Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 11:22 am

@jivkonik: Няма нужда от лични спорове, айде да оставим тоя вариант. Личните епитети едва ли ще помогнат. Факт е, че нямам опита на TOYAGA, но отново и отново съм на неговото мнение и то от собствен личен опит.

lanzz написа:
bikerider написа:@lanzz: монетата има и друга страна, която се казва инфраструктура. За да проработи това, за което казваш при калпава инфраструктура трябва ВСИЧКИ да караме с 20км/ч. Реалистично ли е да очакваш такъв сценарий и да упрекваш шофьорите, които искат да стигнат донякъде за нормално време срещу данъците си?

тоест смяташ, че някъде в българия инфраструктурата изисква да караш с по-висока скорост от колкото е ограничението? хм, аз мога да се сетя само за хиляди места където е обратното...

Моля те, ти си пределно умен човек, защо бързаш да се люшнеш в другата крайност? Естествено, че не смятам че трябва непременно да карам над ограничението - смятам, че на доста места ограничението е изкуствено, за да се осигури безопасност поради скапана инфраструктура. Разбираш ме, нали? Ако това продължи още 20 години, ще трябва да наслагат навсякъде ограничение 20км/я. Тогава отново ли ще изискваме безусловно спазване на правилата, вместо да си търсим правата?? Защото плащаме данъци, има милиарди бюджетен излишък, а чичкото по телевизията продължава да опява за несъобразена скорост.
Другия феномен - джигитите - са хора, които имат пари, купили са си мощни и проходими коли, за да не се съобразяват с инфраструктурата. Аз ги разбирам пределно добре, щото и на мен ми е писнало да се влача в кошмарни задръствания заради тъпи пешеходни светофари (я как намериха пари за надлез в Младост 1). Не ги оправдавам обаче, защото повечето от тях се самозабравят до степен да игнорират физичните закони.

lanzz написа:не знам, аз сигурно имам някакъв природен талант, обаче при ограничение 50 някак успявам да карам с 50, а не със 70 или с 20. вярно, не е с 50 "от край до край" както в "америка", но ограничението е максимална скорост, а не гарантирана средна скорост за пътуване от 200км.

Баланса е тънък и е индивидуален. Явно имаш време да караш с 50 по широк булевард с три ленти. Аз нямам и затова карам с 70. Виж на обикновена улица където нямам видимост си карам с 50. Съжалявам, знам че тълкуването на правилника от всеки един шофьор е крайно опасно, но разбери, че дотук не са довели положението шофьорите.
jivkonik едва ли разбира, че тия "обвинения" към останалите шофьори, са точно това, което искат управляващите. Щото и аз мога да кажа, "пари няма, оправяйте се, карайте се квото искате правете, ама да няма жертви", а дали такъв подход гарантира нещо освен ответна реакция?

Alpina написа:но се надявам, че чичковци полицайковци ще почнат да си вършат работата и да не си затварят очите

ами това е същата работа, чакай ти някой ден изведнъж полицаите да станат съвестни.

A защо да не станат??? Докога ние ще вършим работата на управляващите и ще се съскаме помежду си? Кой трябва да мотивира полицаите, аз ли??? Аз да се грижа за мен си, за моята работа, за полицаите, за бабките дето пресичат където им скимне, за тъпите говеда дето карат колела на зиг-заг по платното????? Аз ли? Сори, ама минаха 2000 години, вече не живеем по римско време.

Извинявам се предварително, че трябва да ти кажа такива неща, но когато едно общество го мъчат проблеми като този... всеки случай "решението" да се примиряваме с "положението" и "управниците" и да търсим решението в нас самите има едно име - "робска психика" и води до тежки и необратими психически увреждания. Избора е личен, а последиците колективни.

извинения за поведението си всеки винаги може да намери. толкова много хора намират най-различни извинения да не спазват законите и правилниците

Само едно ще ти кажа - не съди, за да не бъдеш съден. Ако можеш да се поставиш на мястото на всеки един човек, моля направи го. Тогава бих приел да съдиш, но така просто не е коректно.

няма място по света където ВСИЧКО да е перфектно подредено, ВСИЧКО да работи както трябва и ВСИЧКИ да си гледат перфектно работата.

Отново залиташ в крайности. Естествено, че няма такова място. Но има места където процента на перфектните неща е голям. Достатъчно голям, за да има място да се спазват правилата. Тук не е така и не можеш да говориш така, защото самото ти изказване е пределно крайно. Никой не иска всичко да е перфектно, аз поне не. Искам нормални условия, които да ми позволят да карам нормално и да си оползотворявам времето, т.е. да печеля пари, вместо да чакам, или да карам на зиг-заг по прясно "ремонтирани" платна...

където и да идеш, извинения ще си намериш.

Виж, доказано е, убедих се и сам - с четене на морал практически проблеми не се решават. Не и в 21 век.

bikerider написа:Тъжната истина е, че дори да карам с 40 това изобщо не ме пази от смърт

така е - като караш с 40, ти пазиш някой друг от смърт.

Моля те, остави тази преценка на мен - мисля, че имам достатъчно акъл в главата си :)

Преди време написах в една тема, че не държа непременно България да е пълна с умни и образовани хора - не е реалистично да очаквам такива неща. Написах също, че очаквам от останалите да спазват правилника. Все още смятам така. Просто тогава пропуснах да кажа, че очаквам също моите данъци и на останалите хора да отиват там, за където са предназначени. Иначе няма да се получи номера с безопасността по пътищата колкото и да си четем морал.

Истинския проблем е как да се налее акъл на глупаците летящи със 120 по разбит път без да се изпада в крайности (като теб тук сега). Ако решиш този проблем, смятай, че си спасил човечеството от самоунищожение.
Последна промяна bikerider на Чет Сеп 27, 2007 11:49 am, променена общо 2 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 11:37 am

TOYAGA написа:
BTW, 200 к. с. много ли са според теб?
Сам знаеш, че така зададен, въпросът няма смисъл. :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 11:37 am

jivkonik написа:Преди около 2 месеца фирмата, в която работя организира ... :agree:

Следващият път, когато фирмата ви организира али бали, питай Владе да ти каже нещо за мене. Ще научиш много интересни неща... за себе си преди всичко :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 11:39 am

NovemberCharlie написа:Сам знаеш, че така зададен, въпросът няма смисъл. :)

А тия дето jivkonik ми ги бръщолеви точно на мене според теб имат ли смисъл? :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 27, 2007 11:40 am

TOYAGA написа:
jivkonik написа:Преди около 2 месеца фирмата, в която работя организира ... :agree:

Следващият път, когато фирмата ви организира али бали, питай Владе да ти каже нещо за мене. Ще научиш много интересни неща... за себе си преди всичко :)

Хайде сподели тук де, надали скоро ще се прави такъв семинар отново.... :praying: :praying: :praying:
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 27, 2007 11:44 am

TOYAGA написа:

Бе и аз не видях смисъла на тия неща дето на мене ми ги казваш! :D
Сори ако съм те засегнал, може би си някакъв гуро и в шофирането, не само в коментирането на Формула 1 по телевизията?! :peace:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 11:44 am

гуру :peace::)
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 27, 2007 11:45 am

bikerider написа:гуру :peace::)

Приема се! :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 11:47 am

jivkonik написа: надали скоро ще се прави такъв семинар отново.... :praying: :praying: :praying:

А трябва! Щото Владе може да ви научи на нещо, на което инструкторите ви по кУрмуване не могат да ви научат - да правите разлика между автомобил и офис-стол на колелца... То не че на всеки му е дадено да я направи тая разлика де... вижда се и по пътищата, и по разсъжденията в тая тема... Деба и...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 11:47 am

TOYAGA написа:

Всеки гледа от собствената си камбанария. Аз лично нямам никаква представа кой какви възможности има като водач. И не ме интересува. Това, което искам е да мога спокойно и навреме да се придвижа от т. А до т. Б, а не да се чудя тая дупка от къде да я заобиколя или до колко да изляза от пътя, за да не се фрасна в малоумника, тръгнал да изпреварва срещу мен. Спазването на закона и правилника (не само от шофьорите, а и от КАТ, службите за поддръжка на пътя, велосипедистите, пешеходците, каруцарите и т.н.) може до голяма степен да осигури такова спокойствие. Останалият спор е за яйцето и кокошката. Между другото все се чудя защо няма ограгничения за минималното и максималното ускорение :D
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 11:50 am

bikerider написа: не държа непременно България да е пълна с умни и образовани хора - не е реалистично да очаквам такива неща. .

:agree: И за повечето от останалите неща си прав
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 11:52 am

NovemberCharlie написа:Спазването на закона и правилника (не само от шофьорите, а и от КАТ, службите за поддръжка на пътя, велосипедистите, пешеходците, каруцарите и т.н.) може до голяма степен да осигури такова спокойствие.

Съгласен. Но почерненото от мен го няма и то липсва системно. Не можеш да очакваш мотивация само от шофьорите. Проблема вече е системен, а не индивидуален. Индивидуалното му измерение вече се състои в това, че на места е буквално ОПАСНО да спазваш правилника и то именно поради почернената от мен част.
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 11:55 am

TOYAGA написа:
bikerider написа: не държа непременно България да е пълна с умни и образовани хора - не е реалистично да очаквам такива неща. .

:agree: И за повечето от останалите неща си прав

Давай, докато сме на темата (ако ти се занимава, в което се съмнявам :D)
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 11:58 am

TOYAGA написа:
jivkonik написа: надали скоро ще се прави такъв семинар отново.... :praying: :praying: :praying:

А трябва! Щото Владе може да ви научи на нещо, на което инструкторите ви по кУрмуване не могат да ви научат - да правите разлика между автомобил и офис-стол на колелца... То не че на всеки му е дадено да я направи тая разлика де... вижда се и по пътищата, и по разсъжденията в тая тема... Деба и...
Ъъъ, извини незнанието ми, но кой е Владе?
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Сеп 27, 2007 11:59 am

Макар да съм професионален шофьор по книжка (кат. С), аз съвсем не съм опитен водач. Вчера ми се наложи да ида до центъра... толкова простотия на 1 място от страна на водачи не бях виждал, а толкова недомислици в един единствен ден в рамките на 15км от страна на който там поддържа пътищата - също...
За да избегна недомислиците и лошото състояние на пътищата често бях принуден да наруша правилата, в противен случай ремонта на античното ми Жигули щеше да струва 100-200лв. Повече в София с кола аз няма да излизам. А шофьорите от градския транспорт трябва да взимат 4цифрена сума. :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 12:06 pm

NovemberCharlie написа:Ъъъ, извини незнанието ми, но кой е Владе?

Тва е Владе На Митко баща му. И един от малкото хора в България, които имат дарба да те научат да управляваш автомобил. Стига да искаш и да можеш да се научиш.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 12:06 pm

TOYAGA написа:
NovemberCharlie написа:Ъъъ, извини незнанието ми, но кой е Владе?

Тва е Владе На Митко баща му. И един от малкото хора в България, които имат дарба да те научат да управляваш автомобил. Стига да искаш и да можеш да се научиш.
Мерси :)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 12:18 pm

@ bikerider

Ми нямам принципни забележки. Нещото, което хората следва да проумеят според мен е единствено това, че сядайки зад волана, те пристъпват към управлението на машина, която може да нанесе щети. Това на свой ред следва да доведе до осъзнаване на някои отговорности и до адекватна преценка на личните възможности. Не можеш да седнеш и да кУрмуваш нещо, чието поведение и реакции не познаваш и не владееш. Всичко останало е следствие от това...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 12:22 pm

TOYAGA написа:адекватна преценка на личните възможности

имаш рядката дарба с две думи да казваш хиляда :agree::agree::beer:
Последна промяна bikerider на Чет Сеп 27, 2007 12:24 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 12:23 pm

TOYAGA написа:@ bikerider

Ми нямам принципни забележки. Нещото, което хората следва да проумеят според мен е единствено това, че сядайки зад волана, те пристъпват към управлението на машина, която може да нанесе щети. Това на свой ред следва да доведе до осъзнаване на някои отговорности и до адекватна преценка на личните възможности. Не можеш да седнеш и да кУрмуваш нещо, чието поведение и реакции не познаваш и не владееш. Всичко останало е следствие от това...
Ама явно може - за туй има правила за спазване. Ако ги спазваш вероятността да направиш грешна преценка и да сбъркаш е по-малка.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 12:26 pm

Прав си в перспектива 20-ти век, но управлението на общество чрез наложени отгоре правила е минало. Може да ти се струва иначе, но това е само реакция...

Знаеш какво стана след модерното задълбаване в правила и чертане на перфектния свят... реалността не е перфектна, хората още по-малко.

Сори за отклонението.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 12:30 pm

NovemberCharlie написа:за туй има правила за спазване. Ако ги спазваш вероятността да направиш грешна преценка и да сбъркаш е по-малка.

Мхм... Всички вярваме в това. И?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 12:30 pm

bikerider написа:Прав си в перспектива 20-ти век, но управлението на общество чрез наложени отгоре правила е минало. Може да ти се струва иначе, но това е само реакция...

Знаеш какво стана след модерното задълбаване в правила и чертане на перфектния свят... реалността не е перфектна.
Ми не е съвсем така,. Без правила не може. Те обкновено са рамки и дават възможност за избор.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 12:32 pm

TOYAGA написа:
NovemberCharlie написа:за туй има правила за спазване. Ако ги спазваш вероятността да направиш грешна преценка и да сбъркаш е по-малка.

Мхм... Всички вярваме в това. И?
Мога да отговоря за себе си. Старая се да ги спазвам. :)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 12:52 pm

NovemberCharlie написа:
bikerider написа:Прав си в перспектива 20-ти век, но управлението на общество чрез наложени отгоре правила е минало. Може да ти се струва иначе, но това е само реакция...

Знаеш какво стана след модерното задълбаване в правила и чертане на перфектния свят... реалността не е перфектна.
Ми не е съвсем така.

Естествено, че не е съвсем така, не съм имал за цел да съм 100% изчерпателен, не бих и могъл да обхвана света в моя мозък.

NovemberCharlie написа:Без правила не може. Те обкновено са рамки и дават възможност за избор.

Може, може, само дето матрияла не е качествен. Щото ако беше дотам качествен, че да може да избира в рамките на правилата, спокойно може да мине и без правила. Пример оня експеримент без светофари.

А ако искаш да ме убедиш, че трябва всички да сме равни... ми не сме. И слава Богу!

NovemberCharlie написа:Мога да отговоря за себе си. Старая се да ги спазвам. :)

:agree::agree::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 27, 2007 12:55 pm

Последна промяна jivkonik на Чет Сеп 27, 2007 1:12 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 1:05 pm

NovemberCharlie написа:Мога да отговоря за себе си. Старая се да ги спазвам. :)

:)

bikerider написа:Може, може, само дето матрияла не е качествен. Щото ако беше дотам качествен, че да може да избира в рамките на правилата, спокойно може да мине и без правила.
А ако искаш да ме убедиш, че трябва всички да сме равни... ми не сме. И слава Богу!

:agree:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 1:09 pm

@ jivkonik

Oще нещо ще изровиш ли?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 27, 2007 1:14 pm

TOYAGA написа:@ jivkonik

Oще нещо ще изровиш ли?

Не, това ми е достътчно! НЕ те иронизирам, наистина съм впечатлен от работата ти, макар и да не съм фен на автоизданията.
:agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 1:15 pm

bikerider написа:

Може, може, само дето матрияла не е качествен. Щото ако беше дотам качествен, че да може да избира в рамките на правилата, спокойно може да мине и без правила. Пример оня експеримент без светофари.

По възможности не сме равни. Но пред обществените правила би трябвало да сме. И в рамките на правилата следва да се възползваме от своите различни възможности.
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Други