от bikerider » Чет Юли 26, 2007 11:54 am
Аз съм абсолютно съгласен с теб, че наказателния вот е явна глупост, но задължителното гласуване е още по-голяма глупост. Има и други начини да се мотивира избирателя, но към тях не се прибягва, щото управляващите ще трябва да си седнат на гъза и да си вършат работата, вместо да въртят далавери.
А има и една друга логика (не че я споделям, но е вярна) - ако няма за кого да гласуваш, просто не гласуваш. Ама щял да дойде Доган на власт - че той сега не е ли? Не е ли по-добре Доган да дойде на власт и да измете некадърниците (ако приемем, че е по-кадърен в държавните дела от разните комунисто-царисто-лайнари)? Да ама не, ще ни потурчат, ще ни асимилират. А кой ги разпалва тия страхове?
После, казваш, че си убеден въз основа на логично мислене. Ами ако логичното мислене не важи? Знаеш какъв е традиционния инат на българина. Аз лично изобщо не съм убеден като теб, щото съм се убедил, че няма нищо рационално в мисленето на средния избирател. А в това съм се убедил въз основа на прецеденти, а не на логически проекции.
Do or do not. There is no try...