На къде вървим, на къде отиваме....

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Мнениеот SpoileR » Съб Сеп 01, 2007 5:21 pm

agent_Jekov написа:Не че с е заяждам, но сравненията ти са некоректни.

Няма проблеми... Тези сравнеия ги нахвърлих просто, но ако трябва всеки един пример който се сетя да го напиша, няма да стане, защото имам ограничение на символите...

Какво разбираш под обща култура? Това също е въпрос на гледна точка...

Всички неща които не са ти необходими или не БИХА ТИ БИЛИ необходими в бъдеще, са безполезни... (да само където не знаеш кое кога ще ти потрябва....)

Но така или иначе- начетеният човек си личи от далече и прави добро впечатление... и по начин на изразяване и е по-комуникативен и тн... това е...

Ползата от книгите е единствено, че ти развиват въображението и до някъде начина ти на мислене и изказване.

Може да е глупаво сравнение (и то е), но PC игрите (най вече RPG и стратегиите) развиват в пъти повече човешкото въображение...

Едит: @bikerider Прав си. извинявам се, забравих FPS-не...
fps- вървиш и стреляш... :nuts:
Последна промяна SpoileR на Съб Сеп 01, 2007 5:34 pm, променена общо 2 пъти
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 01, 2007 5:29 pm

A FPS? И те го развиват нали? Недей да обобщаваш толкова лесно...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bashmaistora » Съб Сеп 01, 2007 9:15 pm

ВЪЙ - гулям кахър си фанахте бе ора! Аз ли тряа да цитирам, чи "цялата култура са върти около ........ тура, папура
Циганята ядът, пият, пеят и въртят кючеци, някои карат беемвета, пък вий коментар!
Сичката ДЪРЖАВА Е ЕДНА ЧАЛГА, една голяма СИЛИКОНКА! ;) Няма ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ (че да тръгнем на някъде) - и затва всеки прай кот си знай!
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Рейтинг: 1120

Мнениеот Мъро » Нед Сеп 02, 2007 2:55 pm

Може да е глупаво сравнение (и то е), но PC игрите (най вече RPG и стратегиите) развиват в пъти повече човешкото въображение...

Ааа, не. Нали се сещяш, че при книгите имаш едно текстово описание, което кара въображението ти да рисува картините. При PC-игрите картините са ти нарисувани. Наистина не уцели със сравнението, защото игрите освен зависимост, друго не развиват...
Е те ти пример защо заглупяват хората. Защото 'човешкият прогрес' НИ предразполага към затъпяване.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот did » Нед Сеп 02, 2007 3:49 pm

Мъро написа:Наистина не уцели със сравнението, защото игрите освен зависимост, друго не развиват...

:agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Нед Сеп 02, 2007 7:33 pm

Няма да отговарям на всички въпроси към мен. Накратко: хич не ми дреме дали шибаните американци, българи или бамбинистанци могат да си разпознаят страната на картата, дали имат карти или въобще дали могат да четат. За собственото ми добруване е по-полезно да има по-малко начетени хора, защото така ми се вдига цената. Наред с това аз зачитам правото на всеки да се образова, както намери за добре.

Що се отнася за натиска, винаги има начин да се намери начин. Друг е въпросът дали резултатите от натискът ще са сумарно положителни или не. Тук bikerider е прав, морковчето в дългосрочен план е много по-ефективно решение (което е и причината за развитие на обществените отношения от робство към волнонаемен труд). От своя страна морковчето не винаги е адекватно, що се отнася до спазването на глобални забрани - например да се накарат *всички* хора да не шофират след употреба на алкохол е постижимо по метода на тоягата, а морковът ще свърши работа при *голяма* част, но не при *всички*.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Пон Сеп 03, 2007 11:45 am

bikerider написа:точно това е централния въпрос - всеки сам определя живота си, битието с и съдбата си - това днес наричаме свобода.
Абсолютно съм съгласен.Нямах друго предвид, но явно пак не сме се разбрали.Пусти форуми кво да правиш?;)Като казах, че не трябва да се оставя на самотек, което е еквивалента на цитирания от мен твой пасаж, нямах предвид да се връщаме към режима от десетилетия назад, просто констатирах факта, че днешната младеж има доста по-малка обща култура от тогавашната.Споменавайки държавата по-рано исках да кажа, че според мен Министерството на образованието, както и това на културата не си вършат работата като хората, макар естествено те да не са единствените фактори, от които зависи интелигентността най-общо казано на младежите и населението като цяло.Ще отречеш ли, че държавата не създава подходящи условия, така че изтичането на хилядите мозъци към Европа и Света през годините да се предотврати поне до някъде.От това аз си правя извода, че на тази държава в момента не й трябва интелигентно население.Население, което в по-голямата си част да се държи полу-гладно и със занижени претенции.Може да разсъждавам прекалено глобално, но така ги виждам нещата аз.Съди ме ако искаш.Проблема се крие според мен в глобалната подмяна на ценностите през годините от началото на прехода, с всичките произлизащи от това последствия-добри и лоши.Както и да е темата е доста дълбока и на мен честно казано не ми се навлиза толкова тъй-като си признавам, че не съм толкова компетентен нито пък ще променим нещо тук.Резултата от "свободата" е налице.За добро или за зло.

От друга страна пък споделям непукистката гледна точка на PtD. :D Абе шарения до шия.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 04, 2007 3:17 pm

agent_Jekov написа:Като казах, че не трябва да се оставя на самотек, което е еквивалента на цитирания от мен твой пасаж, нямах предвид да се връщаме към режима от десетилетия назад, просто констатирах факта, че днешната младеж има доста по-малка обща култура от тогавашната.

А по какво съдиш? По нечии спомени ли?
Искам да кажа, че от една страна наистина изглежда така. Но! Първо нека правим сравнения между измерими величини. Как се мери културата? Статистически? Класификационно - "тоя е тъп, тоя не е". Нали се сещаш колко е субективно това и колко е субективно твърдението ти.
Второ, има един такъф лаф, че всеки прелом, всяка промяна отначало изглежда като разруха. И от гледна точка на стария "ред", да тя е разруха. Но това не я прави непременно упадък в дългосрочен план. Само от гледна точка на стария "ред". И дотам.

Подписваш се с "the truth is out there". Тоя надпис носи надежда, копнеж по ултимативната, окончателна Истина, която ще просветли всички смели и "мислещи" хора.
А има една друга мисъл:
The Oracle: "We can never see past the choices we don't understand."

Надявам се ме разбираш :)

agent_Jekov написа:Споменавайки държавата по-рано исках да кажа, че според мен Министерството на образованието, както и това на културата не си вършат работата като хората, макар естествено те да не са единствените фактори, от които зависи интелигентността най-общо казано на младежите и населението като цяло.Ще отречеш ли, че държавата не създава подходящи условия, така че изтичането на хилядите мозъци към Европа и Света през годините да се предотврати поне до някъде.

Ще отрека, че това е работа на постмодерната държава. Както ти казах по-горе централизирания колектизивъм е отживелица, вече има много по-модерни технологии, които позволяват индивидуализация. Така че няма какво да мрънкаме - ако няма условия, значи не сме си ги създали сами и сме отговорни само пред себе си. Алтернативата е винаги да се чака "някой" да създаде "условия" за еди-какво-си и разбира се, да се мият ръце с това и да се мрънка. Огромния парадокс (според западната психика), който може би не виждаш, е че колкото повече се стремиш към ред, толкова повече хаос създаваш. Мога да ти го кажа и с други думи, от разни теории, но избягваме от темата. Ето го концентрирано: "Колкото повече държиш някого в затвора на собствения си ред, толкова повече хаос създаваш в душата му". Или с две думи: от ентропията нема бегане, безплатен обяд няма. Ако се стремиш да вкараш някого/нещо в рамките на собствения си "Ред" в живота, ще постигнеш обратния ефект.

Централния въпрос е: имаме ли право нещо да искаме от тая държава, и ако го получим, имаме ли право да мрънкаме, че не е достатъчно добро? И втория въпрос - осмеляваме ли се да разчитаме само на себе си, да бъдем истински индивиди, съответно да си носим отговорностите за собствените попари?

agent_Jekov написа:От това аз си правя извода, че на тази държава в момента не й трябва интелигентно население.Население, което в по-голямата си част да се държи полу-гладно и със занижени претенции.Може да разсъждавам прекалено глобално, но така ги виждам нещата аз.Съди ме ако искаш.Проблема се крие според мен в глобалната подмяна на ценностите през годините от началото на прехода, с всичките произлизащи от това последствия-добри и лоши.Както и да е темата е доста дълбока и на мен честно казано не ми се навлиза толкова тъй-като си признавам, че не съм толкова компетентен нито пък ще променим нещо тук.Резултата от "свободата" е налице.За добро или за зло.

Да, така е. Но ти отново изхождаш от държавата като център на Вселената. Коя по дяволите е държавата (в лицето на текущата администрация), че да и трябвам аз еди-какъв-си. Това са отживелици, отново ти казвам, смени си ракурса и ще ме разбереш. Държавата е вече само администрация, тя не носи никакви месиански
послания както в миналото. Великия Проект за съвършен световен РЕД, в който всички са "щастливи" се провали поради очевидната си утопичност, защото никой не иска да му се казва кога е щастлив и кога не. А какво вече уточнихме, образоваността няма пряка връзка с щастието. Ta моя живот не принадлежи на държавата, както в близкото минало. Той си е мой и само аз мога да реша, дали има нужда да съм образован или не.
И ако ти си такъв човек, че искаш света да става все по-добро място - нека ти кажа, че точно защото тоягата не е добрия начин, затова се провали Великия Проект. Ако искаме хората да не деградират, трябва да ги убедим защото това е по-добре, а не да искаме някой някъде отгоре да "създава условия". Толкова години имаше "условия" (не коментирам какви) и какво помогна това за общата култура (статистически) на българина???? Ти си мислиш, че по времето на Бай Тошо е имало повече грамотни хора, отколкото сега? Помисли - грамотни в какво отношение и с каква цел? И най-важното - ЧИЯ цел.

agent_Jekov написа:От друга страна пък споделям непукистката гледна точка на PtD. :D

Значи има надежда :D;)

@PtD: :agree:
Позволи ми да ти цитирам един любим автор: "Всеки геноцид започва с класификация" ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот klmn » Вто Сеп 04, 2007 3:38 pm

Стига с тая държава бе :D ,мнозинството млади хора навсякъде изпростяват с "поп" култура-дали ше е МТV или Планета се в г*з.
Зависи си от човека.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот agent_Jekov » Вто Сеп 04, 2007 5:31 pm

bikerider написа:Ако искаме хората да не деградират, трябва да ги убедим защото това е по-добре
А това пък колко е трудно и колко въпроси и теми за разсъждение произлизат...Като "кои сме ние?", "кой определя кое е деградиращо и кое не?", "ще има ли ефект и какъв?", "как да се приложи "убеждаването" по-масово, така че да стане като някакъв еталон, фундамент и пр."Може да не ми отговаряш, тъй-като гледам може да си се изтощил от предния отговор, а и въпросите са по-скоро реторични.Иначе за повечето неща съм съгласен, другаде не напълно, но не ми се задълбава както казах вече толкова. ;)
@klmn :agree:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Предишна

Назад към Бла - Бла