автомобилни гуми и джанти

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

автомобилни гуми и джанти

Мнениеот Velio » Пет Юли 13, 2007 12:24 pm

И така,

в последно време, всеки ден изминавам средно по 100 км, по-голямата част извън града. И, защото на няколко пъти ми се налагаше да реагирам мигновено - да набия рязко спирачки или да свия рязко в страни, за да избегна лоши инциденти с малоумници по пътя, се замислих - какво може да се направи по колата, за да намаля рисковете и да си увелича шансовете за по-адекватна реакция.
И така - първото, което ми дойде на ум бяха гумите. В крайна сметка, те са връзката между колата и пътя и значението им е огромно. Нещо като обувките при хората - аз примерно мога да вървя с платненки по планинкски пътеки, но ми е много по-удобно с туристически обувки :) Както и да е де - другото, което се сетих е по-широки гуми -> повече сцепление с пътя -> повече контрол (не че се изисква много акъл, за да се сети човек де :D
Та както и да е - колата е Rover 45 и е с 15 цолови джанти, гумите са с размери 195/55. Поразрових се малко из интернет и установих, че ще могат да се монтират 16 цолови джанти и на тях да сложа гуми с размер 215/50, без да прецакам особено височината на колата и още куп други дименсии, които имат значение :) .
Държа да подчертая, че не целя да правя някакъв тунинг, за да изглежда колата по-добре и да гъзарея - просто ми е чудно, ще има ли наистина ефект от подобна инвестиция или само теоритично си въобразявам, че може да има някакъв ефект и само ще се набутам?
Може би по-добрия вариант в просто да купя по-хубави гуми?
Ще се радвам на всякакви смислени мнения по темата :agree:

Едит: ето от къде четох и се образовах поне малко за гумите и джантите:

http://www.carbibles.com/tyre_bible.html
Play it safe
Аватар
Velio

Рейтинг: 1220

Мнениеот marshall__ » Пет Юли 13, 2007 12:37 pm

По принцип моя съвет е да НЕ слагаш толкова ниско-профилна гума, защо - и сам можеш да се досетиш. Да не говорим, че точно за сцеплението има доста какво повече да се съобрази от просто размера на една гума...
В твоя случай, много по-добър резултат (в повече аспекти) може да се постигне просто с по-хубави гуми.

Ако искаш драсни един ПМ и ще си побъбрим на тази тема :)
Моята кола е също с 195/55/15 и с удоволствие ще ти споделя опит с доста марки и модели гума. ;)
Последна промяна marshall__ на Пет Юли 13, 2007 12:38 pm, променена общо 1 път
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Re: автомобилни гуми и джанти

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 13, 2007 12:37 pm

Velio написа:И така,

в последно време, всеки ден изминавам средно по 100 км, по-голямата част извън града. И, защото на няколко пъти ми се налагаше да реагирам мигновено - да набия рязко спирачки или да свия рязко в страни, за да избегна лоши инциденти с малоумници по пътя, се замислих - какво може да се направи по колата, за да намаля рисковете и да си увелича шансовете за по-адекватна реакция.
И така - първото, което ми дойде на ум бяха гумите. В крайна сметка, те са връзката между колата и пътя и значението им е огромно. Нещо като обувките при хората - аз примерно мога да вървя с платненки по планинкски пътеки, но ми е много по-удобно с туристически обувки :) Както и да е де - другото, което се сетих е по-широки гуми -> повече сцепление с пътя -> повече контрол (не че се изисква много акъл, за да се сети човек де :D
Та както и да е - колата е Rover 45 и е с 15 цолови джанти, гумите са с размери 195/55. Поразрових се малко из интернет и установих, че ще могат да се монтират 16 цолови джанти и на тях да сложа гуми с размер 215/50, без да прецакам особено височината на колата и още куп други дименсии, които имат значение :) .
Държа да подчертая, че не целя да правя някакъв тунинг, за да изглежда колата по-добре и да гъзарея - просто ми е чудно, ще има ли наистина ефект от подобна инвестиция или само теоритично си въобразявам, че може да има някакъв ефект и само ще се набутам?
Може би по-добрия вариант в просто да купя по-хубави гуми?
Ще се радвам на всякакви смислени мнения по темата :agree:

Едит: ето от къде четох и се образовах поне малко за гумите и джантите:

http://www.carbibles.com/tyre_bible.html
По-твърдо окачване също помага. По отношение на гумите - освен предимствата, които си описал, широките гуми имат и недостатъци - например увеличен разход на гориво.Освен това не е много ясно какво ще е поведението им при силен дъжд - може да стигне до получаване на аквапланинг при по-ниска скорост. Лично ти препоръчвам да се купиш нови гуми, в размер посочен от производителя.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2007 12:43 pm

Дали не си объркал форумите? Тук е mtb-bg.com, не www.tuning.bg.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пет Юли 13, 2007 1:08 pm

Е, PtD, не толкова строго... все пак форумът Други е направен точно за тази цел - за теми, които "не са свързани с планинското колоездене". Освен това въпросната тема може да бъде полезна...
Аватар
Harka

Мнениеот Harka » Пет Юли 13, 2007 1:20 pm

@marshall__:

Ако все още караш колата, която си мисля, скромното ми мнение е, че джантите/гумите са и малки.
Аватар
Harka

Мнениеот PtD » Пет Юли 13, 2007 1:27 pm

Автомафията взе контрол :rofl:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Blackdog » Пет Юли 13, 2007 3:05 pm

Карай по-бавно!!! Ще увеличиш контрола над колата МНОГО! Намери спецификациите на производителя на колата. Най-широкия размер е за ЛЕТНИ гуми, задължително с канали за вода!!! Най-тесния обикновенно е за зимни гуми. Ако караш с "фсесезонни" нещо посредата. И си вземи хубави гуми на утвърден производител, по възможност 4 бр. Но най-добре е да намалиш скоростта :beer:
There's a lady who's sure ...
Blackdog

Рейтинг: 1200

Мнениеот V8 » Пет Юли 13, 2007 6:01 pm

С комплект 245/60-15 гуми двутонната ми 7-метрова яхта беше като залепена за асфалта, сменянето на 3 платна наведнъж при над 120км/ч не беше никакъв проблем, редовно си изпреварвах полуспортни коли от външната страна, и дори влитането в завой с 80км/ч при максимално разрешени 50 си беше абсолюно безопасно и контролируемо. Тези 215/50-16 дето ги гледаш са около 25" диаметър и сравнително тесни, повечето 245/60-15 може би ще ти дойдат малко множко, не знам колко място имаш в калниците... 235/60-15 се считат за стандартен performance ъпгрейд за тукашните крайцери ако искаш да си ползваш старите джанти, би трябвало да можеш да си сложиш такива без особени проблеми - те искат джанти от порядъка на 15х7" обаче, твоите колко са широки?

Вече като марка и модел, моите валяци бяха Cordovan Grand Prix GT, ама те и тука зор се намират, та представям си при вас какъв ти е шанса ;) Yokohama Avid се ползват с доста добра репутация по принцип...
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Re: автомобилни гуми и джанти

Мнениеот V8 » Пет Юли 13, 2007 6:17 pm

NovemberCharlie написа:По-твърдо окачване също помага. По отношение на гумите - освен предимствата, които си описал, широките гуми имат и недостатъци - например увеличен разход на гориво.Освен това не е много ясно какво ще е поведението им при силен дъжд - може да стигне до получаване на аквапланинг при по-ниска скорост. Лично ти препоръчвам да се купиш нови гуми, в размер посочен от производителя.

Размера препоръчан от производителя много рядко има нещо общо с размера който ти дава най-добро поведение на пътя, лимита е $0.05 на МПС по принцип. Широките гуми не винаги водят до увеличен разход на гориво, примерно с моите 245/60-15 валяци миналото лято редовно си докарвах икономия от по 9л/100км при 120км/ч и съвсем не съм единичен случай, за сравнение производителя препоръчва 215/70-15 ножчета за пица с които пък по ред причини под 10л/100км не знам някой да е успял да слезе. Аквапланинга зависи много повече от геометрията на грайферите на гумата, единствената широка гума която някога ми е съзадавала проблеми е BF Goodrich Drag Radial, името й само подсказва защо ;)
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот V8 » Пет Юли 13, 2007 6:20 pm

Blackdog написа:Карай по-бавно!!! Ще увеличиш контрола над колата МНОГО! Намери спецификациите на производителя на колата. Най-широкия размер е за ЛЕТНИ гуми, задължително с канали за вода!!! Най-тесния обикновенно е за зимни гуми. Ако караш с "фсесезонни" нещо посредата. И си вземи хубави гуми на утвърден производител, по възможност 4 бр. Но най-добре е да намалиш скоростта :beer:

При първа възможност се засили с 45км/ч, и побвай да врътне волана рязко все едно избягваш дупка - при 55км/ч усещането не е особено по-различно, също и при 65км/ч. Като преквърлиш 100км/ч вече нещата стават по-други, ама малко ме съмнява че Velio лети като изтребител навсякъде.
Изображение
Аватар
V8

Мнениеот marshall__ » Пет Юли 13, 2007 7:00 pm

V8 написа:...
...
.. Yokohama Avid се ползват с доста добра репутация по принцип...

Yokohama имат доста ментета на българския пазар, за съжаление... както и доста други големи производители...

Та.. като цяло думаш вярно, но ме съмнява да му е толкова широка джантата на този роувър. Както ме съмнява толковата място в калниците... Според мен най-разумният за случая вариант си остава подмяната на старите гуми просто с нови хубави. Примери ..... ми намират се. :)

Естествено, че може (даже е и добре) да отиде в някой по-компетентен и на ниво гумаджиен-сервиз и да ги попита, аджеба, колко дебела гума може да набута най-много на тея джанти и на тази кола, и да действа... пак воден от идеята за добър избор на rubber. ;)
:beer:
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 13, 2007 7:14 pm

Едно време като смених на Сиерата гумите от 195 на 235 и вдигна разхода с 0.5 л на 100км. А неговата 45-ца е като пича въшка в сравнение с хамериканските сухопътни самолетоносачи ;)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Velio » Пет Юли 13, 2007 9:06 pm

ами благодаря на всички за отговорите :) :agree:

235 е абсурд да влезе. Като ги гледам калниците - 215 май ще им е най-добре. Ширината на джантите не я знам - не я пише върху тях. Стандартните са си за Роувър 45.
Двата варианта, които си мисля е да питам в някой добър сервиз колко широка гума ще влезе в тия джанти. А, ако не може по-големи - същия размер ще сложа. Иначе разход от 0.5л повече не е проблем - той и без това е икономичен - 6-7 на 100 :)
И още нещо да добавя - никога не съм бил, а и няма да бъда от състезателите. Винаги съм карал нормално и съм внимавал. Просто малко повече сигурност никога не е излишна :)

И така - някакви предложения за марки гуми - от какво сте доволни, от какво не сте и т.н.

Cordovan Grand Prix GT - за първи път ги чувам - силно ме съмнява да намеря такива :dunno:

Yokohama - тъкмо към тях се бях насочил, явно ще трябва да внимавам, ако все пак реша натам да се насоча...

Някакви други идеи - големите производители как са? Bridgestone, Firestone, Michelin, Pirelli, Continental... някакви впечатления? :)
Play it safe
Аватар
Velio

Рейтинг: 1220

Мнениеот SpoileR » Съб Юли 14, 2007 12:57 pm

Силно препоръчвам TOYO. :agree:

Пассатора в момета ми е с такива (TOYO Vario)- катo залепени за пътя са ;)

вярно: ~200 лева са 2 броя, но инвестицията си заслужава. :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Назад към Други