За гласуването

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

За гласуването

Мнениеот Fenixxx » Сря Юли 25, 2007 11:10 am

http://news.ibox.bg/news/id_962636816 :bowdown: :bowdown:
Ето това е една прекрасна новина. Искам всички, които познават някой, който не иска да гласува да го закарате насила ако трябва. Аз даже съм привърженик че гласуването трябва да е задължително...поне временно после може да го махнат.....

ПС: а и да отвлека малко вниманието от така нашумялата от вчера новина :beer:
Аватар
Fenixxx

Рейтинг: 1200

Мнениеот stroker » Сря Юли 25, 2007 11:42 am

Браво! :agree:
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот PtD » Сря Юли 25, 2007 1:05 pm

Я каква нова възможност се отваря, можем да си избираме чуждоземни общински съветници!

С тия количества пенсионери, дето се заселиха напоследък, като нищо може да има английско-японски общински съвет в някое село :D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Юли 25, 2007 1:25 pm

PtD написа:Я каква нова възможност се отваря, можем да си избираме чуждоземни общински съветници!

С тия количества пенсионери, дето се заселиха напоследък, като нищо може да има английско-японски общински съвет в някое село :D
:agree: :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот lanzz » Сря Юли 25, 2007 5:50 pm

какво ще се промени ако гласуването стане задължително? как ще забранят пускането на невалиден вот? аз не гласувам не защото ме мързи да ида до изборната секция (до която по-голямата част от пътя е с асансьора), и да го направят задължително ще си пускам невалиден вот всеки път, когато няма за кого да гласувам.
Аватар
lanzz

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 26, 2007 8:16 am

lanzz написа:какво ще се промени ако гласуването стане задължително? как ще забранят пускането на невалиден вот? аз не гласувам не защото ме мързи да ида до изборната секция (до която по-голямата част от пътя е с асансьора), и да го направят задължително ще си пускам невалиден вот всеки път, когато няма за кого да гласувам.

Ще има и такива но активността ще се повиши двойно. Не казвам че няма да има едно 10% които наистина ще пускат празна бюлетина.
Аватар
Fenixxx

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 8:40 am

lanzz написа:какво ще се промени ако гласуването стане задължително? как ще забранят пускането на невалиден вот? аз не гласувам не защото ме мързи да ида до изборната секция (до която по-голямата част от пътя е с асансьора), и да го направят задължително ще си пускам невалиден вот всеки път, когато няма за кого да гласувам.

Огромна промяна ще има... ти пак си пускай невалиден вот :)

Но съм убеден, че над 50% от тези, които в момента не гласуват (по незнайни причини) ще дадат реален вот ако бъдат задължени...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 11:34 am

Убеден въз основа на?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 11:50 am

bikerider написа:Убеден въз основа на?

... логично мислене. Врелите-некипели, дето хората негласувайки - протестирали са пълна измишльотина. Просто няма никакво отношение и ги мързи да се дигнат до урните. Ако стане задължително - така и така ще ходят, та и ще гласуват, няма начин...

Разбира се, ще има и такива, дори организирани, които да "протестират" и ще призовават да се саботират изборите, като се гласува с празен плик... :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 11:54 am

Аз съм абсолютно съгласен с теб, че наказателния вот е явна глупост, но задължителното гласуване е още по-голяма глупост. Има и други начини да се мотивира избирателя, но към тях не се прибягва, щото управляващите ще трябва да си седнат на гъза и да си вършат работата, вместо да въртят далавери.

А има и една друга логика (не че я споделям, но е вярна) - ако няма за кого да гласуваш, просто не гласуваш. Ама щял да дойде Доган на власт - че той сега не е ли? Не е ли по-добре Доган да дойде на власт и да измете некадърниците (ако приемем, че е по-кадърен в държавните дела от разните комунисто-царисто-лайнари)? Да ама не, ще ни потурчат, ще ни асимилират. А кой ги разпалва тия страхове?

После, казваш, че си убеден въз основа на логично мислене. Ами ако логичното мислене не важи? Знаеш какъв е традиционния инат на българина. Аз лично изобщо не съм убеден като теб, щото съм се убедил, че няма нищо рационално в мисленето на средния избирател. А в това съм се убедил въз основа на прецеденти, а не на логически проекции.
Аватар
bikerider

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 26, 2007 12:00 pm

bikerider написа:Аз съм абсолютно съгласен с теб, че наказателния вот е явна глупост, но задължителното гласуване е още по-голяма глупост. Има и други начини да се мотивира избирателя, но към тях не се прибягва, щото управляващите ще трябва да си седнат на гъза и да си вършат работата, вместо да въртят далавери.

А има и една друга логика (не че я споделям, но е вярна) - ако няма за кого да гласуваш, просто не гласуваш. Ама щял да дойде Доган на власт - че той сега не е ли? Не е ли по-добре Доган да дойде на власт и да измете некадърниците? Да ама не, ще ни потурчат, ще ни асимилират. А кой ги разпалва тия страхове?

После, казваш, че си убеден въз основа на логично мислене. Ами ако логичното мислене не важи? Знаеш какъв е традиционния инат на българина. Аз лично изобщо не съм убеден като теб, щото съм се убедил, че няма нищо рационално в мисленето на средния избирател.

Доган е най-големия далаверджия от всичките ни управляващи последните 10 години така че поне той да не е.
Може да има и други начини но този е сигурен. Не помня в коя страна беше гласуването беше почти задължително много добре го бяха измислили хората ако не гласуваш никой не те гони ама като ходиш да подаваш разни документи и въобще подобни простотии и се почва "О ма вие не сте гласували ама защо така ама трябва ама айде да попълните еди коя си анкета" и ти губят маса нерви и време.
Аватар
Fenixxx

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 12:11 pm

Не се хващай за Доган, това беше пример. Аз не искам да видя Доган на власт, затова ще гласувам за когото мисля, че има някакъв шанс да промени нещо.

Не страдам от скрупули, не търся идеалния политик. Търся някой, дето е повече бял, отколкото черен.

Иначе - явната форма на задължително гласуване и неявната форма са си все форми на принудително гласуване. Дали ще е директен законов натиск или друг заобиколен натиск какво значение има?

За мен тия работи с тояга не стават. Стават с морков. Ама моркова го ядат поровете, вместо да го ядат зайците. Еми, ще си понесат последствията. Задължителното гласуване ще доведе до огромен брой невалидни бюлетини. После разбира се, отново ще е виновен избирателя, както винаги.
Аватар
bikerider

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 26, 2007 12:16 pm

сигурен съм че хора които не гласуват ако ги накарат поне половината та ако ще и 1/3 няма да пуснат празен вот а това ще е огромен успех.
а съм сигурен щото аз бях същия до скоро. Просто ме мързеше да се замъкна и не ме интересуваше политиката. Смятах че дали ще гласувам или не все е тая.
Аватар
Fenixxx

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 12:54 pm

Опааа...

Първо - мързеливите са ясни. Но защо считаш, че един мързелив човек ще пусне "правилната" (според идеологията на задължителното гласуване, което е ход против Доган) бюлетина?

Второ - въпроса не е в мързеливите, а в демотивираните. Те според теб колко са и какво ще направят?

Аз съм против задължителното гласуване, когато то се въвежда за да реши някакъв частен случай на проблем. В случая не се цели подобрение на нищо, а борба с Доган. Това няма как да доведе до добри резултати (каквото и да разбираме под добри), просто защото е противоконституционно. Не че не могат да променят и Конституцията де.

Но колкото и да ми е тъжно да кажа такова нещо, точно за това Доган е прав. Това не е демократичен принцип, а размахването на примери с европейски страни не променя този факт. Ако държим на демократичните принципи, не би трябвало да има такова нещо, а проблема с ниската избирателна активност да се бори по друг начин. Но това някому не е изгодно. Все още считам задължителното гласуване за донякъде добър тактически ход, но за автогол в дългосрочен план.
Последна промяна bikerider на Чет Юли 26, 2007 12:58 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 26, 2007 12:57 pm

ще ореват орталъка че ги измъкват да гласуват насила и ще пуснат празни бюлетини тва ще направят и всички дружно ще ни се накрриви шапката от тая работа. А неможеш да ме обедиш че всеки който не гласува е от протестиращите
Аватар
Fenixxx

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 12:59 pm

bikerider написа:Опааа...

Първо - мързеливите са ясни. Но защо считаш, че един мързелив човек ще пусне "правилната" (според идеологията на задължителното гласуване, което е ход против Доган) бюлетина?

Второ - въпроса не е в мързеливите, а в демотивираните. Те според теб колко са и какво ще направят?

Да, ходът е против Доган. Мързеливия и глупав човек ще гласува за некой чичо, ма нема да е за Доган, гарантирам. За койт ще да гласува... важно е турчолята да вляат по-малко...

"Демотивираните" просто са незаинтересовани... ама кат ги задължиш - ще гласуват. Поне голяма част от тях. Абе аз не виждам нищо негативно в цялата идея. Ся, че некой че се изцепи, че било потъпкване на правата - пука ми :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 1:00 pm

Не се и опитвам да те убедя в нещо, просто си споделяме мнения. В крайна сметка само времето ще покаже кой от нас е правия. Като нищо мога да се окажа прав, като нищо може и да греша.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 1:02 pm

bluskanie написа:Ся, че некой че се изцепи, че било потъпкване на правата - пука ми :D

Без да искам да те обидя, не ти пука, щото не гледаш по-напред от носа си :)
Утре Доган ще яхне точно това потъпкване на права и отново ще е победител. За това иде реч. Нека най-добре да видим какво ще стане.
Последна промяна bikerider на Чет Юли 26, 2007 1:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 1:02 pm

Просто не виждам как би навредило това... сега или занапред. Ако въобще повлияе, то ще е положително, така мисля :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 26, 2007 1:02 pm

хм за съжаление времето нищо няма да покаже защото няма да го направят задължително....поне за пробването един път. няма да го направят и така ще си останем =)
Аватар
Fenixxx

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 1:04 pm

Как?
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 1:04 pm

bikerider написа:Утре Доган ще яхне точно това потъпкване на права и отново ще е победител. За това иде реч. Нека най-добре да видим какво ще стане.

Доган не може да яхне нищо, освен турчолята. Лошото е, че наште убавци не могат да ния яхнат нас, та да си додат нещата по местата... не ми казвай, че българина ще се върже на доганските приказки...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 1:05 pm

bluskanie написа:не ми казвай, че българина ще се върже на доганските приказки...

Аз като ти казвам, че си ми сладък, има защо :rofl:
Нали знаеш за вълка и кожата?

Айде народе, лек ви ден, аз отивам на море :beer:
Последна промяна bikerider на Чет Юли 26, 2007 1:05 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Юли 26, 2007 1:05 pm

А нямаше ли такъв момент, че ако се надвиши някакъв процент невалидни бюлетини, трябва да се разпуснат партиите или нещо такова?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Юли 26, 2007 1:06 pm

Това е доста интересно... :confused:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 1:09 pm

PtD написа:А нямаше ли такъв момент, че ако се надвиши някакъв процент невалидни бюлетини, трябва да се разпуснат партиите или нещо такова?

Нема такъв момент, къде го чете това? :rofl:
А и да си го чел, ша го променим :evil:

Сериозно, аз лично бих се радвал да гласувам мажоритарно. Поне фасадата ще е по-истинска.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Юли 26, 2007 1:10 pm

bikerider написа:Айде народе, лек ви ден, аз отивам на море :beer:

Оф, аз съм чак след две седмици... :bawling:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 26, 2007 1:11 pm

:offtopic:
Нема страшно, вторник съм на линия да се дърляме :D
Аватар
bikerider

Мнениеот atanas2d » Чет Юли 26, 2007 3:04 pm

Блъф на БСП за уседналостта помага на ДПС
http://www.vestnikataka.com/?module=dis ... ormat=html
в-к АТАКА

Под съмнение ефективността на принципа за уседналост
http://news.ibox.bg/news/id_1257030425
www.news.bg

Накратко: Всъщност имената на граждани, които през последните 10 месеца са имали настоящ адрес извън страната няма да бъдат заличени... А мислите ли че някой ще им проверява постоянния адрес при гласуване ? НЕ.

Това ще може да се провери евентуално едва месеци след изборите, когато всички резултати ще са обявени отдава и всички турци напр. ще са в Турция отдавна. А и наказания за такива хора обикновено я има, я няма...

Така че не бързайте да се радвате! Както каза авторът на темата (който поздравявам за думите в началото, че трябва да накараме всеки да гласува ако можем!) докато не отидем всички до един да гласуваме, независимо по кой начин и докато не изкараме по този (или по друг - напр. чрез конституцията) начин ДПС от властта, ще има не само мафия и обръчи, ами и все повече турчеене и ислямизиране на иначе българската ни Родопа планина...
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

http://vvs.vnbg.net
atanas2d

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 26, 2007 3:13 pm

ясно че има вратички ама съм сигурен че има стрестнати хора от избора за евродепутати така че съм оптимист за тези избори.
Аватар
Fenixxx

Назад към Други