@assgiver
...Замисли се как живеят т.н. "роми". Опитват ли се да работят? Да работят едва 10-15% от тях ( и това ми се вижда много ). Другите какво правят? Седят и се чудят как да искарат лесни пари..
Аз съм влизал в циганска махала и съм говорил ТАМ, НА МЯСТО с тях. А ти? Защо не се опиташ да погледнеш от гледната точка на една известна част от населението там, която иска да работи, но не и се дава НИКАКЪВ шанс. Няма как да си го представиш ако не си бил безпардонно посичан само защото си различен. Предполагам, че не си излизал много много зад граница да поживееш малко сред някой що годе "културен" народ и да се убедиш, че отношението към теб като различен е, меко казано, "дистанцирано". Дори само това да е пак е зле, а то.... . Лъжеш се за процента, той е някъде около 7-8%. Лошото е, че заради предразсъдъци тези хора биват третирани зле и биват превръщани в нещо много по-страшно от кокошкари - хора, които са с ясното съзнание, че те друг път освен племенната солидарност нямат. Повярвай ми това не спомага особено за култивиране на личността у тях, а това е минимума, който се изисква, за да стане това, което ти се иска на теб ( а и на мен) - да се спазват законите. Защото спазването на законите е в пряка връзка с осъзнаването на ГРАЖДАНСКИТЕ права и задължения, което пък изисква осъзнаването на ЛИЧНОСТТА на едно по-социално равнище. А за действията на тези цигани, които създават обстановката, която ти описа, има и подходящи методи, които да бъдат използвани като реакция.
...Да ме прощаваш, но циганите нямат никаква държава. Те се опитват да си превърнат страната, в която са собствена родина. Нормално е всеки чужд гражданин да се опитва, ако е в друга страна..
Доколкото ми е известно на мен циганин не е националност, че да ги смятаме за чужди граждани. А ние само спомагаме с действията си за капсулирането им в техните си общности като ги отхвърляме при всеки контакт. Аз лично се старая да не съм предубеден и давам еднакъв начален шанс на хората срещу мен. С действията си те си създават кредит на доверие или негативен рейтинг.
Иначе за избоените от теб проблеми съм съгласен, че са дразнещи и на моменти дори опасни. Какво да кажа като в квартали, където съм живял, е имало групичка "квартални бабаити" от които всички се страхуваха - българи. Познато? А какво да кажа за любимото ни занимание - колоезденето - и как непрекъснато сме буквално малтретирани на пътя - от брутални шофьори, от автомобили бълващи отрови (нали уж сме европейци а нещо не виждам въздуха да ми е толкова чист от изгорели автомобилни газове както съм го усещал като си карам градското колелце в Англия, Германия, Щатите и пр.), от липсата на елементарни условия за безопасно придвижване с колело в града, от липсата на достатъчно съоръжения, които да спомагат за развитието на спорта ни в планината и пр. Списъкът е дълъг и ще видиш, че за нито един от тези проблеми ( а те са повечето ) не са ни виновни циганите. А за тези, за които са трябва да си носят отговорността.