Родопи: Кръстова гора <-> Караджов камък

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Родопи: Кръстова гора <-> Караджов камък

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Сря Юли 11, 2007 12:43 pm

Вчера следобяд с моя приятел Весо разузнахме до каква степен отсечката Кръстова гора - Караджов камък става за MTB каране.

Снимките говорят, но само донакъде, какво чудно място имаме в Родопите:

Изображение
Караджов камък. За да се стигне до скалното плато човек трябва да се изкачи по този стръмен скален улей - първо по дървената стълба, а после по малки стъпала издълбани в скалата. През цялото време над главата ми висеше този огромен камък. "Дано да е заседнал здраво там" - мислех си аз докато се изкачвах - в подножието стоеше втори такъв, изглежда изтъркулил се някога от платото :D

По-късно открих алтернативен път за слизане от платото, който минава по клоните и ствола на огромен дъб опрял се в скалата :D

Изображение
След като изкачих улея. Весо стоеше долу и хрупаше кроасани :popcorn:

Изображение
Половин час стоях на платото и се наслаждавах на гледките. След това реших да сляза обратно долу, но вместо обратно през "традиционния" улей заслизах по западния склон, който приличаше на огромна плоча. В началото всичко вървеше добре, но по-надолу скалата изведнъж стана вертикална! Ами сега? Стана ми много гадно, след като вече бях успял да сляза толкова ниско. За щастие тогава видях висок дъб, който растеше в подножието на скалата и един от неговите клони почти опираше до нея. С малко засилка се прехвърлих на дървото и после от клон на клон се спуснах долу. Последва голяма въздишка на облекчение :D

Изображение
В северното подножие на скалите има малка чешма. Оттам по малка пътечка се стига до ето този скален прозорец. На мястото за улеснение на туристите има построена дървена стълба.

Изображение
В близост до скалния прозорец има ниша захлупена от огромна скална плоча. Мястото ми напомни на каменните жилища в анимационния филм "Семейство Флинтстоун".

Изображение
Параклисът Св. Илия над с. Борово по обяд.

Изображение
Същият параклис, само че на залез.

А сега за самата програма:

Идеята ми беше да разузнаем дали с MTB може да се направи обиколка по "триъгълния" маршрут Кръстова гора - Караджов камък - в. Проглед - Момин камък - Сини връх - Синя скала - Белинташ - махала Драганица - махала Врата - с. Мостово - Кръстова гора.

Отсечката Мостово - Белинташ вече сме я карали - там има добър черен (и малко асфалтов) път.

Затова реших вчера следобяд да проверя билото югоизточно от Кръстова гора. В 14ч се качих с колата до Кръстова гора придружаван от моя приятел Весо. Оттам тръгнахме пеша по билото към мястото на картата, където беше показан Караджов камък.

Изводите: Между Кръстова гора и Караджов камък има горски път (нова зелена маркировка, вижда се тук-там и по-стара червена), който уви не продължава по-нататък (но изглежда продължават малки пътеки). Предполагам, че пътят може да се кара и в двете посоки, макар и с повече осторожност при спусканията, а изкачванията с яко въртене. Най-лесна е отсечката от разклона Белишка долина/Мостово до Ловната хижа - там пътят е почти равен.

Внимание:

1. Пътят от ловната хижа до Караджов камък е силно обрасъл, със страшно много коприва по него, често достигаща до метър и половина. Който иска да кара колело там - непременно с дълги панталони ако не иска да бъде яко нажулен!

2. Малко след ловната хижа пътят се разкланя на две: долният слиза надолу до поляна със стара бетонна (трансформаторна?) постройка, след което преминава в пътека, която се изкачва стръмно нагоре към Караджов камък; по-горният път се изкачва постепенно и достига почти до самото подножие на Караджов камък. Докато по първият карането в началото ще бъде лесно, после за наваксването на изгубената височина ще следва много яко бутане. При горния път, макар и съществен, наклонът е по-постепенен.

3. Между Кръстова гора и Караджов камък вода има само в крайните точки. Двете чешми при ловната хижа са пресъхнали. Чешмата при Караджов камък се намира в северното подножие, там където достига пътеката от поляната с трансформатора (след като се мине отсечката с дървения парапет). Така че си носете достатъчно вода!
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Re: Родопи: Кръстова гора <-> Караджов камък

Мнениеот Persenk » Сря Юли 11, 2007 8:03 pm

Много добри снимки. Браво! :beer:
everything is fine
Аватар
Persenk

Рейтинг: 1765

Мнениеот Redhat » Сря Сеп 12, 2007 2:53 pm

За да не пускам нова тема, реших да използвам тази за въпроса си:

Дайте предложение за XC маршрут между Асеновград и Кръстова гора, като количеството асфалт трябва да е сведено до минимум, да е с по-плавни изкачвания (ако може). Предлагайте пътеки, черни пътища. Как са маркираните пешеходни маршрути?

Маршрута се мисли за този уикенд, така че, ако на някой му се прави този преход е добре дошъл.

:beer:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот mulltex » Сря Сеп 12, 2007 3:20 pm

@Redhat

*Асеновград - манастир Света Петка - х. Ловна - с. Добростан

*Излизаш над селото на параклиса- тръгваш в ляво по слабоочертан път, в последствие се движиш по червената маркировка

*Излизаш на овчарниците на Гергов и от там поемаш по пътя-нагоре до разклона за Белинташ, на този разклон поемаш/надясно/ към с. Мостово.

*След селото имаш една изкачване и си на Кръстова Гора(по-малко от 1 час е) - мисля, че имаше зелена маркировка, но не съм сигурен.

Над 95% ще си далече от асфалта.

по-плавни изкачвания има само по-асфалта :)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Redhat » Сря Сеп 12, 2007 3:37 pm

@ mulltex: Много благодарим :)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Сря Сеп 12, 2007 4:25 pm

@RedHat (да не си линуксджия?):

Маршрутчето е много живописно, но се пригответе за сериозно въртене на педали, защото денивелацията е солидна :D

Малко инфо за района на Белинташ и изкачването от Мостово към Кръстова гора можеш да намериш на http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t ... c&start=30
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот did » Сря Сеп 12, 2007 4:27 pm

@Redhat:

Ако сте с коли може да помислите и за вариант, при който изходен пункт е с. Белица, а не Асеновград. Изкачването оттам през "Родопското Конче" е изключително приятен и живописен маршрут, много по-интересен от драпането през Св.Петка и следващото бутане и носене от Мостово към Кръстова Гора. Ако ще е двудневен преход, вече има разни варианти за спане около Беленташ, не е пустош като по-рано.

Във всички случаи районът ще ви хареса :)

Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Сря Сеп 12, 2007 5:09 pm

Да, до Белица може да се стигне много удобно с кола - от разклона Лъки/Югово до селото има чисто нов асфалт :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Redhat » Сря Сеп 12, 2007 5:16 pm

@vladimir.dzhuvinov: Не съм, въпреки че си върша работата на Ubuntu. Правилно си се досетил, ама то е по-скоро наистина заради една шапка... дълга история:)

@did БДЖ фенове сме ний...

Та тъй де, влакчето до Асенвград и така. Девойката иска да ходи на Кръстова Гора, аз пък исках у Српско, та компромиса се оказа въпросния маршрут из Родопите.

Благодаря за препоръките, довечера разпъвам картите за да ги видя тез чудни местенца за които хортувате тука. ;)

Edit: Така като се замисля навръщане май към белица ще поемем, че сме обещали на мечките да минем да ги видим. Абе то там не одеше ли теснолинейката наблизо?
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот mulltex » Сря Сеп 12, 2007 5:53 pm

Никаква теснолинейка няма наблизо.
Но имайте впредвид, че натоварването си е подобаващо ако сте на собствен ход от Асеновград :)))

Ако няма да нощувате на палатка или пък на Кръстова Гора няма места може да го направите и в с. Борово. Или ако не успеете да стигнете до Мостово има варианти за нощувка в района на Белинташ. Табели и надписи има :)

Ако мислите някакви варианти за прибиране - само искам да ви предупреда, че преди разклона за Лъки и Белица/когато идваш от Югово/ има едно огромно-вечно-горящо сметище и смръднята е отвратителна.

Усещам че ще си прекарате чудесно :))
Бих ви бил компания ако нямах ангажименти.....

btw ти откъде си ? :)
Аватар
mulltex

Мнениеот bdz43r » Сря Сеп 12, 2007 5:55 pm

mulltex написа:Никва теснолинейка няма да има наблизо :)))
Къде това? Теснолинейката не минава през Белица, а на няколко километра.
Аватар
bdz43r

Мнениеот did » Сря Сеп 12, 2007 5:58 pm

bdz43r написа:
mulltex написа:Никва теснолинейка няма да има наблизо :)))
Къде това? Теснолинейката не минава през Белица, а на няколко километра.

Аха, няколко. Има-няма 50-60, па може и повече да са.

В тази част на Родопите БДЖ не вирее!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bdz43r » Сря Сеп 12, 2007 6:02 pm

Грешка, друга Белица била това. :beer:
Аватар
bdz43r

Мнениеот outfaced » Сря Сеп 12, 2007 6:12 pm

eee ... и аз искам там :)
много хубавко е сега
само дет тоя уикенд не е никъв уикенд дае ... в събота се бачка

ма ако е е за един ден мероприятието звучи добре :beer:
мое се изкоординираме нещо
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Сря Сеп 12, 2007 6:28 pm

за да не стават повече обърквания - става дума за село Белица/Община Лъки/, а не за град Белица
Аватар
mulltex

Мнениеот Redhat » Сря Сеп 12, 2007 6:47 pm

mulltex написа:за да не стават повече обърквания - става дума за село Белица/Община Лъки/, а не за град Белица

Последно, къде са мечките? Май не са в тая Белица, така е то като първо пише човек, после мисли ама...

от София съм, поне тук резидирам за момента.

Ако някой иска да идва да пише тук или ЛС да се разбираме. То верно е работен ден съботата, ама мисля да го избегна...
Последна промяна Redhat на Сря Сеп 12, 2007 6:50 pm, променена общо 1 път
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот did » Сря Сеп 12, 2007 6:49 pm

Redhat написа:Последно, къде са мечките?

и до тая Белица има мечки, спокойно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Сря Сеп 12, 2007 7:30 pm

Леле, каква обърквация стана с двете Белици :D

Аз този уикенд ще се опитам да навия приятели (и себе си) за един пешеходен поход започващ и свършващ в Кръстова гора - през Караджов Камък, покрай кончето, Сини Връх, Белинташ, и Мостово... или докъдето го докараме ако вземем, че се размажем от BBQ пикник :D

Меци съм виждал само в парка на рилската Белица :D

Ето едно фото от родопската Белица:

Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот naka76 » Сря Сеп 12, 2007 8:28 pm

mulltex написа:@Redhat

*Асеновград - манастир Света Петка - х. Ловна - с. Добростан

*Излизаш над селото на параклиса- тръгваш в ляво по слабоочертан път, в последствие се движиш по червената маркировка

*Излизаш на овчарниците на Гергов и от там поемаш по пътя-нагоре до разклона за Белинташ, на този разклон поемаш/надясно/ към с. Мостово.

*След селото имаш една изкачване и си на Кръстова Гора(по-малко от 1 час е) - мисля, че имаше зелена маркировка, но не съм сигурен.

Над 95% ще си далече от асфалта.

по-плавни изкачвания има само по-асфалта :)

Като стигнеш разклона за с.Мостово не ходи в селото. Продължи на право посока Беленташ. Установете се в Чотрова къща, заслужава си. На следващия ден тръгнете посока село Три могили. след около 4 км ще стигните разклонение в дясно с бариера. Миете през бариерата и карайте по черния път който след около 3-5 км ще стане пътека. След още 3-5 км ще стигите разклонение за Кръстова гора в дясно по пътека. Малко след като заобиколите Краджов камък от юг пътеката ще стане черен път и след около 3-4 км сте на Кръстова гора. На следващия ден слизате в с. Мостово и от там се прибирате по многобройните варианти към Асенвград.

Внимание!! Маршрута не е за съвсем начинаещи!!
Аватар
naka76

Мнениеот Redhat » Чет Сеп 13, 2007 8:59 am

@nakа76: Благодаря за насоките, по скоро ще нощуваме на палатка (стига времето да го позволява). Девойката кара от две години, така че би трябвало да се справи ;)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 13, 2007 9:58 pm

абе аз така или иначе само неделя мога да карам и няма и кой да ми върне колата, така че ще завъртя там в раьона като гледам

оставам колата в Мостово и после по розовото ...
Изображение
чудя се дали мога да сека по зеленото ... ма щом минава през няква махала, требе да е черен път като за кола, а ?
или то това си беше черния път за беленташ ... че отдаавна не съм бил там и не помня

и тва колко ли км. е ... май няма 20 по мои сметки

Чудя се дали мога да отбия и през Сини връх и до Караджов камък има няква пещера ... от там да мина.
Някой да има идея?

Адаш, вие кога смятате да го ходите тва ... събота ли?
Да кажете евентуално дали се кара там .... :)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Redhat » Пет Сеп 14, 2007 10:17 am

Карта

Ето какво сглобих като маршрут. Червените стрелки очертават съботното изкачване, зелените - неделното спускане (с цялата условност на термините изкачване и спускане в случая ;)) Жълтите стрелки указват алтернативни части от маршрута.

@naka76: Малко не можах да се оправя с товето описание и картата, ама на място ще разберем:)

Ако имате забележки, моля...

p.s. Изискването за натоварване отпада, ще имаме кола за багажа и ще сме двама пръча нагоре :^:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот did » Пет Сеп 14, 2007 10:27 am

хм... интересно каране ви чака.

Най-вероятно успешно ще издрапате Кръстов връх първия ден по този маршрут, но ще се поозорите. После обаче... Тая пряка пътека от Борово към Марциганица, която слиза долу до Мостова Сушица.. нещо не мога да си я представя. Дано ня намерите и става за каране. Маркираното с жълто слизане от Марциганица до Бачковския манастир го забравете, освен ако не ви се мъкнат колела на рамо НАДОЛУ. Положението около х.Момина Сълза не е много по-различно :D

Абе няма да ви е скучно. Успех!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Сеп 14, 2007 11:47 am

@RedHat: Аууу, като гледам тази програма е мнооого оптимистична :D

Моите коментари:

1. Спускането от Борово до дерето на Сушица и после нагоре към Марциганица - хора, това определено не бих го направил с колело! Имате голям риск от загубване, мега драпане и с колело ще бъде убийствено изпитание!

2. Дид е прав, слизането от Марциганица към Бачково с колела също забравете, маршрутът минава по много тясна пътека, която после слиза в дерето и практически следва коритото на реката в нея; там има много камънаци, също и няколко спускания по метални стълби.

Бих препоръчал като стигнете Кръстова гора да се върнете обратно към седловината м/у Кръстова гора и Караджов камък, и да вземете пътеката от там надолу за Мостово. Северната пътека (синята линия) не е маркирана, веднъж съм драпал там и не е трудно да се загубиш.

След като стигнете Мостово и се качите по асфалтовия път на отрещното било вече можете спокойно да продължите към Марциганица.

@outfaced: Както писах, този маршрут си го мисля от доста време, само че като пешеходен :D Тази неделя смятам да навия моя приятел Пешо да го сторим. За колело единствено ме притеснява това, че на някои места ще се побута :)

С MTB карането м/у Мостово и Тополовски проход е безпроблемно. М/у Кръстова гора и Караджов камък да кажем, че има 30% драпане (зависи и от посоката, в която караш). От връх Проглед до Сини връх не съм ходил, но предполагам има силно драпане - билото съм го оглеждал с бинокъл от платото на Караджов камък.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот naka76 » Пет Сеп 14, 2007 4:42 pm

Малко не можах да се оправя с товето описание и картата, ама на място ще разберем

Алтернативния вариант който си дал е този който съм описъл. Само че така съм ти го опислъл за да разбереш къде са разклоните. По принцип са само тези двата, други няма.

Ако си решил да обикяляш през "Разклона", това което аз ти предлагам е почти все едно от къде ще го завъртиш. Ако го направиш Врата - Разклона - Кръстова гора бутането е малко повече. Ако го направиш обратно Кръстова гора - Разклона - Врата си мисля че по-трудно ще намериш пътеката. Ако решите да правите втория вариант, от разклона за Беленташ хванете пътеката която слиза в с.Тополово, ще ви хареса. Ако пък все пак сте решили да слизате от Мярциганица надолу най-колоездачното спускане е това през Сливов дол. Но вероятноста да намерите пътеката е равена на нула.
Аватар
naka76

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Съб Сеп 15, 2007 1:46 pm

Здравейте :D

Утре (неделя) в 7:30ч с двама приятели потегляме с кола към Кръстова гора. Ще си направим пешеходна разходка по горния маршрут на картата (обратно на часовниковата стрелка), като в късния следобед ще се отбием в "Старите къщи" във Врата за малко ядене и пиене. Надявам се към залез слънце да стигнем обратно до изходната точка.

Ако по пътя срещнем закъсали колелоездачи (Redhat и Co, Outfaced) ще им дадем малко морална подкрепа. Но не очаквайте спасяване с хеликоптер :D

Моят телефон (за всеки случай) е 0899 55 21 62
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Bashmaistora » Съб Сеп 15, 2007 9:58 pm

Браус! Супер туристическо-поклонническо пътуване!
Снимките са прекрасни.
Направо съм изумен. Ходих няколко пъти на кръстов връх и знам, че надолу се слиза по ГЪЗ! Мноооого е стръмно.
Виж ако има някой с делтапланер адаптиран за велосипед - може и да стане голямо ЧУДО :D !
Простакът е непобедим!
Bashmaistora

Рейтинг: 1120

Мнениеот outfaced » Съб Сеп 15, 2007 10:10 pm

ние отлепяме в 8 от Пловдив ... па да видм докъде ще стигнем :)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Нед Сеп 16, 2007 9:02 pm

да обобщя набързо днешното приключение ...
с две думи ... там колело работа няма!
И малко по подробно:
Без да има никаква координация за късмет се нацелихме сутринта с Redhat точно като тръгвахме :beer: на разклона за Мостово ...
Та пуснахме се надолу (як баир), заредихме в селото (Моство) с вафли, хляб и лютеница (забраихме да си вземем ядене) и после се почна една драма с екшън елементи, дет не ви е работа.
Да кажа още от сега ... в оная раьон колела нямат работа ... ама никва. Айде, до Белинташ става ... до Караджов Камък с мъка, обаче другото е некъф ужас некъф ад.
Как точно се омазахме ние ... първо от Мостово се качихме по неправилния път нагоре към Кръстова гора - яко бутане с елементи на носене - 2км за един час и 20 мин. После от Кръстова Гора до Караджов Камък иди дойди с доста бутане из избуяла прясна коприва (ммм). В тоз момент научихме от пешеходния отряд на vladimir.dzhuvinov, че би било лудост да караме през разклона. Ок, предупреждението беше на място иначе щеше да стане не драма а трагедия ...
Трябваше да се спуснем значи в дерето. Хубуу, ама се оказа че пътищата отбелязани на картата ги няма. Опитахме се да го намерим оня дет от малко след Караджов Камък слиза долу, ама найсе ... Некъв тип беше дошъл от там, даде някви указания, тръгнахме ние, ама там дет стигнахме ни се кара ни се бута ... арей обратно. Намерихме един път надолу, дет го няма на картата ... хубав уж, коларски, направен ... започна се едно приятно спускане, което обаче беше доста бързо помрачено. Пътя свърши на една поляна с чакало и от там продължаваше само във вид обрасал моштно с дървета и храсти. Ама кво да правим, друго няма ... от там. следваше пак едно що годе интересно и приятно спускане в шубрака по паднали дървета и камъни заровени в шумата, докато пътя изведнуж не свърши до една река. Я ся де ... ама връштане нагоре абсурд ... айде покрай реката намерихме нещо като пътечка, та по нея. Скоро обаче и пътечаката свърши та го обърнахме на каньониг .. демек по дерето. Направихме един неуспешен опит да се измъкнем от там. И така по едно време положението беше мамата си еб@о. Ни път ни пътека ни видимост ... не знаехме и на коя река сме. Общо взето в момента когато яко вече взе да ни втръсва да се влачим, путаме, носиме, дърпаме и тн. се намери пак едно подобие на път ... силно казано де, щот 10 м караш 50 па влачиш. Но с голямо драпане стигнахме най ниското където се докопахме до р. Сушица и видяхме бял свят дет се вика.
От там Софийския отряд забегна към Мостово да си гони влака а Пловдивския решихме да се изтормозим още малко и да видим можем ли да се качим до Белинташ.
Имаше малко път по който може да се върти ... тва покрай реката. После обаче отбелязание път на картата за нагоре си беше напълно имагинерен и следваше яко бутане и носене нагоре, без път покрай някакви като останали от войната къщи. Следвахме общо взето къщите и остатъците от електрически стълбове м/у тях ... И така най накрая излезнахме на Чотрова къща.
Ей тва чувството беше като да видиш оазис в пустиня. Върлихме сичко и моментално налегнахме по една биричка с татарско кюфте и домашна лютеница + шопска. Малий, е тва е кеф ви казвам.
После вече покрай беленташ по хубавия път и се прибрахме по живо по здраво.
Оказа се че съкратения път който сме минали е 30и няколко км ... не ми се мисли колко беше тоя дет го мислихме в началото, който така или иначе се оказа невъзможен.
Та тва е ...
Адаша ще разкаже как е минала тяханата пешеходна разходка ... ама предполгам една идея по успешно от нашата "вело" такава. Все пак не съжелявам де ... беше си тръпка, ама не бих повторил.
е тва ни беше пътя:
Изображение
Последна промяна outfaced на Нед Сеп 16, 2007 9:07 pm, променена общо 2 пъти
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Нед Сеп 16, 2007 9:03 pm

опс, грешен бутон
Изображение Изображение