Средновековието. Някакси по ме е страх от фанатизма на мюсюлманите, отколкото от (предполагаемите) двойни стандарти в Израел (ако изобщо има такива).

Най ми е странно, когато чуя от българин да величае Българите и в следващия момент да чуя колко са лоши евреите в Израел, че третират своите като първа категория, а другите не. Питам се, това не е ли крещящо лицемерие? Къде по света има пълно равенство? Да критикуваме някого, че не отговаря на някакви утопии изобщо не е аргумент за това, че този някой е лош. По-скоро има проблем в нашата глава.

Иначе хвала на смели евреи като тези и като вече покойния Изреал Шахак :bowdown: :)

Да, хвала, макар че има и други гледни точки за Шаак. Щото има и други "смели" евреи, например Мордекай Вануну ;)
Всичко е въпрос на гледна точка и не мисля, че може с едно махване да се обобщи кой е добър и кой е лош. Не само заради фактите, ами защото по принцип такова разделение е нереално.

Точно затова ти "опонирам", защото скованата гледна точка за Израел като за "лоша" държава е невярна (не всички са лоши в Израел, далеч не всички), недалновидна (за теб лоша, за други хора не), изобщо искам да кажа, че не съм съгласен с еднопосочните ти изводи, които макар и до голяма степен вярни, далеч не са цялата картинка. Твърдиш, че не си антисемит, но говориш неща, които биха позволили на доста хора да те определят категорично като антисемит или в по-добрия случай (ако има основания) като self-hating. Не знам де, темата е интересна и увлекателна, но някакси все ми се струва, че научния подход е най-обективния.
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други