lanzz написа:bikerider написа:@lanzz: монетата има и друга страна, която се казва инфраструктура. За да проработи това, за което казваш при калпава инфраструктура трябва ВСИЧКИ да караме с 20км/ч. Реалистично ли е да очакваш такъв сценарий и да упрекваш шофьорите, които искат да стигнат донякъде за нормално време срещу данъците си?
тоест смяташ, че някъде в българия инфраструктурата изисква да караш с по-висока скорост от колкото е ограничението? хм, аз мога да се сетя само за хиляди места където е обратното...
Моля те, ти си пределно умен човек, защо бързаш да се люшнеш в другата крайност? Естествено, че не смятам че трябва непременно да карам над ограничението - смятам, че на доста места ограничението е изкуствено, за да се осигури безопасност поради скапана инфраструктура. Разбираш ме, нали? Ако това продължи още 20 години, ще трябва да наслагат навсякъде ограничение 20км/я. Тогава отново ли ще изискваме безусловно спазване на правилата, вместо да си търсим правата?? Защото плащаме данъци, има милиарди бюджетен излишък, а чичкото по телевизията продължава да опява за несъобразена скорост.
Другия феномен - джигитите - са хора, които имат пари, купили са си мощни и проходими коли, за да не се съобразяват с инфраструктурата. Аз ги разбирам пределно добре, щото и на мен ми е писнало да се влача в кошмарни задръствания заради тъпи пешеходни светофари (я как намериха пари за надлез в Младост 1). Не ги оправдавам обаче, защото повечето от тях се самозабравят до степен да игнорират физичните закони.
lanzz написа:не знам, аз сигурно имам някакъв природен талант, обаче при ограничение 50 някак успявам да карам с 50, а не със 70 или с 20. вярно, не е с 50 "от край до край" както в "америка", но ограничението е максимална скорост, а не гарантирана средна скорост за пътуване от 200км.
Баланса е тънък и е индивидуален. Явно имаш време да караш с 50 по широк булевард с три ленти. Аз нямам и затова карам с 70. Виж на обикновена улица където нямам видимост си карам с 50. Съжалявам, знам че тълкуването на правилника от всеки един шофьор е крайно опасно, но разбери, че дотук не са довели положението шофьорите.
jivkonik едва ли разбира, че тия "обвинения" към останалите шофьори, са точно това, което искат управляващите. Щото и аз мога да кажа, "пари няма, оправяйте се, карайте се квото искате правете, ама да няма жертви", а дали такъв подход гарантира нещо освен ответна реакция?
Alpina написа:но се надявам, че чичковци полицайковци ще почнат да си вършат работата и да не си затварят очите
ами това е същата работа, чакай ти някой ден изведнъж полицаите да станат съвестни.
A защо да не станат??? Докога ние ще вършим работата на управляващите и ще се съскаме помежду си? Кой трябва да мотивира полицаите, аз ли??? Аз да се грижа за мен си, за моята работа, за полицаите, за бабките дето пресичат където им скимне, за тъпите говеда дето карат колела на зиг-заг по платното????? Аз ли? Сори, ама минаха 2000 години, вече не живеем по римско време.
Извинявам се предварително, че трябва да ти кажа такива неща, но когато едно общество го мъчат проблеми като този... всеки случай "решението" да се примиряваме с "положението" и "управниците" и да търсим решението в нас самите има едно име - "робска психика" и води до тежки и необратими психически увреждания. Избора е личен, а последиците колективни.
извинения за поведението си всеки винаги може да намери. толкова много хора намират най-различни извинения да не спазват законите и правилниците
Само едно ще ти кажа - не съди, за да не бъдеш съден. Ако можеш да се поставиш на мястото на всеки един човек, моля направи го. Тогава бих приел да съдиш, но така просто не е коректно.
няма място по света където ВСИЧКО да е перфектно подредено, ВСИЧКО да работи както трябва и ВСИЧКИ да си гледат перфектно работата.
Отново залиташ в крайности. Естествено, че няма такова място. Но има места където процента на перфектните неща е голям. Достатъчно голям, за да има място да се спазват правилата. Тук не е така и не можеш да говориш така, защото самото ти изказване е пределно крайно. Никой не иска всичко да е перфектно, аз поне не. Искам нормални условия, които да ми позволят да карам нормално и да си оползотворявам времето, т.е. да печеля пари, вместо да чакам, или да карам на зиг-заг по прясно "ремонтирани" платна...
където и да идеш, извинения ще си намериш.
Виж, доказано е, убедих се и сам - с четене на морал практически проблеми не се решават. Не и в 21 век.
bikerider написа:Тъжната истина е, че дори да карам с 40 това изобщо не ме пази от смърт
така е - като караш с 40, ти пазиш някой друг от смърт.
Моля те, остави тази преценка на мен - мисля, че имам достатъчно акъл в главата си

Преди време написах в една тема, че не държа непременно България да е пълна с умни и образовани хора - не е реалистично да очаквам такива неща. Написах също, че очаквам от останалите да спазват правилника. Все още смятам така. Просто тогава пропуснах да кажа, че очаквам също моите данъци и на останалите хора да отиват там, за където са предназначени. Иначе няма да се получи номера с безопасността по пътищата колкото и да си четем морал.
Истинския проблем е как да се налее акъл на глупаците летящи със 120 по разбит път без да се изпада в крайности (като теб тук сега). Ако решиш този проблем, смятай, че си спасил човечеството от самоунищожение.