За спускачите и туристите!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот screamBoy » Пон Окт 15, 2007 4:56 pm

когато ония ЛАЙНА управляващите убият бизнеса на няколкото велофирми със сигурност ще има не само плямпаници във форума, нали ? щото на нас не ни е съвсем все тая къде ще даваме тия няколко хилки годишно - а, ми като няма колела ще скачаме от мостове или там квото дойде, но онези хора от това живеят.

така че, милички, не си позволявайте да изземате функциите на други, при това безплатно.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот daizel1 » Пон Окт 15, 2007 4:57 pm

skiman написа: Пробвайте с припикаване. :D
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
daizel1

Рейтинг: 1284

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 15, 2007 5:35 pm

kagami написа:@ TOYAGA
"Когато некой (най-накрая) пукне, сичко ше се оправи ъпцелютно хафтоматично..."
Това май вече се е случило, но не се е разчуло.

Kога, къде, как, кой? Ще го разчуя точно за 5 минути.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Editor » Пон Окт 15, 2007 5:36 pm

Сега ще има да се спори .....Нямам думи.... :V:
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот тучо чучо » Пон Окт 15, 2007 5:43 pm

Никой няма право да създава и/или маркира маршрут/пътека в рамките на природния парк. Преди точно една година приблизителн това беше коментара на инж. Тома Белев - директор на парка, по повод на мое тълкуване на гореобсъжданата тема.
Ако някой се интересува от подробности - има сайт на парка, там има и правилата. Който не се интересува - да рита срещу ръжена, негова работа! :dunno:
Аватар
тучо чучо

Рейтинг: 2000

Мнениеот M1010X » Пон Окт 15, 2007 5:58 pm

Въпросът е имаме ли право да караме по създадените (следователно маркирани) пътеки и ако не навсякъде, къде можем?

Ако сайтът е http://www.park-vitosha.org, не можах да намеря информация, която да определя кой какво може да прави; в документа ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ е описано кое е защитена територия (т.е. резерват), но не е описано никъде дали имат право там да се движи нещо различно от пешеходци. Разбира се, възможно е подобно ограничение да е описано някъде другаде и да не е пряко и еднозначно свързано с природния парк Витоша, но аз лично нямам представа къде.

В крайна сметка, може би най-лесно ще е да се обадя :) И сигурно утре ще го направя. Като имам повече информация, ще пиша.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот Admin » Пон Окт 15, 2007 6:11 pm

@M1010X
Иво, доколкото помня в правилата на резервата беше записано това:
"Движението на туристите се разрешава само по маркираните пътеки".
Определение на "турист" в Закона за опазване на околната среда липсва. Не знам дали има такова в правилата на резервата, но се съмнявам.
Ако няма определение, което да казва, че туристът задължително е пешеходец, нещата стават доста разтегливи и евентуалните санкции спрямо колоездачи би имало смисъл да се обжалват.

За обаждането, би било интересно, но пък винаги има риск с едно такова да разлаеш кучетата ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Пон Окт 15, 2007 6:24 pm

Ще направя един малък паралел.

Едно време на бордистите е било забранено да карат по пистите, тъй като са били опасни за скиорите и не им е било там мястото.
Дам, но с времето се е доказало, че има място и за скиори и за бордисти по една и съща писта, сега така е и с колелата, дам ако велосипедиста е разумен, не виждам какъв проблем може да има. Естествено съкатлъци винаги стават дори само м/у скиори, така че...

Схванахте надявам се какво се опитах да покажа. На пътеките има място и за велосипедисти, и за пешаци, всеки сам за себе си да прецени как да се движи по тях.

Не сме способни да спрем пикльовците, които се мислят за велики, но останалите можем да дадем пример на пешеходците, че идиотите са малка част от нас и просто нищо не може да се направи. На всякъде има такива, по улиците, дори между самите пешеходци има такива, които винаги се бутат и т.н.

;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Пон Окт 15, 2007 7:41 pm

SMITH написа:...Аз лично не обичам да крещя на туристите "ОП ОП ОП", "Бегай!" или някава друга селяния..
Лично при мен, едно "ехо" винаги е било достатъчно.
sersem.inc написа:Няма такова нещо според мене. Всичко което изрично не е написано е позволено. Това че пише за пешеходци и не се забраняват колелата не значи че и те не са забранени. Прав си че сигурно наредбата е от дядово време но тогава някой да е карал в планината?
Забраната според мен е била по-скоро за моторизирани превозни средства, като кросови мотори например, които са доста по-опасни за туристите.
sersem.inc написа:Относно туристите съм съгласен че не трябва да прелитаме покрай тях без предупреждение. Но и да ги предупредим повечето си остават на средата на пътеката...
Обикновено, когато предупредя човека отдалече, било то със вик ("ехо"), или по друг начин, хората се дръпват. А едно "добър ден" си нямате представа колко много променя образа на планинския велосипедист в очите на туристите. Разбират, че и ние като тях сме също хора, обичащи планината...

Истина е, че ако стане сериозен инцидент с пешеходец - ще има сериозни мерки, подобно на "Индиго". И те ще са в ощърб на планинското колоездене.

За заграждане на трасетата - нищо не спира един турист да се "включи" във спускачното трасе, идвайки от друга пътека. Спасението е цялата пътека да се огради с лента, подобна на полицейските примерно. Тогава обаче, ще си спечелим искрената неприязън на туристите, което никак не е желателно, според мен.

Теодорчо, истина е, че никой няма да се заеме да изгради вело-трасета. Трябва ние, велосипедистите да го изграждаме и тогава ще се появи проболема от предишния ми абзац. Видяхте какво стана с вело-алеите в София. Отдавна се каня да направя фото-сесия със паркирали коли, минаващи по самите алеи пешеходци, малки деца, играещи си там и какви ли не други препятствия. Ако трябва да карам по безопасен (и за мен и за пешеходците) маршрут - малка част от него ще обхваща вело-алеята.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Teodor40 » Пон Окт 15, 2007 8:00 pm

Alpina написа:Ще направя един малък паралел.

Едно време на бордистите е било забранено да карат по пистите, тъй като са били опасни за скиорите и не им е било там мястото.
Дам, но с времето се е доказало, че има място и за скиори и за бордисти по една и съща писта, сега така е и с колелата, дам ако велосипедиста е разумен, не виждам какъв проблем може да има. Естествено съкатлъци винаги стават дори само м/у скиори, така че...

Схванахте надявам се какво се опитах да покажа. На пътеките има място и за велосипедисти, и за пешаци, всеки сам за себе си да прецени как да се движи по тях.

Не сме способни да спрем пикльовците, които се мислят за велики, но останалите можем да дадем пример на пешеходците, че идиотите са малка част от нас и просто нищо не може да се направи. На всякъде има такива, по улиците, дори между самите пешеходци има такива, които винаги се бутат и т.н.

;)

Бордистите правят оборот точно, колкото скиорите и затова е разрешено. За мен няма място за пешаходци и колоездачи на една пътека. Създава реална опастност и дори колкоездача да е съвестен стреса да туриста си остава. Миналата седмица се бах заслилил на едно място, видях семейство с дете и минах покрай тях с 5-10км/ч. Преди това бях поне с 50 и те се шашнаха страшно много. Мъжт ми се развика, въпреки, че до тях минах със смешна скорост. Вчера по същият начин един дядо се страена, а преди да стигна до него почети спрях и го заобиколих супер внимателно. Почети не карам по туристическите пътеки и когато това се случва ми е неудобно от пешаходците вече. Те ни мразят! Който си кара по техните маршрути си е чиста проба пълен егоист или не подозира на какъв стес ги постава!
Вело трасета има, ползвайте ги!
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 15, 2007 8:03 pm

Alpina написа:...идиотите са малка част от нас и просто нищо не може да се направи

Интересна мисъл!
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Мъро » Пон Окт 15, 2007 8:15 pm

Що си чешете езиците за глупости? Планината е за всички, би трябвало всички в този форум да са разбрали, че колкото вие имате право да сте по пътеките, толкова и пешеходците.
Ако се спускаме по пътечка и отзад се зададе кросов мотор, който се е засилил към нас, к'во правим? Бегаме у лево и се кръстим?
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот spirit » Пон Окт 15, 2007 8:15 pm

не подозира на какъв стес ги постава!

did даде линк на
Код: Избери целия код
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=turizym&Number=1945608292&page=0&view=collapsed&sb=5
коментари по същата тема ,но от "тяхна" гледна точка.Е аз лично много се смях (в момента продължавам) ,има найстина дебилни предложения (кречетало на спиците, аларма от будилник на якето) .Та исках да кажа ,че проблема определено е силно усезаем от двете страни .Е от прочетеното ,оставам с убеждението че пешеходците не ни мразят ,нито искат да спрем да караме ,а просто да ни чуват от далече. Такаче не е необходимо да маркираме/препикаваме каквото й да е ,а просто да се научим да викаме от далече .

Пешеходците ще ги има винаги ,нас също .Като не искаме да ни пречат ще караме по места ,от където те немогат да минават .Относно байк парковете ,рано или късно ще се появят навсякъде (не само Сопот).До тогава ,тъй като те са по-бавни ,без протектори и най-важното повече ,ние ще се съобразяваме с тях.Може да не ни харесва ,но нещата стоят така.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот Teodor40 » Пон Окт 15, 2007 10:06 pm

Това значи непрелъснато да рева като животно по пътеките. А няма да си слагам някакви звукови глупости да ми надуват главата доакто карам. А ако някой си мисли, че не ни мразят тогава как ще обясни дънерите, които ни слагат по пътеките? Или псувните? Или това, че бутнаха Дидар, че му ръгнаха пръчка в спиците...
Аватар
Teodor40

Мнениеот mitakaman » Пон Окт 15, 2007 10:13 pm

Ми както има говеда карачи, има и говеда туристи разликата е, че вторите са повече ;)
Аватар
mitakaman

Рейтинг: 1977

Мнениеот bikerider » Пон Окт 15, 2007 10:23 pm

Teodor40 написа:Мисля, че е пределно ясна целта- да се отделят велотрасетата от пешаходните. Нежелателно е един вид, че е на тяхна отговорност.
NovemberCharlie, трасе, което ние сме правили ми се вижда редно да е за спускане, а не за разходка на трудно подвижни пенсионери.

Не че нещо, но Витоша е природен парк. Никъде няма и буква, която да удовлетворява такива претенции като твоите. Пътеките на Витоша в голямата си част са облагородявани именно от "трудно подвижни пенсионери", когато са били на твоите години. Разбираш за какво ти говоря, нали?

Няма НИКАКЪВ (и не бива да има) легален начин за такава "приватизация" на публична държавна собственост. Какво значи "наша"? Прекрасно ме разбираш и аз прекрасно те разбирам, затова цитирах ключови моменти от първия ти пост. jivkonik ти го каза, ти също много добре знаеш - ако искаш неприкосновеност инвестирай в частен имот или ходи в байкпарк. А байкпарк има, ще има и други. Ама Сопот е далеко нали... няма угодия :)

Само си представи - днес велосипедистите си отцепват "тяхните" пътеки, утре дружинките с ATV-тата, другиден кросарките, после пешеходците си отцепват кажи речи цялата част на облагородена Витоша и така до? Да не говорим за лифтовете - те чии са и за кого за строени? :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Пон Окт 15, 2007 11:47 pm

bikerider написа: А байкпарк има, ще има и други. Ама Сопот е далеко нали... няма угодия :)

С тази разлика, че на мен ми се кара всяка седмица и то не по един ден а Сопот действително е далече.
Значи да се направим, че проблем няма, да стане рано или късно инцидент на пътеките и това е правилното решение така ли? Стига критикува а като си толкова "умен" кажи какво е сперед теб едно реално, действащо, пригодимо за Драгалевци решение. Ако нямаш такова си спести критиките. Всеки може да намира грешки и пропуски в нещо вече измислено. Бъди по-креативен, ако можеш :idea:
Аватар
Teodor40

Мнениеот Alpina » Вто Окт 16, 2007 7:49 am

TOYAGA написа:
Alpina написа:...идиотите са малка част от нас и просто нищо не може да се направи

Интересна мисъл!

Самозалъгване, ако го гледаш като цяло в България, но по планининските пътеки ми се струва, че преобладават свестните. А Витоша си е частен случай, но все пак те си мерят пишките в парковете, рядко се качват на нея, или поне колкото да има "Аз съм карал на Витоша, ти какво разбираш"

@Teodor40, не знам за теб, но аз до сега не съм имал случай някой да ме овиква. А почти винаги сме били на "Добър ден - приятен ден и на вас" А да ти кажа - не обичам много спокойното каране, когато съм сам.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 16, 2007 9:16 am

Да не забравяме, че има и едни други туриси - разхождат се събота и неделя с едни железа 12 калибър. ;)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот feb » Вто Окт 16, 2007 10:49 am

Teodor40 написа:
bikerider написа: А байкпарк има, ще има и други. Ама Сопот е далеко нали... няма угодия :)

С тази разлика, че на мен ми се кара всяка седмица и то не по един ден а Сопот действително е далече.
Значи да се направим, че проблем няма, да стане рано или късно инцидент на пътеките и това е правилното решение така ли? Стига критикува а като си толкова "умен" кажи какво е сперед теб едно реално, действащо, пригодимо за Драгалевци решение. Ако нямаш такова си спести критиките. Всеки може да намира грешки и пропуски в нещо вече измислено. Бъди по-креативен, ако можеш :idea:

Пич, Витоша е природен парк и там няма нито ТВОИ, нито ВАШИ пътеки, не разбра ли?
Нямаш право да правиш, каквото и да било от глупостите, които имаш в "акъла".
И да, проблем имаш, но проблема ти не са туристите!
Оттук нататък, каквото и да говориш е безмислено!
Не си сам!
Внимаваш!
И това е!
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Мнениеот PtD » Вто Окт 16, 2007 11:34 am

NovemberCharlie написа:Да не забравяме, че има и едни други туриси - разхождат се събота и неделя с едни железа 12 калибър. ;)

Хмм, и какво ще ми направят? Да не би да ме гръмнат? :dunno:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 16, 2007 11:48 am

PtD написа:
NovemberCharlie написа:Да не забравяме, че има и едни други туриси - разхождат се събота и неделя с едни железа 12 калибър. ;)

Хмм, и какво ще ми направят? Да не би да ме гръмнат? :dunno:
Едва ли ще те гръмнат, ама се съмнявам, че ще си мераклия втори път да им минеш през ловните полета. Комбинацията от група въоръжени като за война мъже(част от тях почерпени) плюс глутница ловни кучета е нещо, което няма да ти е иска да имаш срущу теб.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Вто Окт 16, 2007 11:49 am

Като сме тръгнали да описваме туристическата фауна - да не забравяме и тези, тръгнали на романтични разходки, но решили да задоволят нагоните си на някоя полянка. За малко да мачкам такива и в Северния парк и на една полянка, близо то Копитото.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот M1010X » Вто Окт 16, 2007 1:17 pm

А също така и... тумба цигани, около 20 броя (мъже, жени, деца) + няколко коня + моторни триони - носят дърва. Това го засекохме 20 минути след споменатата случка с онези природозащитници. Как мислите, дали имат разрешително?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот bikerider » Вто Окт 16, 2007 6:27 pm

Teodor40 написа:

Глей ся, не ми се прави на умен, а се опитай да вникнеш в това, което ти се казва. Планината е публично пространство и там няма мое/твое. Разделението е НЕВЪЗМОЖНО. Освен с телена ограда и пазачи с кучета, което по очевадни причини няма как да се получи или ако се получи дълго няма да изтрае.

И какво точно искаш да стане, че съм ти аз на устата? Нещо не ти угодих или? Обяснявам ти защо исканията ти са нереални и безпочвени и тва е, ти ако искаш ги приемай или не ги приемай, твой проблем. Относно решението - боли ме меча за някви измислени конфликти с туристи - никога не минавам покрай турист преди да съм сигурен, че няма да го ударя. Това е решението за мен - просто отчитам, че не съм сам на света и карам сред хора. Ти ако не можеш да караш така и нещо ти пречи горе, значи имаш проблем. Ако ли не можеш да си позволиш всяка седмица байкпарк, значи имаш още по-голям проблем. Ако ли имаш проблем с некотролируемите лапетии - много ядове те чакат :)

Оставям настрана дребнавите ти заяждания, нека те питам - а ти какво предлагаш, освен надписи, черепи, забрани, ограничения и прочие? Нещо по-градивно и най-вече по-работещо можеш ли да измислиш? Аз съм измислил - горе не трябва да се карат колела - само това ще реши истински проблема. Харесва ли ти такова решение? Ако да - карай си спокойно докато може да се кара горе и внимавай с хората. Ако не - измисли по-добро решение. Аз не съм инстанция за решения, плюс това проблема е в твоята глава, не в моята.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Вто Окт 16, 2007 6:55 pm

Добре! Напълни ми се главата от мнения на хора, които не карат на витоша или скороста с която го правят им позволява да си лафят с туристите.
Някой да махне темата и когато стане инцидент, затворят Витоша за колелета ще му мислим.
"Няма наша, няма ваша пътека"- добре, нека да се псуваме по общите пътеки докато не стане сериозен инцидент. Избяхвам им маршрутите, но когато видя някой, дето седи и ме гледа тъпо под лифта, където м/у другото е забранено за преминаване, и аз летя към него направо побеснявам! Щях да се смажа заради един такъв бастун! Вие си мелете едно и също и как опцията е да спра да карам или да ходя до Сопот всеки ликенд. Неадекватно мнение, честно.
Аватар
Teodor40

Мнениеот sersem.inc » Вто Окт 16, 2007 7:00 pm

Бе не схвана ли че трябва да внимаваш? Да се оглеждаш? Да предупреждаваш? Да ДЕЛИШ пътеките и с другите? Изобщо схвана ли нещо???
Стой мирен. Карай безопасно и ще има място под слънцето за всички ни.
Ride... Just ride...
Аватар
sersem.inc

Рейтинг: 1130

Мнениеот naka76 » Вто Окт 16, 2007 7:08 pm

Абеаз до сега на Витоша съм карал само четери пъти, макар и повечето на състезания, как един път не съм имал проблем с турист. Може би освен нормалното "бип бип" и "опа" имаше "Добър ден", "Как сте" , "Лек ден", "Приятна разходка" и така. Даже последния път въпреки че бях на състезание намерих време да си поприказвам с един баща който беше извел двете си деца на по 4 и 5 години в планината, при което качих малкото на колелото и го повозих стотина метра. Спрете до някой турист, поприказвайте, покажете че сте в планината заради планината, а не заради едно суррррррр. Така има шанс повече да им спечелите уважението отколкото като профучавате покрай тях с викове ала "ПИСТА". Покжете им че колоездачите са хора, а не потенциални убийци.

Между другото никога не съм задминавал песеходец на пътека който е с гръб към мен. Човека може да си пуснал музика и да не ме чуе дори и да викам непрекъснато от 100 метра.
Аватар
naka76

Мнениеот Teodor40 » Вто Окт 16, 2007 7:09 pm

sersem.inc написа:Бе не схвана ли че трябва да внимаваш? Да се оглеждаш? Да предупреждаваш? Да ДЕЛИШ пътеките и с другите? Изобщо схвана ли нещо???
Стой мирен. Карай безопасно и ще има място под слънцето за всички ни.

А ти не схвана ли, че не всички карат като тебе бавно? И че под лифта например не можеш просто да спреш когато решиш? Предупреждавай ти, като ти изскочи някой на 3-5м от теб на 30% наклон. Аре бегай да караш в парка и да се "оглежадаш".
Аватар
Teodor40

Мнениеот naka76 » Вто Окт 16, 2007 7:12 pm

@Teodor40

Абе пич как искаш ти да не се съобразяваш с никой, а всички да се съобразяват с тебе?
Аватар
naka76

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум