Пред фалит ли са САЩ?

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Пред фалит ли са САЩ?

Мнениеот Мъро » Пет Ное 16, 2007 12:13 am

... или ще се намерят хора, които да запълнят някак си този бюджетен дефицит от над 50 трилиона долара. Дали пък Буш вече не работи по този въпрос... зад граница?
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот bluskanie » Пет Ное 16, 2007 12:16 am

Всъщност в момента в САЩ има дефлация... явление, което е също толкова обезкървяващо, колкото инфлацията. Икономиката се държи на едно голямо нищо. Крайно време е да вземат да произведат нещо, което да им осигурява постоянен финансов ресурс. (оръжието не върви много-много вече)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Пет Ное 16, 2007 12:18 am

bluskanie написа:Всъщност в момента в САЩ има дефлация... явление, което е също толкова обезкървяващо, колкото инфлацията. Икономиката се държи на едно голямо нищо. Крайно време е да вземат да произведат нещо, което да им осигурява постоянен финансов ресурс. (оръжието не върви много-много вече)

Само до война да не се стигне. Ако ще и континента да им потъне за една нощ, не ми пука!
Пука ми де, за Канада...
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот klmn » Пет Ное 16, 2007 2:20 am

Петролеца им свърши,те за кво са войните. :)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bikerider » Пет Ное 16, 2007 2:48 am

@Мъро: спокойно, идат нови поколения, дълговете са за тях :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2007 6:27 am

Абе не знам. Доста заинтересовани страни има, та ако вземат да се гътнат, ще ги поддържат на изкуствено дишане известно време. Например Китай... САЩ са най-големият пазар за китайските стоки. И не само за китайските. Никой няма интерес да загуби най-големия си клиент. Даже и руснаците нямат полза от разтурването на Чичо Сам.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Мъро » Пет Ное 16, 2007 9:13 am

@bikerider то аз съм си спокоен, само дето давещото се правитество на САЩ завлича и други със себе си...
Аватар
Мъро

Мнениеот outfaced » Пет Ное 16, 2007 9:31 am

Мъро написа:@bikerider то аз съм си спокоен, само дето давещото се правитество на САЩ завлича и други със себе си...

за какво точно притесняваш ... за САЩ, за ЕС или за БГ
в ЕС за сега последиците се увладяват успешно
в БГ така или иначе сме толкова встрани от нещата, че и от утре да няма САЩ ние я го усетим я не (грубо казано де ... ама за сега у нас последствията са наистина супер минимални)
а за самите САЩ :dunno: лично хората които познавам, досега знаят за проблемите само от новините ... т.е. толкова са ги и усетили

иначе в ситиуацията има преплетени наистина много интереси, за да се допусне тотален срив ... да се надяваме де :)

a тебе защо така такива глобални мъки са те налегнали ;)
Аватар
outfaced

Мнениеот kotka12 » Пет Ное 16, 2007 9:58 am

мдам
само арабите да не решат
че спещно им трябват парите
които са вложили в американски банки
че ще стане
"яйца и локва и кал"
:rofl:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Brave » Пет Ное 16, 2007 10:51 am

Нали се сещаш парите на арабите в каква валута са в американските банки. Те да не са самоубийци? Ако се опитат да си дръпнат парите, моментално ще ги загубят.
Brave

Мнениеот Black cat » Пет Ное 16, 2007 10:59 am

Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот lanzz » Пет Ное 16, 2007 11:30 am

мъро, сигурен ли си че говориш за бюджетен дефицит, а не за външен дълг? при външен дълг от $10 трлн. малко ме съмнява, че ще имат бюджетен дефицит от $50 трлн., камо ли че изобщо ще могат да функционират при такъв дефицит. аз съм бос по икономически въпроси де, но според мен бюджетен дефицит би трябвало да бъде недостиг на приходи в бюджета (който до колкото знам се прави годишно) за покриване на планираните разходи, т.е. за да имат $50 трлн. дефицит, трябва толкова да не им достигат за да си покрият разходите, т.е. трябва с толкова да задлъжнеят на някого за да си покрият разходите само по този бюджет.

колкото до външния дълг, там май нещата стоят по-различно и само по себе си наличието на външен дълг не говори много за финансовото здраве на една икономика. щатите специално не са имали никога в историята си период в който да нямат външен дълг. ако погледнеш горния линк със списъка на държави подредени по размер на външния дълг, прави впечатление че в челото с най-голям дълг са щатите, великобритания, германия и франция, докато на дъното с най-малък външен дълг се мяркат страни като ниуе, токелау и кирибати.
Аватар
lanzz

Мнениеот Deathwish » Пет Ное 16, 2007 1:32 pm

Aз бях чел една статия в някой от "жълтите" вестници, че в момента Китай (или Япония беше, все ги бъркам :D) се освобождават от всички американски долари, които имат. Не помня цифрата, но това го правят, защото САЩ били престанали да изнасят информация по колко $ печатат на година, т.е. вече не се знае истинската му стойност. Статията предвиждаше скорошен фалит - риск пичели, риск - губиииии...
Аватар
Deathwish

Рейтинг: 1250

Мнениеот Yavkata » Пет Ное 16, 2007 2:40 pm

....имаше някъде из старите касети с хумор на Шкумбата...
Американци ще кибичат пред Кристал , и на чист български ще искат да сменят три долара за левче ;)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Пет Ное 16, 2007 2:43 pm

ей, колко било интересно да се зяпа в чуждата паничка.

явно непрекъснатите коментари колко зле са другите, помага на някои хора да се чувстват по-добре в собствената си помийна яма.
Аватар
did

Мнениеот agent_Jekov » Пет Ное 16, 2007 3:07 pm

bikerider написа:@Мъро: спокойно, идат нови поколения, дълговете са за тях :)
А пък заемите ще връщат...внуците на моята тъща... :rofl:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bikerider » Пет Ное 16, 2007 3:44 pm

Мъро написа:@bikerider то аз съм си спокоен, само дето давещото се правитество на САЩ завлича и други със себе си...

Не мисля. Ако се наложи китайците в един момент съвсем спокойно ще поемат юздите. Лостове да искаш...

@did: няма как да не съм :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2007 5:10 pm

Да, и аз четох в сайта на BBC, че Япония, Китай и Тайван продават големи количества американски облигации. За седмица-две бяха се отървали от 167 милиарда долара. Сещайте се как влияе това на курса :)
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Ное 16, 2007 5:52 pm

PtD написа:Да, и аз четох в сайта на BBC, че Япония, Китай и Тайван продават големи количества американски облигации. За седмица-две бяха се отървали от 167 милиарда долара. Сещайте се как влияе това на курса :)

само 167 милиарда? Нищо работа! Могат и по-сериозно да натиснат, ако имат сериозни намерения. Засега само плашат гаргите.

Вижте кво пишат в Стандарт по въпроса, може пък и да има нещо вярно ;)

"Китай заплашва, че ще срине долара, ако Америка продължава да оказва икономически натиск върху Пекин. Вашингтон иска от азиатския тигър да вдигне пазарния курс на юана, който в момента е изкуствено занижен.
Пекин предупреди, че може да продаде валутния си резерв от 1,33 трилиона долара и американските си държавни облигации на стойност 900 милиарда долара, ако натискът продължи. А ако Пекин наистина продаде резерва си, това ще доведе до пълен срив на долара във време, в което той и без това е с много ниски стойности заради кризата на ипотечния пазар в САЩ. Подобно действие ще хвърли в рецесия американската икономика, пише в. "Дейли Телеграф".
В момента обменният курс на юана е занижен с около 40%. Този курс се поддържа нарочно, за да се продават по-лесно евтините китайски стоки. САЩ твърдят, че изкуствено поддържаният от Пекин курс е една от главните причини за дисбаланса в двустранната търговия. Миналата година дефицитът на САЩ в търговията им с Китай надхвърли 232 млрд. долара. Евтиният юан прави китайския износ по-евтин, а внасяните в Китай чужди стоки - скъпи.
Американският министър на финансите Хенри Полсън бе в Пекин миналата седмица, за да склони китайските лидери да предприемат парична реформа. В разговорите си с тях той използва възможно най-мекия си тон и се обяви против това Конгресът да предприеме драстични действия срещу Пекин."

Това също е интересно: http://en.wikipedia.org/wiki/Amero ;)
Аватар
did

Мнениеот FireFoXa » Пет Ное 16, 2007 7:30 pm

outfaced написа:в БГ така или иначе сме толкова встрани от нещата, че и от утре да няма САЩ ние я го усетим я не (грубо казано де ... ама за сега у нас последствията са наистина супер минимални)

Как няма да го усетим, виж курса на долара... преди малко в БТВ новините казаха нещо от рода на 1.33 лева за един долар, и продължава да пада...
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2007 7:32 pm

:evil:

Айде да видим как САЩ ще принудят Китай да си оскъпи валутата :) Тия две страни са обвързани като дупе и гащи. Ако САЩ престанат да внасят евтини стоки от Китай, ще има такива размирици... Защото хамериканците са навикнали да си купуват евтино (за сравнение - в България цените на стоките са един път и половина и нагоре по-високи от тези в САЩ (изключваме храните)). От друга страна Китай се изхранва от износа на стоки в САЩ. Твърде късно е да си мерят ******** ;)
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Пет Ное 16, 2007 7:49 pm

FireFoXa написа:
outfaced написа:в БГ така или иначе сме толкова встрани от нещата, че и от утре да няма САЩ ние я го усетим я не (грубо казано де ... ама за сега у нас последствията са наистина супер минимални)

Как няма да го усетим, виж курса на долара... преди малко в БТВ новините казаха нещо от рода на 1.33 лева за един долар, и продължава да пада...

... което досега не е променило нищо в страната

говорим за макроиконмическата ситуация, лихви, цени, инфлация и тн ...

Още от 2-3 години насам в тая държава почти никой не залага на долара, освен ако не е някъв спекулант.

Иначе дет PtD вика, всички са толкова обвързани и са на един синджир, че никой не може да си позволи безкрайни своеволия
Аватар
outfaced

Мнениеот Мъро » Пет Ное 16, 2007 8:21 pm

@did, не става въпрос за това. Едва ли някой тук прави доволна усмивчица заради факта, че САЩ са пред сериозен финансов провал. На никого животът му няма да се промени кой-знае колко заради туй нещо... Не разбирам от кога да говориш за проблемите на другите държави влиза в графата на комплексарството :dunno:

@outfaced, под завличане нямах предвид нас. Тук нещата наистина слабо ни греят. Не е резонно обаче толкова много хора на югоизток да страдат заради грешките на някакви келеши от другия край на света.
Аватар
Мъро

Мнениеот PtD » Пет Ное 16, 2007 10:07 pm

Мъро написа:На никого животът му няма да се промени кой-знае колко заради туй нещо...

Ето това, уви, никак не е сигурно. Възможно е да се промени, и то доста! Все пак сриването на световната сила е сериозен катаклизъм. Няма начин да мине без глобални промени.
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Пет Ное 16, 2007 10:26 pm

за добро или лошо наистина сме в периферията на вихрушката ...
Ипотечната криза с САЩ, която доведе до фалит дори и на банки в Герамния учуди даже нашите специалисти, колко малко се усети у нас.

Понеже обаче тука едва ли някой разбира сериозно тематиката (а тя е доста по-сложна от това, което пише във вестниците) мисля трудно ще стигнем до някъкво съществено заключение.

може би пък сме просто на ръба на някаква промяна ... нормално ... нещата се променят, баланса се измества
Можи би към Азия, може би към Европа ... САЩ така или иначе в момента почти не смогват да се справят с ролята си. Жалко че и другите не ми изглежда да имат много конструктивни идеи.

Според "Гласът на народите 2007" - най-голямото изследване на общественото мнение сред 57 хил. души в 52 страни, повечето жители на света искат да видят как ЕС увеличава мощта си. Съюзът получава най-много гласове (35%) в отговор на въпроса кой основен международен играч трябва да стане по-силен или по-слаб, за да бъде светът по-добро място. Индия, ЮАР и Бразилия също са сред страните, за които повече хора предпочитат да станат по-силни, отколкото обратното. В негативния сектор са Русия и Китай, за които съответно 29% и 32% от хората смятат, че трябва да намалят влиянието си. САЩ и Иран предизвикват най-много враждебни реакции. Докато 26% от отговорилите смятат, че засилването на САЩ ще направи света по-добър, 37% мислят обратното. Привържениците на Иран пък са само 14%, докато противниците му - цели 39%.

В заключение само бих казал, че който няма много, не може и да загуби много :)
Аватар
outfaced

Мнениеот Antares » Пет Ное 16, 2007 11:31 pm

Информационна агенция ЕПК* съобщи, че в арабския свят, петролните шейхове обмислят вариант, чрез непонятни ми машинации да определят еврото като основна валута за търговия с петрол...
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bluskanie » Пет Ное 16, 2007 11:58 pm

Леле, леле политолози/социолози ли нещеш...

я кажете ся... долара ше падне ли, или ше се дигне, да си купя 200-300 долара? :rofl:

Америка нема да се срути току-така... колкото и да ни се иска :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Съб Ное 17, 2007 12:37 am

Америка не знам, но долара ша пада. За мен лично е отчасти добре дошло, мога да си пазарувам от САЩ по-евтино... От друга страна приходите ми в долари вече не могат да купят толкова неща, колкото миналата година...
Аватар
PtD

Мнениеот Highlander » Съб Ное 17, 2007 1:03 am

PtD написа:Америка не знам, но долара ша пада. За мен лично е отчасти добре дошло, мога да си пазарувам от САЩ по-евтино... От друга страна приходите ми в долари вече не могат да купят толкова неща, колкото миналата година...

Да долара винаги ще пада,но това,че пада не означава и,че лева ще се качи ;)
Изображение
Носиш каска бронирана,това не е пречка,самурайския ми меч да е разцепи като клечка.Вадя бойни скелети направо от катакомбата
Аватар
Highlander

Рейтинг: 564

Мнениеот Alpina » Съб Ное 17, 2007 1:43 am

Що не вземеш да ръсиш глупостите си другаде?
Не ти се отдава да мислиш и това прави такива изказвания смешни :rofl:
Нещо от сорта на "Малък коментар" по bTV :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Следваща

Назад към Бла - Бла