За Дейвид Линч, трансценденталната медитация и .....

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

За Дейвид Линч, трансценденталната медитация и .....

Мнениеот rarekin » Пет Ное 09, 2007 9:45 pm

......смисъла на посланията му.

Какво мислите за неговите идеи и конкретно за основаването на Университет за непобедимост?

Нова форма на контрол/сектантство или началото на използването на най-новите научни постижения в областта на физиката за издигането на човешкото мислене на ново равнище?
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пет Ное 09, 2007 10:29 pm

Хм, филмите на Линч някак не се вързват с посланието на Трансцеденталната Медитация :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот kibikoff » Пет Ное 09, 2007 10:38 pm

Лора Палмър знае ли?
:dunno:
kibikoff

Мнениеот agent_Jekov » Пет Ное 09, 2007 10:42 pm

Уникален човек!!! :bowdown: Доколкото разбрах обаче ставаше дума за Университет за Мир или?
Мазникът Пирински много ме зарадва как загуби дар слово като видя какъв Човек е до него и веднага гледаше да се измъкне с въпроси. :D
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот rarekin » Пет Ное 09, 2007 10:49 pm

@PtD

:) Мииии. На последния му филм ( Inland Empire ), който гледах на голям екран, публиката беше изпаднала в колективен амок. Нещо като всеобща хипноза смесена с истерични изблици в течение на филма. Със сигурност филмите му извеждат "отвъд". Друг въпрос е, че филмите му не са показателни за идеите му в реалния живот.

P.S. Поне се надявам да не са, защото иначе не ми се мисли какво ще значи Eraserhead в реалния живот :^:
rarekin

Мнениеот agent_Jekov » Пет Ное 09, 2007 11:03 pm

rarekin написа:Друг въпрос е, че филмите му не са показателни за идеите му в реалния живот.
Той си го и каза. :) Шашна ме това, че от 44 години не е пропускал ден без да медитира 2 пъти.Има ли някой във форума който да се занимава с тези неща?
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот PtD » Съб Ное 10, 2007 1:36 am

Като нищо...
Аватар
PtD

Мнениеот EmZo » Съб Ное 10, 2007 2:21 am

Ето няколко съвета: :D

\"РЪКОВОДСТВО ЗА НАЧИНАЕЩИЯ МЕДИТИРАЩ\" написа:1. Не е необходимо да се медитира.
2. По-добре е да се спи често, но много.
...
25. Жените отвличат медитатора. Медитаторът или трябва да открие жената у себе си, или да прави секс, докато не му омръзне. Аналогично - и за медитаторките.
26. Водката, несъмнено, вреди на медитатора.
...
46. Медитация - това е изкуството да бъдеш.
...
63. Да пее и да танцува е много полезно за медитатора. Да може да го прави въобще не е задължително..
...
87. Бангът* е едно от най-добрите средства за прочистване на храносмилателната система, инициация на мекия стол и пречистване на осмата чакра.
...
153. Веднъж Буда събрал монасите и пита:
"Кой от вас днес смята да отиде в публичен дом?"
"Как можа да си помислиш това за нас, о Велики? Нашите помисли са чисти от сквернотата благодарение на твоята светлина," - отговарят монасите.
"Пак ще се наложи сам да отида," - въздъхнал Буда, - "вечно сам, това е нелеката карма на пророка."

*12.Банг: Листата на конопа се очистват от праха с вода от Ганг, стриват се на дребно в хаванче 20 минути, докато се казва мантрата ОМ НАМА ШИВАЙА. Ако конопът е сух - то предварително се очиства от семената и клончетата и се кисне 10 минути. Колкото е възможно повече енергия се влага в процеса на стриването му. Мед, лимон, захар, плодове – на вкус. Като начало - не повече от една лъжичка на медитиращ. Може да се добавя в каша, печива или да се яде така. Преди употреба да се поднесе към третото око, възхвалявайки Шива.
Изображение
Аватар
EmZo

Re: За Дейвид Линч, трансценденталната медитация и .....

Мнениеот bikerider » Съб Ное 10, 2007 7:21 pm

rarekin написа:......смисъла на посланията му.
...
Нова форма на контрол/сектантство

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Съб Ное 10, 2007 7:24 pm

bikerider, не съм сигурен, че си гледал предаването и поради този факт се съмнявам в обективността ти.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот TOYAGA » Съб Ное 10, 2007 7:34 pm

Светът е пълен с глупаци.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот agent_Jekov » Съб Ное 10, 2007 8:07 pm

TOYAGA написа:Светът е пълен с глупаци.
Че е така, така е, но в каква връзка?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот 4getcredo » Съб Ное 10, 2007 8:34 pm

TOYAGA написа:Светът е пълен с глупаци.

:agree:
В такива случаи една моя добра приятелка казва "тиру-риру" [мелодията не мога да я възпроизведа] :), аз бих казал: :propell:

П.С.
Само да поясня - гледал съм старателно и внимателно почти всичко на Дейвид Линч. Грубо обобщение: много ги усуква, толкова много, че става интересно.

П.С.С. И да добавя: интригата (онова, дето прави интересното) като самоцел е абсолютен порок, т.е. Линч е Сатана! :D
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот agent_Jekov » Съб Ное 10, 2007 9:03 pm

4getcredo написа:т.е. Линч е Сатана! :D
:agree: а Кубрик?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот TOYAGA » Нед Ное 11, 2007 12:18 am

agent_Jekov написа:Че е така, така е, но в каква връзка?

Линч не е глупак.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот rarekin » Нед Ное 11, 2007 1:00 am

И като такъв му е присъщо да осъзнава връзката/отношението Не-глупак - Глупак

@4getcredo

....гледал съм старателно и внимателно почти всичко на Дейвид Линч..

:wavey:
rarekin

Мнениеот bikerider » Нед Ное 11, 2007 6:57 am

agent_Jekov написа:bikerider, не съм сигурен, че си гледал предаването и поради този факт се съмнявам в обективността ти.

Не ми е необходимо - достатъчно е да чуя за "извисяване на съзнанието" чрез медитации, технически средства и прочие и веднага ми светва лампичката. За какво ми е да гледам предаването - за да пусна в подсъзнанието си усукавиците на поредния пророк ли? Те ти пак оня мироглед - какво им е на хората сега, че да им трябва "извисено съзнание" каквото и да значи това според поредното "спасително" учение. На хората им трябва нова, истинска нравственост, а не пророци и секти,които да ги "трансцендират". Не виждам как се излиза от поредната "Матрица" чрез помощта на строителите на новата? Ма който вижда, нека си се кефи на Линч :)

Да живей неотрибализма :)

Edit: според мен лично, ако някой държи на личната си свобода над всичко друго , нека да прочете туй-онуй от Робърт Уилсън. Дълбоко и до гроб съм признателен на човека, който ми посочи книгите му :beer:

Keymaker: Always another way. Always another way :D
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Нед Ное 11, 2007 11:29 am

rarekin написа: @4getcredo

....гледал съм старателно и внимателно почти всичко на Дейвид Линч..

:wavey:

Не ти харесва съчетанието ли? :confused: :D Не го вземай на дълбоко:)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Нед Ное 11, 2007 1:05 pm

bikerider написа:Не ми е необходимо - достатъчно е да чуя за "извисяване на съзнанието" чрез медитации, технически средства и прочие и веднага ми светва лампичката.

Това е все едно да отричаш почивка "чрез сън" или увеличаване на бицепсите "чрез набирания" . Автогенният тренинг е признат от медицината за ефективен. Научно* доказани са редица промени в жизнените процеси по време на концентрация, съзерцание и т.н.

На хората им трябва нова, истинска нравственост

Да оставим утопиите настрана :D

Нравствеността не идва от въздуха. Тя е антиентропийна, никога не може "просто да се случи" в естествения ход на събитията. Затова трябва да има сила, която да я налага. Кажи сега, откъде ще дойде това налагане?

* Под научно доказани имам предвид старомодните методи, при които ти накачулват един куп жици и мерят какво се случва, а също по-съвременни, например ЯМР.
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Нед Ное 11, 2007 3:22 pm

bikerider, всъщност медитацията не е лошо нещо и наистина помага според материалите, които съм чел и хората, които лично са ми говорили за това.Факт е, че човек се чувства по-добре.Така, че не виждам нещо кой знае колко фатално, че някой я проповядва, стига да няма някаква скрита цел, невидима от пръв поглед.В случая плюс за Линч е, че е известна личност и би "зарибил" доста хора ако иска.Прав си, че пътят към усъвършенстването и извисяването е индивидуален, но все пак има някои техники, които биха помогнали наистина много да се случи това.Както казва Ptd например нравствеността, не може да се пръкне от нищото, просто да се случи.Както е и с вярата, може да твърдиш, че я разбираш, да си чел, да знаеш много, но не я осъзнаваш, не си получил просветлението на истинският вярващ както би ти казал някой поп. :)
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот agent_Jekov » Нед Ное 11, 2007 5:05 pm

Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Пон Ное 12, 2007 7:45 am

PtD написа:Това е все едно да отричаш почивка "чрез сън" или увеличаване на бицепсите "чрез набирания" . Автогенният тренинг е признат от медицината за ефективен. Научно* доказани са редица промени в жизнените процеси по време на концентрация, съзерцание и т.н.

Аз не отричам тези методи, особено медитацията. Отричам колективните методи за "извисяване на съзнанието". Едно е индивидуалния автогенен тренинг за подобряване на жизнените процеси, друго е "извисяване на съзнанието", каквото и да означава това според конкретния нов "гуру". Извисяване накъде? Чувал съм дори дивотии, че едва ли не съзнанието може да се извиси дотам, че да нямаме нужда от тяло. перфектното извисяване.... мога да го постигна и с пистолет.
Да не говорим за другите колективни методи за "извисяване" като групов секс между последователите, за "разкрепостяване" на членовете и последващо "извисяване". Повече от тия последователи, които аз съм виждал се превръщат в най-обикновени извратеняци, щото разчитат да получат просветление наготово, отвън... от Учителя :bowdown:

Да оставим утопиите настрана :D

Нравствеността не идва от въздуха. Тя е антиентропийна, никога не може "просто да се случи" в естествения ход на събитията. Затова трябва да има сила, която да я налага. Кажи сега, откъде ще дойде това налагане?

Това не е утопия, това е факт. Аз не казвам, че ще стане от само себе си, напротив - точно обратното. За разлика от сегашната нравственост и етика, наложени на индивида от корпорацията/държавата, отделени чрез хитроумните методи от действията, която позволява на прекрасен човек, любящ баща и хуманист у дома си на сутринта в офиса да се старае да усъвъшенства система за насочване на супербомба. Или да помага на корпоративната машина да си продава играчките за убиване, като работи върху система за невидим танк без камери и проектори. Или готин пич, обичащ приятелката си до безумие да пее "burn muthafucka burn", докато пази горяща къща с майка и две дъщери, да не би да се измъкнат "скапаните чалми". Или баща на прекрасно бебе, който праща снимки на познатите си как бебето се хили радостно, да говори, че на света има прекалено много хора... ;)

Схващането ти, че нравствеността не може да се "случи" от само себе си почива на Просвещенското схващане, че у всеки човек живее животно, което трябва да бъде озаптявано, регулирано и насочвано чрез влияние отвън. Нравствеността за мен е над тези неща, т.е. извън едномерната скала "животно-човек" и е съвсем лесно да бъде постигната нова такава - човек трябва просто да бъде честен и открит пред самия себе си, за да го види. Иначе няма шанс, корпоративната и държавната пропаганда не допускат такива случайни отклонения.

Та Линч е просто поредния "пророк", който иска да печели от последователите си. Няма да ти напомням за лимузините на Ошо...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Ное 12, 2007 12:52 pm

bikerider написа:Та Линч е просто поредния "пророк", който иска да печели от последователите си.

Линч не ми се вижда да се докарва пророк. По-скоро ролята му изглежда мисионерска (без да съм запознат в детайли). Освен това той няма големи перспективи за печалба в това си начинание. Особено имайки предвид какво прави за да си вади хляба. ;)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Ное 13, 2007 6:38 am

PtD написа:Линч не ми се вижда да се докарва пророк. По-скоро ролята му изглежда мисионерска (без да съм запознат в детайли).

Наричай го както искаш, думичките са без значение.
Браво на него, че иска да основава университет. Само че навсякъде по света частните университети са бизнес начинания. Не съм чувал/виждал досега благотворителен бизнес. Казваш мисионерски... ми те и евангелистите са.... мисионери :emlaugh:

PtD написа:Освен това той няма големи перспективи за печалба в това си начинание.

Ама да, той е същи благородник, тръгнал да спасява света :emlaugh:

Изображение

:wavey::rofl::rofl::bulb:
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Вто Ное 13, 2007 11:06 am

bikerider, ти просто отричаш и не вярваш в медитацията, признай си.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот PtD » Вто Ное 13, 2007 11:27 am

bikerider написа:
Ама да, той е същи благородник, тръгнал да спасява света :emlaugh:

Е какво, да не би да не ти зачитат семестъра ако не си я купиш? :D
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Вто Ное 13, 2007 12:05 pm

Догодина завършвам настоящия ми колеж та се оглеждам за нов университет, дали да се пробвамв Непобедимия как мислите? :)
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот PtD » Вто Ное 13, 2007 12:48 pm

agent_Jekov написа:Догодина завършвам настоящия ми колеж та се оглеждам за нов университет, дали да се пробвамв Непобедимия как мислите? :)

Може, ако се кефиш на отрязани уши и върхове-близнаци :)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Ное 13, 2007 4:37 pm

PtD написа:Е какво, да не би да не ти зачитат семестъра ако не си я купиш? :D

Абе айде да говорим догодина по същото време. Тръгнал да рекламира, а подробностите.... нема такива. Ама книга за продаване има. На мен това ми стига ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Ное 19, 2007 4:48 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Други