Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 1:19 pm

Благодаря. Полагаме скромни усилия - според възможностите си.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 1:26 pm

<offtopic>

NovemberCharlie написа:По възможности не сме равни. Но пред обществените правила би трябвало да сме.

Второто изречение е утопия. Причината е в първото.
</offtopic>
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 1:42 pm

NovemberCharlie написа:И в рамките на правилата следва да се възползваме от своите различни възможности.

Това и правим. УПРЗ.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 1:48 pm

bikerider написа:<offtopic>

NovemberCharlie написа:По възможности не сме равни. Но пред обществените правила би трябвало да сме.

Второто изречение е утопия. Причината е в първото.
</offtopic>
Марто, ама ако няма правила отиваме към състоянието, изискващо минимално количество енертия за поддръжка. :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 1:49 pm

Разбирам те прекрасно и съм 1000% съгласен с теб, но... по-добре да замълча.
Аватар
bikerider

Мнениеот Velio » Чет Сеп 27, 2007 1:50 pm

Play it safe
Аватар
Velio

Рейтинг: 1220

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 1:51 pm

bikerider написа:Разбирам те прекрасно и съм 1000% съгласен с теб, но... по-добре да замълча.
:) :beer:
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 27, 2007 1:55 pm

Мда, това наистина е добро. Има и други добри. Аз поне ги чета редовно.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот lanzz » Чет Сеп 27, 2007 2:12 pm

bikerider написа:Ако това продължи още 20 години, ще трябва да наслагат навсякъде ограничение 20км/я. Тогава отново ли ще изискваме безусловно спазване на правилата, вместо да си търсим правата?? Защото плащаме данъци, има милиарди бюджетен излишък, а чичкото по телевизията продължава да опява за несъобразена скорост.

никъде не съм писал че съм против всички да си търсят правата, тъкмо напротив. но това да караш със "съобразена" превишена скорост не е никакво търсене на права. търсене на правата е да пуснеш жалба в общината, която е сложила според теб несъобразеното ограничение, и ако няма ефект - да съдиш общината. това е търсене на права. карането както си знаеш не е.

Баланса е тънък и е индивидуален. Явно имаш време да караш с 50 по широк булевард с три ленти. Аз нямам и затова карам с 70. Виж на обикновена улица където нямам видимост си карам с 50.

това щеше да е някакъв аргумент, ако само в българия стандартното ограничение в града беше 50км/ч. само дето в цяла европа е така, пък там не им е проблем инфраструктурата май? и някак си всички имат време да карат с колкото си трябва, макар че сигурно при тяхната инфраструктура спокойно биха могли да карат със 170 в града.

Кой трябва да мотивира полицаите, аз ли??? Аз да се грижа за мен си, за моята работа, за полицаите, за бабките дето пресичат където им скимне, за тъпите говеда дето карат колела на зиг-заг по платното????? Аз ли?

my point exactly. всеки трябва да си гледа своята работа и да си носи отговорност за своето поведение, НЕЗАВИСИМО какво правят полицаите, бабките и тъпите говеда. колкото и корумпирани и нехайни да са полицаите, пак не е никакъв повод спазването на законите да бъде по лично усмотрение.

всеки случай "решението" да се примиряваме с "положението" и "управниците" и да търсим решението в нас самите има едно име - "робска психика" и води до тежки и необратими психически увреждания. Избора е личен, а последиците колективни.

робска психика е да се "примиряваш" с положението че някъде има някакво ограничение на скоростта? че съществуват някакви закони? давай да се оттървем от робската психика, ако някой иска да спазваме нещо, нека се опита да ни принуди! ние сме свободни хора и никой няма право да ни ограничава! долу робската психика!

само за да поясня: това което казвам няма нищо общо с примиряване с управниците. има общо със спазване на елементарни правила за безопасност. ти може да си решил, че на даден булевард с три ленти е безопасно да се движиш със 70, въпреки че ограничението е 50. друг може да реши че е безопасно с 90. как могат да се обосноват? и 5000 пъти да минеш със 70 или 90 и нищо да не се случи, това не е доказателство че е безопасно. веднъж ще се случи нещо, и вече ще е "бях сигурен, но сбърках в преценката си". аз пък искам да СЪМ СИГУРЕН, че когато на един булевард ограничението е 50, аз да МОГА ДА РАЗЧИТАМ че всички ще се движат с не повече от 50, за да знам какво да очаквам. а не че всички ще се движат по лично усмотрение със скорост между 20 и 200.

ЗДП и ППЗДП всъщност представляват един протокол на поведение. нужно е да се спазва не защото някой е решил че така е по-добре за теб, а за да могат всички останали да знаят какво поведение да очакват. защото ако всеки си прави каквото си иска и каквото си прецени, никой друг няма как да отгатне как ще реагира.

Само едно ще ти кажа - не съди, за да не бъдеш съден. Ако можеш да се поставиш на мястото на всеки един човек, моля направи го. Тогава бих приел да съдиш, но така просто не е коректно.

добре, извинявам се. имах предвид статистически погледнато. ок, ако оправят пътищата и полицаите започнат да си гледат работата, 10% от тези с извиненията ще решат че са удовлетворени и ще започнат и те да спазват протокола. останалите 90% обаче ще си намерят следващото извинение. статистически погледнато, за мен нищо няма да се е променило - 90% от положението ще е останало същото, и постоянния растеж на броя автомобили в града бързо ще изяде тези 10% подобрение.

Но има места където процента на перфектните неща е голям. Достатъчно голям, за да има място да се спазват правилата. Тук не е така и не можеш да говориш така, защото самото ти изказване е пределно крайно.

за мен тук е достатъчно перфектно, за да спазвам правилата. щом тук някои могат да спазват правилата, а за други не е достатъчно перфектно, значи и другаде където за едни е достатъчно перфектно за други пак ще се намерят извинения.

Искам нормални условия, които да ми позволят да карам нормално и да си оползотворявам времето, т.е. да печеля пари, вместо да чакам, или да карам на зиг-заг по прясно "ремонтирани" платна...

и аз искам само нормални условия. да карам нормално, вместо да се чудя кой кога и защо ще реши "съобразено" да прави нещо, което никой няма как да очаква от него. "колегите" шофьори са много по-голям проблем, опасност и пречка за нормалното каране, от колкото "прясно ремонтираните" платна.

Написах също, че очаквам от останалите да спазват правилника. Все още смятам така. Просто тогава пропуснах да кажа, че очаквам също моите данъци и на останалите хора да отиват там, за където са предназначени.

това би било смислено единствено, ако неспазването на правилника по някакъв начин предизвикваше подобрение в положението при оползотворяването на данъците. само че такава зависимост няма, просто понеже спазването на правилника няма нищо общо с изтичането на данъците. освен в смисъл на "те щом ще си правят каквото си искат, значи и аз ще си правя каквото си искат". от което "те" няма да си вземат поука и да спрат да си правят каквото си искат.

Истинския проблем е как да се налее акъл на глупаците летящи със 120 по разбит път без да се изпада в крайности (като теб тук сега). Ако решиш този проблем, смятай, че си спасил човечеството от самоунищожение.

никого от нищо не искам да спасявам. наясно съм че всеки винаги ще постъпва както прецени че е правилно, ще решава сам за себе си кои правила кога и къде да спазва или не. това което ме дразни е когато някой рационализира подобно поведение, особено когато рационализацията е "на пук на тоя или оня който не прави нещо както трябва".
Аватар
lanzz

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 2:15 pm

:rofl:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Чет Сеп 27, 2007 2:21 pm

Много приказки за нищо. Много бих искал да се возя с някой от вас, спазващите правилника, по път, на който преди 1 година са извършили ремонт, но по някаква причина са "забравили" да сложат знак "край на ограничението" и да ги видя как се тътрят с 20 км/ч в продължение на 10 км... Да видим тогава кой практикува проповедите си и кой само си дърдори.

П.П. А такъв случай със знаците има!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 27, 2007 2:26 pm

@lanzz: Приказките са си приказки, работата си е работа. А времето лети и е ограничено.

всеки трябва да си гледа своята работа и да си носи отговорност за своето поведение,

Зацикляш... нямам желание да споря. Не си прав, точно защото си прав.

рационализацията е "на пук на тоя или оня който не прави нещо както трябва".

:rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 27, 2007 3:18 pm

PtD написа: А такъв случай със знаците има!

То да беше само един, само със знаците и само в България...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 28, 2007 9:16 am

jivkonik написа:... А най-ме боли като утрепат пешеходец, и то в рамките на населено място, защото някой самозабравил се лумпен "бързал" за някъде!!!

Дали ще си промениш мнението, когато карайки с 50 в град, две деца изкочат пред теб с клони и почнат да ти се хилят и размахват, докато се опитваш да не ги удариш, после хукват да бягат?

Защото вчера се опитах да им намеря родителите след това, но за съжаление не успях, та си мисля кой ли е виновен, те или родителите им? Аз салагам на вторите. За децата е доказано, че са непредсказуеми, такива като теб - УНИКАЛНИТЕ. От които очакваш всякакви безумни неща, спазвайки закона, всъщност не можеш да имаш очаквания, непредвидими са.

Т.е. щях да ги блъсна не заради друго, а защото целенасочено си го търсеха, но едва ли вечерта в новините, аз щях да съм невинния, сешли се???

Според мен не е толкова важна техниката ти на каране, която се подобрява с времето, ами възможноста да предвиждаш какво ще се случи следващите 500 метра, а за това трябва нещо, на което не могат да те научат.

Давам ти пример - прилагаш ли следното, защото то не е пиасно в закона:
Вчера бях на двулентов път с много завои, където от скоро има светофар, понеже правят ремонт на едната. Когато стигнах до мястото, имаше 3 спрели коли аз не се лепнах зад тях, както постъпва всеки, който спазва уникално точно правилата, ами спрях в десния завой 30 метра от тях, от който не се виждат особено много, а още повече, ако цъфна и аз там, мястото за спиране става доста малко. Пуснах си аварийните и какво се случва - преди това бях изпреварил кола, камион, тир, коли... идва първия, не намалява, тръгнах леко мигайки и със спирачките, за да се сети, както и да е - загря, камиона зад него веднага пусна неговите аварийни, което накара бензиновоза да почне веднага да намалява и той пусна неговите. Така, всеки си спря, без да се стига до момент, в който да не виждаш, че след завоя има спряла кола и трябва да си тестваш спирачките, още повече, че при наличие на няколко километра спускане, където много хора само на тях стоят, спирачките не работят като в града. За пълните камиони пък използването само на двигателя не е решение, макар техните спирачки да си имат охлажване, пак не е нормално спирането.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Пет Сеп 28, 2007 11:19 am

@Alpina Земи спри да караш автомобил, че до сега като чета баси случките все ти се случват. ;)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот did » Пет Сеп 28, 2007 11:21 am

agent_Jekov написа:@Alpina Земи спри да караш автомобил, че до сега като чета баси случките все ти се случват. ;)

същите случки се случват непрекъснато на всеки, който кара... за съжаление. това не е причина всички да спрат да карат.
Аватар
did

Мнениеот did » Пет Сеп 28, 2007 1:46 pm

http://vbox7.com/play:bc7525eb - какво би станало, ако Баба Илиица имаше книжка, категория C

http://vbox7.com/play:d855e4a8 - а тва е резултата ако е прост любител-шифьор

Много обичам такива "ограничения", които не дават възможност сам да решаваш дали да се съобразяваш или да не се съобразяваш с тях и от нарушаването на правилата да боли :D
Аватар
did

Мнениеот klmn » Пет Сеп 28, 2007 2:27 pm

^сега ще слагат такива по "Граф Игнатиев",за да пускат само трамваите,много ше ми е кеф малоумните мутри и ченгета да се набучват по тях. :D
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот kagami » Пет Сеп 28, 2007 2:53 pm

did написа:http://vbox7.com/play:bc7525eb - какво би станало, ако Баба Илиица имаше книжка, категория C

http://vbox7.com/play:d855e4a8 - а тва е резултата ако е прост любител-шифьор

Много обичам такива "ограничения", които не дават възможност сам да решаваш дали да се съобразяваш или да не се съобразяваш с тях и от нарушаването на правилата да боли :D

Хехех, много яко се нацепват, хитреци :popcorn:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот skiman » Пет Сеп 28, 2007 2:56 pm

klmn написа:^сега ще слагат такива по "Граф Игнатиев",за да пускат само трамваите,много ше ми е кеф малоумните мутри и ченгета да се набучват по тях. :D

Вече са монтирани и има съответните мрънкания:
http://dnes.dir.bg/2007/09/28/news2156553.html
Даже и "дългогодишни" шофьори, на които им пречи инфраструктурата, се пробват да ги пробият:
http://dnes.dir.bg/2007/09/27/news2149042.html
Аватар
skiman

Мнениеот Мъро » Пет Сеп 28, 2007 3:43 pm

Мдам, е те от такива идиотоустойчиви инвестиции май-май има нужда у нас :agree:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот kagami » Пет Сеп 28, 2007 4:30 pm

Да, току-що ги видях как работят тези бариерки - съвсем нормално. Спускат се и пак се издигат, щом мине трамвая. И то не като в клипчето и двете, а само едната - ако от другата страна в този момент не преминава трамвай.
Ще ми трябва известно време да свикна с мисълта, че зад мен няма да има коли, а само евентуално някой трамвай, и ще мога по-спокойно да си карам по релсите.. Кеф :D

А за коментарите на министъра на транспорта - ами те и за Витошка така пищяха в началото и уж само за 6 месеца щеше да бъде затворен булевардът, но си остана пешеходно / трамвайна зона и вече дори и живеещите там не дават вид да са недоволни. Не знам как ще минават линейки и полиция при спешни случаи, но аз за толкова години живот в непосредствена близост до Попа не съм видяла, нито чула дори една линейка, която да е преминала по Граф Игнатиев. Виж, мутри се юркат на 2ра със 70 почти постоянно...
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот klmn » Пет Сеп 28, 2007 4:37 pm

Аз да съм кмет целия център ще затворя за смрадливки :D !
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот jivkonik » Пет Сеп 28, 2007 4:39 pm

Alpina
Дали ще си промениш мнението, когато карайки с 50 в град, две деца изкочат пред теб с клони и почнат да ти се хилят и размахват, докато се опитваш да не ги удариш, после хукват да бягат?

Не, няма да си го променя, инструктора ми го набиваше в главата постоянно - "очаквай и от дървото над пътя да падне ДЕТЕ на платното и ти трябва да можеш да СПРЕШ и да го предпазиш!!!!"
ТИ си силния в колата, ТИ караш няколко тона желязо, ТИ СИ ОТГОВОРЕН то да спре на време и без последстивя за другите, когато се наложи!!!

И вярно, кви ситуации описваш, баси, не ти е лека работата.. Респект!
:peace: :peace:
Аватар
jivkonik

Мнениеот lanzz » Пет Сеп 28, 2007 5:03 pm

kagami написа:Не знам как ще минават линейки и полиция при спешни случаи

до колкото пишеше по медиите, бърза помощ и пожарна безопасност ще получат дистанционни, а полицията ще трябва да заобикаля (тъй като поради близостта на МВР твърде много злоупотребяват).
Аватар
lanzz

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 28, 2007 7:00 pm

agent_Jekov написа:@Alpina Земи спри да караш автомобил, че до сега като чета баси случките все ти се случват. ;)

До сега тази седмица имам 1200км а утре и в неделя ще направя още 200 (почивна без да бързам :D ). Мислиш ли че е нормално да ставам по-чест свидетел на такива неща, в сравнение със познати, които имат 1500км за 4 месеца ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 29, 2007 12:36 am

kagami написа:ами те и за Витошка така пищяха

Онзи ден пред очите ми по Витошка прелетя с мръсна газ черен лъскав мерцедес. Караше поне с 80 между пешеходците и колоездачите.

Относно колоните на Графа - did с право ги хвали, хубаво нещо са... за европейските условия. Да видим колко време ще мине преди някой хитрец да подслуша сигнала на дистанционните и да започне да продава копия на бизнесмените.
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Съб Сеп 29, 2007 1:28 am

bikerider написа:Да видим колко време ще мине преди някой хитрец да подслуша сигнала на дистанционните и да започне да продава копия на бизнесмените.

Просто още manual-а на тия джаджи не е стигнал до някое китайско пионерче :) След година сигурно по магазините за левче ще ги продават.

Тъпанари има. Тия с мерцедесите, тия с голфовете и тия с москвичите винаги ще си ги има. Отстоявайте си правата до край... дори с цената на заплаха от някой едроплещест кретеноид. Стъпка по стъпка... :agree:
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 29, 2007 9:05 am

Мъро написа:дори с цената на заплаха от някой едроплещест кретеноид.

Съгласен съм с теб, но на теория. На практика има разлика между това да разсъждаваш зад монитор и да се разправяш очи в очи с въоръжен бабаит. Огромното мнозинство хора предпочитат да си траят и при това положение наличието на някъв процент донкихотовци не оправя нещата.
Революционните призиви не увеличават този процент, а и бабаитите не се стряскат от единици, т.е. дори наличието на N на брой донкихотовски единици не променя нещата и на йота.

Правата са на едно ниво. Под това ниво е оцеляването. Видът на три яки мъжаги с неизвестно количество ресурс зад гърбовете им бързо свежда психиката на нормалния пазещ си кожата индивид до долното ниво и изпарява "революционните" стимули.

Иначе в случая най-ме радва реакцията на ББ към тъпия МВР пияндур. За съжаление е изолиран случай и е проява единствено на дуене преди избори.
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Съб Сеп 29, 2007 10:31 am

Прав си, всичко свършва до момента, в който се задейства чувството за самосъхранение. Поради същата причина възроптавам по пътните неволи основно когато съм на колело, защото реално погледнато няма как да ме хванат. Имаше наскорошна история с един такъв бабаит с БМВ, който направи забранен завой и щеше да ме удари.
Аватар
Мъро

ПредишнаСледваща

Назад към Други