в последно време, всеки ден изминавам средно по 100 км, по-голямата част извън града. И, защото на няколко пъти ми се налагаше да реагирам мигновено - да набия рязко спирачки или да свия рязко в страни, за да избегна лоши инциденти с малоумници по пътя, се замислих - какво може да се направи по колата, за да намаля рисковете и да си увелича шансовете за по-адекватна реакция.
И така - първото, което ми дойде на ум бяха гумите. В крайна сметка, те са връзката между колата и пътя и значението им е огромно. Нещо като обувките при хората - аз примерно мога да вървя с платненки по планинкски пътеки, но ми е много по-удобно с туристически обувки

Та както и да е - колата е Rover 45 и е с 15 цолови джанти, гумите са с размери 195/55. Поразрових се малко из интернет и установих, че ще могат да се монтират 16 цолови джанти и на тях да сложа гуми с размер 215/50, без да прецакам особено височината на колата и още куп други дименсии, които имат значение

Държа да подчертая, че не целя да правя някакъв тунинг, за да изглежда колата по-добре и да гъзарея - просто ми е чудно, ще има ли наистина ефект от подобна инвестиция или само теоритично си въобразявам, че може да има някакъв ефект и само ще се набутам?
Може би по-добрия вариант в просто да купя по-хубави гуми?
Ще се радвам на всякакви смислени мнения по темата

Едит: ето от къде четох и се образовах поне малко за гумите и джантите:
http://www.carbibles.com/tyre_bible.html