Стига беее !!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 15, 2007 9:08 am

Nymphetamine написа:@bikеrider:
Ский ся, чичо... Ничие мнение не цитирам, копирам, взаимствам и т.н. Не знам до колко си чел и до колко опитната ти глава помни кво съм писал... Ма ме мързи да обяснявам по сто пъти едно и също нещо.
В интерес на истината аз никъде не видях личното ти мнение и някакви свестни доводи... И въобще нещо по-различно от - да помогна, да налея акъл в главата на празноглавото сукалче...

Виж кво, спри да ми се правиш на света вода ненапита, проследи си постингите и виж чий беше първия епитет. Каквото повикало такова се обадило. Ако искаш от мен разумни аргументи, да беше подходил с разумни аргументи. Нямам намерение да ти доказвам каквото и да е, ясно е че знаеш какво е да си учител, знаеш какво е да работиш за 300 лв и да трябва да си мотивиран, знаеш каква е системата в България, знаеш кой колко трябва и не трябва да взима... изобщо - готов си за министър на образованието от квотата на червените кратуни.

За какво се занимаваш с въшка като мен? Раздавай правосъдие и режи заплати - явно за това те бива още отсега. Ако си видял нападки от мен, то е за начина ти на мислене и за арогантната ти нахалност да си мислиш, че можеш да определяш кой колко може и не може да взима без да си бил нито един ден учител. Пробвай да ходиш с обувките на тези хора и тогава давай експертно мнение кой колко трябва да взима. Ако се дразниш, че ти казвам истината в очите за манталитета ти би трябвало да се замислиш защо го правя. Това е същината на моите "нападки" към теб - не съди, за да не бъдеш съден.

Искам да те попитам - твоето некопирано, непействано мнение на основата на КОЛКО ДЕНА ТРУДОВ СТАЖ се основава? Само на този въпрос ми отговори, моля и няма изобщо повече да те занимавам с дъртите си изкуфели глупости. Дано да разбереш наистина защо се отнасям към теб като със сукалче.

Приятен ден.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Сеп 15, 2007 9:42 am

Edit
Последна промяна NovemberCharlie на Съб Сеп 15, 2007 9:44 am, променена общо 1 път
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Сеп 15, 2007 9:43 am

biker^boy написа:
Абсолютно съм съгласен и осъзнавам, че това са ни най-хубавите и безгрижни години, но не мислиш ли, че не трябва толкова много да ни натоварват. Всеки ден да имаш по 7-8 часа и да си ,,тъпчеш'' главата със ,,сухи'' теории и после да трябва да ги разбереш не е работа. Според мен трябва да има повече развлекателни предмети и да има уроци по практика, в които да видиш и чуеш за какво става въпрос.
И аз имам всеки ден по 8-9 (астрономически) часа. Правилата, които трябва да знам са в размер на 2500-3000 страници и нямат картинки. И никой не ми разказва практика - тя ми се стоварва изневиделица на главата всеки ден и час. И правилата трябва да ги знам, защото от това зависи дали ще има какво да ям. Освен това след работа имам куп други задължения, наречени "домашни".
До колкото знам в Швеция учениците имат всеки месец поне по една седмица ваканция а и там образованието не е на никак ниско ниво
За сметка на това са сред водещите по самоубийства.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 15, 2007 10:30 am

Питах по-горе за какво си говорите, ма никой не ми казва :(!: Ма явно и вие не знаете де :)

Освен това, за пореден път се забелезва как критиците оценяват чужди мнения и естесвено немат свои такива.

Честит Първи Учебен Ден :beer:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 15, 2007 10:53 am

bikerider написа:...дрън-дрън, та пляс...

Не си мисли, че само ти работиш и само ти знаеш кво е. Работил съм и за доста по-малко пари от 200лв, доста по-"хамалски" професии.
Сериозно, вече не ми се спори, просто направи така, че мерака ми да изчезне.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 15, 2007 11:43 am

Попитах колко дена трудов стаж имаш, колко данъци си платил, колко контролни си проверил, на колко училищни съвета си бил, с колко правила на инспектората трябва да се съобразяваш, колко учебни плана си анализирал, с колко дебили си се борил да ги накараш да проумеят защо е за тяхно добро да учат? Не ми отговори по същество и отново се измъкна, което само по себе си говори достатъчно колко си компетентен да погледнеш от другата страна на монетата.

Ти може да си работил като "хамалин" за 50лв и да си мислиш, че това ти дава възможност да оценяваш чуждите усилия, но си в дълбока заблуда.
Относно исканите от теб аргументи - щом тези на did и lanzz не са ти достатъчни, наистина няма смисъл да се говори с теб. Хората ти дадоха смислени 100% вярни аргументи за това защо вдигането на заплатите ще повиши качеството на образованието, а не обратното. Колко повече аргументи искаш? Да ти повтарям did и lanzz ли искаш, че се възмущаваш, че не ти давам аргументи?

Айде че и на мен ми се отщя да споря с теб...
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 15, 2007 12:04 pm

Ако си чел внимателно, макар все повече да се убеждавам в обратното, с did се съгласих... Само теб не мога да те разбера...
Като учител не съм работил, а ти? Майка ми примерно работеше като такава. Познати имам, които работят като такива.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 15, 2007 12:10 pm

Nymphetamine написа:Ако си чел внимателно, макар все повече да се убеждавам в обратното, с did се съгласих... Само теб не мога да те разбера...
Като учител не съм работил, а ти? Майка ми примерно работеше като такава. Познати имам, които работят като такива.

Моята майка също е работила като учителка, имал съм преки наблюдения върху учителската работа, после върху работата в инспекторат и така нататък. Както вече споменах имам трима близки учители в провинцията и София... като ще си мерим пишките, макар че не виждам смисъла.

Хайде ще направя един опит да върна тоя разговор в нормални измерения, не го приемай като надменност, наистина искам да спрем с тия глупости и да поговорим сериозно: какво ще кажеш за аргумента на lanzz? Сериозно питам и ще се постарая да си остане така.
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 15, 2007 12:22 pm

Айде, приключваме.
По принцип съм съгласен. Но има хора, които са готови да работят като учтели, само защото това им доставя удоволствие - да работят с деца и т.н. Едно време, когато майка ми е кандидатствала, са били такива нещата. За днешно време не знам...
Личен пример ще дам със себе си - един лекар не взима повече от 6-700 лв. като за начало. Това е държавната заплата. Игнорирам приходите от частен кабинет, както и тези от частни уроци за учителите, защото за нов лекар е невъзможно да отвори частен кабинет. Стоматолозите, например, започват реализацията си в момента, в който излезнат от университета, а някои дори малко по-рано. Като прихдите им се равняват с тези на лекарите, но при тях съществува възможността да отворят кабинет още при дипломирането. Е, аз имах възможността да запиша и двете, но избрах медицината, защото наистина ме влече повече, както с 20-30 процента от познатите на did, които с желание са станали учители и преподаватели изобщо.
Верно е, че сега като увеличиха заплатите на шофьорите няма стачки, но не ми прави впечатление държавната част от транспорта да се отичава с кой знае каква редовност, в сравнение с преди. Вярно е, че качеството се повиши, няма я омразата, която се четеше преди в очите им, като се качиш в рейса, но служителите са си както винаги неприветливи и понякога дори груби...
Нищо не гарантира, че качеството ще се повиши правопропорционално с повишение на заплатите... Който и да си и каквото и да работиш, ако целиш по-високо заплащане обикновено се стараеш да ти го дадат. Това е като с адвокатите, архитектите и т.н. За да не си подвластен на старши архитекта полагаш усилия, усъвършенстваш се и се издигаш. Лекарите и програмистите, примерно, са по същия начин. Поне върху тях имам наблюдения.
Но, принципно съм съгласен с този аргумент, макар и не викнаги да има 100% ефективност. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Sp3c7r3 » Съб Сеп 15, 2007 12:35 pm

По-високи заплати -> По-високи изисквания -> По-високо качество на каквото и да е. Мисля, че така трябва да стоят нещата?
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот sto100jan » Съб Сеп 15, 2007 12:40 pm

[До колкото знам в Швеция учениците имат всеки месец поне по една седмица ваканция а и там образованието не е на никак ниско ниво[/quote]За сметка на това са сред водещите по самоубийства.[/quote]
Това , май е мит . Аргумента е използван от Айзенхауер в предизборната му кампания , за да разсее симпатиите към модела на полусоциализъм в Швеция . Дори и да е било вярно , данните са от 50-те години .Сега , ако не се лъжа , са на 30 място в света по самоубийства на глава от населението . :beer:
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот biker^boy » Съб Сеп 15, 2007 1:03 pm

Това за самоубийствата не го знам, но данните не са от 50-те години,а от познати които живеят там.
Важното е да върви !!!
Аватар
biker^boy

Рейтинг: 1200

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 15, 2007 1:05 pm

Sp3c7r3 написа:По-високи заплати -> По-високи изисквания -> По-високо качество на каквото и да е. Мисля, че така трябва да стоят нещата?

Съвсем вярно, ма кат се замислим... немоем се сетим кой е точно "органът", който знае какви изисквания да наложи... програма, стратегия... както искаш го наричай, ма нема таково...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Сеп 15, 2007 1:17 pm

sto100jan написа: Това , май е мит . Аргумента е използван от Айзенхауер в предизборната му кампания , за да разсее симпатиите към модела на полусоциализъм в Швеция . Дори и да е било вярно , данните са от 50-те години .Сега , ако не се лъжа , са на 30 място в света по самоубийства на глава от населението . :beer:
Прав си: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... icide_rate :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 15, 2007 1:18 pm

@bluskanie:
Ъмм, пазара на работна ръка не е ли достатъчен "орган"?

Друг е въпроса, че в България пазарния принцип е бая слабо застъпен в държавните институции.

@Nymphetamine: Ставаше дума, че по-високата заплата ще привлече по-кадърни за учители хора. Целия въпрос е как да се отсее кой е такъв и кой не е и диференцираното заплащане във основа на някакъв рейтинг е начина според мен. Обаче дявола както винаги се крие в подробностите и ако критериите за рейтинга не са обективни (както във варианта на министерството) и оставят вратички за популизъм, шуробаджанащина и прочие български феномени, резултат няма да има.
Това е втората причина учителите да стачкуват. Хем не им дават пари, които да ги мотивират да се стараят, хем насила ги тикат в един уравниловъчен кюп, хем им пробутват някво измислено диференцирано заплащане, което ще облагодетелства връзкарите и прочие.

Затова мисля, че стачката на учителите е напълно оправдана, а исканията им - съвсем справедливи. Исканията им не са само за пари.

Да не говорим за измислените "синдикати" начело с г-жа Такева, която определено не защитава интересите на съсловието с глупостите си.

Изобщо за мен ситуацията е пределно омотана и оплетена (от определени политически кръгове разбира се) и само стачките могат да разрежат тоя Гордиев възел, иначе правителството ще продължава да нехае за образованието и да скапва и без това скапаното до краен предел.

Затова ти възразявах, че не може просто ей така да се обобщи дали исканията на учителиТЕ са справедливи или не. Всеки частен случай трябва да си получи това, което е заслужил, а не да се казва кой колко да взима въз основа на произволни сравнения, например с военните. Едно че двете професии нямат никаква база за сравнение и второ дори произволно да сравняваме има достатъчно обратни примери (вкл. военните - колко е заплатата на един прост сержант?), които показват, че учителите са едни от най-окаяните държавни служители, които обаче държат в ръцете си бъдещето на децата, които не могат да си позволят индивидуално образование.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Сеп 15, 2007 1:32 pm

Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 15, 2007 1:59 pm

bikerider написа:@bluskanie:

Друг е въпроса, че в България пазарния принцип е бая слабо застъпен в държавните институции.

Пазара на работна ръка би бил достаъчен орган ако беше валиден в държавния сектор (както ти сам спомена), и ако имаше ЯСНА структура, база изисквания, програма, говорейки за образованиято. Искам да кажа... по какво се разбира дали един учител заслужава повече пари? Кой може да определи? Та въобще има ли някакъв контрол над труда на учителите? Да не говорим изцяло за системата на обучение, която очевидно е морално остаряла.

Когато се игради съвсем съвременна система за обучение, тогава може да има изисквания към учителите, тоест могат да се търсят резултати, на базата, на които да се възнаграждават учителите. Поине аз така си го мисля де...

Познат ми беше казал, че учили какво е флопи. Два вида нена си колко инчови едните от ОНЕЗИ стари флопита дет са с дискети 15х15см :bigeyes:

Съвсем задълбочено се изучава ПИ, което (ся тука може да има реплики, но тук не говорим за наука, нали?) извинете, ама веднъж не ми е влязло в употреба, откак съм завършил.

... и всякакви такива вече слабо актуални акценти в учебниците.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 15, 2007 2:11 pm

bluskanie написа:
bikerider написа:@bluskanie:

Пазара на работна ръка би бил достаъчен орган ако беше валиден в държавния сектор (както ти сам спомена), и ако имаше ЯСНА структура, база изисквания, програма, говорейки за образованиято. Искам да кажа... по какво се разбира дали един учител заслужава повече пари? Кой може да определи? Та въобще има ли някакъв контрол над труда на учителите? Да не говорим изцяло за системата на обучение, която очевидно е морално остаряла.

Когато се игради съвсем съвременна система за обучение, тогава може да има изисквания към учителите, тоест могат да се търсят резултати, на базата, на които да се възнаграждават учителите.

:agree:
Ами доколкото съм наясно покрай общата какафония покрай стачката, част от исканията са именно такива.

Но понеже това не става за ден-два, а цените на храните и основните продукти продължават да растат е редно да се актуализират заплатите на учителите. Пари има и това се знае. Орешарски мълчи и май не е дори в България в момента, но пари има, нали? Все пак тия хора трябва да живеят с нещо и то поне сносно. Вярно е, че правителството не може и не бива да гони инфлацията, но все нещо трябва да направи, нали?

Но не мога да приема аргументите от рода на "трайте и други са зле като вас". Който живее зле и има претенции - да се бори, както казваше (ако не се лъжа) PtD, а не да вика против тези, които се борят. Учителите това и правят - борят се.

Но малко се увличам, не ми стана ясна твоята позиция относно стачката, така че спирам дотук да избегна недоразумения.
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 15, 2007 2:44 pm

bikerider написа: Учителите това и правят - борят се.

Но малко се увличам, не ми стана ясна твоята позиция относно стачката, така че спирам дотук да избегна недоразумения.

Веднага ти казвам... Майка ми е учител от ... 20 години вероятно. Всички помним анемичния опит на учителите да вдигнат стачка преди година близо. Тогава майка ми, както и цялото й училище, както и 90% от училищата разбраха за стачката от вестниците. Директорите на училищата разбраха от медиите, че учителите вдигат ефективна стачка. Смятай за какво говорим.

Сега е друго ли? Абсолютно същото е, само дето повече училища научиха НОВИНАТА от медиите и решиха да я потвърдят с някакви действия.

Нали не се заблуждаваме, че има учителски синдикат, който работи за интересите на учителите???

Та това ми е мнението за стачката. Навременна и нужна е, но е СЛАБО организирана и затова евентуало изкопчените ползи ще са два пъти по-малко от тези, който щяха да бъдат получени при една истински организирана стачка. Ма те хората не са се научили да стачкуват още де. Нищо, и за това има време...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот ddevil » Съб Сеп 15, 2007 4:56 pm

bluskanie написа:Ма те хората не са се научили да стачкуват още де. Нищо, и за това има време...

Дано не влезе в сила само това правило - practice makes perfect :crap:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот did » Съб Сеп 15, 2007 5:42 pm

Нема страшно! Проблемите са на път да се решат. Немските специалисти по образование вече прииждат в България, даже са се понаучили да копат в градината!

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1096707
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 15, 2007 5:54 pm

did написа:Нема страшно! Проблемите са на път да се решат. Немските специалисти по образование вече прииждат в България, даже са се понаучили да копат в градината!

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1096707

Ами хора за селскостопанска работа нема... секи е от шеф нагоре. Дано да дойдат още германци... да кОпат :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 15, 2007 7:06 pm

bluskanie написа:Нали не се заблуждаваме, че има учителски синдикат, който работи за интересите на учителите???

В никакъв случай, убеден съм, че този синдикат работи против интересите на учителите, макар и на думи да демонстрира друго. Янка Такева... няма да коментирам, излишно е.

bluskanie написа:Ма те хората не са се научили да стачкуват още де. Нищо, и за това има време...

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Съб Сеп 15, 2007 8:05 pm

A, точно начина по който го правят е гаден... Това от една страна ме възмущава. Ясно е, че не може да се определи поименно и персонално кой колко е заслужил... Ама, според това, което ми е било на мен, което е било на мои познати и средата от учители в която съм бил, начина по който ги познавам, просто не мога да допусна искания като тези. Вярно е, че държат бъдещето на децата ви, нас самите, както и нашите деца, но пък такива изроди, каквито на мен ми преподаваха... опизл ги Господ.
Не знам, наистина, цялата ситуация е оплетена и мътна... вече казах становището си и съм съгласен с това, че с по-високи заплати ще се привлекат по-ценни кадри, но пък в някои неща се прекалява. И именно това ме подразни в тях (да речем, че игнорирам моите учители и приемем всички за що-годе свестни и вникнем в проблемите им), за това и реагирах толкова остро. Като наприер искането на 900лв. заплата. Нека стане, но щом министерството ще вдига заплати, нека или забрани даването на частни уроци от действащи учители, или да разрешава частното преподаване, като предварително се регламентира и приходите се обложат с данък... Тогава нека им дадат 8-900лв... Примерно. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот bikerider » Нед Сеп 16, 2007 12:54 am

Откъде накъде ще се забраняват частните уроци?
Все едно на теб да ти забранят да следваш в друг университет. Живеем в свободна страна, всеки е свободен да изкарва колко пари може. Виж, ако го прави за сметка на качеството на обучението в държавното училище е друга работа, но това трябва да се докаже и то с обективни критерии, които в момента липсват. Така че нямаш база за обективна преценка.

Относно тва ,което си "препатил" от твоите учители - ми що сте си мълчали??? Какво са ти виновни останалите 99.9% от учителите, че сте търпяли? Имаш ли представа колко лесно е да се изрита един учител от училището? Пускаш жалба от група родители до директора и до районния инспекторат и гледаш сеир...

Без да искам да те обидя, но не си последователен, камо ли логичен.

Продължавам да не разбирам откъде накъде вадиш общи изводи за образованието и учителското съсловие от няколко частни случаи?
Продължавам да не разбирам защо учителите да нямат право да протестират и продължавам да не разбирам какво гадно има в начина им на протест?

Накрая - да речем, че си прав. Каква алтернативна форма на протест би предложил на учителите, за да са оправдани претенциите им в твоите очи?
Аватар
bikerider

Мнениеот Гост » Нед Сеп 16, 2007 7:35 am

незнам точно,но якото е,че понеделник няма да учим отиваме само да се появим 10 часа и така..Аз лично отивам с машината да видя кво става и така//... :) ама кога пак ще почиваме за натам незнам :)
Гост

Мнениеот hellman » Нед Сеп 16, 2007 8:39 am

TLC-attack написа:незнам точно,но якото е,че понеделник няма да учим отиваме само да се появим 10 часа и така..Аз лично отивам с машината да видя кво става и така//... :) ама кога пак ще почиваме за натам незнам :)

хммм и мен ме викат в толкова :popcorn: (но каквото и да си говорим, учелище дойде :V: )
Аватар
hellman

Рейтинг: 1180

Мнениеот Alpina » Нед Сеп 16, 2007 11:09 am

biker^boy написа:Абсолютно съм съгласен и осъзнавам, че това са ни най-хубавите и безгрижни години, но не мислиш ли, че не трябва толкова много да ни натоварват. Всеки ден да имаш по 7-8 часа и да си ,,тъпчеш'' главата със ,,сухи'' теории и после да трябва да ги разбереш не е работа. Според мен трябва да има повече развлекателни предмети и да има уроци по практика, в които да видиш и чуеш за какво става въпрос.

До колкото знам в Швеция учениците имат всеки месец поне по една седмица ваканция а и там образованието не е на никак ниско ниво

Да ти бършат дупето, след като си се изакал не искаш ли?

Баси оправданията, а колко от вас изобщо са си седнали на задника и внимават в час, а после почват да уча - спомням си как ги наричат - зубъри, а никой не иска да е такъв, та не ги обяснявайте тези глупости, на които никой не вчрва, трудно ви било - :rofl:
Да ви разхождали в парка хванати за рачичка, извинявай, но не знам колко от практическите занимания, за да е по-лесен предмета и разбираем, НЕ завършват в някоя кръчма на бира и шкембе. Май почти няма такива ;)

Brave написа:Аз пък не виждам какво ги мъчите да учат - в крайна сметка все някой трябва да се занимава с почистването на кенефи и сметосъбиране... Явно тази житейска реализация е предостатъчна за тях. Мир и щастие за всички, голем кеф.

Много добре казано :D

Nymphetamine написа:Между другото, най-добре Admin-а да я затвори тая тема, щото стана поле за лични нападки.
3

Предавам се, ще акам!!! Това ли е решението, когато вече не знаеш на къде да тръгнеш, темата си е много добре, доста повече от хиляди други!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ddevil » Нед Сеп 16, 2007 11:44 am

hellman написа:но каквото и да си говорим, учелище дойде)

При теб май не е трябвало да си тръгва, ако питаш мен :D
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот HellBurn » Нед Сеп 16, 2007 12:05 pm

Мен пък ме викат в 7 и 30 и ще се учи :crap:
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141