Може и да е обсъждано, но... за неграмотниците :)

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Може и да е обсъждано, но... за неграмотниците :)

Мнениеот M1010X » Нед Юли 15, 2007 10:21 pm

Здравейте,

Доста отдавна не бях участвал активно във форума - къде от липса на време, къде от липса на интерес... Нещо ми беше писнало да има един или няколко човека, които задължително се обаждат в темите, като в огромна част от случаите това беше свързано с нагрубяване на останалите потребители и опити да ги изкарат малоумни.

И ако тогава горепосоченото ме дразнеше, в момента съм ужасен! И започвам да разбирам (само донякъде, обаче) онази спомената групичка хора - поне по отношение на неграмотните постове. Имам чувството, че в момента този форум е станал бекъп на форума на датата - не коментирам малоумните постове, не ми правят чак такова впечатление - имам предвид онези, които пишат така, както сигурно и мислят - с гъза си. Гледам обаче, че модераторите не успяват да въдворят ред (по мои наблюдения, забележки по този въпрос отправя само Любо, като сякаш си остават само бегли заплахи). И се чудя - след като е очевидно, че някой не си прави труда "ей толкова" да пише грамотно - защо няма "хряс" на поста му? Да не би да е много смислен? Сто процента... Като му изчезнат десет поредни поста и разбере защо е станало така, може и да му дойде акълът в главата. Ако ли пък не - може би просто не е за тук?
Разбира се, има и алтернативен вариант - шрифт 1. Който иска, да прави копи-пейст и да го чете после в notepad - ако толкова е примрял да чете пост от 5 реда, в които няма нито един препинателен знак (типичен пример - погледнете линка в подписа ми).

Смятам, че оправдания от типа "Тука да не е литературен форум", може да си ги избият от главата и да си ги набият там, където слънце не огрява. Това показва не само, че са неграмотни, но и че наистина са малоумни - особено след като не правят разлика между литература и граматика - някой да ги кара да пишат есе?

Пишейки това се сещам, как преди доста време (даже не си спомням колко години) бях дал предложение да почнат да се режат постове на латиница. Тогава Admin и Windstream (не си спомням дали и някой друг от модераторите не ги подкрепи) заявиха твърдо, че постове на латиница те няма да трият (къде ли е тази тема?). Е, после това влезе в правилата на форума. Нещо подобно се случи и с предложението да се ограничат размерите на аватарите и подписите - пак се въведе, но с месеци закъснение. Та се чудя - защо вместо да казвате "не може", не го направите политика на форума? Още отсега?

Други форуми не чета - нито имам време, нито интерес. Наскоро обаче ми потрябва нещо и започнах да преглеждам (отново) hardware.bg форума - трябва да ви кажа, че там такива уникално неграмотни постове не видях - имаше няколко, но в никакъв случай толкова трагични. Правилата ли са им по-добри, модераторите ли - по-строги? Или пък потребителите са по-интелигентни? Дано да са първите две. Мен лично ме е яд, като гледам как членовете на форума правят забележки на :crazy: по-често, отколкото "блюстителите на реда". И се надявам, че това може да се промени... скоро.

Оставям темата отворена - в смисъл, интересно ми е да разбера дали аз съм единственият, на когото това му прави впечатление.

Успешна седмица на всички.

П.П. Намерих темата - http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1479 - само информативно :)

Между другото, докато писах този ферман, титанът на мисълта, чиито постове можете да видите на линка от подписа ми, пак се прояви. Този чупи всички редорди по липса на каквато и да е грамотност!
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Teodor40 » Нед Юли 15, 2007 10:45 pm

Че реда във форума трябва да се затегне е очевидно и няма нужда да пишеш романи, то се вижда!
Като видиш, че някой е писал глупости-ми не ги чети! Още от първите една, две думи личи обикновенно има или няма смисъл мнението му. Срига с тия теми за правописа! Мен пък ме дразнят някой дето ми завират цигарата в носа, ама не го коментирам и не пускам тема нали! Който, колкото си може и толкоз! Аман от "перфектни"!
И моя правопис подлежи на критика, моля да не се комнтира. В смисъл излишно е...
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот M1010X » Нед Юли 15, 2007 10:51 pm

Teodor40 написа:(...) Мен пък ме дразнят някой дето ми завират цигарата в носа, ама не го коментирам и не пускам тема нали! (...)

Да, само че понеже не всички са като теб, има закони, които толерират непушачите, и които в развитите страни се спазват.

Ще спра с коментара дотук.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот Teodor40 » Нед Юли 15, 2007 10:53 pm

Толерират непушачите... ти да не си от тези дето ми пушат под носа къде и да се намирам? Дори и ако съм до табелка " Пушенето забранено"? Така и с правописа, само дето той не се отразява на здравето(освен ако не се чудиш за какво да си късаш нервите).
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот M1010X » Пон Юли 16, 2007 8:25 am

Напротив, аз също не пуша и много ме дразни. Но, ако забеляза, споменах, че в развитите страни това се спазва. Както би могло да бъде и тук - ако искаме (или "съдържателите" искат) да бъде развит форум.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот X3MIST » Пон Юли 16, 2007 9:47 am

Teodor40 прав си, че нищо не пречи човек да не чете неграмотните постове. Количеството им обаче започва да расте. В датата вече е извън контрол. Тук все още е поносимо. И когато в една тема станат 30-50% неграмотни постове, то вече не е много удобно да намериш смислените и прилично написани мнения. Иначе на дали тук някой ще бъде научен да пише по-добре и по-грамотно. То за това си има училище. Стига да има кой да го посещава :)
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Рейтинг: 1240

Мнениеот bikerider » Пон Юли 16, 2007 9:49 am

@M1010X:
Изцяло съм на твоя страна по ред причини. Но:
1. модераторите и форума като цяло (в лицето на модераторите) нееднократно са заявявали, че нямат нито време, нито желание (особено последното) да трият и да чистят очевадни лайна.
2. това се прави (или не се прави) в името на разбирателството, все пак отгоре стои банер, а хитовете са важно нещо. Очевидно е, че популярността на форума е по-важна от съдържанието му, поне такава е политиката.
3. не можеш да играеш с аргументи за правопис, национално самоуважение и идентитет срещу "свободата". Виждаш как реагира Teodor40 - за него всеки опит да се стремим към по-добро е "перфекционизъм" и явно достоен за съжаление. За последното е прав - достойно е за съжаление как някои хора деградират по собствено желание в името на "свободата" и "да си живея живота сега, веднага, както ми е кеф и да не ми пука от нищо". Но на разни националистически митинги са първа ръка националисти, в темите с катастрофите също се изказват със самомнение. Давам ти илюстрация на нещата както аз ги виждам.

Оттам нататък поне в този форум според мен не остава нищо друго, освен да гледаме как в името на "толерантността" и "разбирателството" масата хора унищожават българския език. А "мързела" на модераторите си го обяснявам по съвсем елементарен начин - никой от тях няма мотивация да чисти лайната, защото едно няма цялостна политика по отношение на правописни лайна и второ явно живеем във времена, в които всеки си строи индентитета от каквото намери. В случая масата неграмотници си строят идентитета с отпадъци. Не можеш да се пребориш с това, освен със сила или личен пример. И понеже личния пример в днешно време обикновено е подложен на присмех (вж. мъдростите на Teodor40), а силата моментално буди асоциации с потисничество (както и всеки възпитателски подход се окачествява като потисничество), вярвам, че ще ме разбереш, защо мисля вече подобен подход към проблема за все още достоен за уважение, но безрезултатен. Проблема е вече индивидуален - който се дразни си е за него - който е неграмотен също си е за него. Който каквото си е направил сам си сърба попарата. Всичко се връща.

С две думи - на мода са тъпотията, безхаберието и носенето по течението. Тийнейджърите не гледат хората преди тях, не черпят опит от по-мъдрите от тях, а са с промити от телевизия и игри мозъци, родителите им са потисници, възпитателите са ненормалници, те гледат корпоративно-медийните си идоли и искат да си живеят лесния живот. Ето ти корена на злото. Ако може да се нарече зло де, щото се намират хора, които да кажат, че писането на повръщаница е хубаво нещо - проблема е техен и ще го усетят неминуемо! Дали обаче ще видят връзката, не знам.

Та според мен не можеш да риташ срещу модата на неграмотниците. Всеки случай не и без подкрепата на собственика (да ме извинява, че коментирам в негово отсъствие, ще чакам да отговори ако изобщо му се занимава за пореден път), а и дори да я имаш - неграмотниците ще се настроят срещу теб. Едва ли искаш такова нещо, нали?

С целия тоя пост исках да ти кажа - гледай си кефа и не обръщай внимание на неграмотниците, щото само си вредиш на здравето. Хората НЕ са равни, остави на еволюцията да си свърши работата. Ако политиката на форума е да толерира всичко в сивата зона и то само в името на "разбирателството" и "свободата" на индивидуалните членове, то неминуемо съвсем скоро ще се появи силен еволюционен натиск на ниво форум. Неминуемо е ;)
Последна промяна bikerider на Пон Юли 16, 2007 9:54 am, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Юли 16, 2007 9:53 am

@Bikerider: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Pwned. Това което на мен не ми се занимаваше да пиша ти го написа. Даже с няколко елемента повече. Браво. :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Quiz » Пон Юли 16, 2007 12:28 pm

M1010x, bikerider, подкрепям ви напълно :thumbu:

Напоследък все по-рядко имам възможност и време да чета във форума, но това, което успява напълно да убие и ентусиазма да го правя е безумния правопис на огромна част (за съжаление) на пишещите тук. Не съм агресивен и раздразнителен човек, но наистина се вбесявям, когато се сблъскам с поредния пост (от минимум 5 реда) без нито един препинателен знак.
Много е жалко, че авторите им даже не вдяват, че в теми като тази иде реч за тях...
Аватар
Quiz

Мнениеот screamBoy » Пон Юли 16, 2007 12:42 pm

ооо безгрешните, ооо просветените, ооо форумни титани, позволете на нас - простосмъртните - да бъдем прах под краката ви и изпуснати буквички в темите ви !!!

ЯМХ накратко ^__^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Юли 16, 2007 12:44 pm

screamBoy написа:Ооо безгрешните, ооо просветените, ооо форумни титани, позволете на нас - простосмъртните - да бъдем прах под краката ви и изпуснати буквички в темите ви !!!

ЯМХ накратко ^__^
:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пон Юли 16, 2007 1:02 pm

screamBoy написа:ооо безгрешните, ооо просветените, ооо форумни титани, позволете на нас - простосмъртните - да бъдем прах под краката ви и изпуснати буквички в темите ви !!!

ЯМХ накратко ^__^

Ооо безгрешните, ооо просветените, ооо автомобилни титани на ограничената скорост, позволете на нас - простосмъртните - да бъдем прах по шосетата и смляно месо в моргите!!!!!!

Задръж си хуя, не ми трябва - накратко, яж си го сам .
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот lanzz » Пон Юли 16, 2007 1:29 pm

имам чувството, че тук спора се разразява между не които две страни трябва. не е проблема в хората, които знаят как да пишат, но просто не си преглеждат постовете за грешки преди да ги постнат. става въпрос за хората които са НЕГРАМОТНИ, и колкото и да си гледат поста ще им изглежда ОК. никой не може да ме убеди, че някой грамотен човек ще напише "незнам" или "курмило" без да иска, камо ли да не си оправи грешката. не би трябвло да става дума толкова за пропуснати запетайки (но това изключение поне за мен се простира само до запетайките, останалата пунктуация трябва да остане неприкосновена), колкото до очевидното незнание на правописа. аз самия не ползвам главни букви (освен за emphasis) и съм убеден че често мешам пълен и кратък член; но никога няма да си позволя пропуснати интервали ("незнам"), омешани отворени/затворени гласни ("курмило") и малоумни множествени числа (един "религий", два "религия").
Аватар
lanzz

Мнениеот M1010X » Пон Юли 16, 2007 2:20 pm

@bikerider, Quiz - благодаря за подкрепата.
@lanzz - Моята идея наистина беше да обърна повече внимание на Любо, модераторите и който въобще посещава тази секция във връзка с хората, които хич не се и опитват да пишат нормално - т.к. за тях това е безсмислен труд, така или иначе ще им се отговори. Предполагам обаче, че ако някой започне да ги осмива пред останалите, те ще се размрънкат, и модераторите от своя страна ще се опитват да въдворят ред, цензурирайки... сещате се кого. И отново лузърите от рода на онзи индивид ще продължат да си живеят живота и да си драскат глупости.

Колкото до комерсиалната страна на въпроса - без да познавам Любо добре (при все че го познавам от сума години), не мисля, че той е толкова отдаден на печалбарската идея; пък може и да бъркам. Аз лично не съм потенциален купувач, т.к. си внасям каквото мога отвън. Но пък и чета сайта, където са масата от банерите. А смотляците според мен не биха си и помислили да прочетат нещо на страниците на сайта - много по-лесно е да питаш и да ти се отговори, нали? Съответно за тях банерите са просто цветни картинки, които се сменят на някакви интервали; сигурно им напомнят на на бебешките играчки от съвсем скорошното им детство. И ме съмнява, че Любо не е проумял и тази страна на въпроса - струва ми се, че е по-вероятно просто да няма време и желание да маха плявата. Което е разбираемо от една страна - от потребителската. Но като управа на сайта и форума смятам, че е редно да вземе мерки.

@Admin - в случая не става дума за бой по манерката на хората, които не разбират, а питат; нормално е. Става дума за "бой" на хората, които чакат всичко наготово, като дори не се стремят да улеснят хората, които им правят услуга, давайки им сдъвкана информация.

Ще очаквам включване на който му е станало интересно :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот screamBoy » Пон Юли 16, 2007 2:21 pm

ми то си го ям така и така, нали си е мой, ама щото е голям и все остава - рекох и някои други другари да нахраня ^_______^

Edit: нема ^u^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Мнениеот lanzz » Пон Юли 16, 2007 2:45 pm

ето screamBoy е очевиден пример, че не спорят правилните хора - сега пуснах един search за мненията му, и определено ми се струва че няма за какво да бъде на въпреки с тази тема.
Аватар
lanzz

Мнениеот Старшината » Пон Юли 16, 2007 2:51 pm

Отново старата песен на стар глас.
Отново модераторите са лошите, мързеливите и всичко най-лошо.
Отново Admin е гадното капиталистическо копеле, което си гледа печалбицата от жалките банери и му е през кура за скапания форум.
Отново се правят изводи с никакви доводи.
Отново се говори наизуст.
Отново никой няма представа по колко мнения и теми се трият на ден.
Отново никой няма представа по колко хора се банват на ден.
Отново никой не си дава сметка всъщност как би изглеждал форума без модератори.
Отново никой не си дава сметка, че може би пчеличките бършат лайната вечер, а не през деня, когато е най-активното време за писане.
Но от вечерта до през деня всичко се забравя, нали? Един здрав сън и на следващия ден сме готови с новите локуми.
Аватар
Старшината
Site Admin

Рейтинг: 1200

Мнениеот Старшината » Пон Юли 16, 2007 3:00 pm

За да е ясно - оттук нататък подобни теми ще се толерират САМО ако са подкрепени с конкретни линкове! Т.е. копиран линк към тема и/или мнение, с която/което някой не е съгласен и иска да се вземат допълнителни мерки. (Едит) Било то заради правопис, или нещо друго. Уверявам ви, че подобен род забележки ще бъдат взимани под внимание възможно най-бързо (ако са уместни, разбира се)!

Практиката показва, че подобни дълбоко-проникновени дискусии като сегашната не водят до никъде.
Аватар
Старшината
Site Admin

Мнениеот Старшината » Пон Юли 16, 2007 3:09 pm

Сега видях, че съм пропуснал да си влезна в другия профил след банването на поредния Здравко...
Последните три мнения в темата са написани от Harka.
Аватар
Старшината
Site Admin

Мнениеот Admin » Вто Юли 17, 2007 1:27 pm

Съжалявам, че се налага да пиша в заключена вече тема, но предполагам, че се очаква и аз да дам някакъв отговор.

@M1010X
Иво, тия неща са били обсъждани много пъти, макар и в маалко по-друг аспект. Нямам нищо против да ги обсъдим отново и с теб, ама нека да е устно и на по бира (примерно утре на баба Яга), защото наистина ми се протриха пръстите да пиша едно и също по клавиатурата :(
Накратко, става така, че ограниченията и мерките срещу кого ли не и какво ли не стават все повече, а резултат в очите на хората, които искат тези мерки няма и те искат все по-строги неща. Всъщност в повечето случаи дори не знам какво искат, защото просто се правят едни гръмки заключения колко скапан бил форума, но много рядко някой предлага конкретни и изпълними мерки, които да са достатъчно общовалидни и приложими, за да станат правила. Т.е. проблемът всички го назоваваме, но решението не. Както и да е, не търся от никого готови решения, нито пък смятам, че проблемите са точно такива, каквито ги представят - т.е. такива са, но за потребителите, които ги представят така, за други потребители са различни и т.н.
По отношение на твоя пост не отричам, че проблем има. Даже и решение предлагаш. Чудесно, ама кажи ми, нормално ли е според теб модераторите да се превръщаме в коректори? Колко хора според теб са необходими, за да следят това огромно количество постове за правописни грешки и да взимат мерки спрямо тях? За най-неграмотните постове не говоря, защото те и сега попадат под ударите на модераторите - може би не толкова често, колкото ти се иска на теб или на някой друг, но тук вече навлизаме в силно субективни оценки. Между другото, мисля че темата, която е започнал Юли за сигналите, ще помогне в това отношение. Въпросът все пак е, че форумът не е училище. Има си образователна система, там трябва да се грижат за грамотността на населението. Утре някой ще поиска да се грижим не само за интелекта, образоваността и грамотността, а кой знае за какво още.
Повтарям за стотен път, че за мен проблемът е другаде. Даже ти си го загатнал в поста си. Цитирам те: "Доста отдавна не бях участвал активно във форума - къде от липса на време, къде от липса на интерес..." Не само ти си така. Може би 70-80% от "по-старите" потребители са така - всеки си има своите причини. Затова не е учудващо, че във форума най-активни са други хора, които очевидно имат време и желание да пишат, но са по-неграмотни, по-малко знаещи, пишат повече глупости и т.н., и т.н. Затова колкото и да стягаме контрола, нещата не вървят и няма как изведнъж да потръгнат в посока на форума, който си свикнал да гледаш преди, защото съставът на посетителите е чувствително променен.
Както казах, готов съм да си поговорим и по-подробно, но не и в писмена форма, просто ми писна от едни и същи фермани.
Между другото, писането на шльокавица не е забранено, просто се санкционира с изсветляване на постовете, което дава резултат.

@bikerider
Марто, моите уважения, но не съм съгласен с почти нищо от поста ти и намирам написаното в него (особено изводите и заключенията) за изопачени и тенденциозни. НО, разбира се, това си е твое мнение и щом е такова, добре. Просто в случая си казвам и моето мнение за твоето мнение, без да искам да те обиждам или нещо подобно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта