Снимките говорят, но само донакъде, какво чудно място имаме в Родопите:

Караджов камък. За да се стигне до скалното плато човек трябва да се изкачи по този стръмен скален улей - първо по дървената стълба, а после по малки стъпала издълбани в скалата. През цялото време над главата ми висеше този огромен камък. "Дано да е заседнал здраво там" - мислех си аз докато се изкачвах - в подножието стоеше втори такъв, изглежда изтъркулил се някога от платото

По-късно открих алтернативен път за слизане от платото, който минава по клоните и ствола на огромен дъб опрял се в скалата

След като изкачих улея. Весо стоеше долу и хрупаше кроасани

Половин час стоях на платото и се наслаждавах на гледките. След това реших да сляза обратно долу, но вместо обратно през "традиционния" улей заслизах по западния склон, който приличаше на огромна плоча. В началото всичко вървеше добре, но по-надолу скалата изведнъж стана вертикална! Ами сега? Стана ми много гадно, след като вече бях успял да сляза толкова ниско. За щастие тогава видях висок дъб, който растеше в подножието на скалата и един от неговите клони почти опираше до нея. С малко засилка се прехвърлих на дървото и после от клон на клон се спуснах долу. Последва голяма въздишка на облекчение

В северното подножие на скалите има малка чешма. Оттам по малка пътечка се стига до ето този скален прозорец. На мястото за улеснение на туристите има построена дървена стълба.

В близост до скалния прозорец има ниша захлупена от огромна скална плоча. Мястото ми напомни на каменните жилища в анимационния филм "Семейство Флинтстоун".

Параклисът Св. Илия над с. Борово по обяд.

Същият параклис, само че на залез.
А сега за самата програма:
Идеята ми беше да разузнаем дали с MTB може да се направи обиколка по "триъгълния" маршрут Кръстова гора - Караджов камък - в. Проглед - Момин камък - Сини връх - Синя скала - Белинташ - махала Драганица - махала Врата - с. Мостово - Кръстова гора.
Отсечката Мостово - Белинташ вече сме я карали - там има добър черен (и малко асфалтов) път.
Затова реших вчера следобяд да проверя билото югоизточно от Кръстова гора. В 14ч се качих с колата до Кръстова гора придружаван от моя приятел Весо. Оттам тръгнахме пеша по билото към мястото на картата, където беше показан Караджов камък.
Изводите: Между Кръстова гора и Караджов камък има горски път (нова зелена маркировка, вижда се тук-там и по-стара червена), който уви не продължава по-нататък (но изглежда продължават малки пътеки). Предполагам, че пътят може да се кара и в двете посоки, макар и с повече осторожност при спусканията, а изкачванията с яко въртене. Най-лесна е отсечката от разклона Белишка долина/Мостово до Ловната хижа - там пътят е почти равен.
Внимание:
1. Пътят от ловната хижа до Караджов камък е силно обрасъл, със страшно много коприва по него, често достигаща до метър и половина. Който иска да кара колело там - непременно с дълги панталони ако не иска да бъде яко нажулен!
2. Малко след ловната хижа пътят се разкланя на две: долният слиза надолу до поляна със стара бетонна (трансформаторна?) постройка, след което преминава в пътека, която се изкачва стръмно нагоре към Караджов камък; по-горният път се изкачва постепенно и достига почти до самото подножие на Караджов камък. Докато по първият карането в началото ще бъде лесно, после за наваксването на изгубената височина ще следва много яко бутане. При горния път, макар и съществен, наклонът е по-постепенен.
3. Между Кръстова гора и Караджов камък вода има само в крайните точки. Двете чешми при ловната хижа са пресъхнали. Чешмата при Караджов камък се намира в северното подножие, там където достига пътеката от поляната с трансформатора (след като се мине отсечката с дървения парапет). Така че си носете достатъчно вода!