agent_Jekov написа:Като казах, че не трябва да се оставя на самотек, което е еквивалента на цитирания от мен твой пасаж, нямах предвид да се връщаме към режима от десетилетия назад, просто констатирах факта, че днешната младеж има доста по-малка обща култура от тогавашната.
А по какво съдиш? По нечии спомени ли?
Искам да кажа, че от една страна наистина изглежда така. Но! Първо нека правим сравнения между измерими величини. Как се мери културата? Статистически? Класификационно - "тоя е тъп, тоя не е". Нали се сещаш колко е субективно това и колко е субективно твърдението ти.
Второ, има един такъф лаф, че всеки прелом, всяка промяна отначало изглежда като разруха. И от гледна точка на стария "ред", да тя е разруха. Но това не я прави непременно упадък в дългосрочен план. Само от гледна точка на стария "ред". И дотам.
Подписваш се с "the truth is out there". Тоя надпис носи надежда, копнеж по ултимативната, окончателна Истина, която ще просветли всички смели и "мислещи" хора.
А има една друга мисъл:
The Oracle: "We can never see past the choices we don't understand."
Надявам се ме разбираш

agent_Jekov написа:Споменавайки държавата по-рано исках да кажа, че според мен Министерството на образованието, както и това на културата не си вършат работата като хората, макар естествено те да не са единствените фактори, от които зависи интелигентността най-общо казано на младежите и населението като цяло.Ще отречеш ли, че държавата не създава подходящи условия, така че изтичането на хилядите мозъци към Европа и Света през годините да се предотврати поне до някъде.
Ще отрека, че това е работа на постмодерната държава. Както ти казах по-горе централизирания колектизивъм е отживелица, вече има много по-модерни технологии, които позволяват индивидуализация. Така че няма какво да мрънкаме - ако няма условия, значи не сме си ги създали сами и сме отговорни само пред себе си. Алтернативата е винаги да се чака "някой" да създаде "условия" за еди-какво-си и разбира се, да се мият ръце с това и да се мрънка. Огромния парадокс (според западната психика), който може би не виждаш, е че колкото повече се стремиш към ред, толкова повече хаос създаваш. Мога да ти го кажа и с други думи, от разни теории, но избягваме от темата. Ето го концентрирано: "Колкото повече държиш някого в затвора на собствения си ред, толкова повече хаос създаваш в душата му". Или с две думи: от ентропията нема бегане, безплатен обяд няма. Ако се стремиш да вкараш някого/нещо в рамките на собствения си "Ред" в живота, ще постигнеш обратния ефект.
Централния въпрос е: имаме ли право нещо да искаме от тая държава, и ако го получим, имаме ли право да мрънкаме, че не е достатъчно добро? И втория въпрос - осмеляваме ли се да разчитаме само на себе си, да бъдем истински индивиди, съответно да си носим отговорностите за собствените попари?
agent_Jekov написа:От това аз си правя извода, че на тази държава в момента не й трябва интелигентно население.Население, което в по-голямата си част да се държи полу-гладно и със занижени претенции.Може да разсъждавам прекалено глобално, но така ги виждам нещата аз.Съди ме ако искаш.Проблема се крие според мен в глобалната подмяна на ценностите през годините от началото на прехода, с всичките произлизащи от това последствия-добри и лоши.Както и да е темата е доста дълбока и на мен честно казано не ми се навлиза толкова тъй-като си признавам, че не съм толкова компетентен нито пък ще променим нещо тук.Резултата от "свободата" е налице.За добро или за зло.
Да, така е. Но ти отново изхождаш от държавата като център на Вселената. Коя по дяволите е държавата (в лицето на текущата администрация), че да и трябвам аз еди-какъв-си. Това са отживелици, отново ти казвам, смени си ракурса и ще ме разбереш. Държавата е вече само администрация, тя не носи никакви месиански
послания както в миналото. Великия Проект за съвършен световен РЕД, в който всички са "щастливи" се провали поради очевидната си утопичност, защото никой не иска да му се казва кога е щастлив и кога не. А какво вече уточнихме, образоваността няма пряка връзка с щастието. Ta моя живот не принадлежи на държавата, както в близкото минало. Той си е мой и само аз мога да реша, дали има нужда да съм образован или не.
И ако ти си такъв човек, че искаш света да става все по-добро място - нека ти кажа, че точно защото тоягата не е добрия начин, затова се провали Великия Проект. Ако искаме хората да не деградират, трябва да ги убедим защото това е по-добре, а не да искаме някой някъде отгоре да "създава условия". Толкова години имаше "условия" (не коментирам какви) и какво помогна това за общата култура (статистически) на българина???? Ти си мислиш, че по времето на Бай Тошо е имало повече грамотни хора, отколкото сега? Помисли - грамотни в какво отношение и с каква цел? И най-важното - ЧИЯ цел.
agent_Jekov написа:От друга страна пък споделям непукистката гледна точка на PtD.

Значи има надежда

;)
@PtD:
Позволи ми да ти цитирам един любим автор: "Всеки геноцид започва с класификация"